Toscana

Regionen der har det hele

Ferie i Toscana

Der er næppe en region i Italien, der er mere omtalt og besøgt, end Toscana. Regionen har det hele – uanset om I er til storbyferie eller foretrækker et naturskønt agriturismo.
Toscana på 20 sekunder

Vi taler om vin i verdensklasse, arkitektoniske perler på rad og række, lokale egnsretter, der smager efter mere, verdenskendte byer, der alle har printet sig ind i historien på den ene eller anden måde og meget, meget mere.

Toscana er for alle mennesker, der ønsker kvalitet af det ypperste på sin ferie.

Det behøver ikke en gang være særlig dyrt at komme til Toscana. Pisa lufthavnen er nemlig kommet på landkortet med lavpris flyselskaberne, der i den grad har det gjort det enkelt og let, at komme til den vidunderlige region.

Her ligger Toscana
Her ligger Toscana
Ferie i Toscana

Oplev Toscanas smukke natur

Velkommen til Toscana

Naturen i Toscana varierer meget, fra den forholdsvis flade strækning i den nordlige del ved Pisa og på tværs over til Firenze, til den meget bakkede natur i Chianti og turen nede omkring Siena.

Fra bjergene på grænsen til Emilia-Romagna, hvor højderne kommer helt op over 1700 meter over havet i Lucca provinsen, til lange, brede sandstrande ved bl.a Viareggio, men det azurblå hav ved øen, Elba, er i den grad også tiltrækkende.

Hvis vi i hurtig vending skal nævne Pisa lufthavnen, så ligger byen da også i en dejlig central placering, hvis du skal videre ud og udforske Toscana, hvilket du aldrig bliver færdig med.

Seværdigheder i Toscana

Toscana er nok den region i Italien, og i hele Europa, der kan byde på de fleste seværdigheder, der er samlet på så lille et sted.

Dermed ikke sagt, at Toscana er lille, men der er ganske enkelt en seværdighed, af den ene eller anden slags, for næsten hver eneste kilometer du kommer frem.

Der er naturligvis masser af spændende byer i Toscana. Historien vælter frem fra sin smukkeste side, når du besøger den ene by efter den anden, fra Viareggio i nord til Siena i syd.

Forskellen er stor, men charmen er overalt, uanset om du bevæger dig rundt inde i Firenze, mellem tusindvis af andre turister, eller om du er på eventyr i Grosseto, en dag sidst på efteråret.

Firenze er naturligvis, og ikke overraskende, byen der er mest kendt i Toscana. Men der er mange andre byer, der har fortjent et besøg. Lucca, San Gimignano, Volterra, Arezzo, Livorno, Pisa, Siena og mange andre, er alle tæt på betegnelsen, verdensklasse!

Smuk natur i Chianti

Vi springer lynhurtigt fra de smukke byer, til Toscanas, fuldstændig vidunderlige natur. Chinati området er verdenskendt, der ligger mellem Firenze og Siena.

Et fantastisk godt råd, kan du få her! Gør digselv den tjeneste, hvis du selvfølgelig har en bil, er, at køre ad vej SS222, der starter lige syd for Firenze og ned til Siena. Turen er helt igennem smuk og ikke mindst utrolig, når man bevæger sig igennem den ene bølgede vinmark efter den anden.

Naturparker er der tilmed også mange af i regionen, hvor der stærkt, kan anbefales Parco naurale della Maremma, som ligger nede i Grosseto provinsen.

Toscana har det hele! Det eneste der må skuffe dig, er, at du ikke kan nå det hele på en gang. Der er simpelthen for meget af det bedste.

Herunder kan du læse om noget af det mere ukendte fra Toscana. Andre steder på hjemmesiden, kan du finde mere om de mest kendte og populære byer.

Strandhotel
Agruturismo
Luksushotel

Booking.com har et fantastisk udvalg af hoteller, agriturismi, feriehuse og meget mere i Toscana. 

Her skal du overnatte i Toscana

De bedste hoteller i Toscana

Det er umuligt at opsummere de bedste overnatningsmuligheder, Toscana har at byde på. Fra fantastiske hoteller til romantiske agriturismi – Toscana har det hele! Vi kan dog henvise til Booking.com, som har et enormt udvalg.

Vi anbefaler generelt Booking.com, når du skal bestille overnatning. Det er super nemt, og de har nogle gode fordele.

  • Prismatch, så du er sikker på at få den bedste pris på dit hotel
  • 24/7 dansk kundeservice
  • Ingen booking gebyrer.

Se de bedste hoteller i Toscana her

Bestil flybilletter til Toscana

Husk at bestille dine flybilletter til ferien i Toscana i god tid. Der er penge at spare, hvis du bestiller mindst et par måneder inden afrejse. Vi henviser til lufthavnen i Firenze, men afhængig af din ferie, kan du også flyve til Pisa.

Lidt om Momondo

Momondo sammenligner priser på flyrejser til hele verden. De er smarte at bruge, fordi priserne på billetterne er konstante, og fordi de ikke tilføjer gebyrer eller ekstraudgifter ved bestilling.

Find billige flybilletter til Toscana (Firenze)

Billige flybilletter

Idéel til aktive ferie

Lunigiana

Lunigiana er en historisk region, der deler sig i to provinser og to regioner, Toscana og Ligurien. Den høje del af Lunigiana ligger i Massa Carrara provinsen, mens den lave del, er at finde i La Spezia provinsen.

Den 70 kilometer lange flod, Magra, der er en af de vigtigste i Ligurien, løber ind igennem Lunigiana, og stiger i op 1200 meters højde inde i Toscana.

Der er masser af lufthavne tæt på Lunigiana. Fra lufthavnen i Firenze, er der en køretur på godt 187 kilometer.

Lufthavnen i Pisa, er den der er tættest på, er kun 100 kilometer væk, mens lufthavnene i Genova og Milano (Linate), er hhv. 132 og 188 kilometer fra den lille region.

Lufthavnene i Bergamo (227 kilometer), og Pisa, har fremragende forbindelser med lavprisselskaberne, der har flere afgange om ugen, både fra Billund og København.

Ferie i Lunigiana

Den uspolerede natur, er den allerstørste seværdighed i Lunigiana, hvor der kan praktiseres et ocean af sportslige aktiviteter, både om sommeren, og om vinteren, ergo hele året. Med mere end 250 kilometer stisystem, er der alverdens muligheder for at få nogle smukke udsigter, hvor du kan opdage regionens gamle historie, som området byder på.

Stierne er ideelt til mountainbiking, men også til trekking. Magra floden, samt dennes bi-floder, er smukt anlagt til badning i et uspoleret miljø. og mange steder, et fuldstændig ukendt sted. Floden er også ideel til trekking, hvor der er smukke ture til Giaredo eller til Noce Zeri.

Skiløb er også en mulighed! Lunigiana er omdannet af Appeninerne, hvor skisportstedet, Zum Zeri – Passo due Santi, der ligger tæt på grænsen mellem Emilia-Romagna og Ligurien, er et aldeles kendt sted for ski entusiaster fra hele verden.

Lunigiana byder på mange små, flotte, charmerende middelalderbyer, hvor Pontremoli i den nordlige del af regionen, er den største og mest befolkningsrige. Byen er rig på kultur og historie, hvor slotte, museer, kirker, og dens vakkelvorne bro, Ponte Tremulus byder sig til.

Køkkenet i Lunigiana er, som alle andre steder i Italien, et køkken i verdensklasse. Den friske luft i egnen giver et godt karakteristika for maden, uanset årstiden. Blandt de gastronomiske højdepunkter kan nævnes, Erbi, den lokale kage, pesto, Champignon sauce, osten, der emmer af den friske luft, det saltede svinekød, salami, og det hele skylles ned med den lokale vin, IGT di Val di Magra eller Colli di Luni DOC.

Lunigiana er et land med traditioner og overraskelser, ro og frihed, og masser af festlige festivaller, og hele regionen giver dig en uforglemmelig oplevelse. Toscana, som du ikke kender!

Seværdigheder nær Lunigiana

Da vi befinder os i den nordlige del af Toscana, er det mest nærliggende, at nævne de seværdigheder, der befinder sig i nærheden af Lunigiana, og dem er der i øvrigt også mange af.

Lad os starte i Toscana, hvor der ikke er langt til Pisa, og dennes skæve tårn, på den fuldstændig fantastiske plads, Piazza dei Miracoli, hvor du også kan se den enorme kirke og dåbskappellet. Ikke langt fra Pisa finder du Lucca, der har et dejligt centrum, omkranset af byens enorme mur.

Er du til badeferie, er det nærliggende at slå sig ned ved Viareggio, der ligger mellem Pisa og Massa Carrara. Og netop Massa Carrara, ja, det er her du finder de enorme bjergmassiver af marmor. Imponerende!

Liguriens østligste punkt er ved La Spezia, som ligger ganske tæt på Cinque Terre, det imponerende stykke landskab med de fem små landsbyer, der kiler sig helt ud til kysten.

Af andre smukke seværdigheder, øst for Genova, kan i al sin enkelthed nævnes naturen, for hvor er det en fantastisk tur i den smalle region, mellem havet og bjergene. Inden Genova kan du få pragtfulde naturscener ved Portofino, og hyggelige stunder inde i Chiavari.

Klassisk kulturby i Toscana

Pisa

Pisa ER det skæve tårn, kort og godt. Misforstå det ikke, for Pisa er en dejlig og hyggelig by, men ser vi med turistøjne, så er det Torre Pendente der trækker i folket. Når det er sagt, så har Pisa også meget andet at byde på.

Toscanas Manhattan

San Gimignano

Vi befinder os midt i Toscana, hvor vi kommer frem til vidunderlige San Gimignano. Vejen hertil, er ganske nær fra alle de øvrige skønheder i Toscana.

Fra Firenze, er der under 1 times kørsel til middeladerbyen, fra det skæve tårn i Pisa, har du en lille halvanden times kørsel, og fra Siena, ligeså en lille times kørsel.

San Gimignano ligger på en bakketop, hvilket gør du kan se den langvejs fra, når du kommer rullende i det vidunderlige, toscanske landskab. Byen ligger midt i det bakkede Val d’Elsa, og ligger 64 meter over havet.

Kendt for sine tårne

Toscanas Manhattan – Det er det San Gimignanos, helt naturlige kælenavn, grundet sine høje “skyskrabere”, hvor der engang var 72 tårne, men er nede på 13 tårne, den dag i dag.

Tag et kig på det ældste tårn, Torre Grossa, eller på det højeste, Torre Rognosa, der måler 54 meter op i den toscanske himmel. Der er nok at tage fat på, men bemærk, at det kun er Torre Grossa, der i dag er åbent for publikum.

Byen emmer af middelalder, i byens små, charmende stræder, med endnu mere charmerende butikker, kunstgallerier, og hvad der ellers kan tiltrække de tusinder af turister, der hver dag kommer på besøg.

Mærk hjertet af San Gimignano

Tag pulsen på byen i hele hjertet, som du finder på Piazza della Cisterna, tag den lækre italienske frokost der, inden turen går videre rundt i byen til Piazza del Duomo, hvor du også ser byens gamle rådhus, Palazzo del Popolo, og fortsæt ned til byens store indkøbsmekka, der ligger på Via San Giovanni.

Som skrevet, er der helt ubegribelig mange turister i denne lille by. Mange kommer der dog kun på en-dags besøg, og derfor skal der da komme en lille anbefaling herfra. Tag endelig en overnatning på et af byens hyggelige hoteller, hvor du i næsten ro og mag, kan opleve byen om aftenen eller på de tidlige morgentimer, inden byen bliver væltet udefra.

San Giminanos historiske centrum, har været på UNESCOs verdensarvsliste siden 1990.

Firenze i Toscana
En af verdens mest besøgte byer

Firenze

Toscanas hovedstad og en af de mest besøgte byer i hele denne verden. Firenze er verdenskendt for sin skønhed, og byens beliggenhed i Toscana, gør det ikke dårligere!

Smuk ø ud for Toscanas kyst

Elba

Elba er en ø ud for den toscanske kyst, beliggende i det Tyrrhenske hav, cirka 20 kilometer fra fastlandet. Elba er den tredjestørste italienske ø efter Sicilien og Sardinien, og er dermed den største ø i det toscanske øhav.

Elba er fornylig indlemmet under det toscanske øhavs national park regi. Det er de sammen med øerne Pianosa, Capraia, Montecristo, Gorgona, Giglio og Giannutri.

Elba har en kyslinje på 147 kilometer, og tager vi samtidig øens højeste punkt, er det Monte Capanne, der er 1019 meter over havet, og som du kan komme til via veje eller svævebane. Sidstnævnte vil give dig en fantastisk udsigt over øen og horisonten.

Sejlturen mellem det toscanske fastland og Elba tager cirka 50 minutter fra Piombino, og koster fra 15 euro for den ene vej. Færgen fra Piombino gør stop i Portoferraio, Cavo og Rio Marina. Find tider og priser på Moby Lines hjemmeside, som du finder her.

Ferie på Elba

Men hvorfor så tage en ferie på Elba?! Ja, det er der altså flere årsager til, og dem vil der på smukkeste vis blive forklaret herunder, så du skal bare fortsætte læsningen.

Der er godt vejr på øen. En gennemsnitstemperatur på hele 16 grader. Sommeren er drønvarm, typisk på konstant over 25, og endnu mere konstant over de 30 grader.

Foråret kommer her tidligt, efteråret er en fornøjelse, hvor vi skal langt hen i november, før temperaturen falder ned under 15 grader. Det kan man faktisk godt vænne sig til, ikke sandt?

Den frodige og uspolerede natur, strandende, der konstant skifter farve, omgivet af det klareste blå hav.

Historien, kunsten og de utallige kulinariske traditioner som forbindes med øen, er blot noget af det vi kan nævne, for at få dig overbevist om, at Elba i den grad er et besøg værd.

Sandet på strandene varierer fra hvid til guld, rød til sort, måske pga. stenene, der kan være lige fra småsten til større, meget større sten og til klipper.

Masser af aktiviteter

Nyd solnedgangen fra strandene ved Chiessi og Pomonte eller på terrasen ved Capoliveri.

Gå på jagt efter orkideer mellem og mellem klipper, med den flotteste udsigt over havet, eller fordyb dig i havbunden, for snorkling er en yndet beskæftigelse og hobby her på øen, og de står altid klar til at hjælpe dig, og guide dig med dykningen i det blå farvand.

Er det mere interessant at komme opad?! Så tager det omkring 20 minutter, alt efter dagsformen, at komme op på toppen af Monte Capanne.

De mange små bugter du finder på øen, er ideelt til at spise en frokost eller en dejlig aftensmad. Du vil blive overrasket over de mange forskellige, traditionsrige retter, som du kan få serveret her på Elba. Nyd maden med den lokale vin, Aleatico DOCG, der er lige så unik og intens som øen.

Seværdigheder omkring Elba

Tag på bådtur udfor Elba og rundt i det toscanske øhav. Hop på båden “Nautilus”, og oplev en storslået tur på havet.

Nyd livet og udsigten fra dækket, eller kig nedad, takket være det enorme glas i bunden af båden, hvor du kan se det flotte flora og fauna på havets bund. Det er en oplevelse!

Båden sejler udfra Marciana Marina og Portoferraio. Her finder du alle former for nøjagtig den afslapning, som du har brug for på en ferie, og for at slappe af en dags tid. Båden har et dæk med panorama udsigt, med et overdækket dæk, så du har også mulighed for at være indenfor på båden.

Du finder informationer om afgange og priser her.

Ægte italiensk stemning

Arezzo

Den barske, men aldeles fremragende, oscarbelønnede film, La vita é bella, er optaget i denne smukke og klassiske Arezzo.

Arezzo er bedst kendt for sin enorme Piazza Grande, der stejlt, skråner sig igennem den centrale del af byen. Der findes mange forskellige events på pladsen, og de finder sted på alle tider af året. Det månedlige antikvitetsmarked finder sted den første søndag i hver måned. Her finder du boder, så langt som øjet kan række, rundt om den store plads.

Djævlens bro

Ponte del Diavolo

Vi har bevæget os mod Lucca provinsen og floden, Serchio, hvor vi finder denne bemærkelsesværdige bro.

En kort rutebeskrivelse fra Lucca er nødvendig, så den får du her:

Inde fra Luccas centrum, skal du søge mod SS12, som fører dig nord for byen. På SS12 fortsætter du på vejen, helt op til broen, der ankommer efter cirka 27 minutters kørsel.

Broen hedder, Ponte della Maddalena, men bliver ligeså ofte, måske oftere kaldt for Ponte del Diavolo, djævlens bro.

Den pukkelhvals lignende bro blev bestilt af grevinde Matilda af Toscana, i og omkring årene 1080-1100.

Broen blev renoveret igennem flere århundrede, og fik sin endelige form i starten af 1900 tallet. Den ekstra høje bue blev lavet til den dukkende kørebane, der er til højre for floden.

Broen er kendt som djævelen i lokalområdet. Historien går på, at skibsføreren, der arbejdede på konstruktionen, var bekymret for at den blev forsinket, og derved måtte affinde sig ved selve djævelen.

Djævelen lovede at gøre broen færdig på kun en nat, for i bytte at få den sjæl af den første der krydsede den. Skibsføreren accepterede det og broen blev afsluttet.

Men bange for konsekvenserne, og trist for det uvidende offer, søgte han råd ved den lokale præst. Her tænkte præsten noget smart!

Han sendte en hund gennem broen, og det blev djævelen rasende over. Vred over handlingen tog han hunden med ned i vandet, og blev aldrig set siden.

Hvad enten du tror på dette eller ej, er det absolut et besøg værd.

En perle i Toscana

Siena

Sienas største seværdigheder ligger i en labyrint af smalle gader og gyder, rundt om den enorme, vifteformede Piazza del Campo. Palazzo Pubblico, rådhuset på Piazza del Campo, har med Torre del Mangia, det næsthøjeste klokketårn i Italien med sine 102 meter.

Sienas Palio finder sted den 2. juli og den 16. august.

Teltferie ved den Etruskiske kyst!

Vi ved, hvad du tænker.

“Er det ikke for varmt at ligge i telt i Italien midt om sommeren?”

Og svaret her er: jo, det kan være en kende varmt, men har man de rigtige faciliteter til den form for ferie, så kan du sagtens holde den trykkende varme ude.

Og så skal du være opmærksom på, at det er forbudt at slå telt op, og lave sin egen camping ferie, hvor som helst du lyster at gøre det. Det er for jeres egen sikkerheds skyld.

Med de to småting til side, er der igen vej tilbage, for der er en ting, der er sikkert er det, at camping er hygge på højeste niveau!

Den Etruskiske kyst

Kyststrækningen

Den etruskiske kyst er ikke blot en kyststrækning. Den vidunderlige oase ved Bolgheri, de skovklædte bakker ved Bibbona og Monte Calvi, hvor området er spækket med kastanjetræer.

Kysten er ikke bare det smukke, blå Middelhav. Det er også de maleriske bakker, der står i al sin skønhed.

De historiske og kulturelle oplevelser kan især findes i de middelalderlige landsbyer, Castagneto Carducci, Suvereto og Campiglia Marittima, der alle holder sine spor fra middelalderen.

Rocca san Silvestro

Nær Campiglia Marittima finder du Rocca San Silvestro, en befæstet landsby fra det 10. århundrede. For at se byen skal du køre mod den arkæologiske park, San Silvestro.

Et andet vigtigt centrum, er Piombino, der har bevaret sine flotte levn fra sin glorværdige fortid, der oprindeligt var etruskernes hovedstad.

Her finder du stadig byens flotte historie i de arkitektoniske monumenter og kunstværker, der er bevaret i byens historiske bydel.

Ferie ved den etruskiske kyst, er, som alle andre ferier i Italien, hvad enten det foregår i telt på den lokale campingplads, eller på et stort, flot og moderne hotel inde i Firenze.

Maden

At smage det Italienske køkken er et Must, og det er nærmest halvdelen af hele turen til Bel Paese.

Hernede på disse kanter, er vildsvin en yndet spise, og det skal naturligvis skylles ned med den lokale vin, og det med de lokale, der sætter en dyd i at servere dén, og de mange andre vidunderlige retter fra egnen.

Cacciucco er en typisk livornesisk ret, der består af en række forskellige krebsdyr. Retten er, som skrevet, en tradition fra Livorno, der bliver serveret med rødvin.

Transporten til Toscana

Er det ned i gennem Europa i bil, er der godt 15 timers kørsel fra den dansk/tyske grænse, en strækning på + 1.600 kilometer.

Bemærk, at turen over Brennerpasset er den længste, så hvis du vil spare både tid og kilometer, er turen over Schweiz og Milano, en lille smule hurtigere.

Et fly kan næsten fragte dig til den etruskiske kyst direkte. Lufthaven i Pisa er blot 20-30 kilometer nordpå.

A80, som er lige udenfor lufthavnen, har direkte og fremragende forbindelse til Livorno, og herefter er det ind på landvej SR206, som fører dig langs kysten og ned mod den sydlige del af Toscana, herunder Maremma området.

Ferie i Val d orcia

Val d’Orcia er med sit smukke landskab indbegrebet af Toscana

Smuk ferie i Siena provinsen

Val d’Orcia

I den sydlige del af Toscana, hvortil der er cirka to timers kørsel fra Firenze, og cirka 3 timers kørsel fra Rom, finder vi Val d’Orcia. En en blanding af kunst af den fineste art, og et landskab, der næppe findes magen til andre stedet.

Anført af Siena er Val d’Orcia et fantastisk område, som skal opleves på din tur til Toscana.

Vie Cave

Et netværk af huleveje

Vie Cave er et netværk af “veje”, der springer ud fra byen Pitigliano.

Ordets betydning er “hulevej”, og det er disse smalle stisystemer, som etruskerne så fint skårede ud nede i Maremma provinsen i den sydlige del af Toscana.

Det virker som en infrastruktur, imponerende, som der forbinder landskabet ud til de små landsbyer. Funktionerne af disse “veje” er blevet lavet til at transportere vand fra havet og ind til landsbyerne.

Tager vi bredden af disse “veje”, er de givetvis ikke lavet til at bringe store varer eller store mængder frem.

Nogle af vejene er hellige, området var også brugt i middelalderen, og hellige billeder var hængt op forskellige steder for at afværge djævle eller onde ånder væk fra området.

Nu hvor Maremma er en fantastisk sommerdestination, og du planlægger din ferie til Toscana, skulle du overveje at ligge turen forbi en etruskisk vandring.

Det er det hele værd og en uforglemmelig rejse i gennem hulevejene.

Manuel arbejdskraft

Det store spørgsmål, er, hvordan de formåede at bygge dette, med tanker på den mangel på maskiner, som vi kender i dag, har det været et enormt, manuelt arbejde, hvilket ikke gør det mindre imponerende.

Nogle af de ridser og tegn du ser på væggene, er bevis på, at det hele er foregået med manuelt arbejdskraft og ud fra vejenes konstruktioner.

De høje mure, i nogle tilfælde op til 25 meter høje, får det til at føles som et fantastisk eventyr at gå gennem området.

De skematiske kort der ligger ved indgangen til parken, er også fremragende til at give jer et ekstra eventyr, og give dig ekstra undren over det som du beskuer.

Som skrevet er vi nede ved Pitigliano, og den by kan du læse meget mere om her nedenunder.

God campingferie til Etruskernes mange mysterier!

Pitigliano er et levn af magi og skønhed fra Etruskernes tid i det sydlige Toscana i Maremma området.

Rejsen til Pitigliano

Der er ingen grund til at forlade Maremma, hvor du lige har læst om Vie Cave, for vi bliver hernede på egnen og skal nu se nærmere på Pitigliano.

Men vi bliver selvfølgelig nød til at finde ud af hvordan vi kommer hertil.

Med fly

Med flyet til Ciampino lufthavnen, har du godt 2 timers kørsel, og her kan du vælge at køre langs kysten på motorvej E80, forbi Civitavecchia og indtil du kommer til Montalto di Castro og kører ind i landet mod Pitigliano.

Du kan også vælge at køre rundt om Rom og køre på motorvej A1/E35/E45. Her skal du fortsætte til frakørslen mod Viterbo og efter nogle få hundrede meter, fortsætte mod Siena.

Med flyet til Fiumcino. Her vil jeg helt klart anbefale dig at fortsætte langs kysten, som både er kortest og ikke mindst, så er den næsten 30 minutter hurtigere end motorvejen A1. Kører du turen langs kysten kan du være fremme på under 2 timer.

Med bil

Nu har vi taget turen i bil sydfra, så derfor tager vi denne tur nordfra, dels fra Brenner, men også oppe fra Firenze. Vi er jo i et område, som har rigtig mange turister, også danske turister, som tager hele turen ned til dette skønne område i Maremma.

Fra Brennerpasset

Nu er du i den heldige situation, at du er kommet ind i Italien og skal sætte direkte kurs mod Toscana og dens herligheder. Der er godt 7 timers kørsel fra Brenner, hvor du skal fortsætte ned mod Modena, som der allerede er skilt oppe fra Trentino-Alto Adige, fortsætte mod Bologna og forbi Firenze, indtil du rammer afkørslen mod Chiusi/Chianciano. Nu kommer du ind på SP478 og har fortsat 5 kvarters kørsel, men du nærmer dig heldigvis.

Hvis du er på ferie i Firenze og har en bil, så kan du vælge den vej, som lige er beskrevet, eller køre gennem Chianti og forbi Siena, gennem Val d’Orcia. Her er der ingen tvivl. Tag den sidste rute, for at køre på den strækning, er vel noget af det smukkeste du kan forestille dig. Gør det!

Med tog og bus

De nærmeste stoppesteder med toget, er i Albinia, Orbetello, Grosseto og Viterbo, herefter skal du med en bus.

Med bus i Toscana skal du køre med Tiemme og fra Lazio skal du køre med Cotral. Du kan med fordel læse vores artikel om at rejse med det offentlige i Italien.

Anerkendelser til Pitigliano

Byen er en af de smukkeste landsbyer i Italien (Borghi piu belli d’Italia), og er ligeledes at finde på Touring Club Italianos, Bandiera Aranciano, som kendetegner byer, der har et højt niveau på alle planer indenfor turisme.

Historien om indbyggerne

Den er lang, historien, så vi prøver med en kort historie om den. Byen husker sin fortid, hvor tidlige kulturer og civilisationer har været gennem og efterladt sig spor. Her er der fundet spor fra kobberalderen til etruskernes tid, som er fundet i udgravede grave og bymure. Romerne var også på besøg, der efterlod sig navnet, Gens Petilia, der senere blev til Pitigliano.

 

Seværdigheder i Pitigliano

Denne smukke landsby er en ren skattekiste. De flotte paladser og historiske bygninger, den majestætiske Palazzo Orsini, der er den gamle residens for Orsini familien, som var herrer i amtet.

En af de mest imponerede bygninger er Medici-akvædukten, der er vandforsyningen og som blev bygget efter anmoding fra Orsini, som fortsatte i tiden med Medici og efterfølgende restaureret af Lorraines.

Palazzo Orsini

Her kan du bl.a. se det arkæologiske museum for den etruskiske civilisation, der er beliggende i en fløj. Museet i Palazzo Orsini har 21 værelser hvor du kan se fresker og malede lofter fra det 15. århundrede. Møblerne, guldsmedeværker og sølvtøjet står her endnu fra den gang.

”Lille Jerusalem”

Charmen ved Pitigliano er de små gader, og især i den berømte jødiske ghetto. Denne lille landsby er kendt som ”Lille Jerusalem” for sit enorme aktiv for det jødiske samfund og har eksisteret siden det 15. århundrede. Efter mange års restaurering, er synagogen igen åbent, og her kan du få at se vidunderet af den jødiske kirkegård.

Nyd atmosfæren med et glas vin

Må jeg foreslå dig at sidde en stille aften med et glas lokalt glas vin? Vin der er produceret her i Pitigliano, hvor de mange vingårde laver fantastiske vine af både de hvide og røde druer. Det er DOC og IGT-vin, der er repræsentativ for høj kvalitet af vin. Skal der nævnes nogle som springer ud fra de andre, er det Bianco di Pitigliano DOC og Rosso Sovana Doc.

Beliggenheden

Pitigliano har en fascinerende og smuk beliggenhed på en klippe, hvor husene kiler sig fast på og giver et imponerende billede. I klippen kan du se flere huler, der er lavet for mange, mange år siden. I dag bliver de brugt til lagring og aldring af vin.

Her får du imponerende scener over dalene, hvor floderne, Lente, Meleta og Prochio springer ud fra og fredeligt løber omkring.

Netop grundet beliggenheden og udsigten heroppe fra, er det ganske enkelt uacceptabelt, ikke at aflægge byen et besøg når du er i Toscana.

 

Sovana

Byen er en af de smukkeste landsbyer i Italien. Dem kan du finde 26 af i Toscana, hvilket er imponerende, men ikke overraskende.

Rejsen til Sovana

Lige ovenover denne artikel om Sovana, kan du læse om rejsen og turen til Pitigliano, og da der kun er 10 minutters kørsel, er der ingen grund til at nævne den igen her. Den er næsten identisk.

Et levn fra Etruskerne

Sovana er som at komme ind i en tidskapsel og komme tilbage til Etruskernes tid, hvor byen havde dens mest velslående periode. Her får du et levende billede af den etruskiske civilisation.

Byen blev grundlagt på en fæstning, som de mange århundreder senere har nedslidt, og som er blevet forfinet i flot renæssancestil. Sovana er omgivet af høje mure, som gjorde den til mest forsvarsstærke i Pitigliano amtet.

Aldobrandeschi familien

Denne noble familie gjorde Sovana til et stærkt, defensiv bastion, som selv i dag beskytter den gamle bydel. På grund af byens stærke og robuste udseende med sine klumper af klipper, de skjulte huse og de maleriske gader, har Sorano fået kælenavnet ”Toscanas Matera”.

Området

Her ser du vinmarker over det hele med middelhavsbuske, olivenlunde, hvedemarker og store arealer hvor får går og græsser. Landbruget omkring Sovana er derfor et stort centrum i Maremma og er produkter af høj kvalitet.

Nu hvor du er på tur i dette område, bør du tage dig tid til at se de 3 borge, Castello di Montorio, Rocca di Castell’Ottieri og Castello di Montebuono.

Det lokale køkken

Når du har fundet den vinen, Rosso DOC Sovana frem og skal have maden gjort klar, er det lam du skal vælge. Nærmere bestemt Buglione di agnello, som er lam der er skåret i små stykker i en gryde og blandet med Sovana-olie, hvidløg og rosmarin. Det er brunet med høj varme, tilsat salt, chilli, en sjat rød DOC Sovana vin og blandet med tomatkoncentrat.

Velbekomme!

Giglio Castello

Vi er taget ud på Isola del Giglio, en lille ø ud for den toscanske kyst, hvor vi skal se endnu af de smukkeste landsbyer i Italien.

Rejsen til Isola del Giglio

Vi er i den absolut sydligste del af Toscana i Grosseto provinsen. Her skal vi med færgen fra Porto Santo Stefano til Giglio Porto. Færgeturen tager godt 1 time.

Isola del Giglio

Et forsigtigt estimat herfra, er, at det vil tage dig en halv times tid til at få den fornemmelse, at her vil jeg aldrig tage væk fra igen. Pragtfuld lille ø som byder på små lækre strande og hvor du bør nyde et glas Ansonaco, der selvfølgelig er produceret på øen.

Du bør ikke snyde dig selv for den oplevelse at besøge en af de mange vinkældre, hvor denne vin bliver lavet og opbevaret. Samtidig bør du nyde den lokale dessert, Panificato Gigliese, som er en dessert af figner og tørrede frugter.

Giglio Castello

Byen er en smuk gammel landsby, der er beliggende på en bakketop midt på øen. Jeg anbefaler dig, at du ikke forlader øen uden et besøg til Giglio Castello.

Den er som skrevet på listen over de smukkeste landsbyer i Italien, Borghi piu belli d’Italia. Med de majestætiske mure, fæstningen og de små, men blæste gader, er dette en stor oplevelse rigere du får dig.

På det højeste punkt i byen, finder du Rocca Pisana, der er en imponerende borg fra det 12. århundrede. I den vestlige del af byen finder du kirken, San Pietro, som er fra det 15. århundrede, men restaureret i det 18. århundrede i en sen barok stil.

Hvis du aldrig har været på en ø i Italien, er dette en nem og oplagt at give dig selv. Med kun 1.500 indbyggere er du helt tæt på de lokale hele tiden. Det er en unik oplevelse.

Prato

Prato har mange ansigter og her kan du stort set se dem alle. Kunst, historie, det moderne køkken og de nye tekstiler indenfor mode.

Vejen til Prato

Vi er tæt på Firenze, nærmere bestemt ikke mere end et par af 20 kilometer nord for hovedstaden i Toscana. Fra Santa Maria Novella stationen, er der regionaltog hver time og nogle gange, flere afgange i timen, og toget bringer dig derop i løbet af 30 minutter.

Dagsrejsen til Prato

Jeg er såmænd klar over, at hvis du er på ferie i Firenze, så er det svært at nå hele byen, og det er uanset hvor mange dage du har i en af de smukkeste byer i verden. Men jeg vil alligevel foreslå dig, at tage en lille tur op til Prato og bruge nogle timer, for det er en smuk og betagende by.

Det historiske centrum

Piazza Duomo

Så det gør vi, og vi starter naturligvis i Centro Storico, hvor du lige nu befinder dig inde på Piazza Duomo. Her kan du se Basilica di Santo Stefano, den hvide og grønstribede marmorkirke. Udenfor kan du se prædikestolen af Donatello og Michelozzo, og når træder indenfor ser du flotte fresker af Filippo Lippi.

Piazza Comune

Her ser du statuen af Francesco Datini, der er skabt af Antonio Garella, fontænen del Bacchino, og hvis du drejer ned mod Via Ricasoli, kommer du forbi kiksfabrikken, Mattei, der er verdenskendt for deres cantuccinini.

Piazza delle Carceri

Vi går nu gennem Piazza San Francesco og kommer frem til Piazza delle Carceri, der vel er et af de smukkeste steder i Prato. Her finder du Basilica di Santa Maria delle Carceri og på den anden side, er der den imponerende borg, Castello dell’Imperatore.

Piazza Mercatale

Her bliver du nød til at svinge forbi, for det er en af de største piazzaer i Italien, hvor du finder masser af restauranter og barer, hvor du kan nyde noget varmt og noget koldt.

Museer

Har du mere i dig inden køkkenet skal indtages, er det værd at besøge tekstilmuseet, Museo del tessuto på via Puccetti 3, eller Museo del’Opera del Duomo som du finder i Cattedrale di Santo Stefano.

Spis lokalt i Prato

Der er mange årsager til vi elsker Italien, og en af de største, er naturligvis det køkken som de har de italienere. I Prato kan du finde Baghino på via dell’Accademia eller Soldano på Piazza Duomo. Begge steder kan du få serveret lækre specialiteter fra Prato.

Inden du forlader byen, kan du købe specialiteter med hjem i Atipico, som du kan finde på via Ricasoli. Her finder du alt hvad hjertet kan begære.

Certaldo

I hjertet af Val d’Elsa kan du opleve et middelalderligt hjørne i Certaldo, og det er faktisk også lige i hjertet af Toscana.

Turen til Certaldo

Vi tager os et udgangspunkt fra Firenze, for uanset om du er her i byen, eller om du kommer nord fra, og skal ned til Certaldo, så vil du komme forbi Firenze på motorvejen.

I bil til Certaldo

Du er kørende på motorvej A1/E35 og tager frakørslen Firenze Impruneta, og fortsætter mod Firenze Impruneta/Siena, hvor du skal holde til højre og fortsætte mod Raccordo Autostradale Firenze – Siena. Her kører du cirka 16 kilometer, tager frakørsel Tavarnelle og fortsætter ad Via Cassia/SR2 indtil du kommer til Certaldo. Distancen fra Firenze er på cirka 50 kilometer.

Med tog og bus til Certaldo

Vi bliver i Firenze hvor vi nu skal med det offentlige. Du står på toget i Firenze Santa Maria Novella stationen og hopper på toget mod Livorno, hvor du skal stå af i Empoli. Dette tager cirka 35 minutter. Herefter skal du over og med bussen, som kører mod Siena, og her skal du naturligvis stå af i Certaldo. Den tur tager cirka 45 minutter.

Certaldo – De to bydele

Byen er opdelt i to byer. Dvs. Certaldo Bassa og Certaldo Alta. Bassa er den nye og moderne bydel, der ligger i bunden, mens Alta er den gamle del, ligger på toppen, omringet af en bymur og er den langt mest interessante del af de to bydele.

Certaldo Alta

Det gamle centrum ligger som skrevet indenfor bymuren. Indgangen til den finder du i de 3 porte, Porta Alberti, Porta al Sole og Porta al Rivellino. Inden du kommer herop, kan du vælge at tage den lille bane, som kører dig de 200 meter op hvert 15. minut. Letbanen afgår nede fra Piazza Boccaccio.

Du kan også vælge at gå på en af de smukke veje på via Costa Alberti eller på via Costa Vecchia, eller på den mere moderne vej, via del Castello.

Seværdigheder

Enhver italiensk by har en piazza, men ikke Certaldo. Her finder du ikke en piazza. I middelalderen var torvet hjemsted for de største bygninger, hvor de lokale magter havde deres dømme. Byen er omgivet af små stejle bakker, så de religiøse og politiske magter er spredt ud på via Boccaccio.

Palazzo Pretorio

Som også bliver kaldt dei Vicari, er det vigtigste symbol for Certaldo. Se våbenskjoldene i glaseret terracotta, som hver repræsenterer de familier af præsterne, som boede og regerede her. Fængslerne, arkivet, mødelokalerne, kapellet og de private boliger for præsterne, kan ses den dag i dag.

Ved siden af kan du se chiesa dei Santi Tommaso e Prospero, som går tilbage til det 13. århundrede.

Museo di arte sacra

Det er oprindeligt et kloster fra det 15. århundrede, men er blevet restaureret og har været museum siden 2001. Her kan du se flotte malerier og skulpturer af store kunstnere fra det 12. til det 15. århundrede.

Madfestival

Certaldo er et fantastisk sted at nyde toscansk mad og især i september og oktober, hvor der sælges lokale produkter, der tilbydes madlavningstimer på gaderne og hvor du kan se madlavningsshow, konditori og vinsmagning.

Byen tilbyder bare ren hygge i de middelalderlige gader.

En af de smukkeste landsbyer i Italien

Anghiari

Vidunderlig middelalderlandsby ved Tiberfloden

Turen til Anghiari

Der er lidt over 100 kilometer fra Firenze og ned til Anghiari i bil. Kør på motorvej A1/E35 sydpå og tag frakørslen mod Arezzo, hvorfra du har cirka 15 kilometer og hvor du skal følge vejen mod Sansepolcro og senere mod Anghiari.

Med det offentlige fra Firenze til Anghiari. Du hopper på toget ved Santa Maria Novella stationen og står af i Arezzo. Her tager du bussen videre mod Anghiari. En tur der tager dig lidt mere end 2 timer, alt efter hvor lang ventetid du får i Arezzo.

Beliggenheden

Anghiari ligger i den østlige del af Toscana, hvor vi befinder os i noget af det smukkeste på jorden, nemlig ved Alta Valtiberina, der er dalen ved Tiberfloden. Floden krydser dette fantastiske sted i Umbrien og Toscana.

Historien

Det var slaget ved Anghiari den 29. juni 1440, som cementerede Toscanas grænser, da florentinerne vandt over milaneserne. Slaget varede en dag og Anghiari har lige siden været uløseligt forbundet med Firenze og florentinerne.

Anerkendelse

Vi er i en af de smukkeste landsbyer i Italien (borghi piu belli d’Italia) og er derudover også medlem af Touring Club Italiano, der giver det Orange Flag til landsbyer, som udmærker sig indenfor turisme.

Det historiske centrum

Når du ankommer til byen fra sletten, er det første du ser, er byen og dens små huse der ligger oppe på dette plateau. Murene omkring det historiske centrum er fra det 16. århundrede. Det imponerende tårn, Campano, fra middelalderen, vil oprigtig fange din opmærksomhed.

Palazzo Taglieschi finder du ligeledes i det historiske centrum og er hjemsted for statsmuseet, som viser dig kunstværker fra det 14. til det 18. århundrede.

Palazzo Marzocco huser museet, Museo della Battaglia e di Anghiari, som viser dig det historiske slag og som linker Leonardo di Vinci til byen.

Besøg Anghiari hele året

Byens kalender er helt fyldt op, og der er derfor masser af muligheder for at besøge Anghiari hele året rundt. Mostra Mercato dell’Artigianato della Valtiberina Toscana, er nok den mest kendte begivenhed i byen. Her kan du finde alt mellem gammelt og nyt håndværk.

For naturelskere er det værd at tage en tur til Monti Rognosi og har du ikke fået middelalder nok, er det værd at tage en tur til Castello di Sorci, som ligger syd for Anghiari.

Middelalderlandsby og Toscana fra en af sine smukkeste sider.