Apulien

Charme på den Italienske hæl

Vin, varme og mystik i Syditalien

I Apulien (Puglia) finder I Italiens største mængder af olivenolier og vin – produkter der har fremragende vilkår i varmen på Italiens hæl.
Apulien på 20 sekunder

Puglia er lang! Oppe fra Gargano halvøen, “sporen på hælen”, og ned til Otranto i salento, syd for Lecce, er der over 400 kilometer. Det kan derfor være en fantastisk god idé, at have rigtig god tid i regionen, for den har alt hvad I ønsker af Italien.

Landskabet i det nordlige Puglia er domineret af vidtstrakte sletter, hvor de eneste rigtig bjerge er vokset sammen i Gargano-forbjerget, en halvø der rækker sig ud i Adriaterhavet. Ned langs kystvejen forbi Bari og Brindisi, hvor det hele forandrer sig til det fladeste landskab, med den prægtige arkitektur som et smukt syn, hvor hen I bliver ført hen.

Her ligger Apulien
apulien (puglia) region på den italienske hæl
Ferie i Apulien
En perle ved den liguriske kyst

Ferie i Apulien

Den folkerige region har en del større byer, som Bari, Taranto og Foggia, hvor befolkningstætheden er stor. Men det er dog ikke de nævnte byer, som der bliver overrendt af turisterne, undtagen Bari naturligvis, der er regionens hovedstad. Det er de langt mindre byer, som turisterne bliver lokket til.

Alberobello med de berømte Trullihuse, Lecce med deres verdensberømte barok stil, den hvide by Ostuni, den populære kystby, Vieste, der smukt ligger oppe på Gargano halvøen, og mange, mange, mange andre byer i Puglia.

Martina Franca er en elegant arkitektby. Elegant er ikke på den måde, som vi kender det fra eksempelvis Milano eller Rom, mere på en renæssance facon, som vi groft sagt kun ser det i Italien, og måske i højere grad i det syditalienske. Skal vi sammenligne det med en by vi kender, kan det være Lecce, der ligger syd for byen.

Udsigt i apulien
Ferie i Apulien - alberobello
Risorgimento Resort - Lecce
Hotel Vittoria Resort & Spa - Otranto
Hotel Tenuta Monacelle Chateaux & Hotels Collection - Monopoli

De viste hoteller er Hotel Vittoria Resort & Spa, Risorgimento Resort og Hotel Tenuta Monacelle Chateaux via Booking.com

Find et hotel i Puglia

De bedste hoteller i Apulien

Hvis du skal bestille et hotel i Apulien, er der flere ting at tage højde for.

Selvom vi er nede i det “fattige” syditalien er hotellerne rigtig godt med på standarden, og ofte kan man få rigtig meget for pengene.

Brugernes egne anmeldelser kan hjælpe godt på vej, og i den forbindelse har Booking.com lavet en oversigt, over de mest populære hoteller i Apulien, hvor brugernes egne anmeldelser og karakterer tæller med.

Den tager udgangspunkt i byerne Otranto, Lecce, Parabia og Bari, men du kan selvføleglig finde mange flere hoteller med søgefunktionen.

Find hoteller i Apulien her

Bestil flybilletter til Apulien

Husk at bestille dine flybilletter til ferien i god tid. Der er penge at spare, hvis du bestiller mindst et par måneder inden afrejse.

Lidt om Momondo

Momondo sammenligner priser på flyrejser til hele verden. De er smarte at bruge, fordi priserne på billetterne er konstante, og fordi de ikke tilføjer gebyrer eller ekstraudgifter ved bestilling.

Find billige flybilletter til Apulien (Lecce)

Billige flybilletter

Lecce
Santa Maria di Collemaggio
L'Aquila Abruzzo
Puglia vil med på vinkortet

Vinen i Apulien

Puglia vil også være med på det italienske vinkort. Toscana har haft førertrøjen i mange år, og har det stadig, Piemonte og Veneto er også kommet voldsomt godt med i de senere år, hvor Asti fra Piemonte, og Prosecco fra Veneto, især, er kommet ud i den store verden med mere og mere popularitet.

Den vej vil Puglia også gå, og det kan de også nede på den italienske hæl. Der produceres vin i det meste af regionen, der strækker sig over 400 kilometer nede langs den sydlige del af Adriaterhavet.

Fra vinmarkerne i nord ved Foggia, til markerne ved Alta Murgia, der ligger mellem Barletta og Bari, og helt ned til Salento halvøen, der formentlig, indtil videre, er den meste kendte vin fra Puglia i Danmark.

Vinferie i Puglia

De italienske vingårde har i samarbejde med regionen lavet adskillige flotte og smukke vinruter fra nord til syd. For en ting, er, at få vinen eksporteret ud i den store verden, så må vinelskerne også komme til dem, og opleve kulturen på allernærmeste hold.

Salento ruten er den mest populære for vinturisterne i regionen. Området tilbyder de besøgende en fantastisk rejse, der berører alle sanser i smag, mystik og historie. Ruten er på små 60 kilometer, og starter fra Area Marina Protetta, nord for Brindisi, og slutter i Novoli nord for Lecce.

Denne smukke tur indeholder alt det, som du forventer af en vinrute i Italien og mere til. Slottene ligger enten ude ved havet, som store fæstninger, eller de kan være omgivet af flotte vinmarker i badene solskin, nær små, charmerende landsbyer. Begiver du dig ud på en af de længere ture, er det vigtigt at fodtøjet er i orden.

Copertinoslottet

Vinmarkerne er et væsentligt element på turen, og de kulminerer på smukkeste og bedste vis med kulturen og seværdighederne i og omkring Lecce.

Du må ikke gå glip af et besøg ved vinmarkerne ved Copertino slottet. Smag på vinen og få fornemmelsen af alt det hjerte, der er lagt i den. Og når vi taler om smag, så er vi også nede på de kanter, hvor olivenolien får en kærlig hånd.

Få en guidet tur i Lecce, inde i barokkens hovedstad, og se de mest berømte og vigtigste bygninger i byen. Gå heller ikke glip af en tur til Gallipoli, og oplev byens historiske centrum. Smag den lokale og lækre kage, Cotognata Leccese, som du kan købe overalt, eller smag på pasticciotto, som du kan få serveret på alle byens caféer. Har du god tid, skal du tage på kokkeskole i Lecce, som findes i alle former og længder, bl.a. fra et par dage til flere uger.

Der er flere mulighede for at finde vinruter i Puglia, bl.a. ved Daunia, Magna Grecia og Alta Murgia.

apulien

Der er mange smukke byer i syditalien, og Lecce er i den grad en af dem.

Sydens perle

Lecce

Lecce er ikke nogen lille by, og den er rig på seværdigheder, som heldigvis for størstedelen af dem, befinder sig indenfor et forholdsvist lille område i den indre by.

Lecces gamle bydel, er præget og domineret fra barokkens tid, hvor den også de seneste år, har høstet stor international ros.

UNESCOs verdensarvsliste, har i 2009 kandideret Lecce til at komme på sin eftertragtede liste, over bevaringsværdi kulturarv, i det barokken her ikke findes magen til andre steder på jorden.

De mystiske Trulli-huse

Trulli husene i Alberobello

Alberobello er en mærkværdig destination i Puglia, som historisk set har fået en del opmærksomhed fra turister.

Den lille by er kommet på UNESCO’s verdensarvsliste på grund af sine karakteristiske Trulli-huse, og byen er en ideél kandidat til en endagstur på ferien til Apulien. Specielt, hvis du selv overnatter i en Trulli!

Når du alligevel er i nærheden af den pragtfulde Alberobello, så smut endelig forbi Ostuni, også kaldet den hvide by!

Trulli husene i Alberobello

Ukendt oprindelse

Der er endnu ikke nogen, som rigtig har fundet ud af Trulli husenes oprindelse. Disse særprægede, hvidkalkede, små kegleformede huse, har derfor ikke nogen forklaring, men det gør ikke fornøjelsen mindre. Alberobello er Trulliernes hovedstad, hvilket gør byen til en kæmpe turistattraktion.

I dag er husene præget af turismen, hvor hoteller (Trulli husene), har indfundet sig, souvenirboder, og små fine restauranter, har gjort deres indtog overfor de mange turister.

Ikke kun i alberobello

Men der er hyggeligt, rigtig hyggeligt, inde mellem de små huse, på de skæve og smalle stræder, der går ud og ind igennem hele området.

Trulli huse finder du også udenfor Alberobello, dog i langt mindre målestok, men de titter af og til frem ude i de små landområder. Husk i øvrigt at ligge et besøg forbi Locorotondo, en fantastisk, beliggende hvid bjergby. Husk at se de elegante gader i Martina Franca og meget mere, alt i mens du betræder en jord, der forgylder dig med olivenlunde, vinmarker og ikke mindst de smukke Trulli.

overnatning og hoteller i bari

Puglias flotte hovedstad Bari

Charmerende syditaliensk havneby

Bari

Helt nede på hælen i Italien, i hvert fald tæt på selve hælen, i Puglia, finder vi Puglias hovedstad Bari. En stor havneby med færger til både Kroatien og Grækenland, der gør Bari til en vigtig handelsby i den sydelige del af støvlen. Regionens største lufthavn ligger i Bari, men der er også en international lufthavn i Brindisi, 120 kilometer syd for byen.

En syditaliensk havneby, lyder måske ikke umiddelbart tiltrækkende, men det er Bari. Byen er en ganske spændende sag at gå i kast med, der kan byde på masser af historie, og ikke mindst i området omkring.

Landsbyen Scanno
Ferie i Scanno
Scanno i Abruzzo
Udsigt og formidable strande

Barletta-Andria-Trani provinsen

Barletta-Andria-Trani er den yngste provins i Puglia, og ligger mellem Manfredonia bugten og Bari. Barletta og Trani har begge udsigt og formidable strande ud til Adriaterhavet, mens Andria ligger længere inde i landet, nær området ved Alta Murgia, der fylder en stor del af dette område.

Puglias hovedstad, Bari, er syd for provinsen, og er en lille times kørsel væk, alt afhængig, om du skal til Barletta, Trani, eller ind i landet til Andria.

I provinsen finder vi spor af gamle civilisationer, middelalderborge, spændende og flot arkitektur, og en ekstraordinær natur, er hvad det giver denne trekant en uovertruffen skønhed.

Fantastisk natur

Fra det azurblå adriaterhav til det enorme, og grænseløse land ved Murgia, hvor tiden synes at stå stille, giver dette et meget varieret landskab, og man vil aldrig føle sig helt færdig med denne pragtfulde natur.

Vidder af hvide klipper, grønne, tykke skove, der skifter farve efter årstiderne (det er næsten som hjemme i Danmark), og floder, der krydser hinanden, som det passer dem. Det eneste der kan slå igennem lyden, er naturen selv.

Margherita di Savoia i nord til Bisceglie i syd, er her, hvor kyststrækningen markerer grænserne til de øvrige provinser. Vidunderlige, smukke sandstrande ved Adriaterhavet.

Seværdigheder

I en række af bakker og olivenlunde, ved bakkerne i Alta Murgia, finder du Castel Del Monte, der emmer af mystik. Castel del Monte er på UNESCO’s verdensarvsliste, og du kan læse mere om den i denne artikel.

Cattedrale di Trani skal også opleves. Kirken er bygget udelukkende af sten fra Trani, der er et meget typisk byggemateriale i egnen. Byggeriet blev indledt i 1099, men stod først færdig i år 1200.

Trani bliver kaldt, “Adriaterhavets perle”, og det er da med rette, når du i aftenmørket går en tur langs vandet, med de karakteristiske huse.

Pragtfulde strande

Leporano

Leporano er en lille by i Puglia i Taranto provinsen i den vestlige del af regionen. Hernede er vandet varmt i 9 måneder om året, minimum, og det er i al sin enkelhed et lækkert, og meget roligt sted at holde sin velfortjente ferie, eller endnu bedre, sommerferie, og gerne i 2-3 uger.

Byen ligger som skrevet i Taranto provinsen, godt 20 minutters kørsel syd for provinsens hovedstad. Fra Tarantos centrum kører du ind på SP99, der senere bliver til SP101 og til sidst til SP102 inden du ankommer til Leporano.

Vi er på den modsatte side af kysten ved Adriaterhavet, hvor vi finder Puglias to store lufthavne i Bari og Brindisi. Fra lufthavnen i Bari er der halvanden times kørsel, mens der fra Brindisi-Salento lufthavnen, er lige under en times kørsel.

Castello Aragonese i Taranto

Ferie ved Leporano

Ferie i Leporano er varmt. Det er sommerferie, men ikke bare i sommerferien finder du lækkert vejr hernede på Italiens hæl.

Det pragtfulde og varme vejr er tidligt på færde hernede, faktisk skal vi ikke langt ind i april, før temperaturen er et pænt stykke over de 20 grader, og måske også er stabilt på de 25 grader.

Hernede er er en god dag i april, som vi oplever en varm og trykkende hede på en juli dag i Danmark. Det er et fakta, som vi unægteligt ikke kan komme udenom, og her på Rejser til Italien elsker vi det!

Marina di Leporano

Strandende og Marina di Leporano er den største årsag til de mange turister i området. Og strandende er da også helt fantastiske, og du finder dem ganske få kilometer fra byens centrum. De bedste steder finder du ved Baia d’Argento, Porto Pirrone, Saturo og Gandoli, der alle vil give dig fantastiske minder fra en dejlig ferie.

Den kan derudover give jer minderige oplevelser, når I skal besøge Parco Archeologico di Saturo, der er et arkæologisk område, med en herlig udsigt over havet.

Taranto

Taranto er ikke den by, som der står først i turistbøgerne om Italien, ej heller ikke, hvis du blot læser en bog om turismen i Puglia. Men der er alligevel noget smukt ved denne enorme industriby, f.eks. Il Castel Sant’Angelo di Taranto.

Et slot, hvis historie blev født af byzantinerne i 916, og stadig står charmerende og flot i byens gamle bydel. Tag et kig på hjemmesiden, som du finder her.

Tag også et smut forbi Torre di Saturo, en gammel romersk villa, der gemmer på strukturer fra 2. verdenskrig.

Spis godt inde på La Paranza, der serverer dejlige lokale retter fra provinsen og fra Puglia. La Paranza finder du på Via Cariati 68.