Campania

Napoli, Pompeji og fantastiske øer

Ferie i Campania

Campania har så ufattelig meget at byde på, så du er nød til at have god tid. Enten det, eller du må planlægge flere rejser derned!
Campania på 20 sekunder

Uanset hvad du er til og hvorfor, har Campania alt det som du forventer af Italien.

Ræk hånden ud og mærk følelsen af Italien! Se og hør en passioneret befolkning, som simpelthen elsker deres region, deres Napoli, og mærk deres stolthed. Det er langs den smukke Middelhavskyst, bugten ved gigantiske Napoli og sidst, men aldrig nogensinde sidst, den fantastiske Amalfikyst, der tiltrækker millioner af mennesker til Campania hvert år. Og det forstår man!

Her ligger Campania
Her ligger Campania
Ferie i Campania

Et højt niveau

Lidt om Campania

I den gudesmukke Napoli-bugt, Amalfi-kysten, der holder sig evig smukt, uanset vejr og vind, om du så kommer i brandvarme august, eller du foretrækker en tur i det tidlige forår.

Napoli er indbegrebet af kaos, men på en fed måde. Byen masser sig med sin kosmopolistiske kraft, ud i den billedsmukke Napoli-bugt, men med en nabo, der er større end de fleste, vulkanen Vesuv!

Vesuv ligger ved Pompeii – byen der blev begravet af den mastondontiske vulkan, som overvåger det overbefolkede område i og omkring Napoli-bugten døgnet rundt.

Statue og udsigt i Capri

Fantastiske øer

Campania er beriget med nogle fantastiske øer. De mest kendte, Ischia, Procida og Capri, befinder sig med kort tids sejlads fra Napoli.

“Baglandet” af Campania, har ikke den tiltrækningskræft, som kysten byder turisterne.

Avellino og Benevento provinserne er også i regionen, hvor specielt, Avellino, har masser af høje bjerge, der er perfekte hele året rundt til vandreture.

Reggia di Caserta

Umiddelbart nord for Napoli finder du den flotte, meget smukke, og store, kongelige have, Reggia di Caserta.

Målt i størrelse, er haven den største kongelige af sin slags, med over 2 millioner m³. Haven besøges hvert år af cirka en halv million gæster og er naturligvis at finde på UNESCOs verdensarvliste.

Strandhotel
Agruturismo
Luksushotel

Booking.com har et fantastisk udvalg af hoteller, feriehuse og meget mere i Campania. 

Her skal du overnatte i Campania

Hoteller i Campania

Det gælder om, at være ude i god tid, hvis du skal have de bedste priser på hotellet til ferien.

Vi anbefaler Booking.com, når du skal bestille hotel. Det er super nemt, og de har nogle gode fordele.

  • Prismatch, så du er sikker på at få den bedste pris på dit hotel
  • 24/7 dansk kundeservice
  • Ingen booking gebyrer.

Se de bedste hoteller i Campania her

Tag tilbage i tiden

Pompeji- begravet af Vesuvio

Pompeji er blandt Italiens mest besøgte seværdigheder, og er naturligvis at finde på UNESCO’s liste for verdensarv. Langt mere end 2 millioner besøgende hvert år, er forbi, for at se dette spektakulære sted, der i år 79 e.kr. blev begravet under Vesuvios aske.

I dag finder du en uovertruffen mulighed for at se et samfund og en dagligdag, som foregik for mange, mange år siden. Udgravningerne til dette, er ganske enkelt exceptionelle og er på alle måder en fortælling, som tager dig tilbage til den tid.

Statue og udsigt i Capri

Ødelagt af jordskælv

I år 62 e.kr. blev byen delvist ødelagt af et jordskælv, og mens genopbygningen fortsat var i gang den 24. august år 79 e.kr. skete denne enorme katastrofe, som nedlagde en hel by. Hele byen plus forstæder med store villaer blev begravet.

Opdagelsen af Pompeji fandt sted i det attende århundrede, og det er der altså blevet dette verdenskendte sted ud af, og forskere er stadig på stedet, for at finde nye uopdagede steder og nedgravninger.

Pompeji var faktisk et feriested for de rige romere, der tog til byen for at opleve det sunde klima og skønheden i landskabet. Byen var berømt for de smukke villaer, som lå langs de smukkeste veje.

Casa del Chirurgo er en af disse, men også villaerne i Fauno og Casti Amanti, er fremragende eksempler på arkitekturen fra den tid.

En af de største karakteristika for Pompeji, er den guddommelige graffiti, som du kan se på væggene i mange af bygningerne.

Tidspunktet for udbruddet, var kort tid før valget, og på væggene er der skrevet og lavet ideogrammer af politisk og seksuel art.

Læs mere om Pompeji

I hele området, der også tæller Herculaneum, kan du beundre skulpturer, mosaikker og vægmalerier af en sjælden skønhed.

Pompeji og Herculaneum har siden 1997 været optaget på UNESCOs verdensarv.

På Campanias officielle turisthjemmeside, er der flere oplysninger om Pompeji, og der kan du måske også få opdaterede åbningstider og priser, som du kan se her nedenfor. Hjemmesiden er ligeledes tilgængelig på engelsk, og du kan finde den her.

Åbningstiderne og pris:

Fra 1. november til den 31. marts hedder de fra 8.30-17.00, mens den fra 1. april til 31. oktober hedder den 8.30-19.00.

Prisen er 11 euro. Men du kan for 20 euro få adgang til Pompeji, Herculaneum, Oplonti, Stabia og Boscoreale. Den billet er gyldig i 3 dage.

Napoli

Napoli – Campaniens anarkistiske metropolis

En af Italiens smukkeste byer

Napoli

Napoli har i århundreder domineret det sydlige Italien – Mezzogiorno, middagssolens land. Problemerne med fattigdom, kriminalitet og arbejdsløshed, er måske større her, men der er absolut ingen grund til at være mistroisk.

Napoli har meget at byde på, ikke mindst grundet en fantastisk beliggenhed midt i Napoli-bugten, og naturligvis det napolitanske folk.

Campaniens anarkistiske metropolis Napoli, er med flotte og store bygninger, flotte museer, kosmopolitisk kraft og en beliggenhed i høj klasse. Napoli er ubetinget, trods rygtet, en af de smukkeste byer i Italien..

Statue i Benevento
Ruiner i Benevento
Turistattraktion i Benevento

I Campanias appenniner

Benevento

Dybt inde i Campanias “hemmelige” bagland finder vi Benevento. Inde fra regionens mastodontiske hovedstad, Napoli, har du lidt over 1 times kørsel til byen.

Strada statale 87, kører forbi Benevento, og videre nordpå mod Campobasso og Termoli ved Adriaterhavet.

Motorvej E842, forbinder byen over mod Puglia, hvor den rammer motorvej A14, der kører mod Foggia i nord og mod Bari i syd.

Storslået udsigt

Benevento ligger smukt i de Campanias Appenniner, og har i sin beliggenhed, 135 meter over havet, en storslået udsigt over landskabet.

Byen skæres igennem af to floder, Calore og Sabato, hvor sidstnævnte rinder stille og roligt forbi langs byens vestlige centrum.

Byens mest kendte varetegn er Trajans Bue, den romerske triumfbue, som du finder midt på Via Appia, der løber fra Rom og helt ned til Brindisi.

Buen er 15 meter høj, bygget i marmor og er smukt dekoreret på begge sider om Trajans liv, og buen er i særdeles velholdt stand.

Romersk teater

Nu vi er ved romertiden, er det romerske teater på Piazza Gaio Ponzio Telesino et besøg værd. Bemærk hvis du er en stor gruppe rejsende afsted, bør du nok reservere tid i forvejen.

Tag et besøg på Museo del Sannio, som du finder på Piazza Santa Sofia. Her finder du alt om byens spændende historie fra romertiden og til i dag.

Kirken med samme navn, Chiesa di Santa Sofia, finder du på Piazza Matteotti. I 2011 kom kirken på UNESCOs verdensarvsliste, hvor kirken er placeret i Longobardi in Italia: I loughi del potere, der tæller 7 unikke steder i det fantastiske Italien.

Hop med på båden

Capri og Grotta Azzurra

Færgerne til Capri sejler fra mange byer i Campania. Napoli, Castellammare, Sorrento, Amalfi og Positano, har alle afgange til øen.

Hvis vi i denne omgang, forholder os til, at vi står i Napoli og skal med færgen til Capri? Det gør vi! Her kan du hoppe på båden, mange gange i løbet af dagen, nogle gange, endda et par gange i løbet af blot en enkelt time.

Fra Napoli er der forskellige overfarter, der tager fra 50 til 80 minutter.

Befinder du dig ved vidunderlige Sorrento, er overfarten markant hurtigere, nede på 20 til 30 minutter.

Capri
Ferie i Capri
Statue og udsigt i Capri

Seværdigheder på Capri

Når vi taler højsæson, og den er heldigvis lang i Italien, og i særdeleshed nede sydpå, hvor vi befinder os lige nu. Men her er Capri, nærmest overrendt af turister, hvilket heldigvis giver et dejligt liv.

Der er over 14.000 fastboende på øen, men bemærk, at der i højsæsonen, kommer over 5.000 mennesker til Capri om dagen, hvilket kan give en god idé til, at forudbestille jeres færgebilletter.

Capris rygte som en enorm turistdestination, kan og skal vi ikke tage fra den, men tag ikke fejl.

For selvom trængslen kan være stor, fjerner det ikke øen og dens indbyggere, stedets enorme gæstfrihed og mange udsigtspunkter, der selv for de mest kræsne gæster, giver et sug i maven og pusten bliver med ét, taget fra én.

Grotta Azzurra

Udover de føromtalte “attraktioner”, er den største Grotta Azzura (den blå grotte), der er en hule med indgang fra havet. Grotten er “gemt” inde i et blåt lyshav, og har givet det tilnavnet, Duomo Azzurro (den blå domkirke).

Bådene dertil sejler fra Marina Grande, det er her du også kommer til øen, hvorfra der er små to timers sejlads til Den Blå Grotte. du kan også tage turen derud med bus fra Capri by eller Anacapri, hvorfra turen fortsætter i en lille robåd.

Det er ikke tilladt at komme ind i grotten 24 timer i døgnet, men undersøg det nærmere, inden du skal derud.

Anacapri er øens næststørste by. Byens centrum ved Piazza Vittoria, er der lift op til Monte Salero, der rejser sig 589 meter over havet, og giver dig udsigten over Napoli bugten.

Vil du spare turen i lift, kan du også trave derop, hvor du vil få et panorama uden mage, udover det halve Campania. (Det er ikke helt rigtigt!), men udsigten over Sorrento halvøen, og dens betagenhed, ligger for jeres fødder.

Amalfi kysten

Amalfi kysten ligger på Sorrentohalvøens sydlige kyststrækning

Et paradis syd for Napoli

Amalfikysten

Fantastisk, Betagende, mageløs, vidunderligt, smukt, alle ord der kan risikere at blive nævnt her på siden. Igen og igen! Det er dog svært at undgå, når landet vi skriver om, hedder Italien, men i denne artikel, rammer vi altså noget af det ypperste, Gud har skabt på denne jord.

Den holdning er naturligvis subjektiv.

Fra Napolis lufthavn, har du 45 minutters kørsel til Vietri Sul Mare, hvor kysten har sin start.

Udsigt over Ischia, Italien
Ferie i Ischia
Ferie i Procida

Flere fantastiske øer

Ischia og Procida

Vi er på en ø i den fantastiske Napoli bugt. For at komme ud til dette vidunder, skal du hoppe på en færge, som der sejler fra Napoli og Pozzuoli.

Fra Napoli tager sejlturen halvanden time, lidt kortere fra Pozzuoli, hvorfra færgen rammer Ischia efter en times tid.

Færgerne lægger til i Ischia Porto, og den moderne del af byen, Ischia. Vejen SS270, forbinder hele øen rundt, bemærk her, at dens østlige og sydlige del, ikke kører langs vandet, som i den nordlige og vestlige del.

Ischia er den største ø i Napoli bugten, og er den folkerigeste efter giganterne, Sicilien og Sardinien.

Ferie på Ischia

Ischia er særdeles godt besøgt, for vejret her er fantastisk, men der bydes også på fremragende badesteder, her er stranden, Maronti, et gæstfrit sted at slikke solen. Ischia byder på meget mere. Ischias varme, mineralske kilder er et stort tiltrækningscenter på turisterne, og i særdeleshed, os fra den nordlige del af Europa. Kilderne og de mageløse kurbade, er også som at komme i en anden verden.

Turisterne holder primært til ved Ischia, hovedbyen, men smut en tur ned sydpå til byen San’Angelo. Her bydes der også på vidunderlige hoteller, med tilhørende spa og kurbade. Hernede er freden mere markant, end i den nordlige, og særligt når du er kravlet op af bjerget, Monte Epomeo, der rejser sig 780 meter over havet, og givet et spetakulært view udover bugten, og ind til den kæmpe mastondont Napoli.

Napolibugten er en berigelse for os mennesker. Ischia sætter prikken over i’et.

Procida

Når du slentrer rundt i Napoli, og den charmerende kaos, som så ønskeligt byder på, kan der jo passende, hoppes på en færge, der ligger til havn. Tag færgen til Procida, dejlig ø, hvis færgetur fra Napoli og derud, er nede på omkring en times tid. Færgen sejler to gange om dagen.

Øen er med over 10.000 indbyggere, og et areal på 4.26 kvadratkilometer, en voldsomt, tæt bebygget lille ø.

Seværdigheder

Procida er ikke så besøgt af turister, som dens naboøer, Carpi og Ischia. Øen byder alligevel på fremragende badestrande, hvor stranden ved Chiaiolella er meget populær. Der er hygge at finde overalt, er det dét du søger, så er Marina Grande i hovedbyen, Procida, også stærkt at anbefale.

Her er så stille og fredfyldt, at der kun kan falde et ord ind. Ro!

Campanias templer

Paestum

Paestum finder vi i den sydlige del af Campania, blot 12 kilometer fra kysten ved det Tyrrhenske hav. Fra Salerno, der ligger for fødderne af Amalfi Kysten, har du under 1 times kørsel ned til Paestum.

Er du i Napoli, og er rundt i den vidunderlige region, har du halvanden times kørsel på motorvej A3, hvorefter du hopper af afkørslen ved Battipaglia, og videre ned mod byen.

I 1998 kom Paestum på UNESCOs verdensarvsliste under navnet, Parco Nazionale del Cliento, Vallo di Diano e Alburni, sammen med Certosa di San Lorenzo.

Pauestum templer
Turistattraktion i Paestum

Græske templer

Paestum har tre store velbevarede græske templer, der alle står som store, for det er de, og flotte monumenter, bygget til at beskytte byen og ære for guder der skulle beskytte deres samfund. De tre templer er de største og mest velbevarede fra Magna-Graecia tiden.

Neptun templet er det største, bygget i år 460 f.kr. Når du ser billeder fra dette område, er det sandsynligvis Neptun, som der er fotograferet. Det er en imponerende bygning og byggekunst i verdensklasse.

Hera-templet, kaldt Basilica, er det ældste af templerne, bygget i år 540 f.kr.

Besøg det arkæologiske museum

Ceres templet er bygget i år 500 f.kr. Ceres er det mindste af de tre templer.

Tæt ved ruinerne mod øst, finder I Paestums arkæologiske museum, hvor alle fundende bliver udstillet, som gravmalerier og gravskatte. I skal naturligvis også se billederne på Dykkerens grav, Tomba del Tuffatore, der er de eneste græske vægmalerier fra den periode.

Inden jeres rejse derned, vil vi foreslå at i kigger forbi infopaestum.it som er aldeles informativ mht. events og arrangementer på stedet. Med det dejlige, varme klima i Campania, er sæsonen lang for udendørsaktiviteter, midt i dette herlige landskab.

Cilento

Cilento er gudesmukt, som et paradis

Let livet lidt længere

Cilento

Cilento ligger i den sydlige del af Campania, ud til det Tyrrhenske hav, gudesmukt, nøjagtig som i paradis. De to lufthavne i Napoli og Salerno bringer tusinder af turister til dette område hvert år.

Fra lufthavnen i Napoli, er der lidt over to timers kørsel, mens afstanden fra den internationale lufthavn i Salerno, er der lidt over en times kørsel. Lufthavnen i Salerno, er ikke nogen direkte vej fra Skandinavien, men med et skifte i Milano eller Rom, er det faktisk ikke så besværligt.

Udsigt over Ischia, Italien
Ferie i Ischia
Ferie i Procida

En by ude ved det Tyrrhenske hav

Castellabate

Castellabate er et hyggeligt lille fiskerleje helt ude ved det Tyrrhenske hav, i den sydlige del af Salerno bugten. Herude er vi langt fra Campanias verdenskendte attraktioner, Amalfikysten, Pompej og regionens hovedstad, Napoli.

Byen ligger i den sydlige del af Campania, 65 kiliometer syd for Salerno og Amalfikysten, mens der er 130 kilometer op til Napoli.

Fredet område

Området er et stort areal som er fredet, hvilket skyldes Parco nazionale del Cilento, Vallo di Diano e Alburni. I 1998 kom området på UNESCO’s verdensarvsliste, der bl.a. indeholder Pæstum, som du finder 30 kilometer nord for Castellabate.

Tag et par dage i Castellabate, langt fra de mange turister, der søger længere nordpå til de allerede nævnte attraktioner, og oplev den stilhed, som kun en syditaliensk landsby kan give dig det.

Solnedgangen kan være smuk mange steder, det er den naturligvis, men lige nøjagtig her, er den noget helt særligt Oplev dén og få kuldegysninger så langt tid du kan forestille. Et utroligt smukt syn udover havet!

Romantikken i top

Udover solnedgangen og den hyggelige facon i byen, er der også tid til at opleve nogle af byens mange seværdigheder. Snyd ikke dig selv for at se Santuario kirken, og Chiesa di San Marco, som du finder nede på Piazza Giuseppe Comunale.

Kystlinjen strækker sig over 19 kilometer og er en meget varieret strækning i bjergene, bugter og gyldne strande, der alle inviterer én til at hoppe i.

Turisme er vigtig her, som rigtig mange andre steder i Italien, og i de senere år, er det blevet meget populært, at tage herned og holde sit bryllup. Flere tusinder af turister fra især USA, England og Norge, er helt vilde med at blive gift i Syditalien.

Det kan vel heller blive mere romantisk?

Sorrento

I et unikt landskab, hvor havet og bjergene forener sig sammen med dybe dale og citrustræer, er Sorrento vært for en dejlig ferie på Sorrentohalvøen.

Sådan kommer du til Sorrento

Byen ligger ude på Sorrenthalvøens nordlige side, altså vi er syd for Napoli og nord for Amalfikysten, som er på halvøens sydlige side.  Når du kommer i din bil fra nord på motorvejen, skal du tage afkørslen ved Castellammare di Stabia, hvorfra du har cirka 45 minutters kørsel på de små 25 kilometer.

Med fly fra Rom eller Napoli

Fra de to lufthavne i Rom, Ciampino og Fiumcino, er der cirka 3 timers kørsel til Sorrento, mens der fra lufthavnen i Napoli, er mindre end 1 times kørsel.

Med bus fra Rom eller Napoli

Flere busselskaber kan køre dig til Sorrento. Fra Rom kører bussen fra Tiburtina, mens den fra Napoli kører inde fra Piazza Garibaldi. Fra Napoli tager det lidt mere end 2 timers kørsel at komme frem.

Med båd fra Napoli

Fra Molo Beverello kan du komme med båd til Sorrento. For de fleste er dette en anderledes oplevelse og en stor en af slagsen, som du bør læse om mulighederne for på denne hjemmeside.

Ankomsten til Sorrento

Denne giver dig fra første øjeblik indblik i den gæstfrihed som du bliver mødt med. Der er ingen tvivl om indbyggerne er vant til at se og mærke mange turister om året, men de ved også hvordan de skal behandle dig med varme, som de kære syditalienere bare kan og er født med.

Skønhed og lækkert klima

Sorrentos beliggenhed på den stenede ryg på Sorrentohalvøen, har gjort den til et populært feriemål i flere århundreder, der med god hjælp fra klimaet, er vært for en god ferie. Det varme klima kan du opleve hernede næsten hele året.

Sorrento emmer af skønhed med sine arkitektoniske perler, historien, landskabet og naturligvis det lokale køkken, der er lige så sikkert som resten af Italien. Maden her på disse kanter er i verdensklasse, og så skal du selvfølgelig prøve deres limoncello, der kommer fra de lokale citroner.

Shopping

Det historiske centrum er det naturlige valg når du skal på shopping. Her finder du en uendelig række af butikker, som tilbyder et væld af souvenirs, lokalt håndværk, primært i keramik, men også krydderier og tekstil finder du i mange af butikkerne.

Træhåndværkerne sidder ved deres små butikker, og giver en fantastiske glæde at se og møde disse lokale håndværkere, der giver en farverig oplevelse midt i hele shoppingen, som kræver en cappuccino, selvom der er varmt, eller et iskoldt glas limoncello.

Seværdigheder

Cattedrale dei Santi Filippo e Giacomo, der er bygget på et gammelt græsk tempel, har en gotisk facade fra 1924. Se de flotte fresker i loftet og de marmorbaserede relieffer i kirkens højre side.

Basilica di Sant’Antonino, en basilika bygget i det 11. århundrede og som indeholder resterne af byens skytsengel, Sant’Antonino.

Chiesa dei santi Felice e Baccolo finder du I byens centrum og har været katedral i flere århundreder.

Fra Villa Silvana får du en lækker udsigt over Napolibugten og Vesuvio. Gå ned af trapperne og ned mmod havet, hvor du bliver omringet af citrontræer, fyrretræer og vinstokke, mens bugten sejler sig for sine fødder.

Sorrento skal besøges

Sorrento med sit rolige centrum, der er behageligt hele året rundt, duften af havet og de panoramiske terrasser med udsigten over bugten, er indbydende for alle.

Marina Grande og Marina Piccola med lystbådehavne og små fiskerbåde, og ikke mindst, med de lækre strande, så er der garanti for en lækker ferie.

Du kan sagtens have store forventninger til dit besøg i Sorrento. Der er ikke en chance for ar byen eller området skuffer dig.

Campi Flegrei

Der ligger mange perler ved Napolibugten. De fleste vil nok tænke på Amalfikysten, øen Capri eller Pompeji, som er blandt Italiens absolutte mest besøgte turistdestinationer.

Men der findes også områder, som kun få danskere har fået øje for. Et af disse steder er supervulkanen Campi Flegrei, som ligger vest for storbyen Napoli.

Historien

At være i Campi Flegrei er ligesom at bladre i en historiebog om grækerne og Romerriget. Området var det romerske aristokratis feriedestination og dette er meget tydeligt i dag.

Når man går på opdagelse i Campi Flegrei møder man overalt arkæologiske ruiner fra de romerske byer Puteoli (nutidens Pozzuoli), Baiae, Misenum og den første græske koloni på fastlandet Cuma. Overalt er der interessante og værdifulde beviser på det spændende liv, romerne levede på disse kanter omkring år 0.

Udover at være et feriested for det romerske aristokrati lå Romerrigets største havn også i Campi Flegrei hvor varerne fra Afrika og Mellemøsten ankom og blev derefter distribueret i hele Riget. Den romerske militære flåde havde også sin base i Campi Flegrei, hvilket i dag er synlig igennem en stor cisterne, eller ’vandkatedral’, som den bliver kaldt, som blev brugt til at forsyne flåden og de omkringliggende boliger med vand. Som turist kan man besøge mange af områdets levn fra dets storhedstid. Blandt disse er det værd at nævne Italiens tredjestørste amfiteater, som ligger i Pozzuoli.

Mytologien spiller også en rolle og er med til at skabe historiefortællingen om Campi Flegrei. I byen Cumae boede oraklet Sibyllen som den romerske forfatter Vergil har skrevet om i sit værk Æneiden, hvor hovedpersonen Æneas rejser til Campi Flegrei for at møde sin afdøde far i de dødes rige, som lå netop i Campi Flegrei og nærmere bestemt i Averno Søen.

Vinen fra Campi Flegrei

I Campi Flegrei har man en lang tradition for vinproduktion. De gamle romeres foretrukne vin Falernum blev produceret i Campi Flegrei til nydelse for de romerske aristokrater og kejsere. I dag er området kendt for de to autoktone druer Falanghina dei Campi Flegrei (hvid) og Piedirosso dei Campi Flegrei (rød).

Druerne har fået DOC (denominazione di origine controllata) betegnelsen i 1994 som resultatet af øget fokus på kvalitetsvinproduktion. Vinproduktionen i området består primært af mange forholdsvis små familiedrevne producenter, som drevet af passion for vinproduktion og kærlighed til det skønne område udfører en heroisk vindyrkning med vanskelige kultivering og dyrkning på stejle skråninger.

Vinstokkene i Campi Flegrei er defineret som “a piede franco”, hvilket betyder, at de ikke er blevet podet med amerikanske vinstokke takket være den vulkanske jord, som har forhindret vinlusen (phylloxera) i at angribe vinstokkene; det bliver næppe mere autentisk.

Det lune klima kombineret med de særlige vækstbetingelser, der kommer af at vokse på en vulkansk bjergart, giver vinen herfra helt særlige nuancer. Vinene fra Campi Flegrei er friske, mineralske og smagfulde.

De skønne vine fra Campi Flegrei kan her i Danmark købes hos firmaet D’Ambrosio i Aalborg. Besøg hjemmesiden D’Ambrosio for nærmere information.

Salerno

Når du er på ferie i Campania, så glem ikke Salerno, når du er ude og se Napoli, Amalfikysten, Paestum, Cilento og alle de andre mere kendte steder i regionen. Salerno har den smukkeste strandpromenade, charmerende centrum og masser af liv om aftenen.

Sådan kommer du til Salerno

Med fly

De to lufthavne i Rom, Fiumcino og Ciampino, er kun godt 2.5 timers kørsel fra Salerno. Lufthavnen i Napoli er blot 45 minutters kørsel fra Salerno.

Med bil

Hvis du kommer nordfra, eksempelvis fra Rom, er der skiltning ned mod Salerno og Reggio Calabria, så følger du dem indtil du kommer til Salerno Tangenziale, der er ringvejen omkring byen. Trafikken kan være intens nede omkring stranden, havnen og vejen mod Amalfikysten.

Hotel i Salerno

Vi havde booket Donna Giulia, Luxury, som du finder på Lungomare, men som har adresse på Corso Giuseppe Garibaldi. Stedet har indgange på begge sider af bygningen og det meste af bygningen var pakket ind i et stillads, så vi kunne hverken se husnummeret eller stedets navn. Det sidste er jeg faktisk også i tvivl om, om det overhovedet stod der.

Men det lykkedes at finde ud, at vi rent faktisk var det rigtige sted og den søde dame, Florencia stod nede på gaden og tog imod os. Hun snakkede som et vandfald og kunne næsten ikke stoppe, da hun først var gået i gang med at fortælle om, hvad og hvor vi skulle se nogle seværdigheder i byen.

Men hverken servicen og opholdet kan vi ikke tillade os at brokke os over.

Seværdigheder i Salerno

Jeg var ikke så bekendt med hvad byen kunne byde på, for indrømmet, de gange jeg har været i Campania, var det netop for at se Amalfi, Napoli, Paestum etc. Så jeg er faktisk ikke bedre end de fleste andre. Men jeg var overbevist om, at vi skulle ind i Centro Storico og gå en tur.

Vi gik forbi Katedralen i Salerno, som du finder på Piazza Alfano I. Katedralen fik sin første officielle åbning i marts 1084, men som katedralen ser ud i dag, er dateret efter det store jordskælv den 5. juni 1688.

Minerva haverne finder ud i den gamle bydel, hvor du finder indgangen på Via Ferrante Sanseverino og skal give 3 euro for at komme ind. Haverne repræsenterer i dag den genfødsel, som det gamle centrum fik i 1990’erne. Herinde finder du også Apotekermuseet til minde for Rosario Mazzella.

En anden have i Salerno, hvor du kan nyde freden i storbyen, er i Villa Comunale, som fra november til februar forvandles til en fortryllende have. En kunstudstilling med lys, som traditionelt tænder de salernitanske nætter i julen.

For at vende tilbage til Centro Storico, er dette, rent personligt, en seværdighed for mig. Det, at gå inde i den gamle bydel i en italiensk by, hvad enten den er stor eller lille, er for mig det ægte Italien. Jeg tror ikke vi kan finde så store kontraster, gammel og ny bydel, som vi gør i Italien, nogen andre steder i verden. Det er simpelthen italienernes enorme formåen om at holde det gamle i hævd og bevare strukturen og intensiteten i det, at det er gammelt og emmer af historie og traditioner. Det samme gør sig gældende her i Salerno.

Lungomare di Trieste

Strandpromenaden i Salerno, og nej, det er ikke en fejl at den hedder Trieste, for det hedder den, er ligeledes en stor seværdighed i byen.

Gåturen som du er på nu, er over 2 kilometer lang og strækker sig fra byens centrum til havnen ved Piazza della Concordia. Hvad enten du er i byen om sommeren eller vinteren, er der altid masser af liv af alle salgs mennesker, ung som gammel, som nyder den lette brise fra havet.

Her finder du forskellige aktiviteter som dukketeater, loppemarked og messer, og så er det et populært opholdssted for yngre mennesker.

Når jeg bliver gammel, så vil jeg sidde på en bænk, i Salerno.

Restauranter i Salerno

Det siger sig selv, at når du er på ferie i en havneby, er der stor chance for at finde en del restauranter, hvor du kan få serveret fisk. Sådan er det også i Salerno, men lad mig lige komme med lidt information angående dette, hvis du, ligesom mig, ikke er den store fan af fisk.

Jeg har rejst meget i Italien, og er kommet meget i Genova og Napoli, men har også besøgt Venedig, Trieste, Pescara, Bari, for bare at nævne nogle af de kendte byer, som ligger ud til vandet. Få uger før turen til Salerno, var jeg i Monopoli, hvor der altså blev serveret andet end fisk.

Sådan er det ikke i Salerno!

Eller, det skal så siges, at vi fandt andet end fisk, men vi skulle lede længe efter de restauranter, som rent faktisk havde andet i menukortet end fisk. Det er ikke nogen overdrivelse, hvis jeg skriver, at hvis vi kiggede forbi 10-15 restauranter, så var der måske 1 af dem, som kunne præsentere noget kød fra landjorden.

Jeg må fremhæve et af de steder vi spiste, som hedder Osteria dedicato a mio Padre, som betyder, at det er dedikeret til min far. Den ældre mand som gik der, som muligvis var faderen, gik og var lidt små vrissen, mens to yngre piger, som muligvis var hans døtre, smilede sådan helt ægte. Selv efter en lang arbejdsdag (vi spiste cirka kl. 22), så havde de stadig masser af overskud og smil. Dejligt!

Denne restaurant finder du på Vicolo Giudaica 8