Abruzzo

Betagende bjergregion

Ferie i Abruzzo

I den smukke og bjergtagende region, Abruzzo, er det naturen der er højdepunktet. Her forener havet og bjergene sig om smukke naturoplevelser over alt.
Abruzzo på 20 sekunder

Abruzzo er ud fra alle dens herligheder, en alt for undervurderet region i Italien, men Abruzzo har så meget at byde på. Uanset om du er til middelalderbyer, som Scanno, badeferie i Pescara, eller vandreture, så er der noget for alle aldersgrupper og ikke mindst interesser.

Abruzzo er også berømt for sine smukke landsbyer, som måske allermest karakteriser de yndige byer, når vi ser dem skråne sig op ad det ene eller det andet bjerg.

Organisationen, Borghi piu belli d’Italia, der hylder de allermindste og smukkeste landsbyer i Italien, er voldsomt begejstret for Abruzzo, og på listen over de 257 smukkeste byer, deler Abruzzo førstepladsen på listen med Umbrien.

Her ligger Abruzzo
Abruzzo - region kort
Ferie i Abruzzo

En region med niveau

Alt for ofte trækker Abruzzo det korte strå når den står på ferie i Italien. Storbyferie inde i Rom, ferie i i Italiens grønne hjerte, Umbrien, eller tilmed i Marche, lige nord for Abruzzo står ofte højere på ønskelisten. Men Abruzzo må ikke undervurderes!

Regionen byder på de smukkeste og skønneste sandstrand i øst, hvor badebyen, Pescara, hver sommer bliver overløbet af turister fra ind og udland.

Inde midt i Abruzzo, finder du en natur som ikke finder sit lige i Italien, og vel heller ikke nogen andre steder på kloden. Den ene bjergtop afløser den anden, og vandrere fra hele verden, har i Abruzzo, spektakulære omgivelser at boltre sig i.

Abruzzo ved Civitella del Tronto

Badeferie

Abruzzo har byer der emmer af historie. Badebyen Pescara, er regionens største, mens L’Aquila er regionshovedstad.

Snus den italienske charme i byerne Teramo og Chieti, og er det Italien i noget af sin smukkeste form, skal du besøge de små landsbyer i bjergene, hvor det er værd at nævne Sulmona, som er placeret smukt for fødderne af de høje bjerge.

Natur

Bliver det at ligge ved stranden for kedeligt, så er der rig mulighed for at få brugt sine kræfter i Abruzzos vilde natur, der bl.a. tæller 3 store nationalparker. Parco Nazionale d’Abruzzo er blandt de 10 mest besøgte nationalparker i Italien, hvor millioner af turister hvert år besøger parken.

Det er også her vi finder Appenninernes højeste punkt. Corno Grande, som du finder i Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga, når 2912 meter over havet.

Til alle naturelskerne, er der alt hvad hjertet kan begære af oplevelser, og regionens natur kan udforskes både vinter og sommer, med hver sit charmerende ydre.

Aktiv ferie

Her er der naturligvis alverdens muligheder for at få dyrket sine interesser, hvad enten vi taler om trekking, cykling, kano, rafting, eller blot være helt stille, og kigge på det rige dyreliv, som der findes i Abruzzos natur.

Når vi er på disse enorme højder, er der selvfølgelig også mulighed for at stå på ski, hvilket du faktisk kan hen til langt på foråret. Her er der stadig mulighed for at hoppe på de to ski eller snowbord, når vi taler om slut marts eller starten af april måned. Monte Scindarella, der er et lille forbjerg til Corno Grande har alt det der skal til for du kan få en forrygende skiferie.

Afslapning og smukke seværdigheder

Efter disse strabadser, er det tid til at slappe af, få lidt ro omkring ørerne, og her er middelalderbyen, Scanno et oplagt sted at finde det. Ro er nemlig det rette ord at bruge, når vi taler om Abruzzo og dens storslåede natur.

Vi har kigget nærmere på nogle af de mest kendte steder, men også om de steder, som du aldrig har hørt, eller læst om i forbindelse med Abruzzo.

Strandhotel
Agruturismo
Luksushotel

Booking.com har et fantastisk udvalg af hoteller, feriehuse, agriturismi og meget, meget mere. 

Her skal du overnatte

De bedste hoteller i Abruzzo

Det gælder om, at være ude i god tid, hvis du skal have de bedste priser på hotellet til ferien.

Vi anbefaler Booking.com, når du skal bestille hotel. Det er super nemt, og de har nogle gode fordele.

Booking.com har prismatch, så du er sikker på at få den bedste pris på dit hotel. Desuden har de 24/7 dansk kundeservice, og der er ingen booking gebyrer.

Se de bedste hoteller i Abruzzo her

Tag toget i Abruzzo

Her på siden kan du købe din togbillet, så du kan gå direkte ombord og fremvise den QR-kode, som du har fået ved køb af billetten.

Seværdigheder
L'Aquila springvand
Santa Maria di Collemaggio
L'Aquila Abruzzo
Hovedstad og middelalderby

L’Aquila

Før i tiden, havde Abruzzo’s hovedstad, L’Aquila 99 paladser, 99 springvand og 99 pladser, alt sammen noget der blev ødelagt efter en belejring omkring år 1259. For at mindes dette talmæssige sammentræf, bestilte bystyret i 1272 en fontæne med 99 strålerør. Fontane delle Novantanove Cannelle, er et af byens højdepunkter. Den nydelige gård af røde og hvide sten og lyden af vandet, der plasker ud af de 99 masker på springvandet, skaber alt sammen en fredfyldt stemning.

Jordskælv og seværdigheder

Abruzzos hovedstad, middelalderbyen, L’Aquila, var på alle forsider den 6. april 2009, hvor et kraftigt jordskælv ramte byen, hvor mere end 10.000 bygninger blev ødelagt. Mange renæssance og barokbygninger styrtede sammen, der i blandt den berømte facade på Basilica San Bernardino.

Til det mere positive, der naturligvis hører til byen, er der masser af seværdigheder i byen.

Byens mest kendte seværdighed, er 1300-tals kirken Santa Maria di Collemaggio, der ligger uden for byen i dens sydvestlige hjørne. Et af de bedste museer i Abruzzo, er Museo Nazionale d’Abruzzo, som du finder i byens nordlige del.

Ferie i Pescara

Pescara har masser af liv, strand og jazz!

Strand og jazz i skønne omgivelser

Pescara – storbyliv og tempo

Pescara er i dansk målestok en storby med over 120.000 indbyggere, og den byder da også på alt det, som vi forventer af en storby. Byen emmer af liv i dens smukke centrum, og byder på mange kulturelle arrangementer i form af forskellige koncerter, hvor den berømte Jazz festival rammer byen hver sommer.

Det er dog byens strand der tiltrækker de allerfleste turister, når sommeren begynder sit indtog i det centrale Italien, og den begynder tidligt. Det azurblå Adriaterhav er lige for sine fødder, og når sommeren og højtrykket er på sit højeste, er det rart med et par sandaler omkring fødderne i det brandvarme sand.

Roccascalegnas berømte varetegn

Roccascalegnas gamle borg ved Chieti

Roccascalegna er en lille by i den sydlige del af Abruzzo med lige knap 1400 indbyggere. Fra den dejlige badeby, Pescara, er der godt en times kørsel ned til byen.

Er du på ferie i Rom og har lyst til at få natur ind under vingerne, er der trods den korte strækning i fugleflugt, faktisk en lang køretur, da man skal udenom Parco Nazionale della Majela, som er i en meget bakket tærren. Tager du turen fra den evige stad, vil du kunne forvente en biltur på cirka 3 timer.

Ferie i Abruzzo
Roccascalegna-3

Bevaring er et kapløb med tiden

Roccascalegna daterer sig tilbage til år 600 e.kristus, bygget af Longobarderne. Byen var dengang under det daværende Molise. Vi skal dog frem til 1525 før vi hører om Castello di Roccascalegna for første gang, men det menes at vide, at borgen har fået sin spæde start i 1320’erne.

Der var fra midt 80’erne en kraftig renovering i gang på borgen, hvilket først blev afsluttet i 1996, der igen sørgede for at publikum kunne besøge Roccascalegna.

Men som I kan se på billederne fra stedet, er det et kapløb med tiden for at bevare byens berømte varetegn.

Borgen hænger udover kløften, og der er over 30 meter ned til jorden. Årsagen kan tilskrives de kraftige regnskyl der af og til rammer området, og derfor arbejder kommunen naturligvis på højtryk for at finde en stablisering af den berømte seværdighed.

Læs på Castello’s egen hjemmeside om priser og åbningstider her. Der er nemlig ikke åbnet alle dage, hvis du kommer i oktober og marts måned.

Se denne fantastiske stemningsvideo, og få endnu mere lyst til at besøge den lille landsby i hyggelige Abruzzo. Videoen er spækket med smukke billeder med dejlig og rolig musik tillagt,

Landsbyen Scanno
En lækkerbisken i Abruzzos bjerge

Scanno

Vi befinder os i den sydlige del af Abruzzo, i skyggen af Appeninerne, der netop når sine højeste punkter her i regionen. Scanno ligger små to timers kørsel fra Roms centrum, hvorfra du følger motorvej E80, og videre ned til byen via SS479. Samme rute følger du ovre fra den side af kysten ved Pescara, hvorfra der blot er en kende mere end en times kørsel.

Scanno er en ren lækkerbisken i Abruzzos bjergrige egne, hvor de store og imponerende Appenniner, kredser omkring byen. En by, der er et vidunder fra middelalderen, og den tid, er stadig godt bevaret i Scanno. Derfor er byen med stor sandsynlighed også en af de største attraktioner i regionen.

Smukke bygninger

I Scanno er der små gyder, små, store og smalle trapper. En Piazza i ny og næ, hvor der naturligvis lige er bygget en stor prægtig kirke, som der på millimeter af plads, lige nøjagtig kunne være der, lige der, hvor den på den mest naturlige facon, hørte mest hjemme.

Der er flotte palæer, hvor kvinderne sidder og broderer, og laver et stykke arbejde, som vi ellers kun ser fabrikslavet i dag. Det er Scanno, det er her, hvor der fortsat bliver benyttet folkedragter, der er det ægte Abruzzo. På alle hverdage er der om morgenen, et livligt marked på Piazza del Duomo, hvor der sælges mange forskellige slags lokale produkter.

Scanno byder desuden på et væld af kirker, der alle har deres egen væsen og udseende, der er museer i verdensklasse, fontæner med det reneste vand fra Abruzzos undergrund, og paladser. Der er det hele, og det hele foregår i et tempo, som vi i Skandinavien kun kan misunde, blandt de rolige og venlige indbyggere.

Lago di Scanno

Lago di Scanno ligger ikke langt fra byen, og er et populært sted at gøre holdt, inden turen måske går videre mod Parco Nazionale d’Abruzzo. Søen har en flot beliggenhed i en lille kilometers højde over havets overflade, og der er fuld fart på i sommermånederne. Her er tilbudene også mange, i hvert fald er det noget, som vi alle kan forholde os til. Fra at bade i søen, til at sejle på den, og i al sin enkelthed, at campere ved den.

Parco Nazionale d’Abruzzo

Scanno er faktisk få kilometer fra den før omtalte nationalpark, Parco Nazionale d’Abruzzo. I denne enorme park, der snart er 100 år gammel, vil du opleve høje bjerge, floder og søer, og der er et omfattende stisystem, så du aldrig farer vild i skoven, eller hvor du nu er nået hen til. Der er muligheder for at ride, naturligvis for at vandre, men også at forsøge sig som bjergbestiger.

Fantastisk natur i Parco nazionale della Majella

74.000 hektar ren nydelse

Parco nazionale della Majella

Netop hjemvendt fra en fantastisk tur til Italien, endnu en gang, der denne gang gik til Lazio og Abruzzo. Vi bevægede os naturligvis ud i den fantastiske natur, som Abruzzo byder på med stor overlegenhed, og det er med rette. Parco Nazionale della Majella blev målet, og det er ikke fortrudt på nogen måde.

Vi boede i Pescara, hvorfra der er lidt over en times kørsel ind til parken, der dækker et areal på over 74.000 hektar. Majella parken ligger i provinserne i Pescara, L’Aquila og Chieti, hvilket også er med til at bevise dens størrelse.

Caramanico Terme

Caramanico Terme er en af de smukkeste landsbyer i Italien og er beliggende tæt på Majella bjergene i Abruzzo.

Turen til Caramanico Terme

I bil fra Rom

Når du skal til Abruzzo fra hovedstaden, er det på motorvejen A24/E80 og fortsætte mod Chieti/Pescara som hedder E80/A25. Efter 85 kilometer tager du afkørsel Torre de Passeri og fortsætter de sidste 24 kilometer ned mod Caramanico Terme. Distancen fra Rom er små 200 kilometer.

I bil fra Pescara

Her har du blot 45 minutters kørsel. Du kører på motorvej E80 og A25 mod Alanno-Scafa, herefter skal du følge skiltene mod Maiella. Distancen fra Pescara er på 50 kilometer.

Beliggenheden i naturen

Vi er i et naturskønt område i Parco Nazionale della Maiella. Her hvor de højeste bøgetræer er plantet og videre op til toppene på bjergene, der i det mest af vintersæsonen, er dækket med sne.

Caramanico Terme har sit historiske centrum på den anden side af de to floder, Orta og Orfento, og her er byen med små 2.000 indbyggere lagt ned i bunden af Appenninerne.

Den dejlige natur som omgiver hele byen, er med til at give byen et varieret klima og et fremragende bevis på de 4 årstider. Sne på toppen om vinteren og varm luft fra Adriaterhavet om sommeren. Det er for Caramanico Terme, vi er her for, men tag en tur i naturen, hvor der er mulighed for at se vildsvin, ræve, harer og andre dyrearter.

Termer

Som navnet på byen antyder, er den kendt for de romerske bade, der er en af dens største attraktioner. Terme di Caramanico har de mest avancerede faciliteter og tilbyder flere former for mudderbade, behandlinger og terapier.

Takket være de dyrebare kilder til svovlholdigt og lavt mineralvand, er dette muligt. Disse behandlinger har været brugt siden 1576.

La Réserve specialiserer sig i massageterapi og giver en eksklusiv tjeneste og oplevelse i deres topmoderne værelser, og har samtidig en restaurant, der serverer fine råvarer fra området.

Seværdigheder

Når du har givet dig selv et nyt liv i de termiske bade, er det tid til en tur i det historiske centrum. Her kan du se Chiesa di Santa Maria Maggiore, der er bygget i gotisk stil, og som står med en imponerende flot facade.

Chiesa di San Tommaso Apostolo, der er en romersk bygning fra det 13. århundrede, bygget på en gammel sognekirke. Den udvendige facade er dekoreret med et rosevindue.

Besøg Caramanico Terme

Som medlem af en af de smukkeste landsbyer i Italien (Borghi piu belli d’Italia), de romerske bade og, det historiske centrum og ikke mindst, den pragtfulde natur, så er Caramanico Terme i den grad et besøg værd.

Her på siden er vi vilde med den natur som Abruzzo giver os, og giver os mulighed for at besøge året rundt. Læs om vores tur til Parco Nazionale Majella.

Civitella del Tronto i Abruzzo

Civitella del Tronto

Byen er en af de smukkeste landsbyer i Italien. Og det gør den på flotteste vis, med sin beliggenhed på en klippe, hvorfra du har de smukkeste vidder over markerne og naturen i Abruzzo.

Sådan kommer du til Civitella del Tronto

Kort og godt – Det gør du i bil. Med byens placering i den nordlige del af Abruzzo, tæt på grænsen til Marche, er der formentlig langt mellem busserne. Formentlig, for det fik jeg faktisk ikke undersøgt inden jeg gav mig til at skrive denne artikel.

Min tur til byen gik fra Ascoli Piceno, så vi taler om en køretur på 12-15 kilometer, men husker det som om det tog flere timer. Det gjorde det ikke, men det tog nok tæt på 35-45 minutter, så du kan nok hurtig fornemme, at det ikke 4-sporede motorvej du kører på.

Det er derimod et meget bjergrigt område, for det er jo sådan det meste af dette stykke af Italien er, nemlig i bakker og bjerge, små veje, der nogle gange bliver til grusveje, i hvert fald iflg. Den GPS som jeg benyttede. Det er vel den eneste gang du ser mig skrive, at jeg ikke anbefaler noget i Italien, men det skulle så være hvis du kan få tendens til køresyge, og du skal ud at besøge Civita del Tronto.

Den smukkeste landsby

Som skrevet i indledningen, er Civita del Tronto en af de smukkeste landsbyer i Italien, og det var også grunden til jeg kørte dertil, og så afstanden fra Ascoli Piceno, som trods alt var spiseligt grundet den korte tur.

Abruzzo er en af de regioner som har flest af disse smukke landsbyer, der i skrivende stund (marts 2022), har 25 byer på listen.

For mit vedkommende, har jeg kunne fået set nogle stykker af de smukkeste landsbyer i Italien. Hvor mange har du set?

Seværdigheder

Byens vidunderlige gamle centrum gør det til en oplevelse at komme her. Der findes en mageløs ro i byen, og det føles som om himlen ligger lige ovenover dig, og især hvis du kommer på en lettere gråvejrsdag som jeg gjorde.

Det er Bourbon fæstningen der er byens største attraktion. Den dækker 25.000 kvadratmeter og det gør den til den største i Europa. Indenfor fortæller det historiske museum dig historien i form af gamle våben, kort og dokumenter. Oppe fra toppen får du et 360 graders panorama udsigt over den reneste skønhed.

Det smukkeste rosenvindue ser du på den romanske kirke, San Lorenzo.

Udsigt fra Civitella del Tronto

Civitella del Tronto i Abruzzo 2 (2)