Skip to main content

Friuli-Venezia Giulia

Enestående natur i Italien

Ferie i Friuli-Venezia Giulia

Fra Dolomitterne 2.703 meter over havet, til de formidable strande og dale nede i Trieste provinsen er naturen i Nordøstitalien simpelthen enestående.
Friuli-Venezia Giulia på 20 sekunder

Hovedstaden i Friuli-Venezia Giulia – Trieste er med sine over 200.000 indbyggere, den 15. største i Italien. Trieste har gemt sig helt nede i regionens hjørne, med sin smukke nabo, Golfo di Trieste.

Kontrasterne er fyldt til bristepunktet, med Adriaterhavets blå bølger i syd, til de enorme Alpi Garniche og Alpi Giulie, på grænserne op mod Østrig og Slovenien.

Mange af byerne i Fruli, er lettere skjulte for os nordboere. De to største byer, Trieste og Udine, dominerer da også rent bymæssigt regionen.

Her ligger Friuli-Venezia Giulia
Her ligger Friuli-Venezia Giulia
Ferie i Friuli-Venezia Giulia

Lidt om Friuli-Venezia Giulia

Hovedstaden i Friuli-Venezia Giulias hovedstad, Trieste, har gemt sig helt ned i regionens sydøstlige hjørne. Trieste er, er med sine over 200.000 indbyggere, den 15. største by i Italien.

Kontrasterne er fyldt til bristepunktet, med Adriaterhavets blå bølger i syd, til de enorme Alpi Garniche og Alpi Giulie, på grænserne op mod Østrig og Slovenien, og smukke Golfo di Trieste, som utrolig smuk nabo til Trieste

Mange af byerne i Fruli, er lettere skjulte for os nordboere. De to største byer, Trieste og Udine, dominerer da også rent bymæssigt Friuli-Venezia Giulia.

Ferie i Friuli-Venezia Giulia

Udine og Trieste

Udine er en by med varieret og smuk arkitektur, med den smukke centrale plads, Piazza della Liberta, som en helt naturlig holdeplads for turister og indbyggere.

Hovedstaden Trieste, er en kæmpeby helt op til grænsen til Slovenien. Byens lange og befærdede havnekaj, ligger blandt smukke bygninger og Adriaterhavets massive bølger. Trieste skulle eftersigende, havde Italiens største Piazza, med den over 12.000 m² store Piazza Unita d’Italia.

Lækker vin

Der har i mange århundreder blevet dyrket vin i Friuli, men det har længe levet en anonym tilværelse, som først i de seneste år, har opnået den anerkendelse som det fortjener.

Nyd eventuelt et glas lokal vin, med denne forrygende udsigt mod Castello di Miramare ved Trieste. Må I have en fantastisk rejse i Friulis, bakkede landskab med bagende vinmarker omkring jer.

Fra Dolomitterne til Adriaterhavet, rundt omkring i den nordøstlige region.

Strandhotel
Agruturismo
Luksushotel

Booking.com har et fantastisk udvalg af hoteller, feriehuse, agriturismi og meget mere i Friuli-Venezia Giulia. 

Her skal du overnatte

Hoteller i Friuli-Venezia Giulia

Det gælder om, at være ude i god tid, hvis du skal have de bedste priser på hotellet til ferien.

Vi anbefaler Booking.com, når du skal bestille hotel i Friuli-Venezia Giulia. Det er super nemt, og de har nogle gode fordele.

Booking.com har prismatch, så du er sikker på at få den bedste pris på dit hotel. Desuden har de 24/7 dansk kundeservice, og der er ingen booking gebyrer.

Se de bedste hoteller i Friuli-Venezia Giulia her

Tag toget i Friuli-Venezia Giulia

Her på siden kan du købe din togbillet, så du kan gå direkte ombord og fremvise den QR-kode, som du har fået ved køb af billetten.

Palmanova i Friuli Venzia Giulia
Den 9-kantede fæstningsby

Palmanova

Byen har været en af de smukkeste landsbyer i Italien, så der er mange årsager til at give den et besøg.

En anden grund, er, at den er på UNESCOs verdensarv, grundet sine venetianske forsvarsværker fra det 16. og 17. århundrede

Palmanova har været denne liste siden 2017.

LÆS MERE OM PALMANOVA

Trieste i Friuli-Venezia Giulia

Hvis du er kaffeelsker er Triste et kæmpe hit!

En kæmpe i nordøst-Italien

Trieste

Det er faktisk en umulighed at besøge Trieste, uden at få en kop kaffe i hånden. Forholdet mellem byen og den varme, hyggelige drik, der kan bruges i alle stunder hele året, hænger uomtvisteligt sammen.

Trieste er på mange måder byens kaffe: En lokal retro charme, resterne af en forhistorisk tid, med smag fra Centraleuropa, der er forbundet med litteratur fra de største.

I Friulis sydlige del

Cordovado

Cordovado er en lille landsby i det sydlige Friuli, med en lille times kørsel fra Udine mod nord. Hvorfor ikke kombinere en lækker sommerferie i Lido Di Jesolo, med en smuttur op til Cordovado? Der er jo kun 60 kilometer, og pænt med motorvej det meste af vejen.

Denne fortryllende by er blandt de smukkeste landsbyer i Italien, der er stærkt domineret af byens slot, som vi kommer tilbage til længere henne i artiklen.

Inden for sine majestætiske mure, der har overlevet mange århundreder, næsten ubeskadiget, kan man stadig beundre og nyde de bemærkelsesværdige bygninger, der daterer sig helt tilbage fra det trettende og fjortende århundrede.

Ferie i Cordovado

Piccolomini-Freschi

Et smukt eksempel er Piccolomini-Freschi slottet, bygget i slutningen af det 16. århundrede i middelalderlige rester, men med klassisk veneziansk arkitektur. Parken omkring pryder bare endnu mere slottet og området.

Castello di Cordovado er fra det 11. århundrede, og ligger der hvor floden, Tagliamento en gang sejlede forbi, men som nu er helt drænet væk.

Slottet blev bygget for at forsvare sig mod ungarerne. Et styrt, nærmest et komplet sammenbrud efter et kraftige jordskælv i 1511, blev det herefter bygget ovenpå den eksisterende herskabsvilla. Det står, som vi kan se det i dag. De to tårne, er de eneste som står fra den oprindelige bygning.

Små hyggelige landsbyer

Vi kan godt love jer, at I får en rolig gårtur omkring slottet. Den omkringliggende have gør ikke mindre for at gøre det mere skønt.

Der er så meget smuk natur i Friuli, der er så mange små, hyggelige landsbyer i Friuli, at man suger det hele til sig. Palmanova og Venzone, for bare at nævne nogle få, mens Udine med det smukke centrum, også er en oplagt destination.

Storbyer som Venedig, Trieste og Padova er noget helt andet end Cordovado, men hvor er det bare fantastisk og enestående. Dette er det nordøstlige Italien, når det er smukkest!

Udine i Friuli-Venezia Giulia

Udine er en af de små perler, der ikke er overrendt af turister

Smuk universitetsby

Udine

Udine er en spændende universitetsby, men alt for ignoreret af de mange turister, der hvert år valfarter til området, især på sommerferie.

Udine har nemlig mange flotte attraktioner, og en fantastisk Piazza. Byen aldeles elegant på alle måder, og der emmer en duft af Venezia, med de mange charmerende bygninger.

Ferie i Venzone
Et eksempel i restaurering

Venzone

Venzone er i den nordlige del af Friuli-Venezia Giulia. Fra Udine er der under en halv times kørsel til byen, når du følger SP49, der senere bliver til ss13. Du kan også vælge at tage motorvej A23, men den er faktisk ikke hurtigere, og så koster det naturligvis også penge. Men den gamle landevej er faktisk over 10 kilometer kortere end motorvejen.

Venzone har været under mange styre igennem historien.

Uden at starte helt fra bunden, er det værd at skrive, at den blev besat af franskmændene under Napoleon i 1797, herefter i en kort periode, var den under østrigsk styre, men siden Italiens samling, kom den ind under Italiens vinger i 1866.

Restaurering, arkitektur og kunst

Siden 1965 har Venzone været et nationalt monument, for at være et af de meste ekstraordinære eksempler på restaureringer i arkitektur og kunst. Byen blev i 1976 ødelagt af et kraftigt jordskælv, men genopbygget, nøjagtig som den stod i middelalderen. Det er altså imponerende!

Roserne synes uendelige mod byen. I 1991 blev den kåret som den by i Italien, hvor der var den største livskvalitet. Det er da en ære, der kan mærkes, da det må findes i samtlige italienske byer.

Venzone er så smuk og så særlig, at den er på listen over de smukkeste landsbyer i Italien.

Lad dig blive imponeret af de lange, middelalderlige mure, og de mange historiske monumenter, som Duomo di Sant’Andrea og Cappella di San Michele.

Smag det dejlige, friulianske køkken. Restauranterne ligger næste side om side i den centrale del af byen, så mulighederne er mange.

Seværdigheder nær Venzone

Heroppe i den nordlige del af Friuli regionen, er der en natur, som er sjældent set i Italien. Øde landskaber med åbne vidder, krydret med små, charmerende landsbyer, der er med til at sætte et smukt præg på dette landskab.

Alt dette er seværdigheder nok, men vi må også anbefale dig, at tage et smut omkring Parco naturale delle Prealpi Giulie, der dækker et 10.000 hektar stort område i egnen.

Herinde er der et imponerende dyreliv, rådyr, hjorte, gemser, stenbukke og vildsvin. Agerhønen er parkens symbol, og den er da heldigvis også forholdsvis let at finde.

Naturen er seværdigheden omkring Venzone!

Lago di Sauris

Vi er oppe i den nordlige del af Friuli regionen for at finde denne smukke, menneskeskabte sø, Sauris, der ligger 977 meter over havet.

Lago di Sauris, eller bare Sauris, er en menneskeskabt, der på utrolig vis befinder sig over mere end 900 meters højde

Lago di Sauris
Castello Miramare

Castello Miramare i Trieste

Castello Miramare er en af de mest besøgte steder i Italien. Slottets imponerende bygning med museum og ikke mindst den hyggelige have.

På vejen derud, finder du de lækreste badestrande.

Læs mere om Castello Miramare