Skip to main content

Matera – en by med en unik historie

Inde i den centrale del af Basilicata, finder vi Matera, som er bedst kendt for sine huleboliger og dens meget berømte forstad Sassi.
Matera på 20 sekunder

Matera er bedst kendt for sine huleboliger i det historiske Sassi kvarter. Boligerne er hugget ind i klipperne, og var indtil 1960’erne beboet. Sassi kvarteret blev herefter væsentligt istandsat, og turisterne blev for alvor gjort opmærksom på byens unikke historie, da Sassi kommer på UNESCOs verdensarvsliste i 1993.

Det engang så fattige Basilicata, er så småt ved at komme op økonomisk, bl.a. takket være Materas popularitet.

Matera ligger i regionen Basilicata
her ligger basilicata
Ferie i Matera
Sassi kvarteret i Matera
Nyd Italien for småpenge

Lidt om Matera

Når du går stille og roligt ned gennem Materas små gader, der nogle steder kan kaldes små stier, mærker man for alvor den stemning, som der herskede mens hulerne var tætbeboet.

Sassi kan nu også mønstre caféer og restauranter, men det er ikke på nogen ødelæggende, blot meget mere hyggeligt.

Strada Panoramica

Det bedste overblik over Sassi, får du på en slentretur ad Strada Panoramica dei Sassi, hvor du kan se ned i hulerne. Se tortur museet, Museo della Tortura, der går flere tusinde år tilbage i tiden.

Baggrunden

I Museo Nazionale Ridola får du baggrunden bag Matera og Sassi. Fund, som er fundet i mange stenalderlandsbyer, er udstillet der. Casa grotta di Vico Solitario, er et eksempel på den sidste bolig, der var beboet af en familie. Boligen er stærkt og ikke mindst smukt bevaret.

Den nye bydel

Materas øvre og væsentlig mere, anderledes by, har sin puls på Via del Corso. Der er en fantastisk aftenstemning dér, og når du vandrer op til Piazza Vittorio Veneto.

Kontrast

Det er ganske imponerende, at der kan være tæt på mennesketomt der om eftermiddagen, hvor du til meget, meget billige penge, kan nyde din capuccino, og kontrasten for alvor mærkes tidlig på aftenen, når byens befolkning mødes, snakker og gestikulerer som vi elsker italienerne for. Smukt!

Overnatning i Matera

3 bud på hoteller i Matera

Ai Terrazzini ligger i San Barsiano området, få skridt fra byens domkrike og med en flot udsigt over byen.

Il Belvedere er få skridt fra det berømte Sassi kvarter og med et prægtigt panorama udsigt over Matera. Det fascinerede og historiske hotel, Caveoso, er placeret midt i Sassi kvarteret, skåret ind i klipperne.

Ai Terrazzini

Ai Terrazzini - Hotel i Matera

Ai Terrazzini via Booking.com

Se hotellet her

Il Belvedere

Il Belvedere - Hotel i Matera

Il Belvedere via Booking.com

Se hotellet her

Caveoso Hotel

Caveoso Hotel i Matera

Caveoso Hotel via Booking.com

Se hotellet her

Tillykke til Matera

Europæisk kulturhovedstad

Hvilken glædelig nyhed! Både for os Italiens-elskere, men i særdeleshed for borgerne i Matera, og folket i Basilicata, der er en af de fattigste regioner i Italien.

Men for at komme ind på det, som jo er den glædelige nyhed. Matera er valgt som europæisk kulturby i 2019, med 7 ud af 13 stemmer.

Sassi kvarteret i Matera

Annonceringen blev meddelt af Steve Green, formand for den jury der stemte. En jury der består af 6 italienere og 7 udlændinge.

Når vi taler om vindere, er der typisk også tabere, og det må de 5 byer Siena, Ravenna, Lecce, Perugia-Assisi og Cagliari erkende de blev.

Selvom skuffelsen naturligvis var enorm i de tabende byer, kan de trøste sig med, at de er italienske kulturhovedstæder i 2015 og 2016. Plovdiv fra Bulgarien, er den anden europæiske kulturby i 2019.

Se proklameringen af Matera, læst op af kulturminister Dario Franceschini i denne video og se hvor fantastisk Matera er i denne video lavet af Basilicatas turistinformation.

Stemningsvideo fra Matera

Vi vil i fremtiden lave flere videoer til vores hjemmeside. Dette for at prøve at gøre det autentisk for dig som læser, men også for at gøre vores arbejde endnu mere troværdigt.

For at bevise, at det rent faktisk er os som besøger de steder vi skriver om i Italien, og det er vores billeder og ikke mindst vores ord, som vi til enhver tid tør stå inde for.

Filmen er optaget af Jesper Mejer Kristensen

Billedgalleri fra Matera

Her er der en lille kavalkade fra Matera og ja, der var gråvejr den dag, men det holdt tørt og der var en temperatur på 25-26 grader.

Ingen af billederne har været igennem en redigering, men blevet lagt her på siden, som de er blevet taget.

Men indrømmet, at kameraet i min telefon trænger snart til en opdatering.

1-dags tur til Matera

Når man nu ikke skal bo i Matera, er det nærliggende at køre til byen, hvis du er tæt på. Det var jeg på en ferie til Puglia, hvor jeg synes det var tid til at besøge byen igen, efter mere end 12 år siden sidste besøg.

Parkeringspladser er altid en gunst at finde, men i Matera kan du fint parkere ved Parcheggio – Stazione Central/Tribunale, som var den p-plads jeg holdt ved. Herfra og ned til Sassi kvarteret, har du en god kilometer at gå, og her går du på en lang gågade, hvor du oplever flere gademusikanter, som kun gør det hele mere hyggeligt.

Sassi kvarteret

Dette var igen målet for turen, og det er det for de fleste turister som besøger byen. Sassi kvarteret er i dag så populært, at hvis du er så heldig at have en bolig her, så skal du føle dig heldig.

UNESCO

Byen og ikke mindst Sassi fik et gigantisk boost på turistsiden, da de kom på UNESCOs verdensarvsliste i 1993 og endnu en gang, da de var europæisk kulturhovedstad i 2019. Noget som du i øvrigt kan læse om længere oppe på siden. En event i 2019, som byen heldigvis kom godt forbi og lå et stærkt fundament inden Corona pandemien ramte i foråret 2020.

Huleboliger

Det er husene, hulerne, boligerne, der i deres helt egne sten, er seværdigheden i Sassi. Seværdigt og fascinerende, for det ser ikke ud af meget, når du kommer helt tæt på disse boliger, som virker til at være placeret helt tilfældigt.

Katedralen

Er det dit første besøg i Matera, er det hele oplevelsen at gå nede i Sassi, hvor tiden har stået stille de sidste 100 år. Det er det hele værd, men det er runde i katedralen i Matera også, der er bygget i apuliansk-romansk stil og har stået her siden 1100-tallet.

Pausen på denne flere timers gåtur i de skæve gader i Sassi blev holdt rigtigt, som du kan se her til højre med en god cappuccino, til at nyde og se livet gå forbi dig.