Calabrien

Tåen på den Italienske støvle

Ferie i Calabrien – Italiens tå

Calabrien udgør tåen i den italienske støvle. Den glohede Calabriske jord, læner sig smukt op af Middelhavets største ø, Sicilien.
Calabrien på 20 sekunder

Tåen på den italienske støvle, er en oplevelsesrig rejse, på alle mulige positive måder. Naturen er, som alle steder i Italien, fuldstændig fantastisk, med masser af imponerende naturparker i regionens sydlige del.

Billigt er der også i det bjergrige Calabrien, og er du i bil, er det gratis at køre på motorvejen fra Salento og helt ned til Reggio di calabria.

Her ligger Calabrien
her ligger calabrien
Ferie i Calabrien
Smukke strande og natur

Lidt om Calabrien

Strandende er toneangivende i Calabrien, hvor kysterne langs det Tyrrhenske og Ioniske hav, er spækket med lange fine sandstrande.

De er dog slet ikke, turistmæssigt udnyttet, som længere nordpå i Italien. Her finder du små hyggelige landsbyer, der specielt på den Tyrrhenske kyst, så småt er ved at finde ud af, hvad turisme kan betyde for dem og befolkningen.

Rejs med det offentlige

Hvis ikke du har egen bil til rådighed, er det en fordel at læse artiklen om at rejse med det offentlige i Italien. Både tog og bus er både præcise og så er det en billig og nem måde at komme rundt på.

Ferie i Calabrien
Calabrien strand

Nationalparker

Tre store nationalparker, er med til at dominere Calabrias smukke, og meget bjergrige natur . Parco Nazionale dell’Aspromonte, som ligger helt nede ved byen Reggio Di Calabria. Parco Nazionale della Sila, der er den 3. yngste nationalpark i Italien, og ikke mindst, Parco Nazionale del Pollino.

Pollino er med over 190.000 hektar, den største nationalpark i Italien. Calabria og Basilicata må dog deles om denne enorme skønhed.

Ukendte seværdigheder

Mange af Calabrias seværdigheder er ikke just verdenskendte, men de er til gengæld betagende. Den største by er Reggio di Calabria, det er dog ikke hovedstaden, som hedder Catanzaro.

Verdensberømte eller ej, så er en by som eksempelvis, Tropea, noget af det smukkeste og mest charmerende, som du overhovedet kan forestille dig.

Hotel Aragonese
Hotel Villaggio Spiagge Rosse
Hotel Perla Del Borgo

De viste hoteller er Aragonese, Villaggio Spiagge Rosse og Perla Del Borgo via Booking.com

Her skal du overnatte i Calabrien

De 6 bedste hoteller i Calabrien

Booking.com har sammensat en side med hoteller i Calabrien.

Har kan du se de 6 bedst bedømte hoteller, og sortere ferieboliger, lejligheder og meget mere.

Fordelene ved Booking.com er bl.a. 0 kr. i booking gebyrer og 24/7 kundeservice.

Se de 6 bedste hoteller her

Bestil flybilletter til Calabrien

Husk at bestille dine flybilletter til ferien i god tid. Der er penge at spare, hvis du bestiller mindst et par måneder inden afrejse.

Lidt om Momondo

Momondo sammenligner priser på flyrejser til hele verden. De er smarte at bruge, fordi priserne på billetterne er konstante, og fordi de ikke tilføjer gebyrer eller ekstraudgifter ved bestilling.

Find billige flybilletter til Calabrien (Reggio di Calabria)

Billige flybilletter

amantea i calabrien
Feriehusj i Amantea
Ud til det Tyrrhenske hav i Calabrien

Amantea

Amantea er placeret på smukkeste vis ud til det Tyrrhenske hav i Calabrien. Byen finder du i Cosenza provinsen, og derfra og til provinsens hovedstad er der godt en times kørsel. Fra regionens største by, Reggio di Calabria, er der lige knap to timers kørsel.

Skal du direkte til Amantea fra lufthavnen i Lamezia Terme? Så er du på rette vej, for der er kun små 40 minutters kørsel til sol, sommer og masser af god mad.

Hårdt klima og smuk beliggenhed

Amantea

Byen ligger i et område, hvor der er floder, eller større vandløb, der kommer udefra havet og suger sig ind i landet. Dette gør at vinterene kan være meget våde og regnfulde, mens det er det direkte modsatte om sommeren, hvor der er meget tørt.

Men det til tider kraftige regn der kommer om vinteren, er ikke bare kraftfuldt, der kan skabe oversvømmelser, det kan også være farligt. Det er især november og december, der kommer mest vand, også selvom temperaturen fortsat er høj på dette tidspunkt, men over 20 grader.

Amantea har en fantastisk beliggenhed, og med et formidabelt, helt utrolig smukt centrum, præget af kirken, chiesa di San Bernardino da Siena. Toppen på kirken var engang ejer af en dekoration med keramiske plader arabisk-siciliansk håndværk. I dag finder du dette på Museo Nazionale nede i Reggio Calabria.

Sognekirken, San Biagio er også et kig værd. Kirken kan ses langvejs fra med sin imponerende 8-kantede kuppel.

Blandt det smukkeste byggeri i Amantea er det imponerende slot, bygget i den byzantinske-normanniske periode. Slottet var naturligvis til de højst rangerende i byen, og er blevet renoveret masser af gange i de sidste århundrede.

Amantea blev kraftig ødelagt under 2. verdenskrig, men byen rejse sig, blev genopbygget og vækstede voldsomt, og er i dag en populær feriedestination nede på Italiens tå.

Hernede skal du smage de lokale produkter, der spænder vidt omkring. sardiner, ansjoser, tun, figner, peberfrugter, løg, olivenolie, og naturligvis druerne som de hælder på flaske.

Når først du har lagt dig ved byens strand, der strækker sig mere end 20 kilometer, er der ikke meget lyst til at bevæge sig rundt. Men vi synes alligevel, at det er en god kombination at få på sin ferie. Solbadning, kombineret med kultur og naturoplevelser, hvis det sidste altså er muligt.

Og det er det naturligvis i Calabrien, der er indehaver af 3 gigantiske nationalparker. Den ene af dem, Parco nazionale della Sila, er i kort køreafstand fra Amantea.

Tropea i Calabrien

Det krystalklare vand i Tropea er en lækkerbisken for dykkere

En perle i Calabrien

Tropea

Tropea er en de smukkeste og mest maleriske byer i Calabrien, hvor havet naturligvis spiller en central rolle. Tropea er inddelt i to stykker, grundet sin placering på en klippe.

Byens øvre del, der ligger 50 meter over havet, og har en flot udsigt over det Tyrrhenske hav, Mar Tirreno. Stranden er smuk, og det er ikke et under, at den regnes blandt de 20 smukkeste af sin slags i Italien. Det siger ikke så lidt!

Arco Magno

Det er måske ikke alle der ved, at der mange steder i Calabrien, er mange steder, der fortjener at blive set, og hvor man i fulde drag kan holde sin ferie, fridage, eller hvad der nu er til rådighed.

Sådan et sted er Arco Magno, der ligger i den nordlige del af Calabrien, og tæt ved det Tyrrhenske hav. Turen dertil er smuk langs kysten på SS18, der kiler sig til klipperne på den ene side, og havet på den anden, er turen uforglemmlig, og du kan ikke blive træt af den udsigt.

calabrien
lamezia

Tag stien!

Stranden kan også tages via en sti, der er på 2-3 kilometer, og som vi klart anbefaler skal benyttes.

Fra den internationale lufthavn i Lamezia Terma, har du små to timers kørsel til stranden ved Arco Magno.

6 kilometer fra den lille by, San Nicola Arcella finder vi denne naturskabte skønhed, hvor denne ekstraordinære bue danner rammen om stranden, Arco Magno. Den naturlige bue er formentlig blevet skabt af havet.

Området er tilgængelig for fodgængere, på den føromtalte sti, der går bag om stranden, og hvorfra du kan nyde en fabelagtig udsigt udover havet.

Der er mange som ikke kender dette sted, også italienere, men sådan er Calabrien, der gemmer på mange seværdige og fantastiske steder.

Calabrien er endnu ikke så kendt et turiststed for danskere, som det fortjener, men du kan roligt og med store forventninger besøge regionen, der ligger helt nede på tåen af støvlen.

Arco Magno er blot et lille sted i regionen, som er et besøg værd, der også tæller Palmi, Reggio di Calabria (regionens største by, som ikke er hovedstaden), Tropea, Parco Pollino, Stilo og meget, meget mere. Det hele ligger spredt udover den befolkningsfattige, men behagelige og venlige region.

Reggio di Calabria

Reggio di Calabria ligger helt ude på tåspidsen af Italien

En by i udvikling

Reggio di Calabria

Nede på den yderste tåspids af den italienske støvle, i smukke omgivelser i Messina-strædet, finder vi Reggio di Calabria – Calabriens største by.

Reggio di Calabria kan ikke prale af, at den er hovedstad i regionen, men til gengæld kan den mønstre sig af stor tilgang af indbyggere i de sidste 20 år. Her er der i den periode flyttet over 10.000 nye til byen, hvilket måske ikke lyder af meget, men det er det i syditalien, og specielt i Calabrien.

Stilo

Stilo i Calabrien, ligger cirka to timers kørsel fra regionens hovedstad, Reggio di Calabria. Køreturen er en skønhed, hvor du vil køre på E90, langs kysten ved det Ioniske hav, Mar Ionio. Fra lufthavnen i Lamezia Terme, har du halvanden times kørsel, hvor du starter på E848, der fører dig ned på E90, som fører dig ned til området nordfra.

Stilo
Ferie i Stilo

Ferie i Stilo

Stilo er fornemt placeret for foden af Monte Consolino, der er en del af bjergkæden, Serre Calabresi.

Byen er domineret af dens helt store attraktion, Cattolica di Stilo, der med sine kendetegnende 5 kupler, og den smukkeste udsigt over byen og sine olivenlunde, vogter den med sit liv. Kirken er af byzantinsk byggestil, og folk fra nær og fjern, med interesse for det, kommer til byen, hurtigere end de selv kan tælle. Kirken er placeret et par kilometer over byen.

Cattolica di Stilo har i mange år været kandidat til at komme på UNESCOs verdensarvsliste. Den er ikke kommet det endnu, men forsøget er der stadig og vil altid være der. Den fortjener det i den grad!

Byen har haft 18 kirker i tidernes morgen, men det stærkt jordskælvsprægede land, har desværre taget nogle af dem med sig. Heldigvis er der fortsat mange af dem, bl.a. Duomoen , Abbazia di San Giovanni Therestis, og den enorme Chiesa di San Domenico, for lige at nævne de mest markante.

Ingen tur til Stilo, uden en smuk vandretur til slottet, Castello di Stilo, hvortil der er små stier fra Cattolica di Stilo.

Calabrien er varm og tør, det samme gør sig naturligvis gældende om Stilo, hvor temperaturen nemt smutter op over de 20 grader, også i det sene efterår/tidlige vinter.

Men ekstrem hede eller ej, Stilo er i den grad et besøg værd.

Parco Pollino
Parco Pollino

Aktiv ferie i Calabrien

Trekking er en forholdsvis ny måde at trække turister på i Calabrien, langt fra glamour og mange andre, mere kendte seværdigheder i Calabrien.

Trekking er fuld af overraskelser, og i særdeleshed på disse kanter, hvor de højeste tinder, når op over 2.266 meter over havet.

Vi forslår at tage en trekking-tur i smukke Parco Pollino, som faktisk ligger i to regioner – Calabrien og Basilicata

Men det tror pokker, arealet dækker næsten 200.000 hektar, og er dermed den største, fredede park i Italien.

Trekking, kano og rafting i Parco Pollino

Inden du starter på turen, er der et par nyttige oplysninger du kan bruge, især hvis det er jeres første trekking tur i Pollino.

Tag på en arrangeret tur med ledsager. Det vil vi anbefale, det er som skrevet et enormt område.

En stærk og flot start får du fra Madonna di Pollino, hvor du er omgivet af fyrretræer overalt. Starten kunne også gå fra Colle Impiso, der fører dig igennem porten ved Piano Gaudolino, og videre op mod Monte Pollino.

For de erfarne vandre er vi nær den botaniske have ved Castrovillari, der fører op mod Serra Dolcedorme, det højeste punkt i Pollino parken. Her kan du også vælge at gå langs stien udenom, hvorfra du får en flot panorama udsigt over dalene.

Ved den smukke Lago Duglia kan du spise frokost. En lille gåtur herfra langs rute 932, møder du en smuk udsigt udover parken.

Forår og efterår, det er der vi anbefaler vi dine vandreture hernede. Sommeren er kvælendes hed, vinteren kan i visse tilfælde gøre stierne ufremkommelige, til gengæld ligger sneen smukt på trætoppene.

Husk vand – Og mere end nødvendigt, for det bliver det! Selv i de tidligste forår, eller sene efterår, er der meget lune temperaturer på disse kanter.

Få flere informationer om Parco Pollino

LA Rafting hjælper med trekking og rafting.

Visit Cosenza står også til rådighed til informationer om trekking og parken.

Ikke det populære førstevalg

Slottet i Corigliano Calabro

I den nordlige del af Calabrien, tæt på grænserne til Campania og Basilicata, finder vi den lille by, Corigliano Calabro. Byen ligger i Cosenza provinsen, og der er lidt over en times kørsel til provinsens hovedstad.

Corigliano Calabro er formentlig ikke den by, der først bliver peget på, når du skal til at planlægge din næste ferie til Italien, og det er i sig selv også fair nok. Men da det er en italiensk landsby, har den naturligvis masser af charme og gamle bygninger, der uanset hvad tid på året, altid er en fornøjelse at traske op og ned af de små gader.

Slotte og koncerter

De gamle bygninger og kirker, som der er rigtig mange af i byen, samt de middelalderlige gader, er så rigeligt til at byen skal have dit visit.

Den første snak om byen kom da Normannerne forsøgte at erobre Sicilien og Calabrien. Det var da også deres konge, Roberto d’Altavilla, der byggede det imponerende slot.

Slottet er et imponerende skue, der fuldstændig dominerer byen, og lige så imponerende og fantastisk, som slottets facade har det, bliver dette ikke mindre imponerende og smukt, når du kommer indenfor, hvilket du kan komme for kun 5 euro.

Der er et væld af koncerter ved slottet, det meste af året, de første fra februar, og så kører det derudaf med masser af musik, mest i den klassiske stil.

Læs mere om dem, åbningstider (bemærk de ofte har lukket tidligt på eftermiddagen), og meget andet på deres hjemmeside, som I finder her.

Vi må og skal klart anbefale, at besøge dette vidunder! Må vi herfra slå et slag for den sidste anbefaling? Nemlig at være der i medio august, hvor der hvert år er “Notte d’Estate”, er en stor musikalsk oplevelse i byens centrum.

Seværdigheder nær Corigliano Calabro

Parco Nazionale del Sila, der er den ældste nationalpark i Calabrien, som byen ligger for foden af, er helt sikkert, og uden tøven, i den grad et besøg værd. Provinsens hovedstad, Cosenza, der er alt for undervurderet ift. turismen, bør du også aflægge et besøg, og gå nogle ture ind og ud af byens labyrintiske vejnet. Det er charmerende.

Men er der noget af dette, som slår en dukkert i et af de to have, som omgiver Calabrien, og som er ganske tæt på Corigliano Calabro? Næppe! Både det Tyrrhenske hav og det Ioniske hav er inden for kort afstand, er lige så smukt og blåt som vi kender det, lige til en dukkert i det syditalienske.

Civita

Rejsen til Calabrien

Lamezia Terme er den nærmeste lufthavn, som ligger små 150 kilometer syd for Civita, og hvor du kan følge motorvej E45 til du rammer afkørsel Frascineto-Castrovillari, hvorefter du blot mangler de sidste 12 kilometer.

Kommer du nordfra, eksempelvis fra lufthavnen i Napoli, og påtænker en tur i Calabrien, er der en køretur på 260 kilometer, og her er der ligeledes motorvej det meste af vejen, hvor du tager samme frakørsel, som hvis du kommer sydfra.

Beliggenheden.

Civita ligger midt i Parco del Pollino, som ligger i både Calabrien og Basilicata, og er en ren skattekiste, når vi taler om små italienske landsbyer. Byen er beliggende iblandt klipper og skovklædte bjerge, mens det Ioniske hav spejler sig i horisonten.

Civita ligger i Cosenza provinsen og ligger 80 kilometer nord for provinshovedstaden.

Byen

Civita er en af de bedst bevarede landsbyer i den centrale del af Calabrien, der er kendetegnet ved de smalle gyder og åbner pladser, som krydser hinanden på alle måder.

Byen er del op i distrikter, hvor de 3 mest interessante tæller Sant’Antonio (som er det ældste og mest fascinerende sted), piazzaen og Magazzeno.

Karakteristisk for husene i Civita, er skorstenene, som næsten kan kaldes kunstværker. Ingen ved nøjagtig hvornår denne skik startede med at hæve skorstenene ekstraordinært meget. Men de første menes at være fra det 17. århundrede og de sidste skulle være stå færdige i starten af det 20. århundrede, og de skulle efter troen holde onde ånder væk. Du kan se cirka 50 ekstra højt hævede skorstene i byen, og du kan ikke undgå at se dem.

Sant’Antonio

Det er som skrevet den ældste del i byen. Bydelen har en middelalderlig baggrund og her er det ikke kun skorstene som skiller sig ud.

I det historiske centrum, er cappella di Sant’Antonio og chiesa di Santa Maria Assunta fra det 16. århundrede, som er værd at besøge. Et historisk centrum, hvor du virkelig skal give dig tid og nyde den dejlige stemning, som kun syditalienske landsbyer kan give dig.

Il Ponte del Diavolo

Det bjergrige område råder også kløften, Raganello, og her finder du Djævlens bro, der menes at have stået her siden 1840’erne, når folk skulle krydse den enorme kløft. Der er beviser for, at broen er bygget, eller, genopbygget i 1840, hvilket er imponerende at tænke på, når vi tænker på deres muligheder den gang.

Det er her du går gennem fantastiske naturscener og får virkelig nogle flotte udkigsscener, når du går fra Civita til Broen, eller den anden vej.

Køkkenet

Det fremragende køkken er bestående efter albanske og typisk, lokale retter fra Calabrien. Hertil skal du naturligvis smage vinen fra Pollino.

Det er lokalt helt ind i hjertet.

Vibo Valentia

En gammel græsk koloni nede i den sydlige del af Calabrien, tæt på det Tyrrhenske hav.

Rejsen til Vibo Valentia

Hvis du flyver til Lamezia Terme og lejer en bil, har du 40 kilometer sydpå foran dig inden du rammer Vibo Valentia. Her kører du på motorvej E45 ned mod Reggio di Calabria og tager frakørsel S. Onofrio/Vibo V. og efterfølgende kører du på SP15 og følger vejen mod Vibo Valentia.

Lufthavnen i Reggio di Calabria ligger 1 times kørsel væk.

Beliggenheden

Vibo Valentia ligger langstrakte spor langs det Tyrrhenske hav. Byen ligger på en bakke, som har haft en strategisk betydning i den græske og romerske tid. Bakken er faktisk så høj, at rådhuset ligger næsten 500 meter over havets overflade.

I baglandet hersker Serre Calabresi, der er de calabriske apenniner, som er en bjergkæde, der i Calabrien, hersker i Catanzaro, Vibo Valentia og Reggio di Calabria provinserne.

Det er et naturområde som er uberørt, og det er praktisk talt kun de lokale landmænd, som kommer her og kender området. Et landskab som giver frodige enge med olivenlunde, duftende hvedemarker, citron og appelsinlunde. Et område som giver dejlige frugter hele året rundt.

Vinmarkerne ligger på siderne på bakkerne og får sine briser fra det Tyrrhenske hav.

Det historiske centrum

Inde i den middelalderlige landsby står det hele intakt og monumenterne, der er lavet i store lavasten, står som de har gjort i hele historien.

Castello Normanno Svevo dominerer hele byen. Det gamle slot huser i dag det arkæologiske museum. Museet blev opført i 1969 og opkaldt efter den lokale, Vibo Capialbi. Her kan du se de albanske samlinger og malerier, der er gravet ud fra den vestlige del af Vibo Valentia siden 1969. Museet har åbent alle dage fra 9.00-19.30, men lukket hver mandag.

Costa degli dei

Der også bliver kaldet Costa Bella, grundet de nære relationer til de æoliske øer. Vi taler om gudernes kyst som er 55 kilometer lang.

Her finder du den lille fiskerlandsby, Pizzo Calabro, der både er berømt for sit køkken og for sin fantastiske beliggenhed. Byen hæver sig stejlt over det krystalklare hav, som minder om noget fra en film, men som du kan opleve i virkeligheden i Calabrien. Byen ligger 10 kilometer fra Vibo Valentia.

Køkkenet

Der er lange og traditionsrige historier fra køkkenet i Vibo Valentia. Men du skal ikke forlade området før du har sat tænderne i den lokale salami, Nduja di Spilinga og den berømte is fra Pizzo Calabro. Ingen tur til Italien uden gelato!