Skip to main content

Sicilien

Middelhavets største perle

Ferie på Sicilien

Den guddommeligt smukke ø, Sicilien, er på størrelse med Jylland, så en tur til Sicilien kræver minimum en uge, hvilket endda måske er i underkanten.
Sicilien på 20 sekunder

Der er tusinde ting at se på Sicilien, hvor naturens skønne ansigt, sætter sit præg på øen. I den østlige del dominerer den over 3.000 meter høje vulkan Etna. Sejlturen på Messina-strædet, mellem San Giovanni i Calabrien og Messina, tager blot en halv times tid.

De tilrejsende fra fastlandet, er ofte overraskede over at komme til en moderne by med lave huse og brede gader, og overraskelsen bliver ikke mindre, når man ser de smukke Peloritani-bjerge, der udgør byens bagland.

Her ligger Sicilien
Her ligger Sicilien
Ferie på Sicilien
Med alt sin pragt

Smukke Sicilien

Der er flere lufthavne på Sicilien, hvor vi fra Skandinavien, kan flyve direkte til den smukke ø.

De største lufthavne ligger i Catania og Palermo, og lufthavnen i Trapani, umiddelbart syd for Palermo, har en del lavpris selskaber, der trækker mange tusinder turister til.

Sicilien skuffer dig ikke. Øen har så meget at byde på, at din rejse dertil, formentlig vil blive gentaget igen og igen. Må du have en fantastisk rejse til Sicilien, som du kan læse mere om herunder.

sandstrand på sicilien

Skønne byer

Sicilien har masser af fantastiske byer, hvor det siclianske folk vil tage i mod dig med kyshånd.

Hovedstaden Palermo, er naturligvis en Must See, nu når turen er gået helt nede til den sydlige del af Italien. Byen ligger i bunden af en bred bugt, der bliver omsluttet af Capo Zafferano mod syd og mod nord af Pelegrino bjerget.

Taormina, hvis skønhed ligger i lyset. Den ligger ved en smal terrasse og skråner derfra op ad bjerget. På den frugtbare slette syd for Etna ligger Catania, der er hovedby for den rigeste del af Siclien. Byen har deraf også fået tilnavnet “Syditaliens Milano”.

Kom hele øen rundt

Siracusa, syd for Catania, har en slående og fantastisk beliggenhed. Byen er utvivlsomt, en af de smukkeste byer fra den antikke græske verden.

Cefalú på Siciliens nordkyst, er en skøn, uspoleret kystby, der domineres af klippen, La Rocca. I den modsatte del af Sicilien, næsten nede ved den sydligste kyst, finder du Agrigento, der er kendt for Templernes Dal.

Færgen der ud til dem, stopper først ved Vulcano. Lipari er den største og mest folkerige af øerne, Salina er den højeste og grønneste og krones med to vulkaner.

Overvejer du en bilferie, så læs vores forslag længere nede i artiklen!

Strandhotel
Hoteller på Sicilien
Luksushotel

Booking.com har et fantastisk udvalg af strandhoteller, feriehuse og meget mere på Sicilien. 

Her skal du overnatte

De bedste hoteller på Sicilien

Det gælder om, at være ude i god tid, hvis du skal have de bedste priser på hotellet til ferien.

Vi anbefaler Booking.com, når du skal bestille hotel på Sicilien. Det er super nemt, og de har nogle gode fordele.

Booking.com har prismatch, så du er sikker på at få den bedste pris på dit hotel. Desuden har de 24/7 dansk kundeservice, og der er ingen booking gebyrer.

Se de bedste hoteller på Sicilien her

Hvis du booker dit hotel hos Booking.com via vores hjemmeside, så tjener vi en lille skilling, som kan være med til at betale for driften af siden. Det vil vi sætte stor pris på og være meget taknemlig.

Tag toget på Sicilien

Her på siden kan du købe din togbillet, så du kan gå direkte ombord og fremvise den QR-kode, som du har fået ved køb af billetten.

Roadtrip på den smukkeste ø i middelhavet

Bilferie på Sicilien

Her vil vi forsøge at finde ud af, hvor meget vi kan få ud af en bilrundrejse på Sicilien.

Du bestemmer naturligvis helt selv, hvor du vil starte rundturen på Sicilien, men vi tager udgangspunkt i lufthavnen ved Palermo, og så tager vi den stille og roligt derfra.

Hent den lejede bil i lufthavnen, og husk du sparer penge, hvis du afleverer den det sted, som du hentede den.

Bilferie italien

Monreale

Vi starter turen i Monreale, hvor vi naturligvis skal se den enorme Duomo, Cattedrale di Monreale, og ikke mindst opleve de flotte mosaikker inde i kirken. Mosaikkerne dækker det meste af kirken, der fortæller det meste af historien fra det gamle testamente.

Hvis du kan klare alle trinene op, vil du få en fantastisk panoramaudsigt til Palermo, det omkringliggende landskab, og ud til havet.

Palermo

Vi ankommer herefter til øens hovedstad, Palermo, der er den 5. største by i Italien. Når man ankommer i bil, kan det hele godt virke lidt uoverskueligt. Men inden længe falder der på en underligvis ro på det, for Palermo er skøn, og det vil du opleve på alle måder.

Med byens mange markeder, kirker, tiden omkring det 17. århundrede opleves mange steder, der er nærmest ingen grænser for den storslåede kultur der hersker i byen. Brug flere dage her inden du kører videre.

Palermo på Sicilien

Agrigento

Fra Palermo fortsætter vi direkte sydpå til Templernes dal og Agrigento, hvor der er omkring to timers kørsel foran dig.

Her ser vi de antikke templer, der ligger i Templernes dal, og for at tilføje Agrigento endnu mere skønhed, så sagde digteren, Pindar; “Agrigento er den smukkeste by beboet af dødelige”.

Snup en rundvisning på stedet, og afslut det med en tur på museet.

Hernede på Siciliens sydlige kyststrækning, er der mange grunde til at gøre stop. De mange små landsbyer med bittesmå gader, med den ene pragtfulde havudsigt efter den anden gør, at man næsten ikke vil drage videre.

Agrigento på Sicilien

Noto

Inden turen fortsætter til Siracusa, må vi foreslå et stop i Noto, en lille by med den smukke barokkirke, og et verdensklasse centrum, klædt ind i al den Sicilianske charme, der overhovedet kan overdækkes en by i disse tider.

Siracusa

Den rigeste og smukkeste by i antikkens verden, Siracusa, hvor selv Athen følte sig lille, er storslået, og en af de meste besøgte byer på Sicilien.

Det gamle havneområde er på mange måder traditionelt med sine små fiskerbåde, men er et særdeles attraktivt område for besøgende.

Den gamle bydel i den østlige del af byen skal udforskes. Bydelen er faktisk en ø, Isola di Ortigia, og her er så smukt, at den er beskyttet af UNESCO.

Siracusa på Sicilien

Catania

På vej nordpå svinger vi ind omkring Catania, der er syditaliens svar på Milano, hvor store, dyre modebutikker ligger side om side. Byens barok i centrum er også at finde på UNESCO.

Catanias lokale fodboldhold spiller godt nok kun i Serie C i øjeblikket, men der vil i al evighed være en fantastisk stemning på Stadio Angelo Massimino

Catania på Sicilien

Etna

Siciliens østlige del domineres kraftigt af Etna, den småhidsige vulkan, som du kan udforske på flere niveauer og flere forskellige måder. Både med svævebane, i Jeep og på lange vandreture.

Det hele er op til dig og dit temperament.

Taormina

Videre nordpå går turen videre til Taormina, der smukt ligger ud til kysten i 250 meters højde, og med en i øvrigt, smuk udsigt over til Etna.

Taormina hænger uløseligt sammen med Giardini-Naxos, der er et velkendt og meget besøgt feriested, og her er der så meget at opleve, at man bør minimum tage 3-4 dages overnatninger her.

Taormina på Sicilien

Messina

På vej over mod Palermo, der er helt ovre på den anden side af øen, er der tid til at svinge ind omkring Messina, som vi faktisk ikke læser så meget om i turistbøgerne, men som bl.a. har den smukke katedral, Palazzo Zanca, for bare at nævne nogle få, smukke seværdigheder.

Cefalú

Gør sidste stop inden du skal aflevere bilen i Palermo, inde i Cefalú, nyd solen, havet og byen, og tag evt. en uges solferie her, inden det igen går mod nordligere, og lidt køligere vinde i Skandinavien.

Sicilien har mange seværdigheder, som vi slet ikke har fået nævnt, og mange af dem er med på UNESCO’s verdensarvsliste. Mange af dem er allerede nævnt her, men sicilianerne har flere steder, som de synes fortjener denne hæder.

Scala dei Turchi, nede på øens sydkyst, men også Erice, Segesta, Selinunte, Mothia og Lilibeo, er allerede klar til at få den fine ære.

God fornøjelse med din rundtur på Sicilien!

Trapani - Sicilien

Trapani er en uset perle på Sicilien

Ferie væk fra turisterne

Fantastiske Trapani

Trapani er med sine små 70.000 indbyggere blot en lille landsby ift. giganten, Palermo, der ligger små 100 kilometer mod nord, og med sine mere end 1 million indbyggere, en lille smule mere støjende end Trapani.

Men der venter jer her en ferie, der vil være anderledes end en ferie i Palermo, Taormina eller Siracusa, for turisterne har endnu ikke fundet kernen i byens skønhed.

Enna

Midt på Sicilien finder vi den lille by Enna. Byen ligger klods op af Autostrada A19, der forbinder øens to største byer, Palermo og Catania, i hver sin ende af Sicilien. Fra Catania og til Enna, har du en times kørsel, mens du fra Palermo og til Enna, må køre i halvanden time på motorvejen.

Ferie i Enna

Enna er ikke så verdenskendt, som mange andre store seværdigheder, og ikke mindst de mere kendte byer på Sicilien. Men byen er Siciliens geografiske centrum, og er derved tæt på mange af attraktionerne på øen, og fortjener i sandhed et besøg. Det gør den af flere årsager, udover sin charme, der emmer af siciliansk provins, men i særhed over sine beliggenhed, cirka 940 meter over havet.

Med den har byen en fortræffelig udsigt. På byens østligste punkt, har du udsigt fra Enna til Erice og fra Monte Nebrodi til bakkerne ved Caltanissetta. Udsigten er imponerende og fra byens nordøstligste punkt, får du sandsynligvis den bedste udsigt.

Seværdigheder i Enna

Enna byder kun på få seværdigheder, men tjek dem ud når du nu alligevel kommer forbi. Byens største seværdighed er Castello di Lombardia, og oppe fra tårnet Pisan, har du den smukkeste udsigt af alle. Du finder domkirken på Via Roma, der er indehaver af den “Hellige dør”, og længere oppe af Via Roma, finder du Museo Alessi, der gemmer på alle skattene fra Duomoen. I den anden ende finder du byens park, hvor Torre di Federico 2. tårner sig op i vejret. Tårnet er det eneste levn fra byens oprindelige bymur.

Få endnu et godt råd her på siden: Prøv at være i Enna den 2. juli, hvor der hvert år er byfest med fejringen af Ennas skytsengel Maria SS. d. Visitazione.

Små 10 kilometer syd for Enna, finder du det storslåede naturreservat, Riserva Naturale speciale Lago di Pergusa.

Donnafugata på Sicilien
En perle i det sydlige Sicilien

Donnafrugata

Castello di Donnafrugata er en af de helt store juveler i det sydlige Sicilien, og er det siger faktisk ikke så lidt!

Slottet bliver i en større og større grad en destination, hvis popularitet blot går en vej. Opad!

Inde fra Ragusa kører du på SP60, og fortsætter videre på SP80, der fører dig op til slottet.

Donnafrugata’s beliggenhed er smuk, og stedets historie gør også, at det er blevet en mere og mere populært sted, hvor der bliver optaget dokumentarfilm og tv-serier, herunder især inspektør Montalbano.

Der er middelalderstemning, det er det der trækker på dette overdådige slot, der dækker et areal på hele 2500 kvadratmeter.

Slottet er omgivet af en stor park på 8 hektar, og med over 1500 forskellige plantearter. Et af kendetegnet i parken er den store, trapezformede labyrint.

Se denne dejlige stemningsvideo fra Castello di Donnafugata.

Skiferie
På ski i Etna

Skisport på Sicilien

Hvem tænker på skiferie på Sicilien? Den største i Middelhavet, bringer oftest tanker frem mod sommer, smukke, charmerende og varme byer, mens solen bager ned på vores ansigter. Men øen byder altså også på skisport.

Læs mere om Skiferie på Sicilien

Sne på sicilien

Noto – Barokbyen på Sicilien

Noto er barok, uanset hvor du går og hvor du vil gå hen. Byen er faktisk, skrevet i al beskedenhed, Siciliens udstillingsvindue indenfor barokken. Denne byggestil fremskaber en harmoni og ro over byen, og det er ikke for sjov, at folk betragter byen som den smukkeste barokby i verden.

Læs mere om Noto

Barokbyen Noto på Sicilien
Siciliens Marzamemi

Marzamemi

Marzamemi er en lækker lille landsby nede på den sydligste del af Sicilien, faktisk så langt nede, at vi rammer noget af det sydligste af Italien.

Læs mere om Marzamemi

Ragusa

Byen for to sjæle i den moderne og gamle bydel, blandet med barok.

Ragusa er en vidunderlig by i den sydlige del af Sicilien, hvor den er på UNESCOs verdensarv sammen med andre sicilianske byer i området, i Val di Noto.

Du kan vælge at gøre to ting, eller gøre det hele på din ferie til byen, som omhandler ture i den nye bydel, eller smukke gåture i den ældre Ibla bydel.

Læs mere om Ragusa

Ragusa

Val di Noto

Ragusa ligger i et område, der har været UNESCOs verdensarvsliste siden 2002. Vi er nede på den sydøstlige del af Sicilien, og det fredede område er i Caltagirone, Militello in val di Catania, Catania, Modica, Noto, Palazzolo Acreide, Ragusa og Scicli. I 2005 kom Siracusa og Necropoli di Pantalica ligeledes på listen.

Historien

Ragusa er med på listen for sit historiske centrum. Tilbage i 1693 blev byen ramt af et kraftigt jordskælv og det er efter genopbyggelsen af byen, at byen har den status, som den har i dag.

Genopbygningen fandt sted i det 18. århundrede. Byen blev delt i to, hvor den ene var den øvre Ragusa Superiore, beliggende på plateauet og den anden, Ragusa Ibla, er bygget på ruinerne af den gamle by

Ragusa på Sicilien

Ragusa Superiore

Bydelen er ikke nær så spændende som Ragusa Ibla, men den kan naturligvis noget, så som at du kan få et flot view udover Ibla bydelen. Her skal du naturligvis også se Cattedrale di San Giovanni Battista og Chiesa di Maria delle Scale. Endnu mere betagende er det, når du skal bevæge dig ned af de 242 trin, der er fra Superiore og ned til Ibla. Her får du virkelig et fantastisk syn.

Ragusa Ibla

Her fornemmer du allerede den sicilianske atmosfære, når du er gået de 242 trin ned og skal til at suse den gamle historie til dig og fornemme, hvordan det hele har været igennem de sidste århundreder. Det er faktisk ikke så svært, og du har følelsen med det samme.

Den største attraktion, eller en af dem, er Duomo di San Giorgio, der er designet af Rosario Gagliardi. Kirken blev bygget mellem 1739 og 1775. Domkirken er en flot illustration i barokstil og ligger højt hævet de mange trappetrin, som fører ned til den skrånende piazza.

Det er netop fra denne piazza, at du kan starte din aftenpasseggiata og nyde stemningen. Sørg for at dreje ned ad de små gader, hvor du flere steder kan få fine udsigter over dalene.

Gastronomi

Husk at få smagt de fine chokoladekiks, biscotti mpanatigghi, der er en populær dessert på disse kanter. Taler vi om vin, er det Cerasuolo di Vittorio, l’Ambrato di Comiso og Albanello.

Det er Ragusa og du vil fuldt ud forstå byen er verdensarv.

Taormina Sicilien

Sicilien i april?

Inden du spekulerer over, hvad det er for en tåbelig overskrift, skal der selvfølgelig følge en forklaring. For jeg synes selv der kommer et godt råd i forbindelse med det.

Sicilien er en ø du kan besøge hele året, og du ved det selvfølgelig, men i juni, juli, august og september, er der meget, meget varmt. Det er nogle som ikke bryder sig så meget om, at der er op til 45 graders varme, mens andre elsker det.

Men spørger du mig, er den bedste tid at rejse til Sicilien på, er foråret, som taler marts, april og maj. Det er her det hele for alvor er ved at springe ud, og det er endnu ikke blevet så stegende hedt, at store dele af marker og enge er brændt af pga. solen.

Bare et godt råd.

De 10 bedste strande på Sicilien

Med det gode vejr som Sicilien byder på, det meste af året, for her kan du trække de korte bukser allerede i februar, og hvis du behøver at tage dem på igen, er vi formentlig først henne i slutningen af november.

Læs listen over de bedste strande på Sicilien

Mondello stranden ved Palermo på Sicilien
Cefalu

En af de smukkeste landsbyer i Italien

Cefalu

Cefalu er en klassiske badeby på Siciliens nordlige kyst. Byen er godt pakket ind af den 268 meter høje klippe, som vogter byen og over havet.

Byens katedral er den store seværdighed i byen, og den er sammen med de arabisk-normanniske kirker i Palermo og Monreale.

Middelalder og en perfekt strand, er nøglen til en god ferie.

Læs mere om Cefalu

Katedralen i Monreale

Monreale er en by nær Palermo og dens største seværdighed er katedralen med de berømte mosaikker, som er på UNESCOs verdensarv.

Katedralen i Monreale er på UNESCOs verdensarvsliste. Det er den under navnet Palermo arabo-normanna e le cattedrali di Cefalú e Monreale, for at tage den på det italienske sprog.

Der blev kandideret til dette i 2010 og den 3. juli 2015 blev det en realitet. De 9 bygninger er fra kongeriget Sicilien og er fra perioden mellem 1130 og 1194.

Læs mere om Katedralen i Monreale

Monreale ved Palermo på Sicilien
Sommerferie på Sicilien

Sommerferie på Sicilien

Sicilien er med sin varme og gode befolkning, med til at give dig en uforglemmelig ferie på Middelhavets største ø.

Det er varmt om sommeren på Sicilien, hvilket måske siger sig selv, når vi er så langt sydpå og samtidig tæt på Afrika.

Men en sommer på Sicilien kan også noget, også selvom varmen er lidt ekstra hed.

Lampedusa

Lampedusa er en ø i Middelhavet, syd for Sicilien og nord for Tunesien, der giver dig nogle af de lækreste strande i Italien på din ferie.

Øen er på næsten ugentlig basis, genstand for nyheder omkring de mange migranter der kommer sydfra, men sjældent hører vi om det, som Lampedusa også kan.

Nemlig de skønneste strande med koraler og krystalklart vand.

Lampedusa er den største i ø-gruppen, Pelagie, hvor også Linosa og Lampione er med i den gruppe.

Lampedusa ved Sicilien
Marsala

Marsala

Marsala kendes for at have et smukt centrum, men er formentlig mest kendt for saltvandsmøllerne, som ligger ude i lagunen, lige udenfor byen.

Byen er et godt udgangspunkt for en ferie på Sicilien, hvor du bor elegant og flot i den store by, og hvor du nemt kan komme rundt til øvrige seværdigheder i det vestlige Sicilien.