Lazio

Meget mere end Rom

Ferie i Lazio

Regionen Lazio er Rom! Sådan er det. Men Lazio har så utroligt meget mere at byde på, end den smukke hovedstad.
Lazio på 20 sekunder

En stor del af Lazios landskab er dannet ved udbrud af fire vulkaner, hvis lava spredte sig ud over området. Rom dominerer klart regionen, og laver et klart skel med skovene og bjergene i nord, og de Pontinske sumpe i i syd.

Så selvom Rom, med sine enorme, smukke og vidunderlige rækkevide, er en stor by, så er der stadig af smuk natur, med dejlige varme søer og lange strande i verdensklasse.

Her ligger Lazio
Her ligger Lazio
Seværdigheder i Lazio

Historie fra 2. verdenskrig

Montecassinoklosteret

Vi starter vores historie om Lazio direkte på med Montecassino – eller Monte Cassinoklosteret – som er det gigantiske kloster, du kan se, når du kører på motervej E45 mellem Rom og Napoli, og som du bør køre ind og se, hvis og når du er på de kanter.

Montecassino ligger 1 time og 45 minutters kørsel fra Roms centrum, mens der fra Napoli blot er 1 time og et kvarters kørsel på motorvejen dertil. Afkørslen dertil hedder Cassino, og ligger cirka 8 kilometer fra klosteret.

Montecassino klosteret i Lazio

Et hårdt liv

Historien om Montecassino klosteret, er, at det oprindeligt var et gammelt tempel beboet af hedninge, men San Benedikt i år 529 ønskede stedet til at huse ham, og de munke, der fulgte med ham fra Subiaco. Han fordrev de hedninge der forsøgte at forsvare templet, og opbyggede herefter Montecassinoklosteret.

Gennem århundreder har klosteret været igennem meget, fra ødelæggelser til nye og storslåede istandsættelser. I år 577 blev det ødelagt af longobarderne, i år 887 blev det ødelagt af saracenerne, så skete det igen i 1349 ved et kæmpe jordskælv, og siden ved 2. verdenskrig.

2. Verdenskrig

Ved 2. verdenskrig, var der et kæmpe slag fra januar til maj 1944, hvor der i alt er anslået, at over 70.000 mennesker mistede livet. Der var kraftige sammenstød mellem de allierede og deres modstandere, for at bryde igennem Gustav linjen, syd for Rom.

Ved Montecassino ligger der en polsk krigskirkegård, der er den ene af 5 krigskirkegårde, der ligger ved byen, Cassino. Efter krigen lå der et enormt arbejde i restaureringen af Montecassino, hvilket blev påbegyndt i 1948, og så sin afslutning i 1956. Den 24. maj 2009 kom Pave Benedikt XVI på besøg, for at mindes 65 årsdagen for faldet af klosteret.

Oplev Montecassinoklosteret

Ikke mere om det frygtelige slag i 1944, men der imod mere om det, som det naturligvis handler om, Montecassino.

Hverdag, det er i hvert fald tæt på, kommer der pilgrimme og tusinder af besøgende til klosteret. Ganske lydløst kan du gå gennem klosteret, og gå op af den store trappe i basilikaen ved graven af San Benedetto og Santa Scolastica. Så er der krypten nedenfor med de smukke gyldne mosaikker.

Museum med malerier og håndskrifter

Nok er klosteret smukt i sig selv, om det er nok museet, som kroner en storhed ved klosteret for dig. Her kan du se de smukke malerier, smukke håndskrifter og gamle bøger. Bøgerne fortæller dig historien fra begyndelsen og til i dag, og om hvorfor Montecassino er “lyset for den vestlige civilisation”.

Åbningstider, events og meget mere, kan du læse mere om på deres hjemmeside, som du finder her.

Strandhotel
Agruturismo
Luksushotel

Booking.com har et fantastisk udvalg af hoteller, feriehuse og meget mere i Lazio.

Her skal du overnatte i Lazio

De bedste hoteller i Lazio

Det gælder om, at være ude i god tid, hvis du skal have de bedste priser på hotellet til ferien i Lazio regionen.

Vi anbefaler Booking.com, når du skal bestille hotel. Det er super nemt, og de har nogle gode fordele.

  • Prismatch, så du er sikker på at få den bedste pris på dit hotel
  • 24/7 dansk kundeservice
  • Ingen booking gebyrer.

Se de bedste hoteller her

Lago del Turano i Lazio

I det sydlige Lazio

Lago del Turano

Lago del Turano finder vi i den nordlige del af Lazio, nærmere bestemt har du cirka 1 time og 15 minutters kørsel inde fra den italienske hovedstad, hvorfra du kører mod nordøst. Fra Provins hovedstaden, Rieti, nord for Turano, er der godt 30 kilometer ned til søen.

Vi befinder os i 536 meter over havet før vi finder Lago del Turano. En kunstig skabt sø, der ligger i den smukke Rieti dal, der ligeså betagende flugter sig ned gennem støvlen, langs Abruzzo Appenninerne.

Lago del Turano er forbundet med Lago del Salto, og de to søer er næsten 10 kilometer lang.

Søen blev skabt i 1939 for at styrke vandkraftværket til byerne Terni og Rieti.

Colle di Tora og Castel di Tora

Naturen er tiltrækningskraften, men de er de to små landsbyer, Colle di Tora og Castel di Tora i den grad også.

Det er som at komme tilbage til det antikke Rom, når man går inde i de små, meget små gader Colle di Tora, hvorfra du kan få et storslået syn udover søen.

Turano er populær blandt de lokale, turister, men også blandt fiskere, er søen en af de mest populære destinationer i det centrale Italien.

Du skal havde naturligvis licens for at fiske der, derudover skal du købe et kort, gældende for fiskeri i Rieti provinsen. Kortet er tilgængelig i de fleste fiskeributiker i egnen og koster 20 euro.

Pesca in Abruzzo har på deres hjemmeside skrevet om flere, nyttige informationer, om at fiske ved Turano.

Smukke udsigter

Naturskønne panoramaudsigter er der en del af!

Kør fra Rocca Sinibalda, op langs Lago del Salto, op på højderyggen ved Monte Navegna, og kør videre ved Longone, Vallecupola og Varco Sabino. En køretur på cirka 30 kilometer. Eller en vandretur?

En anden mulighed for at finde den smukke udsigt, er oppe fra Terminillo.

Tæt på søen finder vi reservatet, Monte Navegna e Monte Cervia. Her er der alverdens muligheder, i naturens tegn naturligvis. Find muligheder og informationer på reservatets hjemmeside.

Regionen er meget mere end Rom. Tjek Visit Lazio’s hjemmeside og find ud af, hvor meget den byder på.

Peterspladsen

Rom er af de mest fantastiske byer i verden

Italiens hovedstad

Fantastiske Rom

Selvom Lazio er meget mere end Rom, kommer vi ikke langt i en artikel om Lazio-regionen, før vi må nævne Italiens hovedstad.

Byen byder simpelthen på så meget historie, så mange seværdigheder, så meget kunst og så meget kultur, at uanset hvor mange besøg du foretager dig derned, så vil du aldrig føle dig færdige med dén og de flinke og rare romere.

San Felice Circeo

Vi er nede i den sydlige del af Lazio, her hvor solen næsten altid skinner, og flere og flere badebyer tager i mod mange gæster, fortrinsvis italienske, om sommeren, når det bliver alt for hedt inde i Rom.

Vi er taget til San Felice Circeo!

En by der ligger godt 30 kilometer syd for provinshovedstaden, Latina, små 100 kilometer syd for Rom, og 15 kilometer nord for Napoli.

De to lufthavne ved hovedstaden, Fiumicino og Ciampino er hhv. 111 og 107 kilometer fra San Felice Circeo.

En badeby i 2 halvdele

Vi landene for mange år siden selv i Fiumicino, hvor turen skulle fortsætte sydpå til Napoli i en lejet bil, og her tog vi ikke motorvejen, men derimod kystvejen. Og tro på det, når der siges, at det var hele turen værd!

For nok er kystvejen mere langsom – det siger sig selv – men det at køre med Middelhavet på sin venstre side, smukt og blåt som Middelhavet er skabt, er bare noget helt andet end en tur på den 3-sporede motorvej, Autostrada del sole.

Et godt fif: Tag landevejen langs kysten, når du skal fra Rom og ned til San Felice.

San Felice Circeo er en kendt badeby i Lazio, der kendetegnes ved, at byen ligger i to halvdele, ligesom du måske kender fra Bergamo?

Den gamle bydel ligger oppe på foden af bjerget, Circeo, mens den nyere bydel er nede ved vandet.

Hele området har været beboet i 1000’er af år, hvilket også fremgår af alle de historiske fund, der er fundet her.

I en af de mange huler ved bjerget, blev der for nogle år siden fundet et kranie, der stammede helt tilbage fra Neandertal perioden.

Derved kan vi jo slå fast, uden at være helt præcis, at der har været beboelse her for mere end 28.000 år siden, og med al sandsynlighed i længere tid.

Festival og seværdigheder

I byens centrum finder du Torre dei Templari, tempelriddernes tårn, der i dag huser rådhuset.

En festival, der hvert år holdes i september for at hylde paletkirugfiskene, og foregår ved Santa Maria della Sorresca.

Nationalparken er kandidat til at komme på UNESCO’s verdensarvsliste, og lad den komme det. Den har fortjent den store status.

Parco Nazionale del Circeo

Du kommer ikke på disse kanter uden at komme udenom Parco Nazionale del Circeo, der med åbne vidder har spektakulære og virkelige flotte landskaber og udsigtspunkter over marker, enge og ikke mindst havet.

Parken spænder sig på et kæmpe område i mellem Anzio og Terracina, to berømte badebyer i regionen.

Tag også en tur til Zannone øerne, som er kendt for sine mange forskellige fuglearter. Der sejles til Zannone fra flere forskellige byer langs kysten. Det er som at få fred helt ind i sjælen!

Ferie i Sperlonga Lazio

Fantastisk feriested

Sperlonga

Denne populære badeby finder vi i den sydlige del af Lazio.

Den er en af de smukkeste landsbyer i Italien. Og med det charmerende centrum, omgivet af den smukkeste natur og det krystalklare vand, er dette et oplagt feriemål til en god ferie i Lazio.

Lazio’s ukendte del i øst

Subiaco

Lazio er groft sagt, måske en tand sat på spidsen, næsten kun kendt for Italiens prægtige hovedstad, Rom, også kaldet den Evige Stad.

I den allerøstligste del af Lazio finder du en helt fantastisk natur, spækket med små bjergrige landsbyer. Heriblandt den smukke Subiaco, der også er krydret med den ære, at være på listen over de smukkeste landsbyer i Italien.

Der er kirker, som vi kender i vores elskede Italien, og store flotte og kendte klostre, som Santa Scolastica og San Benedetto, og blandet med stemningen i Subiaco, er der middelalder stemning i verdensklasse.

Subiaco ligger godt en times kørsel fra Roms centrum.

Subiaco i Lazio
Ferie i Civita di Bagnoregio Lazio

Den døende by!

Civita di Bagnoregio

Civita di Bagnoregio, også kaldet den “Den døende by”, er en af de smukkeste byer i Italien, og er også tilføjet på listen over de smukkeste landsbyer i støvlelandet, I borghi piu belli d’Italia.

Byen ligger godt en times kørsel nord for Rom, som gør det til en perfekt en-dags tur, at besøge byen. der ligger temmelig afsides i en dal i Viterbo provinsen

Læs mere om Civita di Bagnoregio

Vil du se monstre i Italien?

Parco dei Mostri

Ved byen Bomarzo, finder vi Parco dei Mostri, eller Sacro Bosco, finder vi denne have, hvor det vrimler med skruppelløse monstre til højre og venstre.

Parken er bygget af Pier Francesco Orsini, der af uafklarede årsager, ville lave en park med monstre i alle afskygninger, til ære for hans afdøde kone.

Da Orsini tog fra denne verden, var han formentlig ikke klar over, at han havde skabt en meget spændende turistattraktion, selvom der ikke er mange der kender den.

Parco dei Mostri Lazio

Fremragende anmeldelser

På Trip Advisor har den ift. den sides størrelse, et minimum af anmeldelser, men dem der er, enten “fremragende” eller “meget god”, der med al tydelighed fortæller, at Parken er et besøg værd.

Du finder desuden også et slot i parken.

Et besøg i Parken koster 10 euro for voksne, og 8 euro for børn mellem 4 og 13 år.

Find mere info på hjemmesiden

På parkens officielle hjemmeside, www.bomarzo.net finder du mange flere oplysninger om de mange monstre.

Priserne er for 2018. Parken er åben fra kl. 8.00 og frem til solnedgang hver dag, hele året rundt.

Med parkens korte afstand fra Rom, er det en oplagt en-dags tur til Parken. Flere tour-firmaer arrangerer turen til Parco dei Mostri.

Ponza Lazio

Ponza

Ponza er en vidunderlig ø i det Tyrrhenske hav, midt imellem Rom og Napoli og blot 5 kvarters sejlads fra det italienske fastland.

Snup nogle dage på den fantastiske ø, en uge eller to, og få trækket vejret helt ud og glem alt om job og dagligdag derhjemme. Det er ferie på Ponza!

Fiuggi

De bedste kurbade finder du i Fiuggi

Turen til Fiuggi

Fiuggi, en lille by med 10.000 indbyggere ligger i Frosinone provinsen, godt 1 times kørsel syd for Rom. Du følger A1/E45 ud af Rom og kører mod Napoli, hvor du drejer af ved frakørslen Anagni-Fiuggi T og fortsætter de sidste 20 kilometer ind mod Fiuggi.

Fiuggi Lazio

Byen

Fiuggi er omringet af kastanjetræer og ligger for foden af Monte Ernici. Eller, det vil sige, at Fiuggi Vecchia, der er den øvre del, ligger for foden af Ernici, mens Fiuggi Terme, der er den nedre del, er den bydel som er omringet af kastanjetræerne.

Find et højt sted udenfor byen, hvor du kan se den lidt med afstand og du vil få et spektakulært billede.

I den gamle bydel kan du se Palazzo Falconi, der er bygget i det 18. århundrede, hvor du kan beundre et værelse, som blev dedikeret til Napoleon, der er malet af en anonym maler. Vi bliver i den gamle bydel, hvor du kan se den ældste bygning i bydel, kirken, S. Pietro Apostolo. Der finder du virkelig smukke fresker, som du også kan opleve i kirken, San Biagio.

Kurbadene

Men det har formentlig for de varme kilder og det magiske vand, at du er kommet til Fiuggi. I hvert fald er det derfor, at flere tusinde turister hvert år valfarter til byen. Det har de sådan set gjort siden oldtiden og flere mener, at kilderne kan kurere næsten alt. Selv Michelangelo var vild med kilderne i dette område.

Kilderne og disses egenskaber er endda anerkendt af medicinske myndigheder, så har du nogle skavanker, så er det altså i Fiuggi de kan klare det.

Nu vi nævnte mange turister, så er Fiuggi den by i Lazio, med næste fleste hoteller og er kun overgået af den italienske hovedstad, Rom. Ganske imponerende taget byens størrelse i betragtning. Der er med garanti også et hotel i Fiuggi til dig

Nemi Lazio

Nemi

Nemi er en idyllisk by syd for Rom ud til den pragtfulde Lago di Nemi.

Turen til Nemi.

I Bil har du godt 30 kilometer inde fra Roms centrum og ned til Nemi, hvor du skal sydpå fra Termini stationen og ud mod Via Appia Nuova, dreje af umiddelbart efter Ciampino og fortsætte ned mod Nemi på hovedvej SP217.

Her har du allerede læst, at skal du direkte fra Ciampino lufthavnen, så er du allerede tæt på, da der kun er 17 kilometer derfra og ned til byen.

Er du rejsende i tog og skal fra Termini, hopper du på toget Roma-Albano, hvor du står af i Albano og fortsætter med bussen til Nemi. Busselskabet hedder Cotral.

Området ved Nemi

Byen ligger i 521 meters højde og selv i sommerperioden, kan der være lidt blæsende og småkøligt heroppe, men når du ser dig omkring i landskabet, så smelter du indvendigt af glæde. Der er enorme arealer af svampe, violer og ikke mindst jordbær, som er kendt over hele verden, og det med god grund, at de er det. Kendte.

Lago di Nemi

Nemi søen har du mulighed for at have udsigt til, og den ligger smukt og unikt i samhørig forstand til byen og dennes smukke centrum. Søen udspringer fra en gammel vulkan, som ikke har været aktiv i de sidste 30.000 år. Skråningerne ved søen er dækket af skov, og det er her, du har mulighed for smukke vandreture, og hvis vi startede med at skrive, at der kunne være køligt, så er der mulighed for at du får varmen ved disse gåture.

Søen ligger 316 meter over havets overflade, dækker 1.67 kvadratkilometer og har en maksimal dybde på 32 meter. Forskellen på byen og søen er 200 meter.

Værdsat af flere store kunstnere

Nemi er ikke gået ubemærket hen og det er den ikke blevet i rigtig mange år. Flere forfattere som vores egen, H.C. Andersen har skrevet om Nemi, men også Goethe, Stendhal og Gabriele D’Annunzio noterer sig om byen. Musik er skrevet herom og flere landskabsmalere har malet søen, byen, byens små gader og Lord Byron udødeliggjorde Nemi og elskede den.

Byen

Nemi er slet ikke lige så varm om sommeren som Rom, og derfor er byen ofte en tilløbsstyrke for hovedstadens folk, når der skal køles af i weekender eller ferier. Paven har i øvrigt har hans sommerresidens i Castelli Romani, som er det området Nemi ligger i hedder i dette pragtfulde stykke landskab i Lazio.

Jordbær festival

Jordbær har de fineste muligheder for at blomstre og gro i dette område, og som skrevet, er de røde bær herfra kendte over hele verden. Jordbær er Nemis stolthed og der afholdes i juni, august og september måned hvert år en festival, der er dedikeret til det fine bær.

Castel San Pietro Romano

Byen er en af de smukkeste landsbyer i Italien.

Sådan kommer du til San Pietro Romano.

Lazio rummer mange smukke landsbyer, både syd og nord for hovedstaden, og her i Castel San Pietro Romano, er vi godt 40 kilometer sydøst for den italienske hovedstad.

Byen er bygget på bakke, der rækker 763 meter op over Palestrina, og derfor skal du påregne et stykke tid at køre de 8-10 kilometer op til San Pietro, da vejene er smalle og de kringler sig op hele vejen. Normalt kan du vel køre 10 kilometer på en relativ kort tid, men her skal du som minimum påregne en halv times tid, før du er kommet helt op.

Jeg ville rigtig gerne fortælle dig, hvordan du kommer til San Pietro med offentlig transport. Men det kan jeg ikke. Hvis ikke du har en bil, så må du prøve at finde lokal hjælp i enten Palestrina eller Rom. Der må selvfølgelig være busser, som kører derop, men jeg har desværre ikke fundet informationer om det.

Castel san pietro romano lazio borghi piu belli dítalia
Castel san pietro romano lazio borghi piu belli dítalia

Byen

San Pietro er en af de mindste landsbyer i Lazio, men den kan til gengæld byde på den smukkeste natur omkring sig med formidable udsigter over landskabet. Takket være en stor reformering af centrum i 2017, er byen blevet et symbol, som en af de smukkeste landsbyer i Italien.

Størstedelen af byen bliver domineret af Rocca dei Colonna, der igen er blevet åbnet for publikum efter mange års forsømmelse af restaureringen. Den restaurering startede i starten af 2000, men har altså kørt lidt op og ned, men alt tegner mod lysere tider.

San Pietro egner sig fantastisk til at gåture i det gamle centrum, hvor du går gennem gader, gyder, pladser og hvor du kan få enestående panoramaudsigter mod Rom, Sacco dalen og Simbruini bjergene.

Min stående cappuccino

Når jeg er ude og se disse landsbyer, så er det ikke bare lige for at gå en tur i en time, skyde nogle billeder og så at komme videre. Nu er San Pietro ikke nogen stor by, så du kan forholdsvis hurtig gå fra den ene ende til anden, for stadig at nyde og mærke miljøet i denne rolige by.

Men en anden essens af, at mærke miljøet og byen, er netop at sætte sig på en taverna, nyde en kop kaffe, eller hvad man nu har lyst til, og så bare tage de mange indtryk ind.

Der er ikke mange caféer at vælge imellem, så vi fandt en restaurant, som havde en udsigt udover Lazio med sig. Vi gik indenfor og kunne godt se, at samtlige borde var dækket op til gæster, men gik over mod en ansat som var ved at rydde op med noget pap og noget plastic.

Hos hende bestilte vi en cappuccino og og noget vand, betalte og var på vej ud på altanen for at nyde det hele. Men det kunne vi ikke. Bordene var dækket op, også udenfor, og de ventede gæster om lidt, men vi kunne jo stå her ved baren, som faktisk ikke var en bar, men mere et sted, hvor der lige var plads til at sætte maskinen til cappuccino og kassen til kontanter.

Vi fik det drukket, men med 8-10 antal ansatte, der nærmest løb rundt omkring os, for at nå at blive klar til de mange gæster. Den gode oplevelse ved det var naturligvis de altid smilende personale og den gode cappuccino.

Castel Gandolfo Lazio uno dei borghi piu belli d'italia

Castel Gandolfo

Byen er en af de smukkeste landsbyer i Italien

Sådan kommer du til Castel Gandolfo

Vi er ikke mange kilometer syd for Rom, nærmere bestemt blot 10 kilometer fra Ciampino lufthavnen og knap 25 kilometer fra Roms centrum.

Har du en bil, er det naturligvis ganske enkelt og hurtigt, at komme til byen, men har du ikke og skal en tur til Castel Gandolfo, så er det en helt anden sag. For så skal du naturligvis med det offentlige og den korte afstand in mente, er det en tur på cirka 1 time. Og det er det, uanset om du tager inde fra Rom af, eller du skal direkte dertil fra Ciampino.

Tæt trafik

Min tur til byen gik rent faktisk fra Ciampino og i en bil. Mit fly gik først midt på eftermiddagen og skulle først aflevere min bil et par timer før mit fly lettede, så jeg havde en del timer til at køre de 10 kilometer derned.

Det var en lørdag formiddag, så trafikken var ret tæt, og dette skal du naturligvis være opmærksom på, hvis du har en bagkant, som f.eks. et fly. Det går lidt ind og ud gennem nogle små byer inden du rammer hovedvejen før Castel Gandolfo.

Ofte er det et sandt mareridt og skal til at finde en parkeringsplads i byer som disse, og især de smukkeste landsbyer, der naturligvis har en del turister og især på en lørdag. Det er ikke unormalt, at man skal finde en parkeringsplads, som ligger lidt væk, for så at du skal til at gå det sidste stykke.

Jeg var heldig at finde en plads efter kort tid. Du kommer kørende på SS216, og når du er oppe ved byen, er der en større parkeringsplads på din højre hånd.

Området

Jamen hvor er det smukt! Castel Gandolfo ligger på den vestlige bred af Lago Albano, og det overrasker dig nok ikke, når jeg skriver, at byens beliggenhed er smuk.

Du bør selvfølgelig gå en tur omkring byen, og hvor du får du udsigten mod søen med dig, for det er virkelig fantastisk. Søen er helt blå og det er oftest noget man egentlig bare skriver, for så lyder det bedre, men Albano søen er helt blå og står i en smuk kontrast til de grønne træer der omgiver søen.

Byen

Castel Gandolfo er en af de mange Castelli Romani landsbyer, der bedst repræsenterer områdets historiske og typiske landskab. Byens placering og centrum, har ikke gjort det svært for byen at blive en af de smukkeste landsbyer i Italien.

Berømmelsen er kommet frem ved at pavens sommerresidens var her, og du ser store flotte villaer langs søen, og hele området ved Albano søen.

Kunsten finder du f.eks. ved den pavelige kirke, San Tommaso da Villanova, der blev bygget af Gian Lorenzo Bernini og bygget i 1658 efter Pave VIIs testamente.

Du bør også besøge Chiesa della Madonna del Lago, som blev indviet af Pave VI i 1977.

Bryllup

Den dag jeg besøgte byen, var der et liv og et leben på den store piazza, hvilket skyldes et storslået bryllup. Og det er virkelig noget de kan de kære italienere, at feste og fejre, og de gør det virkelig med manér.

Feste og fejre, er noget italienerne gør hele livet og du kan være med til det. F.eks. ved at tage en tur til Castel Gandolfo, være heldig at deltage til et bryllup, mens du får den smukkeste udsigt over Lago di Albano.

Castel Gandolfo Lazio uno dei borghi piu belli d'italia
Villa d'Este i Tivoli

Tivoli

Byen Tivoli finder du i retning mod Abruzzo, øst for Rom, godt 30 kilometer fra byens centrum. På skråningerne ved Tiburtini og langs Aniene floden, er stedet et klimatisk paradis.

Du mærker ikke storbyens puls, selvom du er kort fra Rom, for her emmer simpelthen en ro, som på alle måder er charmerende. Det er også her i Tivoli du kan se Villa d’Este og Villa Adriana, der begge er på UNESCO’s verdensarvsliste.

Villa d'Este i Tivoli

Villa D’este

Pragtfulde Villa d’Este kom på UNESCOs verdensarv i 2001og den er en del af et fascinerende område som danner vandfald, kløfter og huler. Mesterværket i renæssancekunst blev bestilt i det 16. århundrede og er i dag et af de mest besøgte i Italien.

Bygningen er en skønhed, men det finder du også i den skønne have med springvand, nymfer og hydraulisk musik. De mange skulpturer som står ved de forskellige vandfunktioner, er dedikeret til de græske guder, der bl.a. tæller Grotta di Diana, Fontana del Pegaso eller Loggia di Pandora.

Hele herligheden finder du på Piazza Trento 5.