Toscana

Regionen der har det hele

Ferie i Toscana

Der er næppe en region i Italien, der er mere omtalt og besøgt, end Toscana. Regionen har det hele – uanset om I er til storbyferie eller foretrækker et naturskønt agriturismo.
Toscana på 20 sekunder

Vi taler om vin i verdensklasse, arkitektoniske perler på rad og række, lokale egnsretter, der smager efter mere, verdenskendte byer, der alle har printet sig ind i historien på den ene eller anden måde og meget, meget mere.

Toscana er for alle mennesker, der ønsker kvalitet af det ypperste på sin ferie.

Det behøver ikke en gang være særlig dyrt at komme til Toscana. Pisa lufthavnen er nemlig kommet på landkortet med lavpris flyselskaberne, der i den grad har det gjort det enkelt og let, at komme til den vidunderlige region.

Her ligger Toscana
Her ligger Toscana
Ferie i Toscana

Oplev Toscanas smukke natur

Velkommen til Toscana

Naturen i Toscana varierer meget, fra den forholdsvis flade strækning i den nordlige del ved Pisa og på tværs over til Firenze, til den meget bakkede natur i Chianti og turen nede omkring Siena.

Fra bjergene på grænsen til Emilia-Romagna, hvor højderne kommer helt op over 1700 meter over havet i Lucca provinsen, til lange, brede sandstrande ved bl.a Viareggio, men det azurblå hav ved øen, Elba, er i den grad også tiltrækkende.

Hvis vi i hurtig vending skal nævne Pisa lufthavnen, så ligger byen da også i en dejlig central placering, hvis du skal videre ud og udforske Toscana, hvilket du aldrig bliver færdig med.

Seværdigheder i Toscana

Toscana er nok den region i Italien, og i hele Europa, der kan byde på de fleste seværdigheder, der er samlet på så lille et sted.

Dermed ikke sagt, at Toscana er lille, men der er ganske enkelt en seværdighed, af den ene eller anden slags, for næsten hver eneste kilometer du kommer frem.

Der er naturligvis masser af spændende byer i Toscana. Historien vælter frem fra sin smukkeste side, når du besøger den ene by efter den anden, fra Viareggio i nord til Siena i syd.

Forskellen er stor, men charmen er overalt, uanset om du bevæger dig rundt inde i Firenze, mellem tusindvis af andre turister, eller om du er på eventyr i Grosseto, en dag sidst på efteråret.

Firenze er naturligvis, og ikke overraskende, byen der er mest kendt i Toscana. Men der er mange andre byer, der har fortjent et besøg. Lucca, San Gimignano, Volterra, Arezzo, Livorno, Pisa, Siena og mange andre, er alle tæt på betegnelsen, verdensklasse!

Smuk natur i Chianti

Vi springer lynhurtigt fra de smukke byer, til Toscanas, fuldstændig vidunderlige natur. Chinati området er verdenskendt, der ligger mellem Firenze og Siena.

Et fantastisk godt råd, kan du få her! Gør digselv den tjeneste, hvis du selvfølgelig har en bil, er, at køre ad vej SS222, der starter lige syd for Firenze og ned til Siena. Turen er helt igennem smuk og ikke mindst utrolig, når man bevæger sig igennem den ene bølgede vinmark efter den anden.

Naturparker er der tilmed også mange af i regionen, hvor der stærkt, kan anbefales Parco naurale della Maremma, som ligger nede i Grosseto provinsen.

Toscana har det hele! Det eneste der må skuffe dig, er, at du ikke kan nå det hele på en gang. Der er simpelthen for meget af det bedste.

Herunder kan du læse om noget af det mere ukendte fra Toscana. Andre steder på hjemmesiden, kan du finde mere om de mest kendte og populære byer.

Strandhotel
Agruturismo
Luksushotel

Booking.com har et fantastisk udvalg af hoteller, agriturismi, feriehuse og meget mere i Toscana. 

Her skal du overnatte i Toscana

De bedste hoteller i Toscana

Det er umuligt at opsummere de bedste overnatningsmuligheder, Toscana har at byde på. Fra fantastiske hoteller til romantiske agriturismi – Toscana har det hele! Vi kan dog henvise til Booking.com, som har et enormt udvalg.

Vi anbefaler generelt Booking.com, når du skal bestille overnatning. Det er super nemt, og de har nogle gode fordele.

  • Prismatch, så du er sikker på at få den bedste pris på dit hotel
  • 24/7 dansk kundeservice
  • Ingen booking gebyrer.

Se de bedste hoteller i Toscana her

Bestil flybilletter til Toscana

Husk at bestille dine flybilletter til ferien i Toscana i god tid. Der er penge at spare, hvis du bestiller mindst et par måneder inden afrejse. Vi henviser til lufthavnen i Firenze, men afhængig af din ferie, kan du også flyve til Pisa.

Lidt om Momondo

Momondo sammenligner priser på flyrejser til hele verden. De er smarte at bruge, fordi priserne på billetterne er konstante, og fordi de ikke tilføjer gebyrer eller ekstraudgifter ved bestilling.

Find billige flybilletter til Toscana (Firenze)

Billige flybilletter

Idéel til aktive ferie

Lunigiana

Lunigiana er en historisk region, der deler sig i to provinser og to regioner, Toscana og Ligurien. Den høje del af Lunigiana ligger i Massa Carrara provinsen, mens den lave del, er at finde i La Spezia provinsen.

Den 70 kilometer lange flod, Magra, der er en af de vigtigste i Ligurien, løber ind igennem Lunigiana, og stiger i op 1200 meters højde inde i Toscana.

Der er masser af lufthavne tæt på Lunigiana. Fra lufthavnen i Firenze, er der en køretur på godt 187 kilometer.

Lufthavnen i Pisa, er den der er tættest på, er kun 100 kilometer væk, mens lufthavnene i Genova og Milano (Linate), er hhv. 132 og 188 kilometer fra den lille region.

Lufthavnene i Bergamo (227 kilometer), og Pisa, har fremragende forbindelser med lavprisselskaberne, der har flere afgange om ugen, både fra Billund og København.

Ferie i Lunigiana

Den uspolerede natur, er den allerstørste seværdighed i Lunigiana, hvor der kan praktiseres et ocean af sportslige aktiviteter, både om sommeren, og om vinteren, ergo hele året. Med mere end 250 kilometer stisystem, er der alverdens muligheder for at få nogle smukke udsigter, hvor du kan opdage regionens gamle historie, som området byder på.

Stierne er ideelt til mountainbiking, men også til trekking. Magra floden, samt dennes bi-floder, er smukt anlagt til badning i et uspoleret miljø. og mange steder, et fuldstændig ukendt sted. Floden er også ideel til trekking, hvor der er smukke ture til Giaredo eller til Noce Zeri.

Skiløb er også en mulighed! Lunigiana er omdannet af Appeninerne, hvor skisportstedet, Zum Zeri – Passo due Santi, der ligger tæt på grænsen mellem Emilia-Romagna og Ligurien, er et aldeles kendt sted for ski entusiaster fra hele verden.

Lunigiana byder på mange små, flotte, charmerende middelalderbyer, hvor Pontremoli i den nordlige del af regionen, er den største og mest befolkningsrige. Byen er rig på kultur og historie, hvor slotte, museer, kirker, og dens vakkelvorne bro, Ponte Tremulus byder sig til.

Køkkenet i Lunigiana er, som alle andre steder i Italien, et køkken i verdensklasse. Den friske luft i egnen giver et godt karakteristika for maden, uanset årstiden. Blandt de gastronomiske højdepunkter kan nævnes, Erbi, den lokale kage, pesto, Champignon sauce, osten, der emmer af den friske luft, det saltede svinekød, salami, og det hele skylles ned med den lokale vin, IGT di Val di Magra eller Colli di Luni DOC.

Lunigiana er et land med traditioner og overraskelser, ro og frihed, og masser af festlige festivaller, og hele regionen giver dig en uforglemmelig oplevelse. Toscana, som du ikke kender!

Seværdigheder nær Lunigiana

Da vi befinder os i den nordlige del af Toscana, er det mest nærliggende, at nævne de seværdigheder, der befinder sig i nærheden af Lunigiana, og dem er der i øvrigt også mange af.

Lad os starte i Toscana, hvor der ikke er langt til Pisa, og dennes skæve tårn, på den fuldstændig fantastiske plads, Piazza dei Miracoli, hvor du også kan se den enorme kirke og dåbskappellet. Ikke langt fra Pisa finder du Lucca, der har et dejligt centrum, omkranset af byens enorme mur.

Er du til badeferie, er det nærliggende at slå sig ned ved Viareggio, der ligger mellem Pisa og Massa Carrara. Og netop Massa Carrara, ja, det er her du finder de enorme bjergmassiver af marmor. Imponerende!

Liguriens østligste punkt er ved La Spezia, som ligger ganske tæt på Cinque Terre, det imponerende stykke landskab med de fem små landsbyer, der kiler sig helt ud til kysten.

Af andre smukke seværdigheder, øst for Genova, kan i al sin enkelthed nævnes naturen, for hvor er det en fantastisk tur i den smalle region, mellem havet og bjergene. Inden Genova kan du få pragtfulde naturscener ved Portofino, og hyggelige stunder inde i Chiavari.

Klassisk kulturby i Toscana

Pisa

Pisa ER det skæve tårn, kort og godt. Misforstå det ikke, for Pisa er en dejlig og hyggelig by, men ser vi med turistøjne, så er det Torre Pendente der trækker i folket. Når det er sagt, så har Pisa også meget andet at byde på.

Toscanas Manhattan

San Gimignano

Vi befinder os midt i Toscana, hvor vi kommer frem til vidunderlige San Gimignano. Vejen hertil, er ganske nær fra alle de øvrige skønheder i Toscana.

Fra Firenze, er der under 1 times kørsel til middeladerbyen, fra det skæve tårn i Pisa, har du en lille halvanden times kørsel, og fra Siena, ligeså en lille times kørsel.

San Gimignano ligger på en bakketop, hvilket gør du kan se den langvejs fra, når du kommer rullende i det vidunderlige, toscanske landskab. Byen ligger midt i det bakkede Val d’Elsa, og ligger 64 meter over havet.

Kendt for sine tårne

Toscanas Manhattan – Det er det San Gimignanos, helt naturlige kælenavn, grundet sine høje “skyskrabere”, hvor der engang var 72 tårne, men er nede på 13 tårne, den dag i dag.

Tag et kig på det ældste tårn, Torre Grossa, eller på det højeste, Torre Rognosa, der måler 54 meter op i den toscanske himmel. Der er nok at tage fat på, men bemærk, at det kun er Torre Grossa, der i dag er åbent for publikum.

Byen emmer af middelalder, i byens små, charmende stræder, med endnu mere charmerende butikker, kunstgallerier, og hvad der ellers kan tiltrække de tusinder af turister, der hver dag kommer på besøg.

Mærk hjertet af San Gimignano

Tag pulsen på byen i hele hjertet, som du finder på Piazza della Cisterna, tag den lækre italienske frokost der, inden turen går videre rundt i byen til Piazza del Duomo, hvor du også ser byens gamle rådhus, Palazzo del Popolo, og fortsæt ned til byens store indkøbsmekka, der ligger på Via San Giovanni.

Som skrevet, er der helt ubegribelig mange turister i denne lille by. Mange kommer der dog kun på en-dags besøg, og derfor skal der da komme en lille anbefaling herfra. Tag endelig en overnatning på et af byens hyggelige hoteller, hvor du i næsten ro og mag, kan opleve byen om aftenen eller på de tidlige morgentimer, inden byen bliver væltet udefra.

San Giminanos historiske centrum, har været på UNESCOs verdensarvsliste siden 1990.

Firenze i Toscana
En af verdens mest besøgte byer

Firenze

Toscanas hovedstad og en af de mest besøgte byer i hele denne verden. Firenze er verdenskendt for sin skønhed, og byens beliggenhed i Toscana, gør det ikke dårligere!

Smuk ø ud for Toscanas kyst

Elba

Elba er en ø ud for den toscanske kyst, beliggende i det Tyrrhenske hav, cirka 20 kilometer fra fastlandet. Elba er den tredjestørste italienske ø efter Sicilien og Sardinien, og er dermed den største ø i det toscanske øhav.

Elba er fornylig indlemmet under det toscanske øhavs national park regi. Det er de sammen med øerne Pianosa, Capraia, Montecristo, Gorgona, Giglio og Giannutri.

Elba har en kyslinje på 147 kilometer, og tager vi samtidig øens højeste punkt, er det Monte Capanne, der er 1019 meter over havet, og som du kan komme til via veje eller svævebane. Sidstnævnte vil give dig en fantastisk udsigt over øen og horisonten.

Sejlturen mellem det toscanske fastland og Elba tager cirka 50 minutter fra Piombino, og koster fra 15 euro for den ene vej. Færgen fra Piombino gør stop i Portoferraio, Cavo og Rio Marina. Find tider og priser på Moby Lines hjemmeside, som du finder her.

Ferie på Elba

Men hvorfor så tage en ferie på Elba?! Ja, det er der altså flere årsager til, og dem vil der på smukkeste vis blive forklaret herunder, så du skal bare fortsætte læsningen.

Der er godt vejr på øen. En gennemsnitstemperatur på hele 16 grader. Sommeren er drønvarm, typisk på konstant over 25, og endnu mere konstant over de 30 grader.

Foråret kommer her tidligt, efteråret er en fornøjelse, hvor vi skal langt hen i november, før temperaturen falder ned under 15 grader. Det kan man faktisk godt vænne sig til, ikke sandt?

Den frodige og uspolerede natur, strandende, der konstant skifter farve, omgivet af det klareste blå hav.

Historien, kunsten og de utallige kulinariske traditioner som forbindes med øen, er blot noget af det vi kan nævne, for at få dig overbevist om, at Elba i den grad er et besøg værd.

Sandet på strandene varierer fra hvid til guld, rød til sort, måske pga. stenene, der kan være lige fra småsten til større, meget større sten og til klipper.

Masser af aktiviteter

Nyd solnedgangen fra strandene ved Chiessi og Pomonte eller på terrasen ved Capoliveri.

Gå på jagt efter orkideer mellem og mellem klipper, med den flotteste udsigt over havet, eller fordyb dig i havbunden, for snorkling er en yndet beskæftigelse og hobby her på øen, og de står altid klar til at hjælpe dig, og guide dig med dykningen i det blå farvand.

Er det mere interessant at komme opad?! Så tager det omkring 20 minutter, alt efter dagsformen, at komme op på toppen af Monte Capanne.

De mange små bugter du finder på øen, er ideelt til at spise en frokost eller en dejlig aftensmad. Du vil blive overrasket over de mange forskellige, traditionsrige retter, som du kan få serveret her på Elba. Nyd maden med den lokale vin, Aleatico DOCG, der er lige så unik og intens som øen.

Seværdigheder omkring Elba

Tag på bådtur udfor Elba og rundt i det toscanske øhav. Hop på båden “Nautilus”, og oplev en storslået tur på havet.

Nyd livet og udsigten fra dækket, eller kig nedad, takket være det enorme glas i bunden af båden, hvor du kan se det flotte flora og fauna på havets bund. Det er en oplevelse!

Båden sejler udfra Marciana Marina og Portoferraio. Her finder du alle former for nøjagtig den afslapning, som du har brug for på en ferie, og for at slappe af en dags tid. Båden har et dæk med panorama udsigt, med et overdækket dæk, så du har også mulighed for at være indenfor på båden.

Du finder informationer om afgange og priser her.

Ægte italiensk stemning

Arezzo

Den barske, men aldeles fremragende, oscarbelønnede film, La vita é bella, er optaget i denne smukke og klassiske Arezzo.

Arezzo er bedst kendt for sin enorme Piazza Grande, der stejlt, skråner sig igennem den centrale del af byen. Der findes mange forskellige events på pladsen, og de finder sted på alle tider af året. Det månedlige antikvitetsmarked finder sted den første søndag i hver måned. Her finder du boder, så langt som øjet kan række, rundt om den store plads.

Djævlens bro

Ponte del Diavolo

Vi har bevæget os mod Lucca provinsen og floden, Serchio, hvor vi finder denne bemærkelsesværdige bro.

En kort rutebeskrivelse fra Lucca er nødvendig, så den får du her:

Inde fra Luccas centrum, skal du søge mod SS12, som fører dig nord for byen. På SS12 fortsætter du på vejen, helt op til broen, der ankommer efter cirka 27 minutters kørsel.

Broen hedder, Ponte della Maddalena, men bliver ligeså ofte, måske oftere kaldt for Ponte del Diavolo, djævlens bro.

Den pukkelhvals lignende bro blev bestilt af grevinde Matilda af Toscana, i og omkring årene 1080-1100.

Broen blev renoveret igennem flere århundrede, og fik sin endelige form i starten af 1900 tallet. Den ekstra høje bue blev lavet til den dukkende kørebane, der er til højre for floden.

Broen er kendt som djævelen i lokalområdet. Historien går på, at skibsføreren, der arbejdede på konstruktionen, var bekymret for at den blev forsinket, og derved måtte affinde sig ved selve djævelen.

Djævelen lovede at gøre broen færdig på kun en nat, for i bytte at få den sjæl af den første der krydsede den. Skibsføreren accepterede det og broen blev afsluttet.

Men bange for konsekvenserne, og trist for det uvidende offer, søgte han råd ved den lokale præst. Her tænkte præsten noget smart!

Han sendte en hund gennem broen, og det blev djævelen rasende over. Vred over handlingen tog han hunden med ned i vandet, og blev aldrig set siden.

Hvad enten du tror på dette eller ej, er det absolut et besøg værd.

En perle i Toscana

Siena

Sienas største seværdigheder ligger i en labyrint af smalle gader og gyder, rundt om den enorme, vifteformede Piazza del Campo. Palazzo Pubblico, rådhuset på Piazza del Campo, har med Torre del Mangia, det næsthøjeste klokketårn i Italien med sine 102 meter.

Sienas Palio finder sted den 2. juli og den 16. august.

Teltferie ved den Etruskiske kyst!

Vi ved, hvad du tænker.

“Er det ikke for varmt at ligge i telt i Italien midt om sommeren?”

Og svaret her er: jo, det kan være en kende varmt, men har man de rigtige faciliteter til den form for ferie, så kan du sagtens holde den trykkende varme ude.

Og så skal du være opmærksom på, at det er forbudt at slå telt op, og lave sin egen camping ferie, hvor som helst du lyster at gøre det. Det er for jeres egen sikkerheds skyld.

Med de to småting til side, er der igen vej tilbage, for der er en ting, der er sikkert er det, at camping er hygge på højeste niveau!

Den Etruskiske kyst

Kyststrækningen

Den etruskiske kyst er ikke blot en kyststrækning. Den vidunderlige oase ved Bolgheri, de skovklædte bakker ved Bibbona og Monte Calvi, hvor området er spækket med kastanjetræer.

Kysten er ikke bare det smukke, blå Middelhav. Det er også de maleriske bakker, der står i al sin skønhed.

De historiske og kulturelle oplevelser kan især findes i de middelalderlige landsbyer, Castagneto Carducci, Suvereto og Campiglia Marittima, der alle holder sine spor fra middelalderen.

Rocca san Silvestro

Nær Campiglia Marittima finder du Rocca San Silvestro, en befæstet landsby fra det 10. århundrede. For at se byen skal du køre mod den arkæologiske park, San Silvestro.

Et andet vigtigt centrum, er Piombino, der har bevaret sine flotte levn fra sin glorværdige fortid, der oprindeligt var etruskernes hovedstad.

Her finder du stadig byens flotte historie i de arkitektoniske monumenter og kunstværker, der er bevaret i byens historiske bydel.

Ferie ved den etruskiske kyst, er, som alle andre ferier i Italien, hvad enten det foregår i telt på den lokale campingplads, eller på et stort, flot og moderne hotel inde i Firenze.

Maden

At smage det Italienske køkken er et Must, og det er nærmest halvdelen af hele turen til Bel Paese.

Hernede på disse kanter, er vildsvin en yndet spise, og det skal naturligvis skylles ned med den lokale vin, og det med de lokale, der sætter en dyd i at servere dén, og de mange andre vidunderlige retter fra egnen.

Cacciucco er en typisk livornesisk ret, der består af en række forskellige krebsdyr. Retten er, som skrevet, en tradition fra Livorno, der bliver serveret med rødvin.

Transporten til Toscana

Er det ned i gennem Europa i bil, er der godt 15 timers kørsel fra den dansk/tyske grænse, en strækning på + 1.600 kilometer.

Bemærk, at turen over Brennerpasset er den længste, så hvis du vil spare både tid og kilometer, er turen over Schweiz og Milano, en lille smule hurtigere.

Et fly kan næsten fragte dig til den etruskiske kyst direkte. Lufthaven i Pisa er blot 20-30 kilometer nordpå.

A80, som er lige udenfor lufthavnen, har direkte og fremragende forbindelse til Livorno, og herefter er det ind på landvej SR206, som fører dig langs kysten og ned mod den sydlige del af Toscana, herunder Maremma området.

Ferie i Val d orcia

Val d’Orcia er med sit smukke landskab indbegrebet af Toscana

Smuk ferie i Siena provinsen

Val d’Orcia

I den sydlige del af Toscana, hvortil der er cirka to timers kørsel fra Firenze, og cirka 3 timers kørsel fra Rom, finder vi Val d’Orcia. En en blanding af kunst af den fineste art, og et landskab, der næppe findes magen til andre stedet.

Anført af Siena er Val d’Orcia et fantastisk område, som skal opleves på din tur til Toscana.

Vie Cave

Et netværk af huleveje

Vie Cave er et netværk af “veje”, der springer ud fra byen Pitigliano.

Ordets betydning er “hulevej”, og det er disse smalle stisystemer, som etruskerne så fint skårede ud nede i Maremma provinsen i den sydlige del af Toscana.

Det virker som en infrastruktur, imponerende, som der forbinder landskabet ud til de små landsbyer. Funktionerne af disse “veje” er blevet lavet til at transportere vand fra havet og ind til landsbyerne.

Tager vi bredden af disse “veje”, er de givetvis ikke lavet til at bringe store varer eller store mængder frem.

Nogle af vejene er hellige, området var også brugt i middelalderen, og hellige billeder var hængt op forskellige steder for at afværge djævle eller onde ånder væk fra området.

Nu hvor Maremma er en fantastisk sommerdestination, og du planlægger din ferie til Toscana, skulle du overveje at ligge turen forbi en etruskisk vandring.

Det er det hele værd og en uforglemmelig rejse i gennem hulevejene.

Manuel arbejdskraft

Det store spørgsmål, er, hvordan de formåede at bygge dette, med tanker på den mangel på maskiner, som vi kender i dag, har det været et enormt, manuelt arbejde, hvilket ikke gør det mindre imponerende.

Nogle af de ridser og tegn du ser på væggene, er bevis på, at det hele er foregået med manuelt arbejdskraft og ud fra vejenes konstruktioner.

De høje mure, i nogle tilfælde op til 25 meter høje, får det til at føles som et fantastisk eventyr at gå gennem området.

De skematiske kort der ligger ved indgangen til parken, er også fremragende til at give jer et ekstra eventyr, og give dig ekstra undren over det som du beskuer.

Som skrevet er vi nede ved Pitigliano, men udgangspunktet er måske endnu bedre fra byen Sovana, hvorfra der kun er 1 kilometer til den arkæologiske park.

Pitigliano finder i små 200 kilometer syd for Firenze, og 155 kilometer nord for Rom.

God campingferie til Etruskernes mange mysterier!