Marche

Et mesterstykke i naturlig skønhed

Ferie i Marche

Marche er et mesterstykke i, hvad moder natur kan præstere. Smukt klemt inde mellem Umbrien og Abruzzo, som sammen med Marche, er verdenskendte for deres naturskønheder.
Marche på 20 sekunder

Der er nemlig masser af dejlige byer og områder, som gør, at man i den grad bliver forelsket i stedet. Den mest kendte by er Urbino, der er en af de få bjergbyer i Italien, som ikke er omringet af nyere og mere moderne forstæder.

Ascoli er en lille universitetsby, har et verdensklasse centrum med Piazza del Popolo som den centrale akse for byens indbyggere. Et centrum der, selvfølgelig, også er på UNESCOs verdensarvsliste.

Her ligger Marche
Her ligger Marche
Ferie i Marche

Lidt om Marche

Marche er en kende underkendt i turistbranchen og i hvert fald, hvis vi taler om turiststrømmen her fra det høje nord, så er Marche ikke overbebyrdet med turister. Og tak for det!

Lufthavnene ligger heller ikke umiddelbart rundt hjørnet.

Skal du direkte til Marche fra Skandinavien, er det sandsynligvis lufthavnene i Rom, Bologna eller Pisa, hvorfra der rent faktisk ikke er langt, tværs hen over den italienske støvle.

Conero i Marche

San Marino

Republikken San Marino, der er verdens femtemindste stat, ligger som du måske ved i Marche.

San Marino er hjemsted på Monte Titano, der strækker sig 739 meter op over havet. Fra udsigtspunkterne har du en fuldstændig fantastisk udsigt over Adriaterhavet. Betagende!

Vest for San Marino ligger fæstningen, San Leo, som også er et imponerende syn.

Skønne områder og natur

Noget af det Marche er bedst til, er at vise naturen på smukkeste vis.

Uanset om du befinder dig i Grotte di Frassis hulesystem eller på Portonovos skønne strande, så er Marche garant for smukke oplevelser.

Også i byerne er der noget for øjet. Urbino er en smuk middelalderby med skæve gader og vinkler, og Montecosaro er, inde bag sin bymur, en af Italiens smukkeste byer.

Ferieby i marche
Agruturismo
Luksushotel

Booking.com har et fantastisk udvalg af hoteller, feriehuse og meget mere i Marche. 

Her skal du overnatte

De bedste hoteller i Marche

Det gælder om, at være ude i god tid, hvis du skal have de bedste priser på hotellet til ferien i Marche.

Vi anbefaler Booking.com, når du skal bestille hotel. Det er super nemt, og de har nogle gode fordele.

  • Prismatch, så du er sikker på at få den bedste pris på dit hotel
  • 24/7 dansk kundeservice
  • Ingen booking gebyrer.

Se de bedste hoteller i Marche her 

Conero i Marche

Badeferie i Italien

Badeferie i Portonovo

I januar måned, er det faktisk ikke for tidligt at begynde og kigge på jeres sommerferie, som naturligvis skal gå til Italien. Vi har i denne omgang bevæget os rundt i Marche, nærmere bestemt ved feriestedet Portonovo, som ligger ganske tæt på storbyen Ancona.

Næsten en halv million turister i sommermånederne kan næppe tage fejl, og der er ikke noget at sige til det. Portonovo er en del af den vidundelige Parco del Conero, der med sine 6.000 hektar, fylder en del af Marche, syd for Ancona.

Portonovo ligger fredfyldt i bugten ud mod Adriaterhavet, da Monte Conero stejler højt og tager al vind der skulle komme ned mod de badende gæster.

Der er to store campingpladser ved den smukke bugt, den ene hedder Camping La Torre, og priserne formentlig lettere tilgængelig, end eksempelvis ved Gardasøen.

Hulesystem midt i Marche

Grotte di Frassasi

Vi finder den imponerende Frasassi grotte i Marches vestlige del.

Derfor ligger seværdigheden i nær afstand af det sydlige Toscana eller Umbrien, hvis det er der du holder din ferie.

Det kan jo egentlig også bare være, at du holder ferie i Marche?

Grotte di Frassasi

Et kæmpe hulesystem

Frassasi finder du 60 kilometer vest for havnebyen, Ancona, 75 kilometer syd for Urbino, 85 kilometer fra Perugia (bemærk dog, at der ikke er 4-sporede motorveje ud til stedet), samt 216 kilometer fra Firenze.

Fra den sidstnævnte by, er der altså en køretid på over 3 timer, og som tidligere skrevet, det er nogle små, snævre veje til Frasassi.

Grotte di Frasassi er et kæmpe kompleks af huler, der indvendigt måler op til 180×120 meter, samt næsten 200 meter til højden. Dermed kan grotten rent faktisk indeholde Domkirken i Milano.

Ja, det er svært at forestille sig!

Husk at booke hjemmefra!

Du kan besøge Frasassi hele året rundt, hvor du kan se de glaskrystaller forandre sig i alverdens forskellige farver. Til turisterne er der en nøje planlagt turistrute.

Du kan også komme på et to timer langt ophold dernede, her skal man være over 12 år gammel, hvor du kan komme helt ind i grottens indre.

Det er påkrævet, at der er booket hjemmefra på denne, Speleo-Avventura, som turen på to timer hedder.

Læs yderligere informationer om Frasassi her.

Urbino i Marche

Urbino er en smuk middelalderby

Den største attraktion i Marche

Urbino

Urbino er en smuk middelalderby, med små og skæve gader i alle vinkler. Dette vidunderlige centrum, er naturligvis præget af Palazzo Ducale, men byens Duomo er også et besøg værd.

Yderligere elskværdigt er det, at byens mange unge studerende fra byens universitet, sætter et pragtfuldt liv, her midt i middelalderens centrum.

Urbino ville uden tvivl ikke være så kendt, uden Palazzo Ducale, bygget af Federico da Montefeltro. Galleria Nazionale delle Marche er til huse i den enorme renæssance bygning.

Montecosaro i Marche

Marche's bagland

Montecosaro

Montecosaro ligger inde i det bakkede Marche landskab. Adriaterhavet er dog ikke langt væk, fra Civitanova Marche, der blot er et lille kvarters kørsel væk.

Fra regionens hovedstad, Ancona, er der små 45 minutters kørsel, hvor du følger motorvej A14, og drejer af ved frakørsel, Civitanova Marche-Macerata, og følg vejen ind mod byen.

Montecosaro er en af 22 landsbyer i Marche regionen, der er på listen over de smukkeste landsbyer i Italien, I Borghi piú belli d’Italia.

Det er der flere årsager til naturligvis, bl.a. når du møder byen, der isoleret står på en bakketop med en flot udsigt over Chienti dalen.

Centrum i Montecosaro

Byen er kompakt, godt omringet af en bymur, omkring den indre by, der har været en forsvarsmur siden det 14. århundrede. Du kommer ind i det smukke centrum ved Porta San Lorenzo.

Arkitekturen fejler da så bestemt heller ikke noget på disse kanter, hvilket den ikke gør nogen som helst steder i Italien.

Flere kirker tegner sig for det smukke ved byen; Chiesa di San Rocco, Chiesa di Sant’Agostino, Chiesa del Crocifisso, Chiesa della Anime og Chiesa di San Domenico, og dette er endda ikke dem alle, men der kan dårligt stå flere i denne artikel.

Den romerske basilica, Santa Maria, eller, Santissima Annunziata, betragtes som et af de fineste og smukkeste eksempler på romansk arkitektur, og dette er ikke kun i Marche, men i hele Italien. Den finder du i Montecosaro Scalo.

Seværdigheder nær Montecosaro

Fra Montecosaro er der ikke langt til Loreto med den fantastiske smukke basilica på byens torv. Civitanova Marche, en dejlig by ved Adriaterhavet, er også et besøg værd med dens mange smukke kirker og haver.

Parco dell’Annunziata er en malerisk park, hvor alle sanser kan få den ro, som den fortjener. Dette vil og er dog sjældent et problem i Italien, og da slet ikke inde i bakkerne i Marche.

Mod syd skal nævnes Ascoli Piceno, der uden tvivl, måske en subjektiv mening, men Ascoli Piceno er uden tvivl en af de smukkeste byer i Marche.

Klassik middelalderby i Italien!

Smukt badeby ved Riviera Conero

Numana

Numana er beliggende ud til Adriaterhavet, midt i den naturskønne park, Parco Regionale del Conero, og vi finder byen på Coneros Riviera.

Det findes næppe mere idyllisk end dette, med azurblåt hav, smuk natur i fredsommelige omgivelser.

Numane ligger i Ancona provinsen, og er blot en halv times kørsel, syd for provinsens og Marches hovedstad.

Byen har et stykke vej til den nærmeste, kendte og internationale lufthavn. Det nærmste vi kommer det, er lufthavnen i Bologna, der er godt 230 kilometer væk.

Byens offfentlige busser kører gratis hele sommeren. Det gør den på 4 linjer, og det kan du se mere om på denne hjemmeside.

Conero i Marche

Opdelt i to

Midt i Conero parken, er Numana delt op i to dele, nærmeste som du måske kender det i Bergamo?

Den ene del ligger oppe på en bjergside, mens den anden ligger nede langs stranden og havnen. Byen er indehaver af det blå flag, der synliggør rent vand og stor sikkerhed ved stranden. Det blå flag har vajet sig her i luften siden 2001.

Oppe fra den øvre del kan du opleve en fantastisk udsigt over vandet, og udover kysten, næsten så langt som øjet kan række.

Inde bag byen, altså væk fra havet, åbner de dyrkede marker sig helt op, mens Monte Conero våger over kysten som en høg, og det hele er virkelig som det hele går op i en højere enhed.

Dette område er fantastisk, og den lille by, Numana, bidrager med hyggelige caféer, gode restauranter med hyggeligt personale, der er både venlige og meget smilende.

Numana er et paradis, når vi taler om strande, der byder på sommerferie og badeferie, der på det nærmeste er unik og fuldstændig perfekt.

De to strande, Numana Bassa og Marcelli, er de mest besøgte strande i egnen, og du må tro på, at der er pænt mange turister her i højsæsonen.

Det bedste tidspunkt at nyde den, næsten for sig selv, er i maj, eller i september, når de italienske turister igen er startet på arbejde.

Seværdigheder nær Numana

Der er så rigeligt at tage fat på i Parco Regionale del Conero, der fylder et areal på over 6000 hektar, og er et beskyttet område fra 1987.

Flora og Fauna er naturligvis en fornøjelse at se, men det er især på fulgelivet, der giver flotte og seværdige oplevelser, hvor specielt rovfugle er værd at holde med.

Loreto, med sin fantastiske basilica, er heller ikke langt fra Numana, og tåler også et besøg, der byder dig et historisk centrum i verdensklasse.

De berømter grotter, Frasassi, er en lille times kørsel væk, og er ikke så tosset et bud på en pause fra sol, strand og kolde drinks ved Numana.

Piazza del Popolo i Ascoli Piceno i Marche

Marche’s smukkeste by

Den smukkeste by i Marche

Ascoli

Selvom Ascoli Piceno kun er den fjerde største by i regionen, Marche, må den altså påtage sig ansvaret som regionens flotteste, dette naturligvis sammen med Urbino.

Ascoli ligger betagende smukt i den sydlige nede af Marche, meget tæt på grænsen til grænsen til Abruzzo.

“Ascoli Piceno er en af de smukkeste små byer i Italien, og jeg kan ikke se andre der ligner den”, skrevet af Guido Piovene i Rejsen til Italien i 1957.

Basilica i Loreto i Marche

Smuk middelalderby

Loreto

Vi finder Loreto lige syd for hovedstaden, Ancona, hvor der blot er en lille halv time i bil til.

Vandet er også lige rundt om hjørnet, næsten, men der er altså kun små 6 kilometer ud til Adriaterhavet.

Den smukke middelalderby, Ascoli Piceno, er cirka 100 kilometer væk. Men det er ikke så slemt, som det lyder, for A14/E55 er de 90 kilometer af dem, og når du drejer fra motorvejen, er vejen ligeud indtil Ascoli.

Basilica della Santa Casa

Basilica della Santa Casa er uden tvivl, den største attraktion i Loreto. Du kan undgå at se den, og det skal man heller ikke, for det er en fantastisk bygning.

Mens du går rundt på byens Piazza della Madonna, står den med dens flotte facade, og skinner ned på dig og de andre ivrige feriegæster eller indbyggere.

Kirken er vel tæt på, at være en af de mest populære destinationer for katolske pilgrimme. Når vi taler om, hvor vigtig kirken er for pilgrimme, er den en af de vigtigste monumenter, der er bygget i gotisk stil under renæssancen.

Læs mere på hjemmesiden

Kuplen, der har en diameter på 22 meter, er tydeligvis inspireret af kuplen i Firenze, og den er da også tegnet af en florentiner, Giuliano da Sangallo.

Der kan være en rigtig god grund til at tjekke kirkens hjemmeside, det er her, for der er virkelig meget at finde af forskellige events, der er et kig og oplevelse værd. Der er bl.a en rigtig, rigtig flot webshop, som i den grad kan anbefales herfra.

Tjek hjemmesiden her.

Landsby-idyl

Torre di Palma ved Fermo

Torre di Palme er en lille landsby ved Adriaterhavet i den sydlige del af Marche regionen. Fra regionens hovedstad, Ancona, er der cirka 45 minutters kørsel ned til byen.

Befinder du dig i den populære Ascoli Piceno, er der en lille times kørsel. Motorvej A14 ligger klods op ad byen langs havet.

Torre di Palme har et charmerende centrum, og en fantastisk panorama udsigt ud over det blå Adriaterhav.

En udsigt der dominerer den bakke byen befinder sig på, og som er svær at slippe, når først du står deroppe. Byen er 104 meter over havets overflade.

Torre di Palme er en af de smukkeste landsbyer i Italien og Marche

Nyd blomsterne!

Middelalderbyen har bevaret sin gamle, rustikke centrum i fornem stand, og dagligt holdes der øje med at det bliver sådan for altid.

Via Piave adskiller byen fra vest mod øst og huser nogle af byens fineste bygninger.

Nyd turen inde i de små sidegader, der er voldsomt smalle, dekoreret i flotte blomster facader som følger årstiderne. Blomsterne er arter der typisk er omkring Middelhavet, altså på den anden side af støvlen.

Chiesa di Santa Maria a Mare

Kirken, Chiesa di Santa Maria a Mare SKAL ses når man besøger Torre di Palma, hvilket du naturligvis også bør gøre.

Turen ender typisk oppe ved Piazzale Belvedere, hvorfra du har den smukke udsigt udover havet. Er du på ferie mellem april og oktober, er havet naturligvis lige til at hoppe i.

Det bakkede område som byen er omkranset af, er populært blandt vandrere samt mountainbike cyklister.

Marche har meget at byde på, find yderligere informationer på deres hjemmeside.

Grottammare

En af de smukkeste landsbyer i Italien

Grottammare

Sådan kommer du til Grottammare

Med bil

Hvis du kommer fra nord, er det fra Ancona, så har du en times kørsel ned til byen. Er du på vej dertil fra syd, vil du formentlig komme dertil via motorvejen, som forbinder Bologna med Pescara og længere ned mod Puglia.

Grottammare er ikke langt fra Ascoli Piceno.

Med tog

Der er direkte togforbindelse til byen fra Bologna. Men kommer du fra Rom, kan turen godt være både lang og kringlet, for her er der minimum et skift, alt efter hvilken plan du vælger at tage. For denne kan tage dig op til Bologna, men også over Umbrien og tværs over landet mod Ancona, hvorfra du så skal ned ad kysten.

Grottammare – Riviera delle Palme

Byens beliggenhed ud til Adriaterhavet, er med til at gøre den attraktiv, for du oplever det spirende forår allerede i februar måned.

Grottammare er en del af Riviera delle Palme, der er en betydende strækning i Marche, som tiltrækker mange turister til området grundet det lækre, middelalderlige klima.

Strækningens hovedby er San Benedetto del Tronto, som ikke er langt fra Grottammare, og er den by der tiltrækker det største antal turister, hvorefter Grottammare kommer med næsten 300.000 turister om året.

Grottammare – Gamle bydel

Når man, som jeg, er på udkig efter de smukkeste landsbyer, så er der jo ikke grænser for hvor man kommer hen i det italienske land. Heldigvis!

Jeg skulle alligevel fra Bologna og ned til Ascoli Piceno, og da jeg havde bil med, var det oplagt at tage sig tid til at kigge nærmere på Grottammare.

Dette lille historiske centrum er samlet på bakken over byen og med udsigt over havet. Dermed skal du være klar over terrænet, som kan være temmelig ujævnt, men som selvfølgelig også er med til at gøre det charmerende.

For det at gå på disse små bakker, inde blandt de mange middelalderlige bygninger, på de brostensbelagte veje, er med til at give dig den autentiske oplevelse, det er at gå i en af de smukkeste landsbyer i Italien.

Synlig nede fra og ude på spidsen af klippen kan du se den gamle fæstning fra det 11. århundrede. Det er den der beskytter Grottammares gamle historiske centrum.

Grottammare – Ny bydel

Byen er faktisk opdelt i to byer, hvor den ældre middelalderby, er højt over den nyere bydel. Hernede i den nye bydel finder du naturligvis stranden, som kan byde dig på 5 kilometer lang sandstrand. Den dejlige og hyggelige arkade, som følger stranden, er med til at gøre oplevelsen tryg for alle aldre.

Det er også hernede du finder de fleste butikker i byen, og restauranter og caféer kæmper alle deres kamp for at få de mange mennesker ind på deres sted.

Om sommeren kan du opleve alverdens musik på Corso Mazzini, hvor der er liv og italiensk livsglæde i denne autentiske atmosfære, som du kun kan opleve i Italien. Hør musik på Piazza Fazzini eller oplev kabaret på Parco delle Rimembranze.

Det er muligt det er nævnt andre steder på denne side, men italienerne kan altså finde ud af at nyde livet.

Historiske centrum i Grottammare

Offida

Sådan kommer du til Offida

Denne smukke landsby ligger nede i den sydlige del af Marche i Ascoli Piceno provinsen. Når du kommer på motorvej A55, hvad enten det er fra nord eller syd, og har Adriaterhavet ved din side, skal du ind på SP92 som fører dig hele vejen til Offida.

Taget i betragtning af, at det er en lille landsby i dette bakkede og fornemme terræn, er det egentlig ikke fordi vejen er kringlet og med massiv mange sving. Vejen er ligetil, for nogle gange, når du skal ud at se de smukkeste landsbyer, er der virkelig nogle veje som er temmelig smalle og ikke-kørebare, hvis der er noget som hedder det.

En af de smukkeste landsbyer i Italien

Dette var naturligvis årsagen til mit besøg i byen. Efter at have sat bilen, var jeg blevet både sulten og kaffetørstig og var nødsaget til at finde ind på den café, som lå 20 meter fra min parkerede bil.

Selv et sted som dette, hvor langt de fleste der kom ind, her i starten af februar, var de lokale, var både betjeningen, maden og kaffe fuldstændig i verdensklasse.

Offida i Marche

Seværdigheder i Offida

Ved indgangen til det historiske centrum går du forbi Monumento alle merlettaie, der viser en mor og en datter som sidder og knipler. Dette er en tradition, hvor moderen får vist og lærer sin datter dette håndværk, og som har varet i mere end 5 århundreder. Der er museum for dette i Palazzo de Castellotti.

Chiesa di Santa Maria della Rocca er en kirke, som har stået her siden 1330. Kirken er bygget i romansk-gotisk stil og rejst af Maestro Albertino. Du finder den i byens vestlige del.

Mit primære besøg til byen skyldes den usædvanlige, men smukke trekantede plads i centrum. Piazza del Popolo undgår du ikke at se, og her får du Palazzo Comunale, som er blevet bygget mellem det 13. og 14. århundrede.

På facaden ser du 7 buegange og ovenover 14 mindre buegange, der elegant blev bygget i det 15. århundrede. Indenfor kan du se et kunstgalleri af Pietro Alemanno og Simone de Magistris.

Det er også du kan gå i teateret. Teatro Serpente Aureo, som jeg kun kan anbefale dig at gå ind at se.

Ro er også med til at give en form for stemning og ikke mindst en dejlig atmosfære. Den får du i Offida.

Offida