Apulien

Charme på den Italienske hæl

Vin, varme og mystik i Syditalien

I Apulien (Puglia) finder I Italiens største mængder af olivenolier og vin – produkter der har fremragende vilkår i varmen på Italiens hæl.
Apulien på 20 sekunder

Puglia er lang! Oppe fra Gargano halvøen, “sporen på hælen”, og ned til Otranto i salento, syd for Lecce, er der over 400 kilometer. Det kan derfor være en fantastisk god idé, at have rigtig god tid i regionen, for den har alt hvad I ønsker af Italien.

Landskabet i det nordlige Puglia er domineret af vidtstrakte sletter, hvor de eneste rigtig bjerge er vokset sammen i Gargano-forbjerget, en halvø der rækker sig ud i Adriaterhavet. Ned langs kystvejen forbi Bari og Brindisi, hvor det hele forandrer sig til det fladeste landskab, med den prægtige arkitektur som et smukt syn, hvor hen I bliver ført hen.

Her ligger Apulien
apulien (puglia) region på den italienske hæl
Ferie i Apulien
En perle ved den liguriske kyst

Ferie i Apulien

Den folkerige region har en del større byer, som Bari, Taranto og Foggia, hvor befolkningstætheden er stor. Men det er dog ikke de nævnte byer, som der bliver overrendt af turisterne, undtagen Bari naturligvis, der er regionens hovedstad. Det er de langt mindre byer, som turisterne bliver lokket til.

Alberobello med de berømte Trullihuse, Lecce med deres verdensberømte barok stil, den hvide by Ostuni, den populære kystby, Vieste, der smukt ligger oppe på Gargano halvøen, og mange, mange, mange andre byer i Apulien.

Martina Franca er en elegant arkitektby. Elegant er ikke på den måde, som vi kender det fra eksempelvis Milano eller Rom, mere på en renæssance facon, som vi groft sagt kun ser det i Italien, og måske i højere grad i det syditalienske. Skal vi sammenligne det med en by vi kender, kan det være Lecce, der ligger syd for byen.

Udsigt i apulien
Ferie i Apulien - alberobello
Risorgimento Resort - Lecce
Hotel Vittoria Resort & Spa - Otranto
Hotel Tenuta Monacelle Chateaux & Hotels Collection - Monopoli

De viste hoteller er Hotel Vittoria Resort & Spa, Risorgimento Resort og Hotel Tenuta Monacelle Chateaux via Booking.com

Find et hotel i Puglia

De bedste hoteller i Apulien

Hvis du skal bestille et hotel i Apulien, er der flere ting at tage højde for.

Selvom vi er nede i det “fattige” syditalien er hotellerne rigtig godt med på standarden, og ofte kan man få rigtig meget for pengene.

Brugernes egne anmeldelser kan hjælpe godt på vej, og i den forbindelse har Booking.com lavet en oversigt, over de mest populære hoteller i Apulien, hvor brugernes egne anmeldelser og karakterer tæller med.

Den tager udgangspunkt i byerne Otranto, Lecce, Parabia og Bari, men du kan selvføleglig finde mange flere hoteller med søgefunktionen.

Find hoteller i Apulien her

Bestil flybilletter til Apulien

Husk at bestille dine flybilletter til ferien i god tid. Der er penge at spare, hvis du bestiller mindst et par måneder inden afrejse.

Lidt om Momondo

Momondo sammenligner priser på flyrejser til hele verden. De er smarte at bruge, fordi priserne på billetterne er konstante, og fordi de ikke tilføjer gebyrer eller ekstraudgifter ved bestilling.

Find billige flybilletter til Apulien (Lecce)

Billige flybilletter

Lecce
Santa Maria di Collemaggio
L'Aquila Abruzzo
Puglia vil med på vinkortet

Vinen i Apulien

Puglia vil også være med på det italienske vinkort. Toscana har haft førertrøjen i mange år, og har det stadig, Piemonte og Veneto er også kommet voldsomt godt med i de senere år, hvor Asti fra Piemonte, og Prosecco fra Veneto, især, er kommet ud i den store verden med mere og mere popularitet.

Den vej vil Puglia også gå, og det kan de også nede på den italienske hæl. Der produceres vin i det meste af regionen, der strækker sig over 400 kilometer nede langs den sydlige del af Adriaterhavet.

Fra vinmarkerne i nord ved Foggia, til markerne ved Alta Murgia, der ligger mellem Barletta og Bari, og helt ned til Salento halvøen, der formentlig, indtil videre, er den meste kendte vin fra Puglia i Danmark.

Vinferie i Puglia

De italienske vingårde har i samarbejde med regionen lavet adskillige flotte og smukke vinruter fra nord til syd. For en ting, er, at få vinen eksporteret ud i den store verden, så må vinelskerne også komme til dem, og opleve kulturen på allernærmeste hold.

Salento ruten er den mest populære for vinturisterne i regionen. Området tilbyder de besøgende en fantastisk rejse, der berører alle sanser i smag, mystik og historie. Ruten er på små 60 kilometer, og starter fra Area Marina Protetta, nord for Brindisi, og slutter i Novoli nord for Lecce.

Denne smukke tur indeholder alt det, som du forventer af en vinrute i Italien og mere til. Slottene ligger enten ude ved havet, som store fæstninger, eller de kan være omgivet af flotte vinmarker i badene solskin, nær små, charmerende landsbyer. Begiver du dig ud på en af de længere ture, er det vigtigt at fodtøjet er i orden.

Copertinoslottet

Vinmarkerne er et væsentligt element på turen, og de kulminerer på smukkeste og bedste vis med kulturen og seværdighederne i og omkring Lecce.

Du må ikke gå glip af et besøg ved vinmarkerne ved Copertino slottet. Smag på vinen og få fornemmelsen af alt det hjerte, der er lagt i den. Og når vi taler om smag, så er vi også nede på de kanter, hvor olivenolien får en kærlig hånd.

Få en guidet tur i Lecce, inde i barokkens hovedstad, og se de mest berømte og vigtigste bygninger i byen. Gå heller ikke glip af en tur til Gallipoli, og oplev byens historiske centrum. Smag den lokale og lækre kage, Cotognata Leccese, som du kan købe overalt, eller smag på pasticciotto, som du kan få serveret på alle byens caféer. Har du god tid, skal du tage på kokkeskole i Lecce, som findes i alle former og længder, bl.a. fra et par dage til flere uger.

Der er flere mulighede for at finde vinruter i Puglia, bl.a. ved Daunia, Magna Grecia og Alta Murgia.

apulien

Der er mange smukke byer i syditalien, og Lecce er i den grad en af dem.

Sydens perle

Lecce

Lecce er ikke nogen lille by, og den er rig på seværdigheder, som heldigvis for størstedelen af dem, befinder sig indenfor et forholdsvist lille område i den indre by.

Lecces gamle bydel, er præget og domineret fra barokkens tid, hvor den også de seneste år, har høstet stor international ros.

UNESCOs verdensarvsliste, har i 2009 kandideret Lecce til at komme på sin eftertragtede liste, over bevaringsværdi kulturarv, i det barokken her ikke findes magen til andre steder på jorden.

De mystiske Trulli-huse

Trulli husene i Alberobello

Alberobello er en mærkværdig destination i Puglia, som historisk set har fået en del opmærksomhed fra turister.

Den lille by er kommet på UNESCO’s verdensarvsliste på grund af sine karakteristiske Trulli-huse, og byen er en ideél kandidat til en endagstur på ferien til Apulien. Specielt, hvis du selv overnatter i en Trulli!

Når du alligevel er i nærheden af den pragtfulde Alberobello, så smut endelig forbi Ostuni, også kaldet den hvide by!

Trulli husene i Alberobello

Ukendt oprindelse

Der er endnu ikke nogen, som rigtig har fundet ud af Trulli husenes oprindelse. Disse særprægede, hvidkalkede, små kegleformede huse, har derfor ikke nogen forklaring, men det gør ikke fornøjelsen mindre. Alberobello er Trulliernes hovedstad, hvilket gør byen til en kæmpe turistattraktion.

I dag er husene præget af turismen, hvor hoteller (Trulli husene), har indfundet sig, souvenirboder, og små fine restauranter, har gjort deres indtog overfor de mange turister.

Ikke kun i Alberobello

Men der er hyggeligt, rigtig hyggeligt, inde mellem de små huse, på de skæve og smalle stræder, der går ud og ind igennem hele området.

Trulli huse finder du også udenfor Alberobello, dog i langt mindre målestok, men de titter af og til frem ude i de små landområder. Husk i øvrigt at ligge et besøg forbi Locorotondo, en fantastisk, beliggende hvid bjergby. Husk at se de elegante gader i Martina Franca og meget mere, alt i mens du betræder en jord, der forgylder dig med olivenlunde, vinmarker og ikke mindst de smukke Trulli.

overnatning og hoteller i bari

Puglias flotte hovedstad Bari

Charmerende syditaliensk havneby

Bari

Helt nede på hælen i Italien, i hvert fald tæt på selve hælen, i Puglia, finder vi Puglias hovedstad Bari. En stor havneby med færger til både Kroatien og Grækenland, der gør Bari til en vigtig handelsby i den sydelige del af støvlen. Regionens største lufthavn ligger i Bari, men der er også en international lufthavn i Brindisi, 120 kilometer syd for byen.

En syditaliensk havneby, lyder måske ikke umiddelbart tiltrækkende, men det er Bari. Byen er en ganske spændende sag at gå i kast med, der kan byde på masser af historie, og ikke mindst i området omkring.

Landsbyen Scanno
Ferie i Scanno
Scanno i Abruzzo
Udsigt og formidable strande

Barletta-Andria-Trani provinsen

Barletta-Andria-Trani er den yngste provins i Puglia, og ligger mellem Manfredonia bugten og Bari. Barletta og Trani har begge udsigt og formidable strande ud til Adriaterhavet, mens Andria ligger længere inde i landet, nær området ved Alta Murgia, der fylder en stor del af dette område.

Puglias hovedstad, Bari, er syd for provinsen, og er en lille times kørsel væk, alt afhængig, om du skal til Barletta, Trani, eller ind i landet til Andria.

I provinsen finder vi spor af gamle civilisationer, middelalderborge, spændende og flot arkitektur, og en ekstraordinær natur, er hvad det giver denne trekant en uovertruffen skønhed.

Fantastisk natur

Fra det azurblå adriaterhav til det enorme, og grænseløse land ved Murgia, hvor tiden synes at stå stille, giver dette et meget varieret landskab, og man vil aldrig føle sig helt færdig med denne pragtfulde natur.

Vidder af hvide klipper, grønne, tykke skove, der skifter farve efter årstiderne (det er næsten som hjemme i Danmark), og floder, der krydser hinanden, som det passer dem. Det eneste der kan slå igennem lyden, er naturen selv.

Margherita di Savoia i nord til Bisceglie i syd, er her, hvor kyststrækningen markerer grænserne til de øvrige provinser. Vidunderlige, smukke sandstrande ved Adriaterhavet.

Seværdigheder

I en række af bakker og olivenlunde, ved bakkerne i Alta Murgia, finder du Castel Del Monte, der emmer af mystik. Castel del Monte er på UNESCO’s verdensarvsliste, og du kan læse mere om den i denne artikel.

Cattedrale di Trani skal også opleves. Kirken er bygget udelukkende af sten fra Trani, der er et meget typisk byggemateriale i egnen. Byggeriet blev indledt i 1099, men stod først færdig i år 1200.

Trani bliver kaldt, “Adriaterhavets perle”, og det er da med rette, når du i aftenmørket går en tur langs vandet, med de karakteristiske huse.

Pragtfulde strande

Leporano

Leporano er en lille by i Apulien i Taranto provinsen i den vestlige del af regionen. Hernede er vandet varmt i 9 måneder om året, minimum, og det er i al sin enkelhed et lækkert, og meget roligt sted at holde sin velfortjente ferie, eller endnu bedre, sommerferie, og gerne i 2-3 uger.

Byen ligger som skrevet i Taranto provinsen, godt 20 minutters kørsel syd for provinsens hovedstad. Fra Tarantos centrum kører du ind på SP99, der senere bliver til SP101 og til sidst til SP102 inden du ankommer til Leporano.

Vi er på den modsatte side af kysten ved Adriaterhavet, hvor vi finder Puglias to store lufthavne i Bari og Brindisi. Fra lufthavnen i Bari er der halvanden times kørsel, mens der fra Brindisi-Salento lufthavnen, er lige under en times kørsel.

Castello Aragonese i Taranto

Havet og seværdigheder

Den største grund til at rejse til Leporano skyldes det azurblå hav, de lækre strande, som naturligvis er præget af det dejlige klima, der på de varmeste sommerdage overstiger over 40 graders varme. Kysten ved Leporano byder på vild natur nogle steder, men som også kan skifte til sød og yderst indbydende strande, som du finder ved bugten, Lido Gandoli.

Castello Muscettola overvåger byens historiske centrum, der med sin arkitektoniske former viser den rigdom og magt, som familierne der boede der var i besiddelse af. De tidligste bygninger finder sin fødsel 1300 tallet, men dens nuværende form er fra 1600 tallet efter ønske af Muscettola fyrsterne.

Men havet, det ioniske hav med de lækre strande, er jo også en form for en seværdighed, og de er ubetinget den største seværdighed i Leporano.

Monopoli

Monopoli i hjertet af Apulien

Monopoli er en fiskerlandsby, i havet, på havet, med hvide kalkstenshuse, som ligger tæt i den lille by syd for Bari.

SÅDAN KOMMER DU TIL MONOPOLI

Som du jo ved, så befinder vi os nede på hælen af støvlen, helt ude ved Adriaterhavet og godt 40 kilometer syd for Bari. Er du med fly til Bari og skal direkte til Monopoli og holde din pragtfulde ferie, er der 60 kilometer fra lufthavnen.

70 kilometer syd for Monopoli ligger Brindisi, hvis lufthavn også er en mulighed at flyve til med flere selskaber, også fra Danmark.

Du kan ikke komme direkte fra lufthavnen i Bari og ned til Monopoli, men skal med en bus ind til centrum, for at komme med toget derned. Fra stationen i Bari, er der mere end 30 daglige afgange og køretiden ligger på omkring en halv time.

Du kan med fordel læse vores lille artikel om netop det, at rejse med det offentlige i Italien. Find artiklen her.

Havet ved Monopoli

Man siger at Monopoli bader i havet, og det er da også næsten sandt. I hvert fald er den kyststrækning noget af det smukkeste på disse kanter, der efterlader dig store indtryk for livet. Kysten strækker sig over 15 kilometer og er meget varieret, men gældende for alle kilometer, er, det reneste blå, krystalklare vand.

Underbekræftede kan bekræfte det med den kyststrækning. Hvor er det vilde scener du kører i, når du ser havet på din venstre hånd og bakkerne på din højre (her taget vi naturligvis udgangspunkt i, at du kører mod syd). Hvor er det smukt!

Det er derfor heller ikke tilfældigt, at kysten har det blå flag som bevis for de miljømæssige forhold er som det skal være. Den nordlige del af kysten, samt ved centrum i Monopoli, er det lavtliggende, takkede klipper, der skifter mellem store indløb og bugter. Mod syd er det mere udbredt med fint gyldent sand på strandende.

Det er et landskab der byder på stor gæstfrihed og badeforhold i topklasse og et område, som opdages til fods, i båd eller ved at surfe.

Havnen

Den autentiske del af byen, er havnen, hvor du kan opleve den behagelige og fascinerende stemning, når du tager en gåtur efter den pragtfulde aftensmad. Havnen er nemlig Monopoli.

Havnens centrale placering i byen, er med til at gøre byen endnu mere attraktiv for bådene at komme, hvis vi skal sammenligne med både Bari og Brindisi.

Det er her på havnen du finder slottet og du kan ikke forlade byen uden at se Castello di Monopoli. Bygget i det 16. århundrede og som i tidernes løb har været funktion for spanske millitærfolk, for militæret, siden som fængsel og i dag fungerer det til både at holde, bryllup, konferencer, udstillinger og meget andet.

Palazzo Martinelli Meo-Evoli, er et andet populært og seværdig attraktion på havnen. Gå en tur indenfor og se den smukke entré, åbne de franske døre fra det 18. århundrede, og hvor du ser en vidunderlig udsigt udover havet.

Piazza Vittorio Emanuele

Pladsens er en af de største i Apulien og kaldes ofte ”Borgo”, er født i 1796 efter godkendelse af kongen i Napoli. Projektet blev sat i gang ved arkitekt De Simone.

På de 18.000 kvadratmeter finder du bl.a stedet hvor 300 soldater fra Monopoli faldt i 1. verdenskrig. Den enorme legionær med et sværd i den ene hånd og sejr i den anden, og for fødderne af den sidder en mor, som velsigner sin søn og en dame, som trøster en enke der har mistet sin mand.

For nylig blev de underjordiske gange igen åbnet for offentligheden. De blev brugt til beskyttelse for bombningerne under 2. verdenskrig.

Piazza Vittorio Emanuele er bestemt et besøg værd.

Centro Storico

Det historiske centrum i Monopoli, er som det du forbinder med det ægte Syditalien med flotte paladser og hvidkalkede huse. Det er ”det gamle centrum”, som de lokale kalder det. Det er her i centrum du finder flere kulturskatte og kirker, og det hele findes næsten side om side.

Charmen er der nok af, ikke at der kan blive for meget, men de brostensbelagte gyder med vasketøjet hængende over dig og duften af den lokale mad i køkkenerne, som slipper ud af de grønne skodder på vinduerne, er netop det du finder ved charmen hernede på hælen. Hernede er de lokale selvfølgelig også ude om aftenen, og det er her, som det er i hele Italien, her du i den grad nyder aftenens passeggiata.  Ordet forbindes med den gåtur som italienerne går på, i alle byer, i byens lokale centrum.

Monopoli lever på havet, og det ses på restauranterne i det gamle centrum, hvor du kan finde mange forskellige fiskeretter, og som bliver blandet med moderne caféer og barer, hvor de unge mødes og samles. I en by med næsten 50.000 indbyggere, så skal det hele jo også helst være indenfor rækkevidde.

Piazza Garibaldi er den største seværdighed i centrum med al den skønhed du kan forestille dig. Her ser du klokketårnet med byens byskjold på med 3 hvide roser på en rød baggrund. Forestil dig en cappuccino på historiske Caffé Venezia og se byens liv passere revy.

Locorotondo

Locorotondo med sit cirkulære centrum med sine karakteristiske hvide hus, er et must-see, når du bevæger dig rundt i Puglia.

Vi er inde i landet, i fugleflugt er vi godt 20 kilometer fra kysten, cirka en times kørsel fra Bari og lufthavnen deroppe og cirka den samme tids kørsel fra lufthavnen i Brindisi, som ligger syd for Locorotondo.

Den mest kendte by, eller, i hvert fald i top-2, er Alberobello, som blot ligger 9 kilometer fra Locorotondo. Så er du inde i midt i Puglia, vil det jo være oplagt at tage hertil.

I hjertet i Valle d’itria

Mellem Adriaterhavet og det Ioniske hav finder vi disse grønne sletter og i hjertet af dem, har Locorotondo placeret sig oppe på et plataeu, som stiger lige så stille og smukt i horisonten. Det er med god grund byen er blandt de smukkeste landsbyer i Italien me

Blandt de smukkeste landsbyer i Italien

Locorotondo er med på Borghi più belli d’Italia (de smukkeste landsbyer i Italien) og Bandiera Arancione (det orange flag), der er et tildelt af Touring Club Italiano, som bliver givet til små kommuner, med maksimalt 15.000 indbyggere. Dette er kendetegnet for deres fremragende service og en gæstfrihed af høj kvalitet.

Byen blev blandt de smukkeste landsbyer i Italien i 2001 og Bandiera Arancione blev de tildelt i 2010. Locorotondo er blandt de 10 smukkeste landsbyer i Syditalien og Apulien.

Byens kirker

Når du nærmer dig byen, er de hvide huse lette at se, men op stikker klokketårnene sig, og byen byder da også på mange kirker. Nedenunder er der et par eksempler.

Chiesa Madre di San Giorgio – Piazza Fra Giuseppe Andrea Rodio

Flot neoklassisk façade, der er bygget mellem 1790 og 1825 på resterne af to ældre religiøse bygninger. Her kan du bl.a. se et gammelt reliefsbillede af San Giorgio med dragen. Ved siden af står det smukke klokketårn sammen med fire stenstatuer. Der er gratid indgang.

Chiesa Madonna della Greca – Largo Madonna della Greca

Det er først og fremmest det flotte rosevindue som pryder kirken, som ligger i hjertet af den gamle bydel. Se et værk i moderne kunst af Domenico Rosato og en fresko med Madonna og barnet. Kirken blev bygget i det 15. århundrede og huser Madonna delle Rose. Der er gratis indgang.

Ostuni

Den hvide by, Ostuni, der malerisk er berømt for sin berømmelse og store popularitet blandt turister, der kommer for, ja, netop for at se de hvidkalkede huse i den gamle middelalderlandsby.

Hvor ligger Ostuni?

Beliggende på tre bakker i Valle d’Itria og hæver sig 218 meter over havets overflade.

Ostuni ligger små 100 kilometer syd for Bari og lufthavnen i Apuliens hovedstad. Brindisi lufthavnen er tættere på, da der kun er små 40 kilometer til dennes lufthavn. I fulgleflugt og direkte ud til kysten fra byen, er der ikke meget mere end 9-10 kilometer.

Centrum

Er et virvar af ultrasmalle gader, der mest af alt minder om et lille bitte marked og hvor pladsen er meget trang, men omvendt, naturligvis, også hyggelig og varmt. Som der jo er på disse kanter, og hvor temperaturen let kravler på de 40 grader på de varmeste sommerdage.

Labyrinten i alle de gader, som også har stejle trapper at byde på, finder du kunsthåndværkere, restauranter, butikker og masser af flotte pelargonier.

Magien i den hvide by er den kalkmaling, som bliver brugt på husene og det er stadig en praksis, som bliver stærkt respekteret af indbyggerne.

Cattefrale di Santa Maria Dell’assunzione

Midt i det historiske centrum står kattedralen, der har stået der siden det 15. århundrede og opkaldt efter Santa Maria dell’Assunzione, og som har været er nationalt monument siden 1902. Den blev renoveret i slutningen af det 15. århundrede efter et kraftigt jordskælv. Den præsenterer sig med majestætisk med kristus figuren i centrum af de 24 søjler

Cavalcata di Sant’oronzo

Prøv at være i Ostuni i slutningen af august. Her er der årligt en historisk festival som hyldest til byens helgen og for at vise taknemlighed, da det siges han reddede Ostuni for pesten.

Festivalen løber over 3 dage, hvor riddere marcherer sig ind igennem byen og bliver ledsaget af musik og selvfølgelig god lokal mad.

Cavalcata di Sant’Oronzo finder sted den 25., 26. og 27. august.

Ostuni skal på alle måder opleves og det dejlige klima gør det heldigvis, at du kan gøre det hele året rundt. Apulien bliver ved med at imponere!

Cisternino

Vi bevæger os til Cisternino, der er i samme område som Alberobello, Ostuni og Locorotondo, inde midt i Puglias sletter.

VEJEN TIL CISTERNINO

Du flyver til Bari og har cirka 1 times kørsel ned til Cisternino. Kør på motorvej E55 og fortsæt ned mod Fassano, hvor du tager frakørsel SS16 mod Ostuni/Cisternino.

Nede fra Brindisi lufthavnen har du omkring 45 minutters kørsel. Her kommer du også på motorvej E55, men tager frakørslen mod Rosa Marina/Pilone, hvor du kommer ind på SP10 og SP9.

ANDERKENDELSER TIL CISTERNINO

Byens charme og enestående sans for at give deres mange gæster, er årsagen til de anerkendelser til Cisternino.

Byen er en af de smukkeste landsbyer i Italien, og er derfor på listen ”Borghi piu belli d’Italia”, som den er sammen med 10 andre byer i Apulien.

Samtidig er Cisternino på listen ”Bandiera Arancione”, der er givet af Touring Club Italiano, og er et udtryk for deres høje kvalitet indenfor turisme.

Centro Storico

Byens gamle centrum er en lille labyrint af gader, mens de mange hvidkalkede huse veksler i farve og størrelse. Når du går igennem den store port, Porta Grande, er du indenfor og du har mulighed for at dykke ned i den intense atmosfære på Piazza Vittorio Emanuele med det flotte klokketårn. Det er her du står i hjertet af byen.

Dette gamle centrum er et fascinerende sted med de smalle gyder, buegangene, der er oversvømmet i duftende og farverige blomster, og de karakteristiske små gårdspladser.

Cisternino har en vidunderlig tradition for deres aftenpassegiata, hvor indbyggerne mødes til et måltid mad eller en drink på en af de mange caféer og restauranter.

Chiesa Madre di San Nicola Patara

San Nicola kirken fra det 14. århundrede, er dedikeret til byens skytshelgen, der er grundlagt for det græske-ortodokse kloster. Den neo-klassiske facade er bygget i det 19. århundrede, for at erstatte den forrige, som var en romansk facade.

De to kapeller, Madonna del Cardellino, er et fantastisk eksempel på den apuliske renæssance, og som er bygget i 1517.

Torre Normanna

De 3 tårne, Torre Amati, Torre Capece og Torre di Porta Grande dominerer byens gamle centrum. De tre tårne udgør et kompleks, der kan dateres tilbage til det 13. århundrede.

Paladser

Der er flere smukke paladser i Cisternino. Se bl.a. Palazzo Vescovile, bygget i 1560 i den sene renæssance stil, og det overdådige palæ i form af Palazzo Amato.

Beliggenheden

Cisternino hæver sig 393 meter over havet og dominerer altså det smukke landskab i Itria-dalen. Det er i dette unike sted på jorden, hvor du også kan se Alberobello,Locorotondo og Martina Franca. Byerne er alle synonym med Apulien og den italienske hæl.

Castel del Monte

På et plateau i Murgia dalen i Apulien, finder du den otte-kantede fæstning fra 1240, Castel del Monte.

Vejen til Castel del Monte

Baris lufthavn er den nærmeste, og det er herfra du skal finde afkørslen mod Andria. Efter nogle sving og rundkørsler nord for Bari, drejer du af og skal følge SP231. Fra Bari og til Castel del Monte har du cirka 45 minutters kørsel, så det er bestemt en overskuelig rejse.

Unesco

Dette vidunder, der er bygget af Federico II i 1240, er et stykke verdensarv på UNESCOs liste og har været det siden 1996.

Middelalderarkitektur, som kombinerer slottet med forskellige elementer fra det romanske snit med løven til det gotiske snit med de 8 tårne. Herefter flytter vi os over til klassisk kunst med de indre friser og over til islamiske mosaikker.

Otte

Tallet otte forekommer som en besættelse for Federico II. Planen er otte, værelserne i stueetagen er otte-kantet, førstesalen er otte-kantet, og naturligvis, de otte tårne, som karakteriserer fæstningen. Det menes at gårdspladsen en gang var et otte-kantet bassin.

Fæstningen

Slottets placering er med til at give særlige lys og skyggeeffekter, der er med til at give dig et særligt og behageligt besøg på Castel del Monte. Det ses i særdeleshed på solskinsdage, og det virker som om der har været en idé med det hele, da det blev bygget.

Indgangsportalen viser nede fra en arabisk bue, en græsk-romersk tympanum og med gotiske vinduer. Kompaktheden er til at se i den solide facade med kalksten. Interiøret er nu dekorationer, som er pyntet fra fortiden og vidner om brug af marmor og mosaikker. Men, hvis vi skal et men, har interiøret i århundreder været forsømt og udsat for plyndringer.

Der er to etager som begge er forbundet med de otte tårne. Det er interessant at se det hydrauliske system, som er til opsamling og distribution af regnvand.

Facination

Som denne overskrift lyder, er det et fascinerende sted, som samtidig er præget af mystik, der er omkring Federico II. Hans kejserlige magt slår der sig ikke tvivl om og Castel del Monte, med alle dens 8 kanter, er virkelig fantastisk og bestemt en rejse værd til denne del af Apulien.

Åbningstider og priser og meget mere kan du læse om deres hjemmeside.