Sardinien

Dramatisk natur og krystalklart vand

Ferie på Sardinien

Det siges de bedste strande i Italien er på Sardinien, så hvis du er forelsket i krystalklart vand, med dramtisk natur omkring  dig, er Sardinien et fantastisk sted at holde ferie.
Sardinien på 20 sekunder

Hvide sandstrande er ligeså tidsløse som resten af Sardinien, hvor tiden nærmest har stået stille, eller i hvert fald skredet meget langsomt frem. Heldigvis! For det efterlader øen i en charme og ro, som er helt ubeskrivelig, og hvor der er alle lejligheder og steder, hvor det er muligt at koble helt af fra hverdagens jag.

Sardinien er karakteriseret ved et dramtisk, bølgende højland og en kyst med fortryllende, gennemsigtigt hav, isolerede vige, lange sandstrande og huler.

Her ligger Sardinien
Her ligger Sardinien
Seværdigheder i Sardinien
Skønne strande og fantastisk natur

Lidt om Sardinien

Gennargentu-bjergene, hvis højeste tinde er 1.834 meter over havet, beskytter området med landlige flækker. I den nordøstlige del af øen, falder bjergene dramatisk ned mod de høje bølger ved Costa Smeralda. Et område der er et eksklusivt kystområde.

Længere sydpå ved Golfo di Orosei, virker det som om der aldrig har været et menneske, et område, som er helt og aldeles uspoleret.

I Sardiniens hovedstad, Cagliari føres du ind i et net af byens historie og flere verdenskendte museer, bl.a. Cittadella dei Musei og Museo Nazionale Archeologico.

Sassari, Oristano, Alghero og Olbia, er alle byer, der føres frem som vidunderlige destinationer i markedsføringen fra Sardinien.

Olbia er en by i rivende udvikling, gjort rig af turismen, som er bibragt af feriestedet Costa Smeralda. Olbia står i skærende kontrast til den dystre by, Nuoro, der med sine provinser i skyggen af Gennargentu bjergene, har meget lidt til fælles med Sardiniens andre byer.

Strandhotel
Agruturismo
Luksushotel

Booking.com har et fantastisk udvalg af hoteller, feriehuse, agriturismi og meget, meget mere. 

Her skal du overnatte

De bedste hoteller på Sardinien

Det gælder om, at være ude i god tid, hvis du skal have de bedste priser på hotellet til ferien på Sardinien.

Vi anbefaler Booking.com, når du skal bestille hotel. Det er super nemt, og de har nogle gode fordele.

Booking.com har prismatch, så du er sikker på at få den bedste pris på dit hotel. Desuden har de 24/7 dansk kundeservice, og der er ingen booking gebyrer.

Se de bedste hoteller på Sardinien her

Bestil flybilletter til Sardinien

Husk at bestille dine flybilletter til Sardinien i god tid. Der er penge at spare, hvis du bestiller mindst et par måneder inden afrejse.

Lidt om Momondo

Momondo sammenligner priser på flyrejser til hele verden. De er smarte at bruge, fordi priserne på billetterne er konstante, og fordi de ikke tilføjer gebyrer eller ekstraudgifter ved bestilling.

Find billige flybilletter til Sardinien (Cagliari)

Billige flybilletter

Katalansk inspiration på Sardinien

Alghero

På Sardiniens nordvestlige kyst, finder vi den katalansk inspirerende by Alghero. Det er ikke altid, at vi har 2-3 uger til rådighed i en ferie, og de dage, hvor man udelukkende kunne komme til den nordlige del af Sardinien, via en sejltur på knap 13 timer fra Genova, er da også forlængst slut.

Algheros lufthavn finder du 12 kilometer fra byens centrum. Lufthavnen er i de sidste år virkelig kommet på det internationale landkort efter lavprisselskaberne har givet den meget mere trafik. Er du allerede på Sardinien, måske på ferie nede ved Cagliari, har du små 3 timers kørsel på til Alghero.

Ferie i Alghero

Barceloneta (Det lille Barcelona), er byens kælenavn, og det er med god grund. Byen har været befolket af nybyggere fra Catalonien, hvilket man også mærker i byen, og på de lokale, hvor der stadig bliver talt catalansk. Byen har et spansk udseende, hvor selv gadenavnene stadig står på catalansk.

Hvor skal jeg bo i Alghero?

Alghero Plus er et lille byhus med blot 6 værelser i det centrale Alghero. Hwer er du tæt på rådhuset, Tarragona-parken og Piazza della Mercede.

Læs mere om Alghero Plus her.

Seværdigheder i Alghero

Alghero er en af de få italienske byer, som har bevaret sine mure, der blev brugt til at forsvare byen. En fabelagtig tur får du ude på voldene, hvor havet møder dig og den gamle by. Torri e bastoni di Alghero er belagt med tårne, med udsigt over bugten, men ikke alle er åbne hele tiden. De antikke mure er velegnet til afslapning, med en dertil hørende fantastisk udsigt.

Den gamle bydel, der delvist er omringet af de middelalderlige mure, og labyrintagtige gyder, kan vel næppe findes smukkere og mere fortryllende. Her er de brolagte gader, kranset af høje huse og hvor vasketøjet flagrer over alt. Fra afslapning til den livlige havn. Det er her stemningen og hyggen formerer sig til noget særligt, specielt når aftensmaden skal indtages fra det lokale sardinske køkken.

Områdets bedste strand er Spiaggia di Maria Pia, og når du er ved havet, er der en meget populær sejltur ud til Grotta di Nettuno.

Idyl i det sydlige

Bosa

Bosa finder vi syd for Alghero. Fra Algheros internationale lufthavn, har du lidt over en times kørsel, hvor det er hovedvej SS49 der forbinder Bosa og Alghero. Fra lufthavnen i Cagliari, har du lidt over to timers kørsel.

Seværdigheder i Bosa

Allerførst smutter vi op på Castello di Serravalle, der også er kendt som Castello Malaspina. Der er langt herop, trapperne er stejle, men turen fortjener sig, når du møder det smukke syn der rammer dig. Du får en fantastisk udsigt over byen. Smut gerne ind forbi Chiesa di Nostra Signora, hvor du kan se smukke fresker.

Nede i byen, som ikke er ret stor, men har en enorm charme, finder du bl.a. det historiske centrum ved Sa Costa, der på en dejlig facon, forsøger at kravle op af bakken til Serravalle. I Sa Costa går du i små gyder og krogede gader, og tiden her virker til at være stået helt stille siden middelalderen, hvilket er stærkt charmerende.

Gå en tur ned langs havnepromenaden, mærk stilheden, mærk hyggen der omgiver dig, og tag en kølig drink, en cappucino, eller spis en lokal sardinsk ret sammen med dem der bor, de lokale. Mere italiensk bliver det næppe.

Det varme klima der omgiver Bosa og området, er indbydende for alle, og i særdeleshed for os fra Skandinavien. Rent faktisk, er der flere og flere danskere, der tager dertil. Og det er forståeligt!

Ferie i Bosa

Bosa er en lille malerisk by som er beliggende på Sardiniens nordvestlige kyst, og ikke mindst, er dens smukke beliggenhed godt hjulpet af floden Temo.

Hvor skal jeg bo i Bosa?

Hotel Isola Rossa er et 3-stjernet hotel med lidt over 3 kilometer ind til Bosa. Lækker udendørs pool får du med i denne pakke, der er som skabt til en ferie på Sardinien.

Hvis ikke det er poolen der trækker, er der blot en kilometers penge til stranden. Læs mere om Isola Rossa her.

En kystby ved Orosei bugten

Cala Gonone

Denne lille kystby, ligger ved den pragtfulde Orosei bugt. Fra provinsens hovedstad, Nuoro, og ud til Cala Gonone, har du godt en lille times kørsel. Det skal samtidig siges, at der er et ganske fremragende offentligt bussystem i provinsen. Her kan du nemt og billigt komme rundt, også ud til Cala Gonone.

Ferie i Cala Gonone

Cala Gonone ligger klemt helt ud til havet, og byen går smukt i hånd med det blå hav, som på vidunderligste vis giver et pragtfuldt syn udover Orosei bugten. Byen har den ene skønne strand efter den anden. Bl.a. Cala Cartoe, Ziu Martine, Cala Fuili og Cala Luna, hvor specielt den sidstnævnte, er særdeles populær.

Seværdigheder i Cala Gonone

Grotta del Bue Marino åbner sig langs kyststrækningen i Dorgali, syd for Cala Fuili stranden, er en stor magnet på turisterne. Grotten er 5 kilometer lang, opdelt i to, og er oplyst på 900 meter. Bemærk, at der kun er indgang fra den sydlige gren. Du kan kun besøge stedet fra havet. Her er der flere muligheder at komme derud. Der er sejlafgange fra Cala Gonone, Orosei, Santa Maria Navarrese, Arbatax og La Caletta, og billetterne kan købes i alle kiosker og butikker, som er en god idé at købe dagen forinden du tager derud.

Fra Area del Mannu, godt 4 kilometer fra Cala Gonone, får du en udsigt udover bugten, som sjældent ses smukkere.

Åbent, varmt og indbydende

Cala Luna

Sardinien er kendt for at have nogle af de smukkeste og skønneste strande i Italien, og det er svært at modsige de påstande. Stranden i Cala Luna trækker i den grad op på listen, og kan måske beskrives som den smukkeste på hele støvlen, altså vores elskede Italien?

Vi er kravlet op på Sardiniens østlige kyst, inde på den bredde Golfo di Orosei. Cala Luna er 186 kilometer fra øens hovedstad, Cagliari, og på de kringlede og hyggelige landeveje på Sardinien, vil det være en køretur på knap 4 timer. Er du på ferie i den anden ende af øen, eksempelvis i Alghero, bliver køreturen ikke kortere, tværtimod, for der er nemlig over 4 timers kørsel over til den smukke strand.

Fra lufthavnen i Olbia er der knap 4 timers kørsel.

Du kan også sejle ind til stranden, hvilket også er en oplevelsesrig tur, som godt nok er kort, men er at foretrække end at køre dertil. Der er konstant afgang i små både inde fra Cala Gonone.

Som du kan læse indtil videre, er stranden langt fra de store byer, og det kan i sandhed siges, at stranden er en gemt skat.

Stranden består af lys sand, blandet med en lille smule sten, men de er så små, at du ikke vil opdage dem så de er generende. Havet omkring stranden er naturligvis blåt, men blå på en smuk, helt ufattelig måde, som giver en lyst til at hoppe direkte i havet. Det er jo også det, dét er til!

Der er intet til hindrer for du kan kigge ud over havet og kysten, så langt øjet rækker. Der er åbent, der er varmt og meget indbydende.

Hvor skal jeg bo i Cala Luna?

Hotel Villa Gustui Maris er med 4-stjerner på alle måder lækkert, og med egen udendørs pool, er der ikke skortet på de herlige omgivelser.

Til Cala Luna stranden er der 1.3 kilometer. Skønt, skønt, skønt!

Læs mere om Hotel Villa Gustui Maris her.

Området er naturligvis for alle. Par med eller uden børn, der er klar på en dejlig badeferie, snorkling og ind i mellem det blå azurblå hav, er der også gode muligheder for trekking i det bakkede terræn.

Stedet er især også populær for unge mennesker, og byen har et pulserende natteliv om sommeren, som er lang på disse kanter. Sommeren kan vi godt skrive, at den starter i medio april, og slutter senest i slutningen af september.

Vi startede med at skrive, at Cala Luna er den smukkeste strand i Italien. Det er der naturligvis delte meninger omkring, men der er kun en måde at finde ud af det på. Tag afsted!

Et paradis med sandstrand

Castelsardo

Vi befinder os helt oppe på Sardiniens nordlige kyst, ved den smukke bugt Golfo dell’Asinara. Fra lufthavnen i Alghero, har du lidt over en times kørsel op til Castelsardo, der tager dig på en forrygende tur på de sardinske landeveje. Er du på Sardiniens østkyst, det kunne være tæt på lufthavnen ved Olbia, så har du små to timers kørsel til Castelsardo.

Netop turen fra Olbia findes næppe meget smukkere på denne jord.

Ferie i Castelsardo

Som skrevet, Golfo dell’Asinara, omgiver med sin skønhed, Castelsardo. Bugten er et stort paradis med mange kilometers sandstrand, hvor de mest kendte er Balai, og La Pelosa. Og nu vi taler om strand og ordet “kendt”, er det almindeligt kendt, at Sardinien kan prale af, at de har nogle af de bedste strande i Italien. Nogle af dem, finder du altså her ved Castelsardo.

Denne rolige, skønne og vidunderlige lille badeby, bliver brudt af Concattedrale di Sant’Antonio abate. En mastodontisk katedral, der med sin byggestil, har gener fra Catalonien.

Seværdigheder i Castelsardo

Byens største udflugtsmål, udover strandende, er uden tvivl Roccia dell’Elefante, der ligger godt 4 kilometer fra Castelsardo, hvor du kommer ud via SS134. Den 4 meter høje sten, er, som navnet også antyder, udformet som en elefant.

Castelsardo er med sin skønhed, naturligvis på listen over “I borghi piú bella d’Italia”, der tæller listen over de smukkeste landsbyer i Italien.

Krystaltklar vand og sol

Spargi ved La Maddalena

Det er måske den smukkeste af øgruppen, Spargi, nord for Sardinien. Vi er ved havet i Sassari provinsen, helt oppe ved La Maddalena øerne, hvor den ene ø er smukkere end den anden. Og så er det faktisk sandt!

Det er ikke nogen stor ø, men til gengæld er den høj. 153 meter over havet ved det højeste punkt, og der er i sandhed meget strand, omgivet af det reneste blå vand.

Den nærmeste lufthavn, er Olbia lufthavnen.

Kysterne er generelt høje og stenede, med smukke granitformationer, der afspejles i de omkringliggende farvande i de meget fredelige og idylliske fjorde. De mange bugter laver helt gennemsigtigt vand, hvor havbunden står krystalklart foran sig, mens solen bager på sig med en voldsomhed, der kræver den højeste faktor indenfor solcremen.

De smukkeste kyster er den sydlige og østlige, mens den vestlige har et temmelig ujævnt terræn, med mere granit end sand.

Nordkysten er imponerende og betagende, hvor selv de forladte fæstninger fra 2. verdenskrig er fascinerende. Det er her turisterne bliver lokket til, og der kommer mange besøgende, her, og til La Maddalena, Palau og Santa Teresa.

Hvide sandstande og luxus på Sardinien

Costa Smeralda

Vi befinder os på Sardiniens nordkyst. Fra lufthavnen i Alghero, har du godt 160 kilometer, men bemærk her, at der ikke ligefrem er 3-sporede motorveje, så turen i bil, kan nemt snige sig op over to timers kørsel. Er du på ferie i den sydlige del af Sardinien, nærmere bestemt ved Cagliari, og du finder lyst til den vilde natur og ikke mindst skønhed, så har du næsten 300 kilometers vej foran jer.

Men det er i sandhed også det værd!

Ferie i Costa Smeralda

Costa Smeralda var tidligere en afsidesliggende, og ikke mindst vild naturstrækning, der strækker sig fra Golfo di Cugnana og videre til Golfo di Arzachena, og har siden 1950’erne været et populært rejsemål.

Kyststrækningen er områdets helt store turistkilde, og ser man nærmere på området, hvor det azurblå hav bølger ind i de hyggelige bugter på de fineste strande du kan tænke dig, finder man svaret på hvorfor.

Øgruppen La Maddalena, der består af en række små-øer, er populært for sejlere og dykkere i det smaragdgrønne vand. La Maddalena er en af nationalparken, Parco Nazionale dell’Arcipelago di La Maddalena. Fra Palau, er der hyppige færgeafgange til La Maddalena.

Seværdigheder i Costa Smeralda

Porto Cervo er Costa Smeraldas hovedby. Her finder du små, og meget, meget, dyre butikker, lækre restauranter og store luksushoteller. Læg vejen forbi Chiesa Stella Maris, en fantastisk bygning af en kirke, der falder helt naturligt ind i byggestilen i byen.

Selvom området er dyrt, og der i turistbøgerne står, at det er for milliardærer, og dem der er rigere end det, skal du ikke holde dig væk, selvom du ikke har en milliard på tegnebogen. Området er fantastisk, også for os, der sagtens kan nøjes med ikke-luksus hoteller.

Ferieby ved foden for Monte Ortobene

Atzara

Atzara er en lille malerisk by, smuk som bare pokker, der ligger lige midt på Sardinien. Vi er i nærheden af bjergkæden, Gennargentu, der med sit højeste punkt, Punta La Marmora, når op over 1.800 meter over havet.

Nede fra Sardiniens hovedstad, Cagliari, og byens lufthavn, er der små to timers kørsel. En lille smule længere afstand, er der op til lufthavnen ved Alghero.

Brosten og gotisk kirke

Atzara er stærkt præget af et charmerende centrum fra middelalderen i fascinerende omgivelser på brostensbelagte gader, der alle fører op til sognekirken, som i sig selv er hjem for mange skatte.

Den gotiske kirke, Chiesa di Sant’Antioco indeholder dyrebart sølv fra det 16. århundrede. Derudover er kirken, Chiesa di Santa Maria Bambina bestemt også et besøg værd.

Atzara er forbundet med indgroede traditioner og gamle kulturer, der stammer helt fra Nuraghi tiden.

Nuraghe

Her inde midt på Sardinien, hvor der er så stille, at du kan høre græsset gro, er der plads til det meste, i hvert fald til en fredfyldt ferie, men dog langt til de dejlige strande, som Sardinien er så kendt for.

Bliver du inde på den centrale del af øen, er det oplagt at udforske de kegleformede nuraghe, der om noget, er Sardiniens kendte varetegn.

Sardiniens mystiske varetegn

Nuraghe

Nuraghe. Du har sikkert set dem på masser af billeder fra Sardinien, den kegleformede bygning, der er bygget af enorme sten, og kun sten og blokke, er Sardiniens, vel nok mest kendteste varetegn.

Nuraghefolket

Men hvem byggede dem? Ja, udover at vi ved det var Nuraghefolket, ved det sardinske folk, det rent faktisk ikke. Man er dog klar over, at det er mange år siden de var her, fra cirka 1800 til 300 f.kr. Det er mange år siden, og formentlig vil det tage ligeså mange år, at finde mysteriet om dette folk.

Som skrevet finder du dem overalt på Sardinien, men dog mest på den centrale del af øen. Det anslås, at der er mellem 7- og 9.000 Nuragher på Sardinien. I området Valle dei Nuraghi, oppe ved Sassari, finder du mange på et overskueligt område.

Su Nuraxi

Ved byen Barumini, godt en times kørsel nord for Cagliari, finder du området Su Nuraxi. Landsbyen er den største Nuraghi by på Sardinien, og dermed også i verden. Her blev der i 1950’erne, fundet arkæologiske fund, der har givet svar på nogle af de mange spørgsmål om Nuraghe.

Su Nuraxi kom på UNESCOs verdensarvsliste i 1997. Italien har jo som bekendt en enorm lang liste på verdensarvslisten, men dette er dog nok det mest usædvanlige blandt de mange vidundere, som det skønne støvleland byder på.

Ferieby ved foden for Monte Ortobene

Nuoro

Nuoro ligger i det i det nord-vestlige Sardinien. Fra de populære feriesteder i nordsardinien, har du fra Alghero lidt over to timers kørsel, og fra La Maddalena er der lidt over 2 timer og 30 minutters kørsel i bil. Skal du besøge byen sydfra, er det vej SS 131, der på fremragende vis forbinder Sardinien fra Cagliari i syd, til Olbia i nord.

Ferie i Nuoro

Byen har en fantastisk beliggenhed ved foden for Monte Ortobene, som vi kommer tilbage til længere nede. Byens centrum er hyggelig og varm, og varmt, det er der. Piazza Sebastiano Satta, er beliggende tæt ved hovedgaden, prydes af flotte skulpturer, bygget af sten fra det tidligere omtalte Monte Ortobene.

Seværdigheder i Nuoro

Den store domkirke, Cattedrale di Santa Maria della Neve, finder du Nuoros historiske centrum. Santa Maria er en de vigtigste, katolske kirker i byens omegn. Chiesa della Madonna delle Grazie, med den meget anderledes facade, er også et besøg værd, når turen går til Nuoro.

På Museo della vita e delle tradizioni popolari sarde, som du finder ved bakken Sant’Onofrio, kan du komme mange hundrede år tilbage i den sardinske tøjstil, der fremvises fra alle egne på den italienske ø.

Nuoros nærmeste nabo, Monte Ortobene, når sit højdepunkt 955 meter over havet. Højdepunkter har det i ordets forstand, rigeligt af, hvor der er flere anlagte stisystemer, der tager dig igennem pragtfulde udsigter over Sardiniens øde landskaber.

Sørg for at være i Nuoro den sidste søndag i august, hvor den store folkefest, Sagra del Redentore finder sted. Her kommer områdets imponerende folkedragter for alvor i brug. Festivallen er et stort tilløbsstykke, og det er i sandhed en fest!

Sardiniens nordlige del

Saccargia

Basilica della Santissima Trinita di Saccargia, for at få kirkens fulde navn med, er en romansk kirke i den nordlige del af Sardinien. Kirken ligger ved den lille landsby, Codrongianos, med blot 1.300 indbyggere, der ligger i Sassari provinsen.

Fra Saccargia og ind til Sassari by, er der cirka 12 kilometer.

Saccargia er den vigtigste romanske kirke på Sardinien. Bygget af de lokale sten, sort basalt og hvide kalksten.

Kirken stod færdig i år 1116 efter kristus, men blev fuldstændig forladt, efterladt í ruiner i det 16. århundrede. Genopbyggelsen blev igang sat i 1903, og varede frem til 1906. Det er altså i rigtig mange år, hvor den ikke er blevet benyttet.

Men det gør den nu, og du kan læse mere på kirkens hjemmeside, om de mest nyttige informationer.