Piemonte

Stolt vinregion i Italien

Ferie i Piemonte

Piemonte er en region med enorme kontraster. Fra dens flade grønne marker med floden Po, den vidunderlige og verdenskendte sø, Lago Maggiore, til de høje og sneklædte Alper.
Piemonte på 20 sekunder

Den store poslette, med alle dens sidefloder, giver gunstige vilkår for landbruget. Mad og drikke er da heller ikke nogen mangelvare i Piemonte, hvor Asti næppe behøver nærmere betegnelse for hvad de byder på.

Asti forbindes ofte udelukkende med den søde spumante (mousserende) vin, men er i virkeligheden den centrale akse i Italiens fornemste vinregion. Piemonte er i særdeleshed en stor og stolt vinregion, hvor de bedste kommer fra Langhe-bjergene sydvest for Torino, der leverer to af Italiens fineste rødvine. De fyldige og længelevende Barolo og Barbaresco vine.

Her ligger Piemonte
Her ligger Piemonte
Ferie i Piemonte
Massevis af kontraster

Mere end Torino

Piemonte har meget at byde på. Fra de utallige rismarker så langt øjet rækker, som mætter millioner af maver hvert år, hvor tallerkenen er fyldt op med risotto til regionens stolte vintraditioner.

Piemonte forbindes ofte med to vine: Asti og Barolo. Hvor Asti ofte forbindes den søde spumante vin, kaldes Barolo “kongernes vin” – så er det vist sat på plads!

Vi kommer ikke udenom Piemonte, uden at nævne regionens hovedstad, Torino, der havde status som Italiens hovedstad fra 1861 til 1865. De fleste vil tænke på Torino, som en kedelig, industriel storby, som intet har at byde på. Dette erdog langt fra sandheden.

Torino i Piemonte
Vinmarker i Piemonte

Torino er da også et økonomisk kraftcenter i Italien, som har trukket mange mennesker til byen sydfra, for at skaffe arbejde på f.eks Fiat fabrikkerne.

Men byen er i sandhed en perle! Med fremragende barokarkitektur, der står i skærende kontrast til Mole Antonelliana, og til museer i verdensklasse.

Torinos centrum er så smuk, at tiden står stille, helt stille, mens du nyder larmen/stilheden på Piazza Castello, eller nyder aftensmaden på en af de mange restauranter på Piazza Vittorio Veneto, med floden Po som nærmeste, der hastigt løber forbi.

Vi har skrevet en artiklel om Torino her

Hotel Piemontese i Bergamo
Agruturismo
Luksushotel

Booking.com har et fantastisk udvalg af hoteller, feriehuse og meget mere i Piemonte. 

Her skal du overnatte i Piemonte

De bedste hoteller i Piemonte

Det gælder om, at være ude i god tid, hvis du skal have de bedste priser på hotellet til ferien i Piemonte.

Vi anbefaler Booking.com, når du skal bestille hotel. Det er super nemt, og de har nogle gode fordele.

  • Prismatch, så du er sikker på at få den bedste pris på dit hotel
  • 24/7 dansk kundeservice
  • Ingen booking gebyrer.

Se de bedste hoteller i Piemonte her

En perle ved Orta søen

Orta San Giulio

Denne lille hyggelige by, ligger ved Lago d’Orta, Orta søen, i den nordlige del af Piemonte. Herfra er der blot er en times kørsel fra Malpensa lufthavnen ved Milano, og kommer du fra sydvest, nærmere bestemt Torino, er der halvanden times kørsel fra byens lufthavn.

Det er sandsynligvis fortsat de færreste, endnu!, som der kører på ferie fra Skandinavien, udelukkende for at komme til Lago d’Orta, men der er faktisk kun 12 timers kørsel.

Ferie i Orta San Giulio

Bekendelser er i nogle tilfælde nødvendige her i livet, også for skribenten, som først indenfor de sidste 4-5 år opdagede denne guldperle af en by, hvis beliggenhed er i særklasse, og sammenligningerne med de smukkeste byer langs Lago Maggiore, er ikke skudt helt ved siden af.

Orta San Giulio stikker som en hale ud på Orta søens, østlige side, og har en pragtfuld udsigt over søen, og over på den lille charmerende ø, Isola di San Giulio. Fra byen er der konstant ruter ud til øen. Isola di San Giulio er ikke stor, faktisk meget lille, alligevel rummer den nogle flotte bygninger. Kirken, Basilica di San Giulio, og Abbazia Mater Ecclesiae, øens gamle kloster, kan nydes, plus øens enorme charme.

Seværdigheder i Orta San Giulio

Byen Orta San Giulo, kan naturligvis også være stolte af, at være nævnt på UNESCOs verdensarvsliste. Det er det romersk-katolske kapel, Sacro Monte di Orta, der er én blandt 9 bygninger der er på listen, under navnet Sacro Monte. Her har de været siden 2003.

Du skal naturligvis heller ikke misse det smukke palads, Palazzo Penotti Ubertini, der ligger centralt i byen, og Castello di Buccione. Orta San Giulio byder også på store og prægtige villaer, bl.a. Villa Bonola, Villa Crespi og i særdeleshed, Villa Bossi, er alle uundværlige besøg byen.

Orta San Giulio er fortjent at finde på listen over de smukkeste landsbyer i Italien, Borghi piu belli d’Italia, og har ligeledes fået det orange flag, tildelt af Touring Club Italiano.

Nyd stilheden og den maleriske ro i byen, med et fremragende glas vin fra Ghemme området, syd for søen. Mere behageligt bliver det ikke.

Fantastisk atmosfære ved Lago Maggiore

Stresa

På Lago Maggiores vestlige bred, gemmer der sig den lille perle af en by, Stresa. Fra Malpensa lufthavnen, er der blot 50 kilometers kørsel til byen, og inde fra centrum af Milano, er der godt 5 kvarters kørsel, små 100 kilometer. Fra centrum af Torino, har du halvanden times kørsel. Stresa liger tæt ved motorvej A26, der forbindes fra Genova i Ligurien, og hele vejen op til Gravellona Toce, lige nord for byen.

Ferie i Stresa

Stresa ligger ved Lago Maggiores side, som tilhører Piemonte. Byen er den kendteste og livligste by ved denne flotte sø, og her er turismen den helt store indtægtskilde, også af folk med tegnebogen spækket op med guld. Stresa ligger i et betagende område, som et smukt maleri, omgivet af de grønne landskaber og Maggiores blå vand.

Det er den hyggelige atmosfære, med de pragtfulde villaer, der præger denne lille by. Her er de store attraktioner, Villa Ducale, bygget omkring 1770. Villa Dell’Orto, bygget i 1900, og ikke mindst den store, Villa PallaVicino, og dens enorme park med dertil hørende dyrepark.

Seværdigheder i Stresa

Tag svævebanen op til Monte Mottarone, hvorfra du har en fantastisk udsigt til 7 søer, her i blandt, naturligvis Lago Maggiore. Mottarone byder derudover på fantastiske muligheder for trekking, mountainbike, samt skisportsmuligheder om vinteren. Der er liv her 365 dage om året.

Tilbage i Stresa, som er den store afsejlingsby ud til de Borromesiske øer, Isole Borromee, der ligger lige udenfor byen. Her er Isola Bella værd at nævne, med smukke haver og store vidunderlige villaer.

Stresa er hygge og afslapning, midt i et stort, levende maleri.

Smuk landsby med alperne i baghaven

Usseaux

Så tæt på grænsen til Frankrig som vi kan komme det, med Alperne i baghaven, og godt halvanden times kørsel vest for Torino, finder du byen med det fransk-klingende navn, Usseaux.

Ferie i Usseaux

Usseauxs placering er retfærdigt belønnet, og er at finde på Piu borghi d’italia, over en af de smukkeste landsbyer i Italien. Landsby er faktisk ikke uden sandhed, uden det skal defineres hvornår en landsby, virkelig bliver en landsby, men med cirka 200 indbyggere, er det ikke helt ved siden af.

Seværdigheder i Usseaux

Området omkring Usseauxs, er stærkt præget af natur, og den store naturpark, Parco naturale Orsiera-Rocciavré, ligger lige midt i hele skønheden. Her rager det højt op i himlen, med Alpernes smukke vidder, og det topper ikke før vi rammer Monte Orsiera med sine 2878 meter over havet. Imponerende syn!

Parco naturale del Gran Bosco di Salbertrand, der ligger lige nord for Usseaux, er med sine næsten 4000 ha, og sin fantastiske flora og fauna, bestemt også et besøg værd.

Hold øje med byens eventkalender når du skal afsted. Her er der mange forskellige og festlige indslag, primært om sommeren at finde.

En times tid fra Torino

Barolo

Som alle ved, er Piemonte en stor kontrast (dette har du jo læst her på siden), fra de sneklædte Alper i nord, til de grønne og flade enge i regionens sydlige del. Hovedstaden Torino, tiltrækkes af sin skønhed, naturligvis af de fleste turister til regionen, men tag på en en-dags tur til Barolo i Cuneo provinsen, den er kun en times kørsel væk. Kort derfra ligger Alba, der er kendt for sine trøfler.

Hygge og rødvin!

Barolo er en lille, hyggelig by, der er mest kendt for sine verdenskendte rødvine, der kommer fra nebbiolo druen. De flotte vinmarker spreder sig udover et gigantisk område, mens byen blot dækker 5 kvadratkilometer.

Byen er så lille, gaderne er smalle, derfor er det at fortrække, at du parkerer din bil (hvis du har den med), udenfor byen, hvor der er fremragende Parkerings muligheder. Det er hyggeligt i byen, at gå op og ned ad de små stræder. Det er dog også en fordel at have en bil med, da du så kan køre rundt i det flotte områder, og se de store vingårde, hvor der produceres vin i massevis.

Vingårde på vingårde, på de flotteste vinmarker på rad og række, skænkes der naturligvis også en god flaske, eller nok nærmere et enkelt glas vin, måske to. De to kendteste vinsmagnings-udbydere, er Cru Cannubi og Marchesi di Barolo. Inde i byen kan du naturligvis få arrangeret en tur i området, for ganske lave priser.

Tag en tur med på vinsmagning i denne video.

Castello Falletti

Barolo er ikke kendt for ret meget andet end vin, men det rækker jo også fint, men kig alligevel på det flotte Castello Falletti, der ligger i den centrale del af byen. Læs mere på byens officielle hjemmeside, hvor du finder flere nyttige informationer og guides.

Du er ikke den eneste turister, der kommer for at smage på vin, dette gør dog ikke stemningen dårligere. Skal undertegnede komme med et godt råd, besøg det i det tidlige forår, eller i det sene efterår, omkring oktober.

God rejse til Barolo, og Piemonte!