Apulien

Charme på den Italienske hæl

Vin, varme og mystik i Syditalien

I Apulien (Puglia) finder I Italiens største mængder af olivenolier og vin – produkter der har fremragende vilkår i varmen på Italiens hæl.
Apulien på 20 sekunder

Puglia er lang! Oppe fra Gargano halvøen, “sporen på hælen”, og ned til Otranto i salento, syd for Lecce, er der over 400 kilometer. Det kan derfor være en fantastisk god idé, at have rigtig god tid i regionen, for den har alt hvad I ønsker af Italien.

Landskabet i det nordlige Puglia er domineret af vidtstrakte sletter, hvor de eneste rigtig bjerge er vokset sammen i Gargano-forbjerget, en halvø der rækker sig ud i Adriaterhavet. Ned langs kystvejen forbi Bari og Brindisi, hvor det hele forandrer sig til det fladeste landskab, med den prægtige arkitektur som et smukt syn, hvor hen I bliver ført hen.

Her ligger Apulien
apulien (puglia) region på den italienske hæl
Ferie i Apulien

Ferie i Apulien

Den folkerige region har en del større byer, som Bari, Taranto og Foggia, hvor befolkningstætheden er stor. Men det er dog ikke de nævnte byer, som der bliver overrendt af turisterne, undtagen Bari naturligvis, der er regionens hovedstad. Det er de langt mindre byer, som turisterne bliver lokket til.

Alberobello med de berømte Trullihuse, Lecce med deres verdensberømte barok stil, den hvide by Ostuni, den populære kystby, Vieste, der smukt ligger oppe på Gargano halvøen, og mange, mange, mange andre byer i Apulien.

Martina Franca er en elegant arkitektby. Elegant er ikke på den måde, som vi kender det fra eksempelvis Milano eller Rom, mere på en renæssance facon, som vi groft sagt kun ser det i Italien, og måske i højere grad i det syditalienske. Skal vi sammenligne det med en by vi kender, kan det være Lecce, der ligger syd for byen.

Trani i Puglia
Risorgimento Resort - Lecce
Hotel Vittoria Resort & Spa - Otranto
Hotel Tenuta Monacelle Chateaux & Hotels Collection - Monopoli

De viste hoteller er Hotel Vittoria Resort & Spa, Risorgimento Resort og Hotel Tenuta Monacelle Chateaux via Booking.com

Find et hotel i Puglia

De bedste hoteller i Apulien

Hvis du skal bestille et hotel i Apulien, er der flere ting at tage højde for.

Selvom vi er nede i det “fattige” syditalien er hotellerne rigtig godt med på standarden, og ofte kan man få rigtig meget for pengene.

Brugernes egne anmeldelser kan hjælpe godt på vej, og i den forbindelse har Booking.com lavet en oversigt, over de mest populære hoteller i Apulien, hvor brugernes egne anmeldelser og karakterer tæller med.

Den tager udgangspunkt i byerne Otranto, Lecce, Parabia og Bari, men du kan selvfølgelig finde mange flere hoteller med søgefunktionen.

Find hoteller i Apulien her

Bestil flybilletter til Apulien

Husk at bestille dine flybilletter til ferien i god tid. Der er penge at spare, hvis du bestiller mindst et par måneder inden afrejse.

Lidt om Momondo

Momondo sammenligner priser på flyrejser til hele verden. De er smarte at bruge, fordi priserne på billetterne er konstante, og fordi de ikke tilføjer gebyrer eller ekstraudgifter ved bestilling.

Find billige flybilletter til Apulien (Lecce)

Billige flybilletter

Vin fra Puglia
Puglia vil med på vinkortet

Vinen i Apulien

Puglia vil også være med på det italienske vinkort. Toscana har haft førertrøjen i mange år, og har det stadig, Piemonte og Veneto er også kommet voldsomt godt med i de senere år, hvor Asti fra Piemonte, og Prosecco fra Veneto, især, er kommet ud i den store verden med mere og mere popularitet.

Den vej vil Puglia også gå, og det kan de også nede på den italienske hæl. Der produceres vin i det meste af regionen, der strækker sig over 400 kilometer nede langs den sydlige del af Adriaterhavet.

Fra vinmarkerne i nord ved Foggia, til markerne ved Alta Murgia, der ligger mellem Barletta og Bari, og helt ned til Salento halvøen, der formentlig, indtil videre, er den meste kendte vin fra Puglia i Danmark.

Vinferie i Puglia

De italienske vingårde har i samarbejde med regionen lavet adskillige flotte og smukke vinruter fra nord til syd. For en ting, er, at få vinen eksporteret ud i den store verden, så må vinelskerne også komme til dem, og opleve kulturen på allernærmeste hold.

Salento ruten er den mest populære for vinturisterne i regionen. Området tilbyder de besøgende en fantastisk rejse, der berører alle sanser i smag, mystik og historie. Ruten er på små 60 kilometer, og starter fra Area Marina Protetta, nord for Brindisi, og slutter i Novoli nord for Lecce.

Denne smukke tur indeholder alt det, som du forventer af en vinrute i Italien og mere til. Slottene ligger enten ude ved havet, som store fæstninger, eller de kan være omgivet af flotte vinmarker i badene solskin, nær små, charmerende landsbyer. Begiver du dig ud på en af de længere ture, er det vigtigt at fodtøjet er i orden.

Copertinoslottet

Vinmarkerne er et væsentligt element på turen, og de kulminerer på smukkeste og bedste vis med kulturen og seværdighederne i og omkring Lecce.

Du må ikke gå glip af et besøg ved vinmarkerne ved Copertino slottet. Smag på vinen og få fornemmelsen af alt det hjerte, der er lagt i den. Og når vi taler om smag, så er vi også nede på de kanter, hvor olivenolien får en kærlig hånd.

Få en guidet tur i Lecce, inde i barokkens hovedstad, og se de mest berømte og vigtigste bygninger i byen. Gå heller ikke glip af en tur til Gallipoli, og oplev byens historiske centrum. Smag den lokale og lækre kage, Cotognata Leccese, som du kan købe overalt, eller smag på pasticciotto, som du kan få serveret på alle byens caféer. Har du god tid, skal du tage på kokkeskole i Lecce, som findes i alle former og længder, bl.a. fra et par dage til flere uger.

Der er flere mulighede for at finde vinruter i Puglia, bl.a. ved Daunia, Magna Grecia og Alta Murgia.

Lecce i Puglia

Der er mange smukke byer i syditalien, og Lecce er i den grad en af dem.

Sydens perle

Lecce

Lecce er ikke nogen lille by, og den er rig på seværdigheder, som heldigvis for størstedelen af dem, befinder sig indenfor et forholdsvist lille område i den indre by.

Lecces gamle bydel, er præget og domineret fra barokkens tid, hvor den også de seneste år, har høstet stor international ros.

UNESCOs verdensarvsliste, har i 2009 kandideret Lecce til at komme på sin eftertragtede liste, over bevaringsværdi kulturarv, i det barokken her ikke findes magen til andre steder på jorden.

De mystiske Trulli-huse

Trulli husene i Alberobello

Alberobello er en mærkværdig destination i Puglia, som historisk set har fået en del opmærksomhed fra turister.

Den lille by er kommet på UNESCO’s verdensarvsliste på grund af sine karakteristiske Trulli-huse, og byen er en ideél kandidat til en endagstur på ferien til Apulien. Specielt, hvis du selv overnatter i en Trulli!

Når du alligevel er i nærheden af den pragtfulde Alberobello, så smut endelig forbi Ostuni, også kaldet den hvide by!

Læs mere om Alberobello

Trulli huse i Alberobello i Puglia
overnatning og hoteller i bari

Puglias flotte hovedstad Bari

Charmerende syditaliensk havneby

Bari

Helt nede på hælen i Italien, i hvert fald tæt på selve hælen, i Puglia, finder vi Puglias hovedstad Bari. En stor havneby med færger til både Kroatien og Grækenland, der gør Bari til en vigtig handelsby i den sydelige del af støvlen. Regionens største lufthavn ligger i Bari, men der er også en international lufthavn i Brindisi, 120 kilometer syd for byen.

En syditaliensk havneby, lyder måske ikke umiddelbart tiltrækkende, men det er Bari. Byen er en ganske spændende sag at gå i kast med, der kan byde på masser af historie, og ikke mindst i området omkring.

Landsbyen Scanno
Ferie i Scanno
Scanno i Abruzzo
Udsigt og formidable strande

Barletta-Andria-Trani provinsen

Barletta-Andria-Trani er den yngste provins i Puglia, og ligger mellem Manfredonia bugten og Bari. Barletta og Trani har begge udsigt og formidable strande ud til Adriaterhavet, mens Andria ligger længere inde i landet, nær området ved Alta Murgia, der fylder en stor del af dette område.

Puglias hovedstad, Bari, er syd for provinsen, og er en lille times kørsel væk, alt afhængig, om du skal til Barletta, Trani, eller ind i landet til Andria.

I provinsen finder vi spor af gamle civilisationer, middelalderborge, spændende og flot arkitektur, og en ekstraordinær natur, er hvad det giver denne trekant en uovertruffen skønhed.

Fantastisk natur

Fra det azurblå adriaterhav til det enorme, og grænseløse land ved Murgia, hvor tiden synes at stå stille, giver dette et meget varieret landskab, og man vil aldrig føle sig helt færdig med denne pragtfulde natur.

Vidder af hvide klipper, grønne, tykke skove, der skifter farve efter årstiderne (det er næsten som hjemme i Danmark), og floder, der krydser hinanden, som det passer dem. Det eneste der kan slå igennem lyden, er naturen selv.

Margherita di Savoia i nord til Bisceglie i syd, er her, hvor kyststrækningen markerer grænserne til de øvrige provinser. Vidunderlige, smukke sandstrande ved Adriaterhavet.

Seværdigheder

I en række af bakker og olivenlunde, ved bakkerne i Alta Murgia, finder du Castel Del Monte, der emmer af mystik. Castel del Monte er på UNESCO’s verdensarvsliste, og du kan læse mere om den i denne artikel.

Cattedrale di Trani skal også opleves. Kirken er bygget udelukkende af sten fra Trani, der er et meget typisk byggemateriale i egnen. Byggeriet blev indledt i 1099, men stod først færdig i år 1200.

Trani bliver kaldt, “Adriaterhavets perle”, og det er da med rette, når du i aftenmørket går en tur langs vandet, med de karakteristiske huse.

Pragtfulde strande

Leporano

Leporano er en lille by i Apulien i Taranto provinsen i den vestlige del af regionen. Hernede er vandet varmt i 9 måneder om året, minimum, og det er i al sin enkelhed et lækkert, og meget roligt sted at holde sin velfortjente ferie, eller endnu bedre, sommerferie, og gerne i 2-3 uger.

Byen ligger som skrevet i Taranto provinsen, godt 20 minutters kørsel syd for provinsens hovedstad. Fra Tarantos centrum kører du ind på SP99, der senere bliver til SP101 og til sidst til SP102 inden du ankommer til Leporano.

Vi er på den modsatte side af kysten ved Adriaterhavet, hvor vi finder Puglias to store lufthavne i Bari og Brindisi. Fra lufthavnen i Bari er der halvanden times kørsel, mens der fra Brindisi-Salento lufthavnen, er lige under en times kørsel.

Castello Aragonese i Taranto

Havet og seværdigheder

Den største grund til at rejse til Leporano skyldes det azurblå hav, de lækre strande, som naturligvis er præget af det dejlige klima, der på de varmeste sommerdage overstiger over 40 graders varme. Kysten ved Leporano byder på vild natur nogle steder, men som også kan skifte til sød og yderst indbydende strande, som du finder ved bugten, Lido Gandoli.

Castello Muscettola overvåger byens historiske centrum, der med sin arkitektoniske former viser den rigdom og magt, som familierne der boede der var i besiddelse af. De tidligste bygninger finder sin fødsel 1300 tallet, men dens nuværende form er fra 1600 tallet efter ønske af Muscettola fyrsterne.

Men havet, det ioniske hav med de lækre strande, er jo også en form for en seværdighed, og de er ubetinget den største seværdighed i Leporano.

Monopoli i Puglia

Monopoli

Denne lille hyggelige by ud til Adriaterhavet, er et sted du skal besøge, når du kommer til Puglia.

Jeg er så heldig, at have besøgt byen et par gange, og det er stærkt vanedannende.

Læs mere om Monopoli

Locorotondo

Locorotondo med sit cirkulære centrum med sine karakteristiske hvide hus, er et must-see, når du bevæger dig rundt i Puglia.

Vi er inde i landet, i fugleflugt er vi godt 20 kilometer fra kysten, cirka en times kørsel fra Bari og lufthavnen deroppe og cirka den samme tids kørsel fra lufthavnen i Brindisi, som ligger syd for Locorotondo.

Den mest kendte by, eller, i hvert fald i top-2, er Alberobello, som blot ligger 9 kilometer fra Locorotondo. Så er du inde i midt i Puglia, vil det jo være oplagt at tage hertil.

Locrotondo i Puglia

I hjertet i Valle d’itria

Mellem Adriaterhavet og det Ioniske hav finder vi disse grønne sletter og i hjertet af dem, har Locorotondo placeret sig oppe på et plataeu, som stiger lige så stille og smukt i horisonten. Det er med god grund byen er blandt de smukkeste landsbyer i Italien me

Blandt de smukkeste landsbyer i Italien

Locorotondo er med på Borghi più belli d’Italia (de smukkeste landsbyer i Italien) og Bandiera Arancione (det orange flag), der er et tildelt af Touring Club Italiano, som bliver givet til små kommuner, med maksimalt 15.000 indbyggere. Dette er kendetegnet for deres fremragende service og en gæstfrihed af høj kvalitet.

Byen blev blandt de smukkeste landsbyer i Italien i 2001 og Bandiera Arancione blev de tildelt i 2010. Locorotondo er blandt de 10 smukkeste landsbyer i Syditalien og Apulien.

Byens kirker

Når du nærmer dig byen, er de hvide huse lette at se, men op stikker klokketårnene sig, og byen byder da også på mange kirker. Nedenunder er der et par eksempler.

Chiesa Madre di San Giorgio – Piazza Fra Giuseppe Andrea Rodio

Flot neoklassisk façade, der er bygget mellem 1790 og 1825 på resterne af to ældre religiøse bygninger. Her kan du bl.a. se et gammelt reliefsbillede af San Giorgio med dragen. Ved siden af står det smukke klokketårn sammen med fire stenstatuer. Der er gratid indgang.

Chiesa Madonna della Greca – Largo Madonna della Greca

Det er først og fremmest det flotte rosevindue som pryder kirken, som ligger i hjertet af den gamle bydel. Se et værk i moderne kunst af Domenico Rosato og en fresko med Madonna og barnet. Kirken blev bygget i det 15. århundrede og huser Madonna delle Rose. Der er gratis indgang.

Ostuni

Ostuni

Den hvide by, Ostuni, der malerisk er berømt for sin berømmelse og store popularitet blandt turister, der kommer for, ja, netop for at se de hvidkalkede huse i den gamle middelalderlandsby.

Jeg har selvfølgelig besøgt Ostuni og må opfordre dig til at gøre det samme.

Cisternino

Vi bevæger os til Cisternino, der er i samme område som Alberobello, Ostuni og Locorotondo, inde midt i Puglias sletter.

VEJEN TIL CISTERNINO

Du flyver til Bari og har cirka 1 times kørsel ned til Cisternino. Kør på motorvej E55 og fortsæt ned mod Fassano, hvor du tager frakørsel SS16 mod Ostuni/Cisternino.

Nede fra Brindisi lufthavnen har du omkring 45 minutters kørsel. Her kommer du også på motorvej E55, men tager frakørslen mod Rosa Marina/Pilone, hvor du kommer ind på SP10 og SP9.

ANDERKENDELSER TIL CISTERNINO

Byens charme og enestående sans for at give deres mange gæster, er årsagen til de anerkendelser til Cisternino.

Byen er en af de smukkeste landsbyer i Italien, og er derfor på listen ”Borghi piu belli d’Italia”, som den er sammen med 10 andre byer i Apulien.

Samtidig er Cisternino på listen ”Bandiera Arancione”, der er givet af Touring Club Italiano, og er et udtryk for deres høje kvalitet indenfor turisme.

apulien

Centro Storico

Byens gamle centrum er en lille labyrint af gader, mens de mange hvidkalkede huse veksler i farve og størrelse. Når du går igennem den store port, Porta Grande, er du indenfor og du har mulighed for at dykke ned i den intense atmosfære på Piazza Vittorio Emanuele med det flotte klokketårn. Det er her du står i hjertet af byen.

Dette gamle centrum er et fascinerende sted med de smalle gyder, buegangene, der er oversvømmet i duftende og farverige blomster, og de karakteristiske små gårdspladser.

Cisternino har en vidunderlig tradition for deres aftenpassegiata, hvor indbyggerne mødes til et måltid mad eller en drink på en af de mange caféer og restauranter.

Chiesa Madre di San Nicola Patara

San Nicola kirken fra det 14. århundrede, er dedikeret til byens skytshelgen, der er grundlagt for det græske-ortodokse kloster. Den neo-klassiske facade er bygget i det 19. århundrede, for at erstatte den forrige, som var en romansk facade.

De to kapeller, Madonna del Cardellino, er et fantastisk eksempel på den apuliske renæssance, og som er bygget i 1517.

Torre Normanna

De 3 tårne, Torre Amati, Torre Capece og Torre di Porta Grande dominerer byens gamle centrum. De tre tårne udgør et kompleks, der kan dateres tilbage til det 13. århundrede.

Paladser

Der er flere smukke paladser i Cisternino. Se bl.a. Palazzo Vescovile, bygget i 1560 i den sene renæssance stil, og det overdådige palæ i form af Palazzo Amato.

Beliggenheden

Cisternino hæver sig 393 meter over havet og dominerer altså det smukke landskab i Itria-dalen. Det er i dette unike sted på jorden, hvor du også kan se Alberobello,Locorotondo og Martina Franca. Byerne er alle synonym med Apulien og den italienske hæl.

apulien

Castel del Monte

På et plateau i Murgia dalen i Apulien, finder du den otte-kantede fæstning fra 1240, Castel del Monte.

Vejen til Castel del Monte

Baris lufthavn er den nærmeste, og det er herfra du skal finde afkørslen mod Andria. Efter nogle sving og rundkørsler nord for Bari, drejer du af og skal følge SP231. Fra Bari og til Castel del Monte har du cirka 45 minutters kørsel, så det er bestemt en overskuelig rejse.

Unesco

Dette vidunder, der er bygget af Federico II i 1240, er et stykke verdensarv på UNESCOs liste og har været det siden 1996.

Middelalderarkitektur, som kombinerer slottet med forskellige elementer fra det romanske snit med løven til det gotiske snit med de 8 tårne. Herefter flytter vi os over til klassisk kunst med de indre friser og over til islamiske mosaikker.

Otte

Tallet otte forekommer som en besættelse for Federico II. Planen er otte, værelserne i stueetagen er otte-kantet, førstesalen er otte-kantet, og naturligvis, de otte tårne, som karakteriserer fæstningen. Det menes at gårdspladsen en gang var et otte-kantet bassin.

Fæstningen

Slottets placering er med til at give særlige lys og skyggeeffekter, der er med til at give dig et særligt og behageligt besøg på Castel del Monte. Det ses i særdeleshed på solskinsdage, og det virker som om der har været en idé med det hele, da det blev bygget.

Indgangsportalen viser nede fra en arabisk bue, en græsk-romersk tympanum og med gotiske vinduer. Kompaktheden er til at se i den solide facade med kalksten. Interiøret er nu dekorationer, som er pyntet fra fortiden og vidner om brug af marmor og mosaikker. Men, hvis vi skal et men, har interiøret i århundreder været forsømt og udsat for plyndringer.

Der er to etager som begge er forbundet med de otte tårne. Det er interessant at se det hydrauliske system, som er til opsamling og distribution af regnvand.

Facination

Som denne overskrift lyder, er det et fascinerende sted, som samtidig er præget af mystik, der er omkring Federico II. Hans kejserlige magt slår der sig ikke tvivl om og Castel del Monte, med alle dens 8 kanter, er virkelig fantastisk og bestemt en rejse værd til denne del af Apulien.

Åbningstider og priser og meget mere kan du læse om deres hjemmeside.

Roadtrip i Puglia

Puglia er en meget lang region, som du kender som hælen på den italienske støvle, og som strækker sig langs den sydlige del af Adriaterhavet og bugter sig over mod det Ioniske hav. Denne rundtur når ikke hele vejen rundt, for jeg havde kun en uge til rådighed, og kunne derfor ikke nå ud til hverken Gargano halvøen eller over mod Taranto og de lækre strande, som den kyst byder på.

Denne tur starter faktisk oppe fra Rom og via Molise, når vi ned til Castel del Monte. Dette er hverken den italienske hovedstad eller Molise vi skal læse om, men Puglia med de skønne strande, små fiskerbyer og særdeles lækre køkken.

apulien Locorotondo

Castel del Monte

Dette ottekantede vidunder, som det jo er, når det er på UNESCOs verdensarvsliste, lå lige til højrebenet at køre til fra Molise. Min vej oppe fra Campobasso kom forbi Foggia, ned til Andria, for at køre væk fra vandet igen og køre ind til Castel del Monte.

Denne imponerende bygning, bygget af Federico II i 1240, har været på UNESCOs verdensarvsliste siden 1996. Når du kommer kørende mod den, er den i syne længe før du kommer dertil og du kommer gennem et landskab, der i sommermånederne er næsten tørlagt. Dagen jeg mødte op, stod der 36 grader i bilen og det blev ikke koldere, da jeg stod ud af bilen og skulle besøge stedet.

Stigningen op til Castel del Monte

Vær opmærksom på den lille stigning fra parkeringspladsen og op til Castel del Monte. Den er bestemt ikke voldsom, men det er klart, at du helst ikke skal have alverdens skavanker med benene. Det går lidt opad og især den sidste del op til slottet.

Bemærk de manglende mure og voldgrave, som ellers var standard hos langt de fleste middelalderlige slotte og borge, for at kunne forsvare sig. Her ved Castel del Monte findes dette ikke, men til gengæld får du en udsigt udover det sædvanlige, og skulle det så være tilfælde, at der kom fjender i tidernes morgen, så kunne de ses lang vejs fra.

Castel del Monte skal du se!

Trani

Fordelen ved Puglia, er, at der er så mange smukke byer og steder, som ligger i kort køre afstand imellem sig. Tag nu f.eks kyststrækningen nord for Bari. Her finder du byer som Trani, Bisceglie, Molfetta og Giovinazzo, der alle ligger ud til Adriaterhavet og hvor hovedvejen SS16 følger byerne langs kysten.

Bagkanten i Monopoli

Jeg havde ikke tiden til at se alle byerne der er nævnt, for jeg havde en aftale med mit B&B i Monopoli, at jeg ville ankomme hos dem midt på eftermiddagen.

Pigen som ejede dette B&B skrev endda til mig omkring kl 12, om jeg kunne komme før kl. 15, for hun ville så gerne på stranden, hvor til jeg måtte skrive tilbage til hende, at jeg ville forsøge alt hvad jeg kunne for at indfri hendes ønske. Kl. blev vel omkring 15.05 før jeg nåede mit B&B, men det er helt anden historie.

Trani i Puglia

Katedralen i Trani

Jeg kørte først ind til Trani på min tur sydpå, og når du er i bil, hvad du end befinder dig i Italien, er parkeringspladser nogle gange et mareridt, at skal til at finde. Det lykkes at finde en fri plads inde i centrum, og når vi taler om P-pladser, så er der altså ikke nogen i Italien, hvor du ikke skal betale for en. Blot til info.

I Trani får du en flot udsigt over havet, der ligger som et elegant amfiteater og omkranser byen. Du tager formentlig til byen for først og fremmest og se byens berømte katedral, San Nicola Pellegrino, der med sit imponerende klokketårn fuldstændig dominerer byen.

Moscato vinen er på hjemmebane her i Trani, så den skal du næsten smage, for det nåede jeg nemlig ikke.

Videre ned langs kysten mod Giovinazzo

Giovinazzo er en ægte perle, lige nord for Bari, der med udsigt til det lækre Adriaterhav, er med til at give al den charme som den byder på. Det krystalklare hav har været med til at give byen det ry, at den er de smukkeste landsbyer ved Adriaterhavet.

Jeg ankommer til byen Giovinazzo, som byder både en gammel og en ny bydel. Jeg parkerede min bil i den gamle bydel, for det er inde i disse små gader, du for alvor mærker charmen og historien gå gennem dig. Du finder mange ældre monumenter og steder med historisk interesse, som man virkelig kunne bruge flere timer på, og sætter stederne i system for, hvornår man skal hvad og hvornår.

bari apulien

Når jeg besøger en by som denne, der med sin lokation ud til havet, små gader, mennesker på fortovet, der sidder og spiller skak, så er det ikke fordi jeg har sat mig selv et program for, hvad jeg skal se, men udelukkende et spørgsmål om at være der.

Derfor kan jeg ikke fortælle dig, at jeg set denne spændende ting, plus denne og denne, desværre, men til gengæld kan jeg anbefale dig, at besøge Giovinazzo og se lige nøjagtig det, som du har lyst til. Eller, bare er der og nyde det i denne by, der faktisk ikke er så lille med lige knap 20.000 indbyggere.

Næste destination: Monopoli

Mellem Giovinazzo og Monopoli finder du Puglias fremragende hovedstad og metropol, Bari. En by som, hvis ikke du har besøgt, skal tage og besøge når du kommer på disse kanter. Jeg har selv været så heldig at være i Bari, både på ferie, på 1-dags tur og på en fodboldtur, så derfor hoppede jeg denne gang over og kørte direkte ned mod Monopoli og udenom Bari.

Monopoli er en ret stor by med godt 20.000 indbyggere, men det er byens gamle bydel, der helt klart folk og især turisterne. Det var her jeg havde booket mit hotel, B&B Palazzo Antonelli, der ligger i den travle gade med masser af liv i form af restauranter og caféer, så selvom der er stille om dagen, er der virkelig et dejligt liv og glade dage om aften. Gaden hedder Via Giuseppe Garibaldi.

Monopoli

Monopoli er Puglia

Monopoli er på alle måder det vi befinder med Puglia. Det gløder virkelig intenst af syditaliensk charme i de små sidegader, hvor børnene spiller bold, damerne laver deres hjemmelavede pasta, mændene spiller backgammon eller skak, og selvfølgelig hænger vasketøjet ude på gaden. Monopoli vil fortrylle dig med ét, når du sætter dine ben her i byen første gang.

Med Monopolis placering, er der både mulighed for kun at være her i byen, nyde byen og de dejlige strande der ligger omkring den lige så smukke havn. Men placeringen giver dig også mulighed for at bevæge dig ud i regionen og gå på opdagelse i den centrale og sydlige del af Puglia.

Valle d’Itria

Det var lige nøjagtig det jeg gjorde, og her få kilometer fra Itria Valley med Alberobello, som den absolutte storfavorit, lå det til højrebenet at køre ud i dette område.

Valle d’Itria, der også er kendes som Trulli-dalen, strækker den sig fra provinserne i Bari, Brindisi og Taranto. Her kan du se de smukke byer som Cisternino, Alberobello, Locorotondo, Ostuni, Martina Franca og mange flere, men for lige at nævne de mest kendte byer. Her i dalen finder du en eventyrlig atmosfære, og det er umuligt ikke at blive fascineret af dalen med disse byer, hvor Alberobello ligger i hjertet af dalen.

Locorotondo og Cisternino

Første udgangspunkt fra Monopoli gik ind i landet mod Locorotondo, der er en af de smukkeste landsbyer i Italien, smukt beliggende på et plateau i hjertet af Itria dalen.

Der er kun godt 10 kilometer ind til Alberobello, og også her i Locorotondo vil du kunne se Trulli huse, de små kegleformede huse, som du formentlig har set i rejsebøger til Alberobello og Puglia.

Cisternino i Puglia

Locorotondo

Locorotondo vil kunne charmere dig med deres hvide huse, udsigten over dalen, mens du står i blandt en historie, som kun kan findes i dette område. De hvide huse og de brolagte gader, byens historiske centrum giver dig lyst til at blive og udforske stedet. Jeg fik set Chiesa Madre di San Giorgio, der er moderkirken i Locorotondo og har en flot neoklassisk facade.

Når du er på besøg i Puglia og vil ud at se noget af regionen, er det en klar fordel at have en bil, for med al respekt for det offentlige hernede, så kører det altså ikke alt for optimalt. Derudover er distancerne mellem byerne også tålelige, hvor vi dette tilfælde, Locorotondo og Cisternino, blot er små 10 kilometer imellem de to byer. Tager vi Alberobello og Martina Franca med, så er der bestemt ikke langt mellem de 4 byer og derfor vil du sagtens kunne nå at gå i dybden i dem på et par dage.

Cisternino

Cisternino er, ligesom Locorotondo, og så en af de smukkeste landsbyer i Italien, og netop det, har jeg fået sat på min bucketliste. Der er dags dato (september 2021), 310 landsbyer, der er en af de smukkeste i Italien, og målet herfra, er naturligvis at nå så mange som muligt.

I Cisternino er centrum et virvar af små gader, og det er meget passende, at som der er skrevet i vores anden artikel om Cisternino, så er det en stor labyrint at gå i, i meget, meget smalle gader, mens der lige nøjagtig er plads til, at solen klemmer sig ned imellem hustagene.

Jeg var afsted om sommeren i 2021, hvor corona stadig var en stor del af vores hverdag, så derfor var der ikke så mange turister, som forventet, selvom jeg var allerede var dernede i midt juni. Derfor var der også god plads på den café, hvor jeg naturligvis skulle have min cappuccino, og her fik jeg en hyggelig snak med den søde, ældre dame der ejede caféen.

Alberobello

Du kan ikke tage en tur til Puglia uden at komme udenom Alberobello. Jeg har besøgt byen for rigtig mange år siden, så selvfølgelig skulle jeg igen derind og se den største koncentration af trullier, der findes på disse kanter. Trulli husene er ekstraordinære og disse små kegleformede huse, der har været på UNESCOs verdensarvsliste siden 1996, findes ikke magen til andre steder på jorden.

På trods af corona, var der mange mennesker her, der selvfølgelig primært var samlet omkring den store plads, der skiller trulli byen og den mere moderne del af byen. I den nyere bydel kan du finde byens kirke og derudover få en rigtig god udsigt over til trulli byen. Lige her, var der dog næsten ikke til at få et godt billede, for der var flere der havde fået idéen om at tage et godt billede.

Alberobello i Puglia

UNESCO

Da jeg besøgte byen første gang, havde jeg booket en overnatning i en trulli, som jeg virkelig kan anbefale dig at gøre. Det gjorde jeg ikke denne gang, for som skrevet, så havde jeg bosat mig i Monopoli, men en oplevelese at bo sammen med de lokale i Alberobello. Der er ikke meget varme i disse trullier, så vær opmærksom på dette hvis du tager derned udenfor højsæsonen. Da vi boede i byen, var vi i oktober, og der blev koldt om natten, men heldigvis kan dette jo løses.

Trulli er en gammel arv fra fortiden, som har stået i mange tusinde år, og den dag i dag, er det stadig en stor del af dagligdagen for et helt samfund. Som skrevet i starten, er Alberobello på UNESCO og iflg. Deres hjemmeside, er der mere end 1.600 trullier i området, og de første blev altså bygget i år 1100 efter kristus.

Den lokale pilsner

Jeg ved ikke hvor mange der er bekendt med det, men læg mærke til de små ikoner som er ovenpå en trulli. Disse dekorationer vil sørge for at holde onde ånder væk, negativ energi og påvirkninger, vil alle blive holdt for døren. Dekorationerne er relateret til religion og er oftest malet hvide.

Der er ikke en café eller restaurant som ikke bliver besøgt, når jeg er ude og besøge og kigge på en italiensk by, eller ikke i Alberobello. Jeg fik sat mig på fortovet ved café Bagiá, hvor jeg købte en lokal øl fra egnen, der hedder Birra Malart. Den var lys og frisk, var iskold og smagte fantastisk.

Alberobello er en fascinerende by og selvom besøget var det andet, er det bestemt ikke sidste gang byen er besøgt, for som skrevet, så kan du ikke tage til Puglia uden at køre til Alberobello.

Lecce

Fra Monopoli og ned til Lecce, er der cirka en times kørsel og vejen er god og ligeud til ”sydens Firenze”.

Jeg har haft noget med Lecce i det meste af mit liv, hvilket først og fremmest kommer af den kærlighed jeg altid har haft til italiensk fodbold og i særdeleshed den sympati jeg altid har haft for de syditalienske klubber.

Men Lecce som fodboldklub, med deres evige tur mellem Serie A og Serie B, og deres geografiske placering helt ned i den sydligste del af Puglia, der hedder Salento, er noget som der på alle måder er langt fra de norditalienske klubber, med markant større budgetter, har altså præget min fascination og sympati for Lecce.

Amfiteateret i Lecce i Puglia

43 grader i skyggen

Men nu skal det ikke handle om fodbold, men om Lecces centrum, der i den grad er præget fra baroktiden. Der er en vigtig detalje, som vil på plads at fortælle dig, for der var varmt i Puglia i denne juni måned. Der var ikke under 38 grader i Monopoli på noget tidspunkt og nede i Lecce var det endnu varmere, for der steg temperaturen til 43 grader i skyggen.

Der for var det også nogle ret hårde ture inde i Lecces gader og inde ved Santa Croce kirken, der er byens ubestridte største attraktion, stod det hele fuldstændig stille. Santa Croce var, udover byen, den helt store årsag til jeg kørte til Lecce, for det er et flot studie fra Barok, kendetegnede ved det flotte Rosenvindue på facaden. Jeg fandt skygge ved kirken og kunne skyde et par glimrende billeder.

Frokosten ved amfiteateret

Det samme kunne jeg også ved byens amfiteater, der ligger på den åbne Piazza Sant’Oronzo, og hvor du må søge i lang tid i efter skygge. Men trods varmen var det en fornøjelse at gå inde i Lecce og mærke stemningen, samtidig med man går inde i dette vidunder af et friluftsmuseum, som virkelig er kendetegnede for byen. Og det er med rette!

Det er som bekendt ikke et problem at få stillet sin sult i Italien. Dette er det heller ikke i Puglia, hvis køkken er en gave til det sultne folk. I Lecce satte jeg mig på Caffé Cittadino hvor jeg bl.a. fik et lokalt pålægsfad serveret, der naturligvis blev afsluttet med en espresso, som det hører sig til.

Caffé Cittadino finder du på Via Francesco Rubichi 35, som udover de favorable priser, også har søde og flinke mennesker på jobbet. Du kan nå Cittadino fra Amfiteateret på 1 minut. Det måltid som jeg fik serveret, var den perfekte afsked med Lecce, som naturligvis ikke skuffede. Den gør den heller ikke næste gang.

Ostuni

”Den hvide by”, er Ostunis kælenavn, for selvom Cisternino, Locorotondo og Alberobello, alle er hvide både udvendig, som indvendig, er det Ostuni der ubetinget er Citta Bianca.

Ostuni var min sidste destination på min rundtur i Puglia, og mit fly ville ikke lette fra Rom, hvis jeg ikke havde besøgt byen.

Der er ikke langt hertil oppe fra Monopoli og fra motorvejen, er der vel under 10 kilometer ind til Ostuni, som du kan se langvejs fra. Ostuni er virkelig smuk når du møder den i horisonten, og tanken var at tage et billede af den inden jeg ramte byen, men det var ikke muligt at komme til at skyde et billede, da der enten var meget trafik, eller ikke et godt spot til at tage billedet.

Ostuni i Puglia

Historien og traditionerne

Ostuni ligger, som mange af de andre nævnte byer, oppe på et plateau, og derfor får du et smukt overblik over dalen, hvor du tilmed kan se helt til Adriaterhavet. Når du går i den gamle bydel, er det som at træde ind i Middelalderen, tilsat de små stræder og de hvidkalkede huse.

Det er netop det italienerne kan at holde fast i historien og traditionerne, som i den grad kommer til sin ret hernede i Puglia, og især i de hvide byer i ”Trulli-dalen”. Dét at holde fast i historien kræver et kæmpe arbejde, men italienerne nyder det og knokler med det hver dag.

Mit måltid i Ostuni må jeg have til gode, men jeg fik min cappuccino inde i det historiske centrum på Bar Caffé Centro Storico.

Hjemturen

Min tredje rejse til Puglia var nået sin afslutning. Jeg kunne ikke havde klemt mere ind på turen, men der er ingen tvivl om, at jeg bliver nødt til at komme tilbage, for der er fortsat meget jeg ikke har set. Her taler vi primært om Salento, helt nede på spidsen af hælen, men har fortsat Gargano halvøen tilgode, så der er masser af grunde til at tage tilbage. Og så kan man altså sagtens se de smukke byer mere end en gang i livet.

Mit fly fløj fra Rom, så der var godt 400 kilometer forude der skulle tilbagelægges. Det blev de og vejen mod nord gik via Matera og Vietri sul Mare, der er den første by du møder når du skal ud på Amalfikysten. Men de to byer kan du læse mere om under hhv. Basilicata og Campania, hvor der er en kæmpe artikel om Amalfikysten.

Ferie i Gallipoli - Lecce

Gallipoli

Gallipoli er klemt inde ved det Ioniske hav i Puglia, hernede i den sydlige del af regionen, hvor området hedder Salento. Gallipoli ligger i Lecce provinsen, godt 40 minutters kørsel sydvest for provinsens hovedstad.

Der er langt herned på disse vidunderlige kanter, så det er langt de fleste fra Skandinavien, som sætter sig ind i flyveren, og sætter kursen mod Italiens hæl. Lufthavnen i Bari er godt 200 kilometer væk, mens lufthavnen i Brindisi blot er en times kørsel fra Gallipoli.

Charmerende byer langs kystlinjen

Kystlinjen er en af de mest fascinerende og smukkeste i Italien, der veksler med lave klipper og lange, bredde sandstrande. kyststrækningen er på cirka 20 kilometer, og indeholder bl.a. de charmerende byer, Torre del Pizzo, Baia Verde, Lido San Giovanni og Rivabella.

Gallipolis centrum ligger 12 meter over havets overflade, og er sammensat af den gamle bydel, som ligger på en ø, som forbindes med en bro til fastlandet, der huser den mere moderne del af byen. De smukke omgivelser fra havet, er med til at oplyse i de smukkeste turkise farver.

Andre seværdigheder

Det græske springvand fungerer som bindeled mellem den gamle, og den nye bydel. Springvandet anses af mange italienere, som det ældste i Støvlelandet.

Naturen i Salento er som skrevet, stærkt præget af havet, der omdanner halvøen fra hver sin side. Langs den tidligere nævnte kyststrækning, er der mange små, hyggelige landsbyer, med skønne strande. Bl.a. Baia Verde stranden, der ligger 1.5 kilometer syd for Gallipoli.

Mere natur, en ubeskrivelig smuk natur finder du i Parco Naturale regionale Isola di Sant’Andrea, der ligger syd for Gallipoli, helt ud til havet.