Umbrien

Italiens grønne hjerte

Ferie i Umbrien

Umbrien er en malerisk region. Den ligger bakket og grønt midt i Italien. Det idylliske landskab og højtliggende vildt, har givet den tilnavnet “Italiens grønne hjerte”.
Umbrien på 20 sekunder

Umbriens natur er ligeså uforglemmelig og smukke som byerne. Fra de spøgelsesagtige vidder i Piano Grande og bjergenes pragt i Monti Sibillini nationalparken, til det blidere landskab i Valnerina og Trasimeno søens strandbredder.

Monti Sibillini i det østlige Umbrien, har regionens mest uberørte og smukke landskab. Bjergene er en 40 kilometer lang kæde og er en del af Appenninerne, som løber hele vejen ned af den italiensk halvø. Monte Vettore er det højeste punkt og det tredjehøjeste på hele halvøen, med sine 2.476 meter over havet.

Her ligger Umbrien
Her ligger Umbrien
Ferie i Umbrien

Skønne middelalderbyer

Smukke Umbrien

Det er ikke kun naturen, der er smuk i Umbrien.

Assisi og Spoleto, nogle af de kønneste byer i Umbrien, er de mest praktiske og charmerende udgangspunkter, hvis du vil rundt og udforske den grønne region.

Begge disse middelalderperler er steder du SKAL se, ligesom den gamle bymidte i regionens hovedstad, Perugia, og de eventyrlige bjergbyer Gubbio, Spello, Montefalco og Todi.

Assisi led i september 1997, store skader efter et voldsomt jordskælv, men istandsættelsen gik relativ hurtigt og efter to år var de færdige med genopbyggelsen.

Assisi er også en smuk middelalderby, hvis gader er fulde af geranier, med vidunderlige udsigter og pladser med rindende springvand.

Middelalderby i Umbrien
Hotel i Umbrien
Agruturismo
Luksushotel

Booking.com har et fantastisk udvalg af hoteller, feriehuse og meget mere i Umbrien.

Her skal du overnatte

De bedste hoteller i Umbrien

Det gælder om, at være ude i god tid, hvis du skal have de bedste priser på hotellet til ferien i Umbrien.

Vi anbefaler Booking.com, når du skal bestille hotel. Det er super nemt, og de har nogle gode fordele.

  • Prismatch, så du er sikker på at få den bedste pris på dit hotel
  • 24/7 dansk kundeservice
  • Ingen booking gebyrer.

Se de bedste hoteller i Umbrien her

Corciano Umbrien

En af de smukkeste landsbyer i Italien

Corciano

Vi er taget på besøg i den lille middelalderby, Corciano, der endda er så smuk og så charmerende, at den er optaget på “I borgi piu belli d’Italia“.

En liste der hædrer de små italienske landsbyer, som vi ellers ikke hører meget om i de ellers så berømte turistbøger om Støvlelandet.

Corciano ligger i Perugia provinsen, 12 kilometer fra Umbriens hovedstad, mellem dén og Trasimenosøen.

Vi kan udvide den geografiske afstand yderligere, er byen 140 kilometer syd for Firenze, og 180 kilometer nord for Rom.

Masser af middelalderstemning

Corciano er omgivet af middelalderstemning, der især er synliggjort ved husene, gaderne og den enorme mur, som omdanner byen.

Din rundtur i byen skal foreksempel gå forbi Palazzo del Capitano del Popolo, der er fra det 15. århundrede. Smut videre forbi il Palazzo dei Priori e della Mercanzia, herefter kan du afslutte formiddagen ved et besøg ved chiesa di San Cristoforo, der bl.a. er indehaver af et museum for religiøs kunst.

Champignoner er et hit!

På museo della Casa Contadina, ser du hvordan Corciano så ud fra sin fødsel, der vist nok er omkring det 14. århundrede og op til i dag.

Byens restauranter byder på lækre råvarer fra Umbrien, og her på egnen, er champignoner et stort hit. Snyd derfor ikke dig selv for at smage på den berømte champignon suppe, som der serveres på samtlige spisesteder i byen.

Nyd den behagelige gåtur udenom centrum, hvor du får tæt følgeskab med ferskentræer, og den umbriske hygge, midt i Italiens grønne hjerte.

Spoleto i Umbrien

Spoleto er omgivet af skøn natur

Kultur og kunstneriske værker af høj klasse

Spoleto

Spoleto er en smuk by en lille times kørsel syd for Umbriens hovedstad, Perugia.

Det store symbol på Spoleto er Ponte del Torri, der fungerer som bindeled mellem Colle Sant’Elia og Monteluco.

Spoleto byder også på historiske fæstninger, romerske teatre og selvfølgelig masser af skøn natur!

Oprindeligt beboet af Etruskerne

Orvieto

Orvieto er en by med en bemærkelsesværdig placering. Byen ligger nemlig oppe i luften på et plateau, godt 325 meter over havets overflade. Byen ligger klods op ad motorvej E35 mellem Firenze i nord og Rom i syd.

Fra Italiens bedårende hovedstad, har du blot halvanden times kørsel til Orvieto på motorvejen fra syd, mens du nordfra, fra Firenze, har små to timers kørsel.

Orvieto Umbrien

De første beboere i Orvieto

Etruskerne var de første der var i Orvieto, som historien fortæller, da de kom her og bosatte sig i det 9. århundrede før kristus. I det 3. århundrede før kristus var det romernes, indtil deres fald.

Udviklingen fortsatte dog i byen, der var paven tro, og under middelalderen var byens prægtighed på sit højeste.

Byens katedral, Duomo di Orvieto fra år 1290, er uden sammenligning byens altoverskyggende attraktion og kendetegn.

Der er meget italiensk arkitektur, der er imponerende, og det samme kan vi sige om denne sag i Orvieto. En storslået, gotisk facade i mosaikker, og den vidunderlige baldakin, er kirkens højdepunkter.

Prægtige bygninger

Samtidig kan vi nævne Palazzo Comunale, Palazzo del Popolo, Torre del Moro, som alle er prægtige bygninger. Du ser også et arkæologisk museum, et opera museum og et museum for moderne kunst. Du kommer ikke til at kede dig i Orvieo!

Hvor du også kan komme ned i byens undergrund. Det er noget af det, der gør byen så specielt, her, hvor den hænger oppe i luften, der gør den unik og spændende.

Du kommer på en guidet undergrundstur i de mange kringlede kroge og labyrinter, der løber under byen. Dette er en meget anderledes måde, at komme helt tæt på byens interessante historie, fra etruskerne og op til dagens Orvieto, som er lige oven over os.

Læs og få oplysninger om alle de forskellige events i byen, bl.a. de forskelligartede musikfestivaler i byen, på byens officielle turist hjemmeside. Den finder du her.

Preci Umbrien

I Perugiaprovinsen

Preci

Vi har taget turen til den lille vidunderlige by, Preci i Umbrien, der ligger små 100 kilometer fra Perugia, provinsen, og regionens smukke hovedstad.

Preci er omgivet af smukke omgivelser i Valle Castoriana, og for foden af Parco Nazionale dei Monti Sibillini. 20 kilometer sydpå finder du Norcia

Landsby fra middelalderen

Preci er en gammel middelalderlig landsby, hvor du finder en stærk inspiration til ro og mag i de dejligste umbriske omgivelser man kan tænke sig.

I byen må vi anbefale et stop i Abbazia benedettina, der blev bygget igennem 3 perioder fra 900 tallet til år 1300.

Det er blevet bygget på en klippe, og er stærkt domineret af det imponerende klokketårn fra det 17. århundrede. Slottet i Preci har en utrolig historie. Gentagne gange er det blevet ødelagt, efterfølgende er det blevet genopbygget, og alle gangene skete i det 16. århundrede.

Prøv køkkenet!

Hvad skal du spise? Ja, der er nok at udforske i det italienske køkken, og især fra det lokale køkken her i Umbrien. Der er masser af svinekødsprodukter, som salami og pølser, men prøv også hjorte salamien og de kendte, og meget dyre sorte trøfler.

Som skrevet er Preci for foden af Monti Sibillini, der på alle fortjente måder, betragtes som en af de smukkeste nationalparker i det centrale Italien. Parken blev etableret i 1993.

Norcia er ligeså charmerende og smuk som Preci. Byen er omgivet af middelalderlige mure fra det 13. århundrede. Her er de sorte trøfler mere udbredt, og vi tør godt love dig, at du får serveret mad i verdensklasse på disse kanter.

Gubbio

Teatro Romano er en fremragende afstikker inde fra den smukke by Gubbio, hvor der hersker en dejlig, behersket stemning i de hyggelige middelaldergader.

Igen er vi i en historisk by, hvor udgravninger og restaurering har fundet sted siden 1789. SIdenhen er der fundet mange flotte mosaikker.

Gubbio Umbrien

Teatro Romano

Teatret er bygget i det første århundrede før kristus, bygget mellem år 55 og 27 f. kristus. Der er fundet beviser for, at det stammer fra Augustus tiden, der havde magten fra år 44 f.kristus til år 14 e.kristus.

Udgravninger og restaurering har fundet sted siden 1789, og der er siden fundet mange flotte mosaikker.

I tidernes morgen var der plads til 6.000 tilskuere i teatret. Om sommeren er der flere forskellige udstillinger, samt forskellige events af enhver art.

Åbningstider og mere info

Teatret kan nås til fods fra byens centrum. Følg Via Repubblica ud af byen, drej til højre ved Via Giacomo Matteotti og fortsæt videre på Viale Teatro Romano, hvor du vil kunne se teatret på jeres venstre side.

Åbningstiden er kl. 10.00-19-30 i april-oktober, og november-marts er åbningstiden fra 9.00-18.30. Billetprisen er blot 3 euro.

Mere om turismen i og omkring Gubbio kan du læse mere om her.

Spello i Umbrien

Blomsterbyen

Spello

Når foråret er i fuldt flor i Italien, (og det kommer typisk en del uger før, end vi kender til her i Skandinavien) sker der ting og sager.

Det er her vi ser, hvorfor italienerne har givet Umbrien kælenavnet “Italiens Grønne Hjerte”.

Spello finder vi i Perugia provinsen, godt 30 kilometer fra regionens hovedstad, der ligger nordvest for byen. Byen ligger i et smukt landskab i blandt bjerge og bakker, hvilket også Spello’s centrum afspejler sig i.

Monte Subasio, der næsten kravler 1.300 meter op over havet, er byens nærmeste nabo.  Subasio er aldeles attraktiv for cykelryttere – og også for dig, som blot synes det er hyggeligt at cykle

Blomsterfestival

Spello er vært for en blomsterfestival, Infiorate, der hvert år finder sted i den umbriske by, den 9. søndag efter påsken. Eftersom påsken kan falde i både marts eller april måned, er festivalen altså at finde i enten maj eller juni måned.

Gaderne i den middelalderlige by, forvandler sig hvert år til en stor parade af blomster, der danner sig til et stort tæppe, som bliver op til 1.5 kilometer lang.

Gaderne i det historiske centrum, bliver udsmykket med religiøs kunst, lavet af blomster. Byen er grundet dette, blomstret med titlen, Capitale dei fiori – Blomstens hovedstad.

La Notte dei Fiori

La notte dei fiori er ligeledes en stor begivenhed, hvor emnet naturligvis også er blomster. Her er der udover blomsterne, fest, musik, og glade dage i Spello. Herligt!

Infiorate Spello kan give mange nyttige oplysninger på deres hjemmeside, om de forskellige events der findes i byen. Læs om dem her.

Det er en nødvendighed at nævne, at du skal slå en tur forbi Via Giulia, hvor du kan få et fantastisk overblik over det skønne område, og byen.

Umbrien er i sandhed Italiens grønne hjerte!

Naturparadis ved Italiens 4. største sø

Lago Trasimeno

Trasimeno-søen i Umbrien ligger i Perugia provinsen, og ligger blot 20 kilometer fra Perugia i den nordlige del af Umbrien.

Det er den 4. største sø i Italien efter Garda, Maggiore og Como søerne. Det er et sandt naturparadis for flere dyrearter og de blide bakker i baggrunden, er dannet af vinmarker, solsikkemarker, kornmarker og olivenlunde. Landbruget ved søen benyttes fortsat ved gamle traditionelle teknikker.

Læs mere om Trasimenosøen

Trasimenosøen i Umbrien
Perugia hovedstad i Umbrien

Perugia

Umbriens flotte hovedstad, der ligger i 500 meters højde over havets overflade og hvis centro storico er omringet af en mur, der delvist er fra etruskerne og middelalderens tid.

Oplev den fantastiske atmosfære inde på Piazza IV Novembre med den berømte fontæne, spis trøfler, hvor de netop kommer fra, eller gå til fodboldkamp på Renato Curi.

Perugia er hovedstaden i provinsen.

Assisi

Umbriens mest middelalderlige by. Det er her du kan se basilika di San Francesco, der er den hellige Frans’ gravplads. Kirken dominerer byen, som du kan få smukke udsigter til oppe fra basilikaen, der har både en nedre og øvre del.

Assisi ligger for foden af Monte Subasio og giver både byen og området et slagfærdigt aftryk til de mange besøgende.

Assisi skal opleves mindst en gang i livet.

assisi
Spoleto i Umbrien

Rundtur i Umbrien

Tag med på den dejligste rundtur i den centrale del af Italien, hvor vi har besøgt mange forskellige byer i den pragtfulde region, Umbrien, der byder på flot natur, charmerende middelalderbyer og det lækreste køkken.

Tag med os rundt i denne artikel, hvor vi besøger byerne Orvieto, Spoleto, Assisi, Spello, Perugia og Gubbio.

Læs mere om rundturen

Montefalco

En stolthed i Umbrien som regnes for en af de smukkeste bjergbyer i Italien og er kendt for den berømte vin Sagrantino.

Vejen til Montefalco

Byen ligger midt i Umbrien, og er ikke langt fra regionens mange seværdigheder og flotte byer. Der er 38 kilometer fra Perugia til Montefalco, hvis du er i bil, og der er også mulighed for at tage bus. Et estimat på busturen fra Perugia, er godt 1 times tid.

Vælger du at tage toget fra Perugia, så skal du forbi Foligno, og fortsætte med bus ind til Montefalco derfra. Afstanden fra Foligno er blot 11 kilometer og tager 20 minutter i bus.

Med den offentlige transport i Umbrien, er det fra Foligno, Perugia og Spoleto, som det primært foregår fra, når du skal med bus ind til ”indre” i Umbrien.

Montefalco Umbrien

Historien

Montefalco blev oprindelig døbt Coccorone, da den var under romersk-lombardisk styre, men i 1249 var der kampe mellem Frederick II og paven blev byen ødelagt og senere genopbygget til det nye navn, Montefalco.

Centrum

Når du kommer til Montefalco går du igennem porten, Sant’Agostino, der blev bygget i år 300. Du fortsætter på Corso Mameli og op til byens piazza hvor du finder kirken, Sant’Agostino. Kirken blev grundlagt i slutningen af det 13. århundrede og er dekoreret med et rosevindue og små søjler. Inde i kirken kan du se flotte freskomalerier af bl.a. Lorenzetti.

Langeli, Tempestini og Moriconi paladserne er også tæt på den centrale piazza, samt byens rådhus, Palazzo Comunale. Her kan du også opleve den gamle kirke, San Filippo Neri, der nu er blevet til et teater.

Gå heller ikke glip af et besøg i den gamle kirke, hvor der nu er museum, complesso museale di San Francesco (Montefalco). Museet er et af de mest prestigefyldte i Umbrien.

Placering

Montefalco ligger i 473 meters højde og dens beliggenhed giver dig grund til at begive dig ud i de små gader. Herfra kan du få nogle fantastiske panoramaudsigter over dalen. Det er her i Tiber dalen, at Montefalco stiger op fra, og det er fantastisk at se byen langt fra, når du er på vej hertil.

Vinen fra Montefalco

Vinen herfra har altid været værdsat i hele Italien. Den er samtidig også begyndt at blive kendt udenfor Italiens grænser.

Berømmelsen kommer ikke så meget fra Rosso di Montefalco, men fra Sagrantino og Sagrantino Passito druerne, som er en sort, der kun kommer fra dette område.

Tag på en tur rundt i vinmarkerne i området og få smag for de lokale varer.

Todi Umbrien

Todi

Den smukke middelalderby tordner op i Tevere dalen midt i Umbrien

Vejen til Todi

Todi ligger godt 30 kilometer fra motorvej A1/E35 mellem Rom og Firenze. Her tager du afkørslen ved Orvieto og fortsætter på SS448 indtil Todi.

Der kører ikke tog til Todi, men du kan tage en bus fra Perugia, der kører via Deruta og tager godt 1 time. Bussen i Perugia kører fra Piazza Partigiani, der ligger et par kilometer fra togstationen.

Piazza del Popolo

Todis vigtigste piazza, del Popolo, er en stor plads midt i byen og som har været her siden middelalderen. Det er hjertet i byen og her finder du nogle af byens vigtigste bygninger. Katedralen hæver sig foran trapperne, hvorfra du kan vende dig og få et smukt billede over de gamle bygninger, som blev bygget mellem 1200 og 1300-tallet.

Palazzo del Popolo er en af de ældste offentlige bygninger i Italien og repræsenterer piazzaen på smukkeste vis, og pladsen har da også været en af de mest betydningsfulde i middelalderen. Blandt andre offentlige bygninger kan du se Palazzo dei Priori og Palazzo del Capitano, der er hjemsted for borgmuseet, samt Palazzo Vescovile.

Palazzo Vescovile hænger sammen med duomo, der har stået her siden 1100-taller og er dedikeret til Maria SS. Annunziata, som du får adgang til via den imponerende trappe.

Palazzo dei Priori er, og det er naturligvis min egen mening, den smukkeste bygning på Piazza del Popolo.

Chiesa di San Fortunato

Kirken finder du ikke langt fra Piazza del Popolo. San Fortunato er dedikeret til byens helgen, poeten Jacopone da Todi. Jacopone blev munk i en alder i 48 år og blev fængslet da han var 67 år, da han modsatte sig valget af pave Bonifatius VIII.

Fordyb dig

Det jeg plejer at gøre, når jeg er i Italien, er at fordybe mig i de omgivelser der omringer mig. Det gør middelalderen på bedste vis i Todi, og når du betræder Piazza Garibaldi og får de smukkeste vidder udover Umbriens grønne landskaber, så bliver man fordybet og kan kun føle taknemlighed.

Oppe fra klokketårnet San Fortunato, er du så højt oppe, at du på de mest klare dage kan se helt til Perugia.

Køkkenet i Todi

Efter flere smukke indtryk i Todi, er det tid til at få noget at spise og her i Italien spiser man lokalt. Det er i hvert fald det jeg anbefaler dig. Til den lokale mad i Todi skal du bede om vinen Grechetto di Todi DOC, der er en intens hvidvin og som passer perfekt til det meste mad du får serveret i området.

Citta di Castello i Valtiberina

Citta di Castello

Citta di Castello ligger i den nordlige del af Umbrien, godt 50 kilometer nord for Perugia på en tur, der får dig igennem de smukkeste landskaber i området, Valtiberina.

Historie

Citta di Castello blev, på trods af sin uafhængighed, påvirket af den etruskiske civilisation, og har haft skiftende regeringer fra Perugia og Firenze. Under 2. verdenskrig blev den gentagende gange bombet, men byen blev hædret for sin tapperhed mod nazisterne.

Citta del Castello

Katedralen

Citta di Castello har bevaret sin magtfulde bymur, som har stået her siden det 16. århundrede. Start din tur på Piazza Venanzio Gabriotti, hvor katedralen SS Florido e Amanzio ligger og har været her siden det 11. århundrede.

Katedralen er delvist restaureret og genopbygget flere gange gennem århundreder. Facaden på kirken er fra det 17. århundrede. Indenfor i Duomo-museet er der en ”Madonna” af Pinturicchio.

Palazzo Comunale

Palazzo Comunale har udsigt over torvet med det samme navn, bygget i gotisk stil og bygget i det 14. århundrede. Rådhuset er bygget i rustikke sten og dekoreret med elegante glittervinduer. Under et større restaureringsarbejde blev der fundet en fresko fra det 14. eller 15. århundrede. I stueetagen er der et atrium, hvor du kan se store ottekantede søjler.

Piazza Venanzio Gabriotti

På byens store piazza finder du Palazzo Vescville og Torre Civica, kendt som biskoppens tårn, som har stået her siden det 13. århundrede.

Byens kirker og kunst

Citta di Castello er et åbent museum, hvor du kan tilbringe mange dage for at se på de mange forskellige kirker, der er bygget gennem mange århundreder, primært i gotisk stil. Derudover er der forskellige museer, som huser kunst fra den allerøverste hylde.

Turismen i Citta di Castello er i de seneste år steget markant, og det skyldes naturligvis byens rigdomme på kunst, traditioner og den dejlige kultur.