Lombardiet

Rigdom og fantastisk natur

Ferie i Lombardiet

Italiens suverænt rigeste region byder på det hele. Velhavende byer, natur i verdensklasse, samt mode og rigdom i  hovedstaden Milano.
Lombardiet på 20 sekunder

Søerne i den nordlige del af regionen, er noget af det roligste og smukkeste, som der kan besøges i Lombardiet.

Italiens næststørste sø efter Gardasøen, er Lago di Maggiore, der strækker sig ind i de schweiziske Alper, byder på masser af varme og romantik.

Regionen byder på det hele, med velhavende byer, natur i verdensklasse med de omtalte søer specielt, og mode og rigdom i regionens hovedstad, Milano, som ligger centralt i regionen.

Her ligger Lombardiet
Her ligger lombardiet
Ferie i Lombardiet
Idyl i Mantova og Bergamo

Det imponerende Lombardiet

Lombardiet  strækker sig fra Alperne ved grænsen til Schweiz, gennem de fantastiske søer, Como og Maggiore, til stedet hvor det bliver markant mere fladt ved Po-floden.

Lombardiet byder på det hele, med velhavende byer, natur i verdensklasse med de omtalte søer specielt, og mode og rigdom i regionens hovedstad, Milano, som ligger centralt i regionen.

Ferie i Lombardiet
Rejse til Lombardiet

Grunden til at nævne andre smukke byer i Lombardiet? Ja mon ikke! Mantova med sine aristokratiske huse, omgivet på tre sider af søer, dannet ved Mincio-flodens bredder.

Cremona er også et besøg værd, hvor hovedattraktionen er den overdådige Duomo på Piazza del Comune.

Bergamo er en gave! Den dejlige bjergby ligger et stenkast fra Milano, og den har virkelig en charme og hygge over sig, som fortjener flere besøg i livet. Byen med den nye bydel, Bergamo Bassa og byens øvre del, Bergamo Alta, på toppen af byen.

Det er Alta, der trækker millioner af turister til Bergamo, med klynger af middelalder- og renæssancebygninger over det hele.

Strandhotel
Agruturismo
Luksushotel

Booking.com har et fantastisk udvalg af hoteller, feriehuse, agriturismi og meget, meget mere i Lombardiet. 

Her skal du overnatte

De bedste hoteller i Lombardiet

Det gælder om, at være ude i god tid, hvis du skal have de bedste priser på hotellet til ferien.

Vi anbefaler Booking.com, når du skal bestille hotel i Lombardiet. Det er super nemt, og de har nogle gode fordele.

Booking.com har prismatch, så du er sikker på at få den bedste pris på dit hotel. Desuden har de 24/7 dansk kundeservice, og der er ingen booking gebyrer.

Se de bedste hoteller i Lombardiet her

Bestil flybilletter

Husk at bestille dine flybilletter til ferien i Lombardiet god tid. Der er penge at spare, hvis du bestiller mindst et par måneder inden afrejse.

Lidt om Momondo

Momondo sammenligner priser på flyrejser til hele verden. De er smarte at bruge, fordi priserne på billetterne er konstante, og fordi de ikke tilføjer gebyrer eller ekstraudgifter ved bestilling.

Find billige flybilletter til Lombardiet (Milano)

Billige flybilletter

Milano i Lombardiet

Milano – mode, kunst og kultur i verdensklasse

Norditaliens kraftcenter

Milano

Italiens store økonomiske kraftcenter, og landets andenstørste by hedder Milano, der er beliggende på den store, flade lombardiske slette. Milano har to store lufthavne, der er naturlige ankomststeder til den nordlige del af Italien.

Milano er mode i stor stil, den er for de shopping glade, med et væld af butikker i hele byen, både for den lille og for den store tegnebog.

Adda floden

Adda floden er en over 300 kilometer lang bifold til den endnu længere flod, Po. Floden befinder sig udelukkende i regionen, Lombardiet, hvor den når helt op til den schweiziske grænse.

Adda løber igennem 9 provinser, Sondrio, Como, Lecco, Bergamo, Monza og Brianza, Milano, Cremona og Lodi.

Du finder mange seværdigheder langs Adda floden. Bl.a. den lille smukke by Colico, der ligger i den betagende Lecco provins, for foden af Como søens østlige ben. Du kan også komme helt tæt på Trezzo sull’Adda, og se det imponerende Castello Visconteo.

Pizzighettone er også et besøg værd nede ved Cremona. Her kan du komme tilbage i tiden, fra da floden blev en stor barriere på det militære plan.

Er du til norditaliens pragtfulde natur, finder du den næppe smukkere end i Parco Nazionale dello Stelvio, som deles mellem Lombardiet og Trentino-Alto Adige. Parken er en af de ældste i Italien.

Nævnes bør også Paderno broen, der løber 80 meter over floden. Broen kan du se ved Paderno d’Adda og Calusco d’Adda i Bergamo provinsen.

Bergamo i Lombardiet

Den smukke udsigt over Bergamo

En perle mellem giganterne

Bergamo

Bergamo er meget charmerende, takket være sin begrænsede størrelse i italiensk målestok.

Skal du rundt i omegnen, er der kort ind til den norditalienske metropol, Milano, eller fremragende badesteder ved både Como og Garda søen, sågar er skisport steder i kort køreafstand nord for byen. Bergamo har det hele, både i og udenfor byen.

I smukke Val Trompia

Ferie ved Monte Guglielmo

Så snart sommeren og efteråret går på hæld, og det begynder at blive mørkere, og lidt mere koldt og træls, er der millioner af mennesker, som hvert år tænker på sne og skiferie.

Og så snart det første sne er faldet på Monte Guglielmo, og vinden er helt stille, tiltrækker dette folk en masse, som trækker de lange brædder frem fra gemmeren.

Bjerget er stærkt dominerende i Val Trompia dalen og ved den smukke Lago Iseo, som ikke er så langt væk mod vest. Bjerget løfter sig 1957 meter over havet i Prealpi Bresciane e Gardesane, eller som de siger på disse kanter, i Lombardiets østlige alper.

Monte Guglielmo i Lombardiet

Ski- og vandreture

Skisæsonen er den mest populære årstid ved Guglielmo. Det er da også muligt at gøre denne form for aktivitet i lang tid. Sneen kommer typisk omkring starten af december, og den forsvinder ikke foreløbig, typisk først i starten af april, og måske lidt senere.

Derfor er der også mange mennesker her i foråret, dels for at stå på ski, men når det ikke længere er muligt, er det for at vandre i den smukke natur. Der er et enormt stisystem her, hvor det er muligt at begive sig ud på den ene eller anden vandretur, eller dem alle, hvis det ikke afskrækker en.

Smuk natur

På trods af de vejrlige kræfter, der til tider gør krav på området, med kolde temperaturer, og meget vand, er alle stierne i pragtfuld stand, der dermed også er med til at gøre området attraktivt for meget aktive personer.

Den ene tur er på næsten 19 kilometer, med start nede fra Iseo søen, og hvor man virkelig føler, at himlen og jorden står i ét. En stærk oplevelse, der dog naturligvis kræver en god form.

Alt i alt er der rig mulighed for at få en ferie, hvor der er masser af aktiviteter, samtidig med Moder Jord viser sig fra sin smukkeste side.

Søerne i Lombardiet
Como Søen i Lombardiet

Como søen i smukke omgivelsesr

Spejlblank sø

Lago di Como – Comosøen

Como søen er omgivet af et idyllisk landskab, med bjerge og klipper hele vejen rundt (næsten hele vejen), og med de imponerende Alper i baggrunden.

Søens blanke vand, er naturligvis en ren lækkerbisken for vandhunde, både for dem der vil bade, men i ligeså høj grad for dem, som har fart på, hvad enten det er i speedbåd eller på vandski.

Como ved Comosøen

Como

Når du skal på ferie ved Comosøen, kan du jo evt. bo på din ferie i Como, som er søens hovedstad.

Pragtfulde vidder og hyggelige gader med flere kirker, som kan blæse en bagover. Tag også en tur op til Brunate og få den smukkeste udsigt.

Varenna ved Comosøen

Varenna

Byen ligger på Comosøens østlige ben og er, set fra min stol, en af de smukkeste landsbyer ved søen.

Her oplever du en helt autentisk atmosfære hvor der er ro på byen og på hvert eneste gadehjørne du kommer omkring.

En pragtfuld sø i Norditalien

Lago d’Orta

Måske bliver Lago d’Orta en kende glemt, når vi ellers taler om pragtfulde italienske søer, som Como søen, Gardasøen, Maggiore søen, eller for den sags skyld, Trasimeno ned i Umbrien.

Fakta er, at det er et vidunderligt sted, der endda ligger i en smørklat ift. Milano og dens internationale lufthavne.

Lago Maggiore Lombardiet

Lago Maggiore omgovet af skøn natur

Oplev De Borromeiske øer

Lago Maggiore

Lago Maggiore er malerisk smuk, og dens allerstørste attraktioner, De Borromeiske øer, hviler da også på en umådelig skønhed.

De Borromeiske øer består af 5 små øer, hvor Isola Bella, Isola Madre og Isola dei Pescatori er de mest besøgte. Og det med god grund. Isola Bella er præget af den smukke have ved Palazzo Borromeo. Også Isola Madre, har et flot Palazzo Borromeo, med tilhørende botanisk have. På Isola dei Pescatori, kan du gå på opdagelse i øens gamle kirke, Chiesa di San Vittore.

Crema, Cremona og Mantova

Syd for motorvejen mellem Venedig og Milano ligger der nogle højdepunkter og venter på dig.

Vi tog en tur til Crema, Cremona og Mantova, for at se på kirker, violiner, smuk arkitektur og smage på god mad, og meget mere.

Bienno

Den lille landsby med kælenavnet ”kunstnerlandsbyen” og er en af de smukkeste landsbyer i Italien.

Turen til Bienno

Bienno ligger i Brescia provinsen. 75 kilometer har du til Bienno fra Brescia, en tur der tager dig op forbi Lago d’Iseo.

Fra Bergamo har du cirka samme afstand som fra Brescia, en tur der tager godt 1 time og 15 minutter. Linate lufthavnen i Milano er knap 2 timers væk, og fra Malpensa er der 2 timer og 15 minutters kørsel.

Anerkendelser til Bienno

Bienno er, som skrevet øverst, en af de smukkeste landsbyer i Italien, men den er derudover også medlem af Club Touring Italianos Orange Flag (Bandiera Arancioni), der er en meget ærefuld titel til de landsbyer, som gør det rigtig godt indenfor turisme. Byens charme får god hjælp fra den fantastiske udsigt du kan få herfra, de maleriske gårdspladser, omringet af de mange grønne bjerge,

Bandiera Arancioni skriver på deres hjemmeside:

”Denne by er kendt for adskillige kunsthåndværkerbutikker i det historiske centrum, der er knyttet til de byens traditioner. Landsbyens centrum bliver promoveret takket være en fremragende hjemmeside, der er brugervenlig og fuld af information”.

Hjemmesiden der bliver henvist til, er Biennos officielle turistkontor.

Bienno

Bienno er en gammel middelalderlandsby i Val Camonica, hvis område stiger i Val Grigna. Bienno er kendt for den traditionelle bearbejdning af smedejern. Byen er blevet en populær og kendt destination, godt hjulpet af det du lige har læst, som en af de smukkeste landsbyer i Italien, der for alvor har sat byen på det italienske landkort.

Hvert år er Bienno destination for tusinder af mennesker, der kommer hertil for at tage en pause fra dagligdagen derhjemme og se på historiske bygninger, museer, kirker med flotte fresker, flot natur og ikke mindst mad fra et fantastisk køkken.

Seværdigheder

Blandt paladser og historiske bygninger skiller Palazzo Simoni Fé sig ud. Det er i dag hjemsted for et kunstgalleri. Palazzo Francesconi Rebajoli fra renæssancen, er i dag kombineret med museet, Mulino & Fucina. Det etnografiske museum for populær kunst og traditioner fra Bienno og noget af det meste populære, er Casa degli Artisti og Casa Valigia

Køkkenet

Den typiske ret i Bienno er Casoncelli, der er ravioli, som kan være fyldt med kød eller fisk, pyntet med ost eller persille. Til dessert skal du smage en Spongada, så er der vist ikke meget mere man kan tillade sig at bede om.

Breno

Bienno er også en destination, hvor du kan komme rundt i et område, der er fyldt op med smuk natur og små, lækre landsbyer.

Sådan en er Breno, der ligger for foden af Castello di Breno, der hæver sig 120 meter over byen. Slottet så sine første skridt i middelalderen og blev bygget af longobarderne.

Det er slottet som dominerer Breno, men det er en landsby, hvor du kan se pladser af en sjælden skønhed, museer, freskomalede kirker og ikke mindst den overdådige Villa Gheza.

Overdådig natur

Breno ligger cirka 40 minutters kørsel fra Bienno, og det er et område, der indbyder én til at blive og kigge nærmere på naturen.

Parco Nazionale delle incisioni rupestri di Naquane er et gigantisk friluftsmuseum og indeholder nogle afg de bedste klippekunstsamlinger i Valle Carmonica.

Monza

Monza ligger nord for Milano, blot en halv times kørsel væk fra midtbyen, og som du ligeledes kan nå i toget fra Stazione Centrale på en god halv time. Byen er tiltrækkende for mange typer mennesker. Folk der elsker kunst, folk der er er vilde med god mad, folk der ønsker fred og ro, stærkt omgivet af den dejlige natur, og så er der naturligvis de folk, som kommer for at se Formel 1 på Autodromo nazionale di Monza.

I Monza finder du alt!

Reggia di Monza

Bygget mellem 1777 og 1780, designet af Piermarini i neoklassisk arkitektur. Efter en større restaurering, er det endelig åbent for offentligheden, hvor du kan komme og opleve den autentiske stemning.

Duomo di Monza

Det spænder vidt de begivenheder, der har fundet sted her i mere end 1400 år. En kompleks og monumental arkitektur, der er rig på dekorationer og møbler. En skat af uvurderlig værdi, og et tæt internationalt netværk, gør Monza katedralen sig til en af de vigtigste i Italien og i Europa.

Dette var blot et lille udpluk af de muligheder og seværdigheder, som Monza har at byde på, og som alle italienske byer, er der rig på mulighed for at få lækkert lokal mad på en af de mange restauranter.

Autodromo Nazionale Monza

De kalder det, det hellige motortempel, og det måske med rette. Siden 1922 er der blevet kørt på både to- og firehjulede køretøjer på banen, hvor Formel 1 kommer årligt i løbet af efteråret. Oplev de store internationale begivenheder, eller få guidede ture, når der ikke er løb.

Parco di Monza

Det grønne hjerte i Monza! Mere end 700 hektar af grønne enge og skov og sjældne planter. Du bør ikke gå glip af den største lukkede park, der findes i Europa.

Pavia

Pavia er et oplagt dagsmål for en rejse til Milano. Tag toget inde fra Stazione Centrale, og nå Pavia indenfor en halv time. Har du bil, er køreturen på lidt under 1 time inde fra Milanos centrum.

Guldalderen

Da Pavia havde deres guldalder, var det Lombardiets hovedstad, og selvom byen mistede den status i 1359, var det fortsat en betydningsfuld by. De store romanske kirker, de høje tårne og andre bemærkelsesværdige bygninger, er stadig med til at underbygge den bekræftelse. Byens ry voksede da den fik et universitet i 1361.

Certosa di Pavia

Inden vi kommer til Pavias centrum, er vi nødt til at hoppe 8 kilometer nordpå, for at finde Karteuserklosteret (Certosa di Pavia), som helt klart er byens mest kendte seværdighed. Inde fra centrum i Pavia tager du toget, som kører hver halve time derud.

Kirken og klosteret blev grundlagt i 1396, og er et sandt mesterværk i lombardisk renæssancearkitektur med basrelieffer og indlagt marmor. Grundplanen for kirken er gotisk, men udsmykningen er med detaljer fra renæssancen og barokken.

Indenfor finder du gravmælerne fra Ludovico Visconti og hans barnebrud, Beatrice d’Este, og selvom de ikke er begravet ved kirken, kan du se deres legemsstørrelser oven på gravmælerne. Derudover skal du bemærke loftet i kuplen og de flotte detaljer i træet.

Bag kirken ligger den store kirkegård, hvor munkene, som havde aflagt tavshedsløfte, boede i deres celler i den imponerende og elegante have. Cellerne er i to etager med to rum i stueetagen og et rum soverum, mens der er en loggia på 1. salen. Munkene levede i isolation i cellerne, og fik bragt deres mad ind gennem den lille lem, som du kan se til højre på døren.

Museet byder på mere end 200 gipsafstøbninger i små og store størrelser. I starten af nullerne, fra 2002 og til 2006, blev disse restaureret og fik et nyt layout.

Tilbage til centrum

Inde omkring Piazza della Vittorio finder du flere gamle bygningsværker. Broletto, rådhuset, med facade fra 1500-tallet og duomo, hvis påbegyndelse startede i 1488, men på skift lavet af Amadeo, Leonardo da Vinci og Bramante. Basilica di San Michele ved Corso Garibaldi, er grundlagt i 600-tallet, men markant ændret i 1100-tallet.

Broen Ponte Coperto, som går over Ticino floden, er overdækket og har en kirke på midten. Broen er fra 1351, men led så alvorlige skader under 2. verdenskrig, at den styrtede sammen i 1947. Herefter blev en ny bro påbegyndt i 1949 og som stod færdig i 1951.

Strada Nuova ved universitetet fortsætter nordpå til Museo Civici, har til huse i Castello Visconteo fra 1360.

Tæt ved Piazza Castello ligger 1100-tals kirken, San Pietro in Ciel d’oro, der blev indviet i 1132, er et flot eksempel i lombardisk romansk stil. Sammen med Basilica di San Michele Maggiore, er denne kirke betragtet som den mest religiøse bygning i Pavia.

Nyd den middelalderlige stemning i Pavia. Se byens tårne, de flotte bygninger fra tidlig, tidlig tidsalder, oplev stemningen på de flotte pladser, gå en tur over Ponte Coperto og snyd dig ikke for det lokale køkken, som hovedsageligt består af fiske- og risretter.

Cremona

Udover violiner og den gamle Sampdoria angriber, Gianluca Viallis fødeby, så var det ikke fordi jeg kendte så meget til byen, da jeg længe inden Corona ramte vores verden, var et smut forbi Cremona.

Læs mere om Cremona

Cremona lombardiet violin

Crema

Vi er lige i hjertet af Lombardiet, næsten lige syd for Bergamo og sydøst for Milano, hvorfra du med tog kan ankomme indenfor en time, medmindre du skal skifte undervejs.

Jeg tog toget fra Bergamo og skulle derfor skifte tog i Treviglio inden jeg kunne komme videre ned til Crema.

Ankomst til Crema

Lige for at starte før Crema, så havde jeg været oppe ved Varenna ved Comosøen, og skulle altså med tog derfra, skifte i Bergamo og siden i Treviglio, før jeg ankom, så klokken var passeret 16 om eftermiddagen.

Hotel i Crema

Jeg havde booket en enkelt overnatning på B&B delle Arti og havde skrevet med hende, at jeg ville ankomme ved cirka 17-tiden. Jeg var tidlig på den, så nappede en cappuccino på Café Verdi på via Luigi Cadorna, hvor jeg også kunne læse dagens La Gazzaetta dello Sport, inden jeg kunne gå videre op mod hotellet.

Men selvom jeg havde skrevet mit tidspunkt for ankomsten, så var der ingen hjemme da jeg ankom. Jeg forsøgte at ringe til hende et par gange, uden det gav nogen svar, og jeg måtte vente derude i over en halv time, før hun kom fløjtende på hendes cykel og var glad som aldrig før. Dejligt!

Duomo di Crema

Crema er som at stå stille midt i det ellers travle Lombardiet. Byens centrum er på alle måder et roligt område, hvor den ene cyklist efter den anden kommer cyklende, hvilket er noget som du i hvert fald ikke ser så ofte i f.eks. Milano. Og ja, der er selvfølgelig forskelle på de to byers størrelser, og derfor kan det ikek sammenlignes, men en ro som i Crema, oplever man ikke så ofte i Italien.

Det var i starten af april måned, og vejret kunne godt blive lidt køligt hen på aftenen, men når det er sagt, var det et meget behageligt klima, årstiden in mente.

Jeg gik inde i centrum og igennem Torazzo di Crema, som er en port, og ikke et tårn, som navnet ellers antyder, og som skiller Piazza Duomo og via XX Settembre

Inde på Piazza Dumo hvor du selvfølgelig kan se byens kirke, er der en magelig ro, mens du går der og kan se og især høre de ældre mænd stå og snakke og ikke mindst gestikulere.

Der hvor kirken står nu, var der allerede en kirke fra det 11. århundrede, men den blev ødelagt af Barbarossa i 1160. Den nuværende lombardiske-gotiske kirke, med den slanke facade, blev bygget mellem det 13. og 14. århundrede.

Byens centrum er bestemt ikke ret stort og du kan sagtens gå fra den ende til den anden på ret kort tid. Men giv dig tiden og gå ned af nogle af sidegaderne fra Piazzaen og mærk den stemning, der er dernede. Det er her du for alvor kan høre snakken og handlen mellem de handlende og giver en dejlig fornemmelse af, at man virkelig er Italien.

Santuario Santa Maria della Croce

Det var gået hen og blevet spisetid og her fandt jeg min aftensmad på Speranza Restaurant, der ligger på Via Sour Maria Crocfissa, og det eneste jeg kan huske var, at de mænd som arbejdede der, gik rigtig meget op i fodbold, hvilket jeg sagtens kan følge med i. Så ind imellem at betjene deres gæster, gik altså med at følge med i den kamp der gik på TV.

Nå, men det kan være du tænker på, hvordan jeg egentlig endte min rejse i Lombardiet, i netop Crema. Og det er enkelt, for som du måske kan ane, så havde jeg kun en enkelt dag i byen. Dvs. faktisk kun en eftermiddag og aften, for havde besluttet mig for, at jeg ville tidlig afsted mod Cremona dagen efter.

Men turen gik til Crema grundet Santuario Santa Maria della Croce kirken, som er en ret speciel en af slagsen. Men hvor al logik måske ikke hænger sammen, så kom jeg faktisk ud og så den kirke, og det er der flere årsager til.

For det første, så er der langt ud til kirken fra centrum og på gåben, men dette havde jeg ikke set som et problem. Problemet var, at det regnede temmelig voldsomt, så charmen ved at nyde byen på gåturen ud til den flotte kirke, blev pludselig ret begrænset.

Derfor besluttede jeg mig for at tage et tidligere tog og desværre gå glip af hele turens formål til Crema. Til gengæld har jeg så en årsag til at komme tilbage.