Skip to main content

Apulien

Charme på den Italienske hæl

Vin, varme og mystik i Syditalien

I Apulien (Puglia) finder I Italiens største mængder af olivenolier og vin – produkter der har fremragende vilkår i varmen på Italiens hæl.
Apulien på 20 sekunder

Puglia er lang! Oppe fra Gargano halvøen, “sporen på hælen”, og ned til Otranto i salento, syd for Lecce, er der over 400 kilometer. Det kan derfor være en fantastisk god idé, at have rigtig god tid i regionen, for den har alt hvad I ønsker af Italien.

Landskabet i det nordlige Puglia er domineret af vidtstrakte sletter, hvor de eneste rigtig bjerge er vokset sammen i Gargano-forbjerget, en halvø der rækker sig ud i Adriaterhavet. Ned langs kystvejen forbi Bari og Brindisi, hvor det hele forandrer sig til det fladeste landskab, med den prægtige arkitektur som et smukt syn, hvor hen I bliver ført hen.

Her ligger Apulien
apulien (puglia) region på den italienske hæl
Ferie i Apulien

Ferie i Apulien

Den folkerige region har en del større byer, som Bari, Taranto og Foggia, hvor befolkningstætheden er stor. Men det er dog ikke de nævnte byer, som der bliver overrendt af turisterne, undtagen Bari naturligvis, der er regionens hovedstad. Det er de langt mindre byer, som turisterne bliver lokket til.

Alberobello med de berømte Trullihuse, Lecce med deres verdensberømte barok stil, den hvide by Ostuni, den populære kystby, Vieste, der smukt ligger oppe på Gargano halvøen, og mange, mange, mange andre byer i Apulien.

Martina Franca er en elegant arkitektby. Elegant er ikke på den måde, som vi kender det fra eksempelvis Milano eller Rom, mere på en renæssance facon, som vi groft sagt kun ser det i Italien, og måske i højere grad i det syditalienske. Skal vi sammenligne det med en by vi kender, kan det være Lecce, der ligger syd for byen.

Trani

Tag toget i Puglia

Her på siden kan du købe din togbillet, så du kan gå direkte ombord og fremvise den QR-kode, som du har fået ved køb af billetten.

Risorgimento Resort - Lecce
Hotel Vittoria Resort & Spa - Otranto
Hotel Tenuta Monacelle Chateaux & Hotels Collection - Monopoli

De viste hoteller er Hotel Vittoria Resort & Spa, Risorgimento Resort og Hotel Tenuta Monacelle Chateaux via Booking.com

Find et hotel i Puglia

De bedste hoteller i Apulien

Hvis du skal bestille et hotel i Apulien, er der flere ting at tage højde for.

Selvom vi er nede i det “fattige” syditalien er hotellerne rigtig godt med på standarden, og ofte kan man få rigtig meget for pengene.

Brugernes egne anmeldelser kan hjælpe godt på vej, og i den forbindelse har Booking.com lavet en oversigt, over de mest populære hoteller i Apulien, hvor brugernes egne anmeldelser og karakterer tæller med.

Den tager udgangspunkt i byerne Otranto, Lecce, Parabia og Bari, men du kan selvfølgelig finde mange flere hoteller med søgefunktionen.

Find hoteller i Apulien her

Vin fra Puglia
Puglia vil med på vinkortet

Vinen i Apulien

Puglia vil også være med på det italienske vinkort. Toscana har haft førertrøjen i mange år, og har det stadig, Piemonte og Veneto er også kommet voldsomt godt med i de senere år, hvor Asti fra Piemonte, og Prosecco fra Veneto, især, er kommet ud i den store verden med mere og mere popularitet.

Den vej vil Puglia også gå, og det kan de også nede på den italienske hæl. Der produceres vin i det meste af regionen, der strækker sig over 400 kilometer nede langs den sydlige del af Adriaterhavet.

Fra vinmarkerne i nord ved Foggia, til markerne ved Alta Murgia, der ligger mellem Barletta og Bari, og helt ned til Salento halvøen, der formentlig, indtil videre, er den meste kendte vin fra Puglia i Danmark.

Vinferie i Puglia

De italienske vingårde har i samarbejde med regionen lavet adskillige flotte og smukke vinruter fra nord til syd. For en ting, er, at få vinen eksporteret ud i den store verden, så må vinelskerne også komme til dem, og opleve kulturen på allernærmeste hold.

Salento ruten er den mest populære for vinturisterne i regionen. Området tilbyder de besøgende en fantastisk rejse, der berører alle sanser i smag, mystik og historie. Ruten er på små 60 kilometer, og starter fra Area Marina Protetta, nord for Brindisi, og slutter i Novoli nord for Lecce.

Denne smukke tur indeholder alt det, som du forventer af en vinrute i Italien og mere til. Slottene ligger enten ude ved havet, som store fæstninger, eller de kan være omgivet af flotte vinmarker i badene solskin, nær små, charmerende landsbyer. Begiver du dig ud på en af de længere ture, er det vigtigt at fodtøjet er i orden.

Copertinoslottet

Vinmarkerne er et væsentligt element på turen, og de kulminerer på smukkeste og bedste vis med kulturen og seværdighederne i og omkring Lecce.

Du må ikke gå glip af et besøg ved vinmarkerne ved Copertino slottet. Smag på vinen og få fornemmelsen af alt det hjerte, der er lagt i den. Og når vi taler om smag, så er vi også nede på de kanter, hvor olivenolien får en kærlig hånd.

Få en guidet tur i Lecce, inde i barokkens hovedstad, og se de mest berømte og vigtigste bygninger i byen. Gå heller ikke glip af en tur til Gallipoli, og oplev byens historiske centrum. Smag den lokale og lækre kage, Cotognata Leccese, som du kan købe overalt, eller smag på pasticciotto, som du kan få serveret på alle byens caféer. Har du god tid, skal du tage på kokkeskole i Lecce, som findes i alle former og længder, bl.a. fra et par dage til flere uger.

Der er flere mulighede for at finde vinruter i Puglia, bl.a. ved Daunia, Magna Grecia og Alta Murgia.

Lecce i Puglia

Der er mange smukke byer i syditalien, og Lecce er i den grad en af dem.

Sydens perle

Lecce

Lecce er ikke nogen lille by, og den er rig på seværdigheder, som heldigvis for størstedelen af dem, befinder sig indenfor et forholdsvist lille område i den indre by.

Lecces gamle bydel, er præget og domineret fra barokkens tid, hvor den også de seneste år, har høstet stor international ros.

UNESCOs verdensarvsliste, har i 2009 kandideret Lecce til at komme på sin eftertragtede liste, over bevaringsværdi kulturarv, i det barokken her ikke findes magen til andre steder på jorden.

De mystiske Trulli-huse

Trulli husene i Alberobello

Alberobello er en mærkværdig destination i Puglia, som historisk set har fået en del opmærksomhed fra turister.

Den lille by er kommet på UNESCO’s verdensarvsliste på grund af sine karakteristiske Trulli-huse, og byen er en ideél kandidat til en endagstur på ferien til Apulien. Specielt, hvis du selv overnatter i en Trulli!

Når du alligevel er i nærheden af den pragtfulde Alberobello, så smut endelig forbi Ostuni, også kaldet den hvide by!

Læs mere om Alberobello

Trulli huse i Alberobello i Puglia
overnatning og hoteller i bari

Puglias flotte hovedstad Bari

Charmerende syditaliensk havneby

Bari

Helt nede på hælen i Italien, i hvert fald tæt på selve hælen, i Puglia, finder vi Puglias hovedstad Bari. En stor havneby med færger til både Kroatien og Grækenland, der gør Bari til en vigtig handelsby i den sydelige del af støvlen. Regionens største lufthavn ligger i Bari, men der er også en international lufthavn i Brindisi, 120 kilometer syd for byen.

En syditaliensk havneby, lyder måske ikke umiddelbart tiltrækkende, men det er Bari. Byen er en ganske spændende sag at gå i kast med, der kan byde på masser af historie, og ikke mindst i området omkring.

Landsbyen Scanno
Ferie i Scanno
Scanno i Abruzzo
Udsigt og formidable strande

Barletta-Andria-Trani provinsen

Barletta-Andria-Trani er den yngste provins i Puglia, og ligger mellem Manfredonia bugten og Bari. Barletta og Trani har begge udsigt og formidable strande ud til Adriaterhavet, mens Andria ligger længere inde i landet, nær området ved Alta Murgia, der fylder en stor del af dette område.

Puglias hovedstad, Bari, er syd for provinsen, og er en lille times kørsel væk, alt afhængig, om du skal til Barletta, Trani, eller ind i landet til Andria.

I provinsen finder vi spor af gamle civilisationer, middelalderborge, spændende og flot arkitektur, og en ekstraordinær natur, er hvad det giver denne trekant en uovertruffen skønhed.

Fantastisk natur

Fra det azurblå adriaterhav til det enorme, og grænseløse land ved Murgia, hvor tiden synes at stå stille, giver dette et meget varieret landskab, og man vil aldrig føle sig helt færdig med denne pragtfulde natur.

Vidder af hvide klipper, grønne, tykke skove, der skifter farve efter årstiderne (det er næsten som hjemme i Danmark), og floder, der krydser hinanden, som det passer dem. Det eneste der kan slå igennem lyden, er naturen selv.

Margherita di Savoia i nord til Bisceglie i syd, er her, hvor kyststrækningen markerer grænserne til de øvrige provinser. Vidunderlige, smukke sandstrande ved Adriaterhavet.

Seværdigheder

I en række af bakker og olivenlunde, ved bakkerne i Alta Murgia, finder du Castel Del Monte, der emmer af mystik. Castel del Monte er på UNESCO’s verdensarvsliste, og du kan læse mere om den i denne artikel.

Cattedrale di Trani skal også opleves. Kirken er bygget udelukkende af sten fra Trani, der er et meget typisk byggemateriale i egnen. Byggeriet blev indledt i 1099, men stod først færdig i år 1200.

Trani bliver kaldt, “Adriaterhavets perle”, og det er da med rette, når du i aftenmørket går en tur langs vandet, med de karakteristiske huse.

Pragtfulde strande

Leporano

Leporano er en lille by i Apulien i Taranto provinsen i den vestlige del af regionen. Hernede er vandet varmt i 9 måneder om året, minimum, og det er i al sin enkelhed et lækkert, og meget roligt sted at holde sin velfortjente ferie, eller endnu bedre, sommerferie, og gerne i 2-3 uger.

Byen ligger som skrevet i Taranto provinsen, godt 20 minutters kørsel syd for provinsens hovedstad. Fra Tarantos centrum kører du ind på SP99, der senere bliver til SP101 og til sidst til SP102 inden du ankommer til Leporano.

Vi er på den modsatte side af kysten ved Adriaterhavet, hvor vi finder Puglias to store lufthavne i Bari og Brindisi. Fra lufthavnen i Bari er der halvanden times kørsel, mens der fra Brindisi-Salento lufthavnen, er lige under en times kørsel.

Castello Aragonese i Taranto

Havet og seværdigheder

Den største grund til at rejse til Leporano skyldes det azurblå hav, de lækre strande, som naturligvis er præget af det dejlige klima, der på de varmeste sommerdage overstiger over 40 graders varme. Kysten ved Leporano byder på vild natur nogle steder, men som også kan skifte til sød og yderst indbydende strande, som du finder ved bugten, Lido Gandoli.

Castello Muscettola overvåger byens historiske centrum, der med sin arkitektoniske former viser den rigdom og magt, som familierne der boede der var i besiddelse af. De tidligste bygninger finder sin fødsel 1300 tallet, men dens nuværende form er fra 1600 tallet efter ønske af Muscettola fyrsterne.

Men havet, det ioniske hav med de lækre strande, er jo også en form for en seværdighed, og de er ubetinget den største seværdighed i Leporano.

Monopoli i Puglia

Monopoli

Denne lille hyggelige by ud til Adriaterhavet, er et sted du skal besøge, når du kommer til Puglia.

Jeg er så heldig, at have besøgt byen et par gange, og det er stærkt vanedannende.

Læs mere om Monopoli

Locorotondo

Locorotondo med sit cirkulære centrum med sine karakteristiske hvide hus, er et must-see, når du bevæger dig rundt i Puglia.

Byen blev blandt de smukkeste landsbyer i Italien i 2001 og Bandiera Arancione blev de tildelt i 2010. Locorotondo er blandt de 10 smukkeste landsbyer i Syditalien.

Locrotondo i Puglia
Ostuni

Ostuni

Den hvide by, Ostuni, der malerisk er berømt for sin berømmelse og store popularitet blandt turister, der kommer for, ja, netop for at se de hvidkalkede huse i den gamle middelalderlandsby.

Jeg har selvfølgelig besøgt Ostuni og må opfordre dig til at gøre det samme.

Cisternino

Vi bevæger os til Cisternino, der er i samme område som Alberobello, Ostuni og Locorotondo, inde midt i Puglias sletter.

ANDERKENDELSER TIL CISTERNINO

Byen er en af de smukkeste landsbyer i Italien, og er derfor på listen ”Borghi piu belli d’Italia”, som den er sammen med 10 andre byer i Apulien.

Samtidig er Cisternino på listen ”Bandiera Arancione”, der er givet af Touring Club Italiano, og er et udtryk for deres høje kvalitet indenfor turisme.

Læs mere om Cisternino

apulien
apulien

Castel del Monte

På et plateau i Murgia dalen i Apulien, finder du den otte-kantede fæstning fra 1240, Castel del Monte.

Du kan læse meget mere om den fantastiske bygning, der er på UNESCOs verdensarv.

Roadtrip i Puglia

Puglia er en meget lang region, som du kender som hælen på den italienske støvle, og som strækker sig langs den sydlige del af Adriaterhavet og bugter sig over mod det Ioniske hav.

Denne rundtur når ikke hele vejen rundt, for jeg havde kun en uge til rådighed, og kunne derfor ikke nå ud til hverken Gargano halvøen eller over mod Taranto og de lækre strande, som den kyst byder på.

Men en tur fra Castel Monte og ned til Lecce kan også noget.

Læs om rundturen i Puglia

Trani i Puglia
Ferie i Gallipoli

Gallipoli

Gallipoli er klemt inde ved det Ioniske hav i Puglia, hernede i den sydlige del af regionen, hvor området hedder Salento.

Læs mere om Gallipoli

Polignano a Mare

Polignano A Mare, Adriaterhavets perle, ER virkelig en perle nede på hælen i Italien, og som du kender for dens ikoniske strand.

Byen er ganske enkelt en skønhed! Det blå hav, det imponerende hulrum, som byen er allermest kendt for, hvor man ser badende folk, der bare nyder livet, nyder Italien og ikke mindst Polignano og Puglia.

Læs mere om Polignano a Mare

Polignano a Mare
Katedralen i Trani

Trani

Trani er ferie i en af de mest fascinerende byer i Apulien, hvor du kan se en af de smukkeste katedraler i regionen og smage moscato.

Trani er placeret helt ud til Adriaterhavet og her ser du et broderi af hvide sten, et stemningsfuldt centrum, der emmer af historie, og ikke mindst den stemningsfulde havnepromenade.

Byen er nord for Bari, der er hovedstad i Apulien, og helt præcist er Trani placeret i Barletta-Andria provinsen.