Napoli – en af Italiens smukkeste byer

Napoli har i århundreder domineret det sydlige Italien – Mezzogiorno, middagssolens land. Problemerne med fattigdom, kriminalitet og arbejdsløshed, er måske større her, men der er absolut ingen grund til at være mistroisk. Napoli har meget at byde på, ikke mindst en fantastisk beliggenhed midt i Napoli-bugten, og naturligvis det napolitanske folk.

Ferie i Napoli

Byens lufthavn, Capodichino, ligger 4 kilometer nordvest for byen. De fleste flyver dog til Rom, hvor I kan flyve fra Danmark hele året rundt. Fra Fiumicino lufthavnen i Rom, er der 253 kilometer til Napoli, og fra Roms anden lufthavn, Ciampino, er der godt 215 kilometer.

Campaniens anarkistiske metropolis Napoli, er med flotte og store bygninger, flotte museer, kosmopolitisk kraft og en beliggenhed i høj klasse. Napoli er ubetinget, trods rygtet, en af de smukkeste byer i Italien. Selvom byen er en af de tættest befolkede i Europa, kan den være præget af enorm kaos, men heldigvis på denne gode måde, hvor den syditalienske charme står mere klart, midt i storbyen.

Seværdigheder i Napoli

Start turen på Piazza Garibaldi, hvorfra den travle Corso Umberto I skærer sig ned til Piazza Bovio, hvor den trafikplagede vej skifter navn til Via Agostino Depretis og fortsætter til Piazza Municipio. Derfra og den nærliggende Piazza Plebiscito,skinner byen ud mod øst, nord og vest. Øst for Museo Archelologico Nazionale, i trekanten mellem det, Piazza Plebiscito og Piazza Garibaldi, ligger det gamle Napoli med middelaldergader og kirker. Fæstningen Castel Nuovo, ligger stort og lettere arrogant, med al sin kraft, helt nede ved vandt i den smukke bugt. Derfra er der en kort gåafstand op til Teatro San Carlo og Carlo Umberto I, med sit store og imponerende glastag.

Quartieri Spagnoli – det spanske kvarter, er et af byen tættest befolkede områder. Det livlige og meget farverige kvarter, er lige nøjagtig som det Napoli, vi alle forventer Napoli er og skal være.

Udsigten oppe fra Castel Sant’Elmo, med den mastodontiske Vulkan Vesuv ude i horisonten, mærker I endnu en gang, Napolis bedårende skønhed. Sant’Elmo er stærkt dominerende i bybilledet. Ja, borgen nærmest overfalder byen oppe fra toppen af Vomero. Vi er 250 meter over havet, og som vi startede med at skrive om borgen, er der udsigt til Vesuvio og ikke mindst udover den pragtfulde og bedårende bugt. Borgen er formet som en stjerne i en symmetrisk position, hvilket gjorde den til en uindtagelig fæstning. Den ser sin oprindelse i 1275 under ledelse af Carlo I d’Angio. I 1329 fik Roberto D’Angio borgen udvidet. Tidspunktet er svært at finde helt frem til, men mellem 1538 og 1546 gik navnet fra det oprindelige, Erasmus, og til det som vi kender i dag, Sant’Elmo. I dag finder vi Museet, Napoli Novecento, og derudover tæller vi flere forskellige events, udstillinger og messer på borgen. Her var næsten 200.000 besøgende forbi i 2016. De læste bl.a. om priser og åbningstider på hjemmesiden her.

Pizzaen er, som I måske ved, født og skabt i Napoli, og på Piazza Sannazzaro, får i nogle af de bedste pizzaer i byen. Verdensrekord omkring pizzaen er naturligvis også i Napoli. En 1.8 kilometer lang pizza, som I kan læse meget mere om her.

Palazzo Reale er det kongelige palads, som I finder på Piazza Plebiscito i Napolis centrum. Fra Plebiscito finder I hovedindgangen. Det er et imponerende bygningsværk med en storslået facade, og generelt finder I fra alle sider smukke facader, ikke mindst fra Piazza Trieste. At skrive, at det er en imponerende facade, er grundet dens smukke stil, naturligvis, men i den grad også på dens længde, der på Piazza Plebiscito strækker sig over 169 meter. 169 meter! Haven er i øjeblikket lukket grundet restaurering, og der er pr. februar 2017 ingen meldinger om færdiggørelsen af dette. Her er I mere end velkommen til at kontakte os på mail, hvis I ved selvsyn ser, at denne bedårende have er åbent for publikum igen. Læs mere på hjemmesiden her, om åbningstiderne, og bliv en af de næsten 200.000 besøgende om året.

Teatro di San Carlo ligger i forbindelse med Palazzo Reale. Teateret er det ældste i Europa, og det ældste i verden, som fortsat er aktiv. Det er et af de største teatre i Italien, da det kan rumme 1-386 personer. Størrelsen, strukturen og arkitekturen gør, at San Carlo i mange tilfælde, er model for flere teatre i Europa. Indviet i 1737 og stadig smuk som den gang. Læs mere på San Carlo’s hjemmeside, om det stykke I skal ind og se. Find hjemmesiden her.

I har formentlig hørt om Diego Armando Maradona. Om dengang den lille argentiner fortryllede fodboldverdenen fra hans tid i Napoli, og ikke mindst fortryllede napolitanerne, der behandlede ham som gud, og stadig gør det den dag i dag. I har formentlig også hørt om napoltanernes lidenskab og passion til deres lokale fodboldklub, S.S.C. Napoli, og om hvor stor entusiasme, som de hver søndag viser deres lokale helte i blåt. Når I er i Napoli, er det også tid til fodbold, det er faktisk et krav. Tag til fodbold på det legendariske, nostalgiske, storslående og helt igennem faldefærdige San Paolo stadion, der kan rumme i underkanten af 60.000 tilskuere Det er uforglemmeligt! San Paolo ligger i bydelen Fuorigrotta, og det er sådan set bare at gå efter lyden, når I skal til kamp. Herfra er det største og varmeste anbefalinger til, at I skal gå ind og se bold, også selvom jeres interesse for fodbold ikke er den største, så er det virkelig en stor oplevelse. Vi vil samtidig anbefale, at vi kan hjælpe med at skaffe billetter til fodboldkampene med Napoli.

Kaos og italiensk charme på én gang

Campania rummer på mange andre ting end Napoli, men skulle I få brug for frisk luft udenfor den enorme by, er der andre lækre seværdigheder i området. Nord for Napoli ligger Santa Maria Capua Vetere, som en gang havde verdens største amfiteater efter Colosseum. Amfiteateret har åbent fra tirsdag til søndag i hver uge. Vulkanen Vesuvio, finder I syd for Napoli, og kan ses fra lang afstand. Der bor 3 millioner mennesker omkring Vesuvio, temmelig mange, taget i betragtning af, at den regnes for at være en af de farligste vulkaner i verdenen. Byen Pompeii, syd for Vesuvio, er naturligvis en af de seværdigheder, hvor man skal ligge et besøg hen. Den mest betagende og besøgte rute i regionen, er den, som der følger sydsiden på Sorrento-halvøen, Costiera Amalfitana – Amalfi kysten. Fra det populære feriested Sorrento, snor vejen sig ned til Positano, en lille by, som stejlt kravler sig op af skråningerne. Amalfi er kystens største by, og byens centrum prydes smukt af Duomo i den centrale del af byen. Kystens bedste udsigt, får I oppe fra Ravello, hvor de bedste steder at nyde den, er fra Villa Cimbrone og Villa Rufolo. Atrani og Minori er begge mindre byer, men som i sandhed også fortjener et besøg. Amalfi er i særklasse!

Øerne Capri, Procida, og Ischia, er alle populære feriesteder, Capri er det specielt for jet-settet. Alle øerne nåes med båd fra Napoli, Sorrento, Positano, Amalfi og Salerno. Syd for den store havneby Salerno, ligger Pæstum med Neptuntemplet.

Der er det hele i Campania!