Piemonte

Stolt vinregion i Italien

Ferie i Piemonte

Piemonte er en region med enorme kontraster. Fra dens flade grønne marker med floden Po, den vidunderlige og verdenskendte sø, Lago Maggiore, til de høje og sneklædte Alper.
Piemonte på 20 sekunder

Den store poslette, med alle dens sidefloder, giver gunstige vilkår for landbruget. Mad og drikke er da heller ikke nogen mangelvare i Piemonte, hvor Asti næppe behøver nærmere betegnelse for hvad de byder på.

Asti forbindes ofte udelukkende med den søde spumante (mousserende) vin, men er i virkeligheden den centrale akse i Italiens fornemste vinregion. Piemonte er i særdeleshed en stor og stolt vinregion, hvor de bedste kommer fra Langhe-bjergene sydvest for Torino, der leverer to af Italiens fineste rødvine. De fyldige og længelevende Barolo og Barbaresco vine.

Her ligger Piemonte
Her ligger Piemonte
Ferie i Piemonte
Massevis af kontraster

Piemonte er meget mere end Torino

Piemonte har meget at byde på. Fra de utallige rismarker så langt øjet rækker, som mætter millioner af maver hvert år, hvor tallerkenen er fyldt op med risotto til regionens stolte vintraditioner. Piemonte forbindes ofte med to vine: Asti og Barolo. Hvor Asti ofte forbindes den søde spumante vin, kaldes Barolo “kongernes vin” – så er det vist sat på plads!

En god 3 minutters video fra Piemonte, hvor jeg håber du kan mærke stemningen fra Torino og de smukkeste landsbyer i Piemonte og vinmarkerne i Langhe.

Vi kommer ikke udenom Piemonte, uden at nævne regionens hovedstad, Torino, der havde status som Italiens hovedstad fra 1861 til 1865. De fleste vil tænke på Torino, som en kedelig, industriel storby, som intet har at byde på. Dette erdog langt fra sandheden.

Torino er da også et økonomisk kraftcenter i Italien, som har trukket mange mennesker til byen sydfra, for at skaffe arbejde på f.eks Fiat fabrikkerne. Men byen er i sandhed en perle! Med fremragende barokarkitektur, der står i skærende kontrast til Mole Antonelliana, og til museer i verdensklasse.

Torinos centrum er så smuk, at tiden står stille, helt stille, mens du nyder larmen/stilheden på Piazza Castello, eller nyder aftensmaden på en af de mange restauranter på Piazza Vittorio Veneto, med floden Po som nærmeste, der hastigt løber forbi.

Vi har skrevet en artiklel om Torino her

Hotel Piemontese i Bergamo
Agruturismo
Luksushotel

Booking.com har et fantastisk udvalg af hoteller, feriehuse og meget mere i Piemonte. 

Her skal du overnatte i Piemonte

De bedste hoteller i Piemonte

Det gælder om, at være ude i god tid, hvis du skal have de bedste priser på hotellet til ferien i Piemonte.

Vi anbefaler Booking.com, når du skal bestille hotel. Det er super nemt, og de har nogle gode fordele.

  • Prismatch, så du er sikker på at få den bedste pris på dit hotel
  • 24/7 dansk kundeservice
  • Ingen booking gebyrer.

Se de bedste hoteller i Piemonte her

Asti

Jeg tænker du kender navnet Asti, som du formentlig har drukket en varm sommeraften, iskoldt, på din egen terrasse eller på en café i Italien.

Asti er til at komme til, hvad enten du skal dertil med bil eller det offentlige fra Torino. Byen ligger godt 50 kilometer fra Torino, og her går motorvej E70 hele vejen til Asti. Med toget fra Torino kan du komme til Asti på under en time.

Byen er naturligvis kendt for sine vine, hvis vinmarker ligger omkring byen og i gigantiske områder i omegnen. Det fantastiske syn over markerne vil jeg anbefale dig at se nærmere på, hvis du selvfølgelig har tiden til det, ellers møder det dig allerede inden du kommer til byen.

Har du været til Palio løbet i Siena, er der også anledning til at tage til Asti i september, hvor du også kan finde Palio i byen.

Palio i Asti

Dette legendariske hestevæddeløb er det ældste af sin slags i Italien. Begivenheden finder sted den tredje søndag i september, og løbet har fundet sted i mere end 1000 år.

Til de 3 løb kommer der 6 distrikter, 8 landsbyer og 7 kommuner, som alle bringer deres farver til byen, til netop den begivenhed, som alle ser så meget frem mod.

Løbet blev kørt gennem hele byen indtil 1861, herefter blev det flyttet indtil Piazza Campo del Palio i 1967, og endelig i 1988, blev løbet flyttet til Piazza Alfieri.

Udover æren får vinderen et banner, der er lavet af en lokal eller en international kunstner, som vinderen kan hænge op på sit sted for at symbolisere sejren.

Piemonte Asti

Seværdigheder i Asti

Asti byder på flere religiøse bygninger, som du sagtens kan få en hel dag til at gå med og se på, og ikke mindst træde indenfor og studere de flotte malerier der findes.

På Palazzo Alfieri finder du den flotte barokbygning, der fra slutningen af 1600-tallet, overgik til Alfieri familien, og hvor digteren Vittorio Alfieri boede.

Bygningen blev renoveret i 1900-tallet, for at blive til museum, som du kan se fra de flotte værelser til den smukke have, for at studere den store dramatikers liv.

I Palazzo Mazzetti, som ligger samme sted, kan du se Pinacoteca di Asti, der er byens kunstgalleri. Efter adskillige renoveringer blev stedet genåbnet for publikum i 2011.

Vi bliver på Corso Alfieri og kigger indenfor i Palazzo Ottolenghi. Det er givetvis en af de smukkeste bygninger i Asti, og den dag i dag, er den stadig med til at bevare sin charme.

I dag huser det Risorgimento museet og æreshuset, hvor du kan se flere flotte værker og malerier.

Cattedrale di Santa Maria Assunta

Der også er kendt for duomo, er rekonstrueret i 3 omgange, som fandt sted i 6 århundreder. Bygningen er lavet af terracota og tuf. Klokketårnet havde en gang 7 etager, men er nu ned på 6 og her er vi tilbage i 1200-tallet for opførelsen af denne.

Katedralen finder du på Piazza Cattedrale og du undgår ikke at se den. Billedet er fra min tur til Piemonte i november 2021.

Jul i Asti

Igennem de sidste 25 år, hvor jeg kontinuerligt har rejst til Italien flere gange om året, har jeg aldrig været forbi støvlelandet i november eller december. Måske, og især efter turen til Piemonte i den sidste uge i november, er det på tide at besøge Italien i julemåneden. Smukt og fascinerende er det i hvert fald.

Asti er i hvert fald en rigtig juleby, der allerede på dette tidspunkt havde pyntet byen op til den store højtid. Inde på Piazza Cattedrale, var der stillet byens store juletræ frem og omkring træet, stod der små boder, som byens erhvervsdrivende, kunne sælge deres ting og sager og ikke mindst sælge varm kaffe og søde sager fra.

Julen i Asti er tiltalende og det må jeg da i den grad også anbefale dig at prøve.

Piemonte Asti
Piemonte Asti
Fantastisk atmosfære ved Lago Maggiore

Stresa

På Lago Maggiores vestlige bred, gemmer der sig den lille perle af en by, Stresa. Fra Malpensa lufthavnen, er der blot 50 kilometers kørsel til byen, og inde fra centrum af Milano, er der godt 5 kvarters kørsel, små 100 kilometer. Fra centrum af Torino, har du halvanden times kørsel. Stresa liger tæt ved motorvej A26, der forbindes fra Genova i Ligurien, og hele vejen op til Gravellona Toce, lige nord for byen.

Ferie i Stresa

Stresa ligger ved Lago Maggiores side, som tilhører Piemonte. Byen er den kendteste og livligste by ved denne flotte sø, og her er turismen den helt store indtægtskilde, også af folk med tegnebogen spækket op med guld. Stresa ligger i et betagende område, som et smukt maleri, omgivet af de grønne landskaber og Maggiores blå vand.

Det er den hyggelige atmosfære, med de pragtfulde villaer, der præger denne lille by. Her er de store attraktioner, Villa Ducale, bygget omkring 1770. Villa Dell’Orto, bygget i 1900, og ikke mindst den store, Villa PallaVicino, og dens enorme park med dertil hørende dyrepark.

Seværdigheder i Stresa

Tag svævebanen op til Monte Mottarone, hvorfra du har en fantastisk udsigt til 7 søer, her i blandt, naturligvis Lago Maggiore. Mottarone byder derudover på fantastiske muligheder for trekking, mountainbike, samt skisportsmuligheder om vinteren. Der er liv her 365 dage om året.

Tilbage i Stresa, som er den store afsejlingsby ud til de Borromesiske øer, Isole Borromee, der ligger lige udenfor byen. Her er Isola Bella værd at nævne, med smukke haver og store vidunderlige villaer.

Stresa er hygge og afslapning, midt i et stort, levende maleri.

Smuk landsby med alperne i baghaven

Usseaux

Så tæt på grænsen til Frankrig som vi kan komme det, med Alperne i baghaven, og godt halvanden times kørsel vest for Torino, finder du byen med det fransk-klingende navn, Usseaux.

Ferie i Usseaux

Usseauxs placering er retfærdigt belønnet, og er at finde på Piu borghi d’italia, over en af de smukkeste landsbyer i Italien. Landsby er faktisk ikke uden sandhed, uden det skal defineres hvornår en landsby, virkelig bliver en landsby, men med cirka 200 indbyggere, er det ikke helt ved siden af.

Seværdigheder i Usseaux

Området omkring Usseauxs, er stærkt præget af natur, og den store naturpark, Parco naturale Orsiera-Rocciavré, ligger lige midt i hele skønheden. Her rager det højt op i himlen, med Alpernes smukke vidder, og det topper ikke før vi rammer Monte Orsiera med sine 2878 meter over havet. Imponerende syn!

Parco naturale del Gran Bosco di Salbertrand, der ligger lige nord for Usseaux, er med sine næsten 4000 ha, og sin fantastiske flora og fauna, bestemt også et besøg værd.

Hold øje med byens eventkalender når du skal afsted. Her er der mange forskellige og festlige indslag, primært om sommeren at finde.

En times tid fra Torino

Barolo

Som alle ved, er Piemonte en stor kontrast (dette har du jo læst her på siden), fra de sneklædte Alper i nord, til de grønne og flade enge i regionens sydlige del. Hovedstaden Torino, tiltrækkes af sin skønhed, naturligvis af de fleste turister til regionen, men tag på en en-dags tur til Barolo i Cuneo provinsen, den er kun en times kørsel væk. Kort derfra ligger Alba, der er kendt for sine trøfler.

Hygge og rødvin!

Barolo er en lille, hyggelig by, der er mest kendt for sine verdenskendte rødvine, der kommer fra nebbiolo druen. De flotte vinmarker spreder sig udover et gigantisk område, mens byen blot dækker 5 kvadratkilometer.

Byen er så lille, gaderne er smalle, derfor er det at fortrække, at du parkerer din bil (hvis du har den med), udenfor byen, hvor der er fremragende Parkerings muligheder. Det er hyggeligt i byen, at gå op og ned ad de små stræder. Det er dog også en fordel at have en bil med, da du så kan køre rundt i det flotte områder, og se de store vingårde, hvor der produceres vin i massevis.

Vingårde på vingårde, på de flotteste vinmarker på rad og række, skænkes der naturligvis også en god flaske, eller nok nærmere et enkelt glas vin, måske to. De to kendteste vinsmagnings-udbydere, er Cru Cannubi og Marchesi di Barolo. Inde i byen kan du naturligvis få arrangeret en tur i området, for ganske lave priser.

Tag en tur med på vinsmagning i denne video.

Castello Falletti

Barolo er ikke kendt for ret meget andet end vin, men det rækker jo også fint, men kig alligevel på det flotte Castello Falletti, der ligger i den centrale del af byen. Læs mere på byens officielle hjemmeside, hvor du finder flere nyttige informationer og guides.

Du er ikke den eneste turister, der kommer for at smage på vin, dette gør dog ikke stemningen dårligere. Skal undertegnede komme med et godt råd, besøg det i det tidlige forår, eller i det sene efterår, omkring oktober.

God rejse til Barolo, og Piemonte!

Lago Maggiore

Inden du bestiller ferien til Piemonte og i dette tilfælde, Lago Maggiore, er det måske lige en ide at læse om stedet. Det kan du selvfølgelig gøre her på vores side, som du kan gøre ved at trykke på linket herunder.

Piemonte
Sacra san Michele Piemonte

Sacra di San Michele

Vi er taget på besøg ved den enorme kirke, Sacra di San Michele, der nærmest er et symbol i Piemonte, og er en af de mest fremtrædende, religiøse bygninger i Alpeområdet. San Michele er i romansk arkitektur i gotisk stil.

San Michele ligger mellem Torino og den fransk/italienske grænse, nær landsbyen, Sant’Ambrogio di Torino. Inde fra Torinos centrum, er der under 40 kilometer, men beregn køretiden til omkring en time.

Dystre billede af San Michele

Sacra di San Michele virker umiddelbart som et uhyggeligt sted, når man ser billeder fra stedet, der er optaget i mørke, eller hvor kirken er indhyllet i tåge, når dette indtager bakkerne omkring. Men når du besøger kirken i dagslys, er det helt modsat og meget hyggeligt. Føl bl.a. den ro, som der er omkring stedet, forholdsvis højt oppe i vejret, tæt på Alperne.

Uhyggen forsvinder fuldstændig, når du læser på den officielle hjemmeside, at der er forskellige former for koncerter, hvor Gospel bl.a. er meget populært, som det er i så mange andre kirker.

Ruterne til San Michele

Du kan komme til San Michele via to ruter, som der er meget populære blandt vandre og generelt folk, som elsker den rolige natur. Den ene fra Chiusa di San Michele, mens den anden går nede fra Sant’Ambrogio. Begge ruter går i 600 meters højde, og der skal ikke herske nogen tvivl om, at formen skal være god, for at klare turen og ikke mindst højden.

Kan du ikke få højde nok, er der også en rute, som nærmer sig 900 meter over havets overflade.

Kirken er også værd at besøge ind i mellem vandreturene, hvor der bliver samlet op forskellige steder i området, og man går sammen op til San Michele. Her vil du bl.a. opleve forskellige smagsprøver fra egnen.

Mærk kulturen helt tæt på i de italienske Alper!

UNESCO i Piemonte

Piemonte er en rig region, når vi snakker om skønhed, og denne former sig i arkitektur, vinmarker, de smukkeste bygninger og en storslået historie. Alt dette er da også blevet anerkendt af UNESCO og kommet på deres verdensarvsliste.

Hvis du bliver her på siden lidt endnu, så kan vi sammen finde ud af, hvor du skal køre hen for at se disse fantastiske steder.

Inden vi kommer dertil, så er det værd at bemærke, at skulle du ikke have en bil til rådighed, så har regionen et fantastisk netværk af jernbaner, hvor togene naturligvis går til de større byer, og skal du ud på landet for at se på vinmarker, eller små landsbyer, så er der fremragende busforbindelser til de fleste steder.

Piemonte

Palafitticoli – Forhistoriske pælehuse

De forhistoriske pælehuse i Alperne er en række af 111 arkæologiske steder i Alperne. Disse første bosteder er placeret rundt omkring i Europa, der indbefatter Schweiz, Frankrig, Østrig, Slovenien og Italien.

UNESCO optog det på deres verdensarvsliste i 2011.

Af de 111 bosteder, er der placeret 19 i Italien, hvor de så er placeret i 5 regioner. Her kan vi tælle 10 i Lombardiet, 4 i Veneto, 2 i Trentino-Alto Adige, 1 i Friul Venezia Giulia og så har vi Piemonte, som kan prale af at have 2 steder.

Bostederne findes ved søer eller ved særligt fugtige områder, som også kan kaldes en sø. I Italien, er der især ved Gardasøen og søerne oppe ved Varese, Lago Maggiore og Lago d’Orta.

I Piemonte finder du ved Viverone, som du finder mellem Torino og Biella, og oppe ved Lago Maggiore, helt præcist ved byen Arona, hvor du finder det lidt udenfor byen.

Billedet som du kan se, er taget fra Arona.

Turen til Arona

For det var netop ved Arona, at jeg en dag i slutningen af november, tog op for netop at se disse pælehuse. Men lad mig skrive det med det samme. Det lykkes ikke.

Til gengæld kan jeg fortælle dig, at det ved første øjekast virkede lidt komplekst at finde ud til stedet. Jeg kørte fra Milano af, go det eneste jeg havde gjort, var at sætte min GPS til Arona, og intet andet, for jeg var ret overbevist om, at disse måske lå tæt på centrum, for som du måske ved, så ligger Arona helt ud til Lago Maggiore.

Jeg kunne og burde havde gjort mit forarbejde bedre, og kørt direkte ud til søen, Lago di Mercurago, men i stedte kørte jeg ind til centrum. Først her var jeg så nødsaget til at sætte min GPS til, så jeg kunne finde derud, som jeg så fandt ud, faktisk lå et stykke fra centrum.

Endelig efter jeg havde kørt temmelig meget rundt, i den forholdsvis lille by, kom jeg ud til en parkeringsplads, hvorfra man rent faktisk kunne komme ud til søen. Der er godt nok en vej op til søen, men der stod et skilt, hvorpå ”Kørsel forbudt” var placeret.

Derfor gik jeg turen, som vel tog en 10-15 minutter, kom ud til søen, men det sidste areal, hvor søen er placeret, kunne jeg ikke komme ind til. Derfor må du tage til takke med det billede der er placeret herved.

Ivrea Citta Industriale del XX Secolo

Ivrea har siden 2018 været at finde på verdensarvslisten, for at være industriby for det 20. århundrede.

Dette for at være nyskabende for særpræget industriproduktion i verdensklasse, som er rettet mod lokalsamfundets velfærd.

Industribyen blev bygget mellem 1930 og 1960 af Adriano Olivetti. Her har vi tale om en af de dygtigste arkitekter og byplanlæggere i det 20. århundrede.

Olivetti tog toget fra Arona og fik en pludselig hjerneblødning og døde på tragisk vis, kun 59 år gammel.

Sacri Monti – De hellige bjerge

Sacri Monti gruppen, hvis vi kan kalde dem det, er en række af kapeller og artefakter, som er bygget mellem det 15. og 17, århundrede.

Det er ikke bare bygningerne som er fantastiske, men i lige så høj grad også landskaberne, som de befinder sig i, og tilmed oppe i højderne. Tag nu bare Sacri Monte, der ligger nær Torino, og som virkelig ligger højt på et bjerg.

Så du får altså det hele, når du er ude og se disse helligdomme, som står sammen med de kunstneriske skønheder.

I Piemonte finder du dem ved Varallo, nær Vercelli, Orta som er nær Novara, Crea i Serralunga di Crea, som er ved Alessandria. Oropa ved Biella, Belmonte ved Torino, Ghiffa og Domodossola, der ligger i Verbano-Cusio-Ossola.

Disse arkitektoniske perler kom på UNESCOs verdensarvsliste i 2003 sammen med de to i Ossucio og Varese i Lombardiet.

Piemonte

Langhe – Vinområdet

Langhe, Roero og Monferrato i den sydlige del af Piemonte, hvor vinmarkerne strøger om sig, smukke og flotte som de er, på mere end 10.000 hektar.

Det er enestående at køre i disse landskaber og du kan godt glæde dig til køreturen, som tager dig op og ned ad de små bjergveje og ud og ind gennem de små og virkelig charmerende landsbyer.

Området er indbydende til mange ting. Det er først fremmest vinen som er i højsædet på disse kanter, og til vin, hører der oftest mad til. Derfor er det også heldigt, at vi er Italien, og derfor kan nyde et italiensk måltid med et lækkert glas vin.

Derudover er der også gode muligheder for at dyrke lidt motion. Det bakkede terræn er oplagt til dig, som gerne vil cykle eller løbe en tur på de små landeveje.

Vinmarkerne kom på UNESCOs verdensarvsliste i 2014.

Torino Piemonte Piazza castello

Torino – Residenze Reali Sabaude

Piemontes hovedstad er naturligvis også med på verdensarvslisten, og det der bliver skrevet om her, er de første som kom på listen i Piemonte.

Hvis du har læst artiklen om Torino, har du nok også læst om de flotte slotte og herskabsvillaer, der er rundt omkring i Torino, men også i andre dele af regionen.

Disse slotte går under navnet, Residenze Reali Sabaude, og dem finder du som skrevet rundt i regionen.

Er du i Torino, er der flere lige i nærheden, som du uden tvivl ikke må gå glip af på din rejse. Piazza Castello er nok det mest kendte, og nok også mest sete grundet sin placering midt i byen.

Jeg synes helt klart du skal tage på opdagelse i nogle af disse, alt efter meget lyst og tid du har til rådighed, hvor du for alvor kan fordybe dig i hoffets verden.

Slottene og villaerne har været på UNESCOs verdensarvslist siden 1997.

Piemonte Alba

Alba

Byen i Cuno provinsen, er et must see, når du er på ferie i Piemonte og vil fordybe dig i flot arkitektur, med de imponerende vinmarker omkring byen.

Sådan kommer du til Alba

Der er ikke langt at køre i bil til Alba fra Torino. Godt 60 kilometer lige mod syd, følg skiltene og drej mod vest.

Skal du med toget inde fra Porta Susa stationen i Torino, er der en køretid på omkring 1 time og 10 minutter.

Kort fortælling om Alba

Alba er en af de mest kendte byer i Piemonte. Det er den for sine utallige attraktioner og begivenheder, som den hvert år byder velkommen til tusindvis af turister.

For sin historie og sin økonomi, er byen, på trods af sine beskedne 30.000 indbyggere, en vigtig by i Cuneo provinsen, men også i hele Piemonte.

Kunst og religion, tidsløse bygninger, krydret med store flotte tårne, der endnu går godt i hanke med gastronomien, er der en pragtfuld ferie i vente i Alba.

Provinserne i Asti og Cuneo, kom i 2014 på UNESCOs verdensarvsliste sammen med Roero og Monferrato. I 2017 kom Alba gastronomi på UNESCO og her er det værd at nævne den hvide trøffel.

Seværdigheder i Alba

Cattedrale di San Lorenzo

Nede på Piazza Risorgimento finder du SanLorenzo kirken, der er en af specielle kirker og mest betydningsfylde af slagsen i Alba.

Efter ordre fra biskoppen af Alba, Andrea Novelli, blev kirken bygget mellem 1486 og 1517, og den har gennem århundreder været igennem flere renoveringer, hvor den seneste var i 2009.

Den imponerende bygning er bygget i gotisk stil og bygget i karakteristiske røde byggesten. Inden i kirken kan du se flere mesterværker, hvor bl.a. du kan opleve værket af biskop, Andrea Novellis gravsten, lavet af billedhuggeren Antonio Carloni.

Piemonte Alba

Santa Maria Maddalena

På Via Vittorio Emanuele finder du denne flotte, religiøse kirke, Maddalena. Den blev bestilt af Carlo Giacinto fra Rovere i slutningen af det 18. århundrede.

Kirken er bygget i piemontesisk barokstil og Bernardo Antonio Vittone står bag arkitekturen af den.

Bemærk den flotte facade på Santa Maria Maddalena, som står smukt i sin dekoration af træ.

Le Torri

Alba har fået tilnavnet, ”byen med de 100 tårne”, grundet det massive antal tårne i byen, der i tiderne blev benyttet til at holde vagt grundet et stort antal plyndringer.

Af de mange tårne, er der i dag ikke mange tilbage. De er enten revet ned, sænket ned i jorden eller integreret i andre bygninger.

De tre vigtigste tårne med størst betydning, kan alle ses fra Piazza Duomo. Bonino tårnet, Astesiano tårnet og Sineo tårnet, der alle er fra det 12. århundrede.

Chiesa di San Domenico

På Via Teobaldo Calissano ser du den gotiske kirke, San Domenico. Den daterer sig tilbage til det 13. århundrede. Det siges at Napoleon brugte den som stald til opbevaring til hans heste.

I dag bruges kirken primært til forskellige begivenheder, som udstillinger, kulturmøder og gospelkoncerter, så husk at tjekke byens begivenheder når du er i Alba.

Piemonte Alba

Restauranter i Alba

Jeg var blot i Alba en enkelt dag, nærmere bestemt en eftermiddag, så jeg kan ikke skrive om oplevelser på mange steder.

Men jeg fik selvfølgelig noget at spise og det gjorde jeg på Papavero Rosso.

Piemonte Alba mad
Piemonte Mad

La Morra

Nede i hjertet af Langhe finde vi den lille charmerende by, La Morra, som med sine godt 2.500 indbyggere, snildt kan gå under betegnelsen landsby.

Hvis du er på ferie i Torino og skal til La Morra i bil, har du en god time på landevejen, der det meste af stykket, er på motorvej E717, hvorfra du ved Bra kører fra og ind mod La Morra.

Hvis du skal med det offentlige til byen, har du en transport på mere end 2 timer. Jeg anbefaler hverken det ene eller andet, men når man er på en tur som indeholder ture i blandt små landsbyer og vinmarker, er det en klar fordel at have en bil.

La Morra har en panoramisk udsigt, da den, ligesom mange af nabobyerne, ligger på et højdedrag. Udsigten fra byen og over vinmarker kan virkelig noget, og bliver bestemt ikke mindre overdådig i solskinsvejr.

Vin er er et gennemgående tema i Piemonte og det er det selvfølgelig også her i La Morra. Men det er ikke bare de dyrebare dråber, som på alle måder driver økonomien her i det sydlige Piemonte, men også gastronomien, som er med til at bære det store indtryk du får med hjem fra stedet.

Piemonte La Morra

Seværdigheder i La Morra

La Torre

Næsten ved hver eneste by i Italien, starter din tur fra byens piazza. I La Morra er det ved byens klokketårn, der ligger på Piazza Castello, og herfra mærker du stemningen og samtidig en fantastisk udsigt udover horisonten.

La Torre blev bygget mellem 1709 og 1711 af Cocito, der var en ingeniør fra Neive, der fuldførte alt arbejdet der hørte med. Domenico Pettiti var designeren bag tårnet. Klokketårnet er 31 meter højt og er inddelt i 5 niveauer og er bygget i barok.

Chiesa di San Martino

En Kirke der var dedikeret til helgenen, San Martino, var byens første bolig og først senere flyttede indbyggerne op til toppen af bakken.

I det 17. århundrede, nærmere i 1684 kom kirken igennem en større renovering, hvor facaden blev genopbygget af arkitekten Michaelangelo Garove.

Altertavlen repræsenterer martyren San Martino.

Piemonte La Morra
Piemonte Borghi piu belli d'italia

Borghi piu belli d’Italia

Foreningen ”de smukkeste landsbyer i Italien”, er en forening som har været at finde siden 2001. Dette kom i stand på initiativ af ANCI, der er den nationale sammenslutning af kommuner.

Byerne er nøje udvalgte og certificeret Borghi, som har skønhed som sit karakteristiske træk, og som repræsenterer konceptet ”Made in Italy”.

Se mere på deres hjemmeside.

De smukkeste landsbyer i Piemonte

I skrivende stund pr. december 2021, er er der 15 landsbyer i Piemonte, der er en af de smukkeste i Italien.

Oppe ved søerne i den nordlige del af Piemonte, mellem Lago Maggiore og Lago d’Orta, kan du se Vogogna og lidt længere mod syd, er der mulighed for at se de overdådige Orta San Giulio.

Nede i Langhe og Monforte området, er der virkelig nok at tage sig til, hvis det er disse byer, der er på din liste, og lad mig sige det med det samme, at det burde du.

På disse kanter kan du bl.a. se Neive og Monforte d’Alba, som jeg rent personligt synes jeg er mere fascinerende end Neive. Men det er heldigvis helt op til en selv, og det er da så absolut heller ikke et must, at skulle synes om den ene eller anden.

Rundt i hele regionen

Lidt længere mod nord for disse byer, men i noget mere ujævnt terræn, er der muligheder for at se Cocconato og Cella Monte.

Længere mod vest, nærmere bestemt ovre ved Alperne, er der et par lækre byer som Usseuax, Chianale og Ostana.

Langt, langt ned mod grænsen til Ligurien i den sydligste del af Piemonte finder du Garessio.

Men lad os kigge nærmere på nogle af byerne. Dvs. at vi i denne artikel går igennem nogle af byerne, hvor vi går lidt mere konkret ind i byerne, netop i de byer, hvor jeg har været på besøg.

Piemonte Orta San Giulio Isola Bella

Orta San Giulio

Denne lille hyggelige by, ligger ved Lago d’Orta, Orta søen, i den nordlige del af Piemonte. Herfra er der blot er en times kørsel fra Malpensa lufthavnen ved Milano, og kommer du fra sydvest, nærmere bestemt Torino, er der halvanden times kørsel fra byens lufthavn.

Det er sandsynligvis fortsat de færreste, endnu! som der kører på ferie fra Skandinavien, udelukkende for at komme til Lago d’Orta, men der er faktisk kun 12 timers kørsel.

Billedet til venstre er taget fra Orta San Giulio over mod Isola di San Giulio.

Ferie i Orta San Giulio

Bekendelser er i nogle tilfælde nødvendige her i livet, også for skribenten, som først indenfor de sidste 4-5 år opdagede denne guldperle af en by, hvis beliggenhed er i særklasse, og sammenligningerne med de smukkeste byer langs Lago Maggiore, er ikke skudt helt ved siden af.

Orta San Giulio stikker som en hale ud på Orta søens, østlige side, og har en pragtfuld udsigt over søen, og over på den lille charmerende ø, Isola di San Giulio. Fra byen er der konstant ruter ud til øen. Isola di San Giulio er ikke stor, faktisk meget lille, alligevel rummer den nogle flotte bygninger. Kirken, Basilica di San Giulio, og Abbazia Mater Ecclesiae, øens gamle kloster, kan nydes, plus øens enorme charme.

Seværdigheder i Orta San Giulio

Byen Orta San Giulo, kan naturligvis også være stolte af, at være nævnt på UNESCOs verdensarvsliste. Det er det romersk-katolske kapel, Sacro Monte di Orta, der er én blandt 9 bygninger der er på listen, under navnet Sacro Monte. Her har de været siden 2003.

Du skal naturligvis heller ikke misse det smukke palads, Palazzo Penotti Ubertini, der ligger centralt i byen, og Castello di Buccione. Orta San Giulio byder også på store og prægtige villaer, bl.a. Villa Bonola, Villa Crespi og i særdeleshed, Villa Bossi, er alle uundværlige besøg byen.

Nyd stilheden og den maleriske ro i byen, med et fremragende glas vin fra Ghemme området, syd for søen. Mere behageligt bliver det ikke.

Piemonte Orta San Giulio
Piemonte Orta San Giulio
Piemonte Neive

Neive

Vi bevæger os nu ind i det allerhelligste i Italien, og måske også i Piemonte, nemlig i de overdådige vinmarker i Langhe området.

Når du skal til Neive, er der godt en times kørsel fra Torino, og skal du med det offentlige, er der et par timers kørsel, der først starter med tog og siden afsluttes med et skifte over til bus i Asti.

Langhe er et af de mest berømte vindistrikter i verden, og her i Neive, er vi helt præcist i Barbaresco området, der udover Neive og Barbaresco, også tæller Treiso og Alba.

De kendte og smukke vinmarker som omgiver byen, er i den grad med til at præge stemningen og atmosfæren på dette fantastiske sted. Min fornemmelse er den, at det er svært at finde noget, som kan hamle op med dette.

Byens historie

Neive har været beboet siden den tidligste stenalder, altså i mere end 5000 år. Området der dengang kun var tætte skove, med masser af vand, blev invaderet af ligurerne som slog sig ned på stedet for at holde trit med det galliske folk indtil romerne kom omkring det andet århundrede før kristus.

Det vestromerske imperium faldt i det 5. århundrede og herefter blev det besat af sarmaterne, som blev der til longobardernes ankomst i det 6. århundrede

Efter 17 år på fransk overtagelse, blev det i 1560 overtaget af Savoy familien, som den vendte tilbage til ved Emanuele Filiberto og hans søn Carlo Emanuele. I 1618 blev Amadeo Dal Pazzo den første greve i Neive.

Byen

At Neive er en af de smukkeste landsbyer i Italien, har du allerede opdaget når du kommer ind til centrum, og begynder at betræde de brostensbelagte gader og fortove.

Netop disse brosten vil få dig til at gå op til det middelalderlige klokketårn, der stadig kan vise sin charme frem.

På mit besøg i byen foregik det således, at da jeg havde stillet min bil, der var lige nøjagtig plads, holder der en lille lastbil, hvor to ældre herrer slæber den ene vintønde efter den anden op på ladet.

Jeg måtte skue dette scenarie i nogle halve minutter, inden de formentlig ville synes det var anstrengende, at jeg ikke gav en hånd, så jeg gik stille og roligt videre i den lille by.

Du tager ikke, håber jeg ikke, til Neive uden at tage et lille glas Barbaresco, for selvom man er i bil, så kan man sagtens drikke et lille glas rødvin.

Her i det bakkede område mellem Langhe og Monferrato, er der også mulighed for at smage den berømte hvide Alba trøffel.

Piemonte

Monforte d’Alba

Vi bliver i Langhe området, som med denne perle endnu en gang viser sig fra sin smukkeste side.

Monforte d’Alba og dens gamle bydel ligger i 480 meter højde, og med fare for endnu en gang at gentage sig selv, så er der himmelske udsigter udover vinmarkerne.

Jeg tager igen udgangspunkt i, at du er i Torino, og skal en tur ned til Monforte d’Alba. Er du i bil, så har du lidt over en times kørsel. Når du kommer fra motorvejen ved Bra, kører du sydvest for La Morra og Barolo, før du kommer til Monforte.

Men det er en helt anden sag hvis du skal med det offentlige. Her vil du først skal med toget ned til Asti, før du skifter, for at komme de sidste kilometer ned til Monforte.

Det er bestemt ikke et problem at rejse med det offentlige på disse kanter, men det tager bare væsentlig længere tid.

Seværdigheder i Monforte d’Alba

Når jeg rejser rundt i Italien, er det mest for øje at opleve de forskellige steder, og naturligvis se de forskellige seværdigheder, som det findes et utal af. Men det alt for sjældent, at jeg sætter mig ind i tingene før jeg tager afsted, for det er i de fleste tilfælde ret impulsivt hvor jeg kommer frem.

Her i Monforte er der naturligvis mulighed for at se landskabet omkring byen, små kirker og ikke mindst de smalle gader, der går igen og igen i de smukkeste landsbyer i Italien. Det er for mig også en seværdighed.

Auditorium Horszowski

Dette lille amfiteater er opkaldt efter den berømte pianist, der indviede pladsen med en koncert tilbage i 1986.

Det er her billedet er fra. Dagen bød på det smukkeste solskin og der var helt stille i byen, og hvor en knappenål på gulvet ville give en frygtelig larm.

Du får en fornemmelse af alt står stille her, og står du med ryggen til amifteateret og kigger ud mod vinmarkerne, er der intet i verden der kan forstyrre dig.

Piemonte Cocconato

Cocconato

Fra de charmerende middelalderbyer i det sydlige Piemonte, er turen gået lidt længere mod nord, nærmere i den østlige del af regionen, tæt på grænsen til Lombardiet.

Hvis du skal køre til Cocconato fra Torino, så tager turen under en time, men vær beredt på de sidste 6-8 kilometer, men vel nærmest tager det have af tiden. Det er overdrevet, men de sidste kilometer tager lang tid, hvor du kører på smalle veje, der bugter sig ind og ud på bakkerne, og hvor man flere gange skal holde stille, for at en modkørende bil kan komme forbi.

Jeg besøgte Cocconato nogle dage efter min tur ned til de Langhe området, hvor det bl.a. blev til besøg i Monforte og La Morra, og som foregik i det smukkeste solskin.

Det kan man ikke sige var tilfældet i Cocconato. Det silede ned hele dagen og gjorde det næsten fra jeg startede bilen i Torino. Derfor blev det også en anderledes oplevelse at gå i byen, og selvom vejret sjældent har den store betydning, og det har det vel ikke, så betyder det alligevel noget, om hvor meget man orker at gå rundt i byen.

Derfor må jeg gå til bekendelse og sige, at det belv faktisk til en kort tur og derfor heller ikke så mange billeder af byen.

Næste gang husker jeg regntøjet.

Piemonte Cocconato

Begivenheder

Der er flere gode grunde til at besøge Cocconato. Dels er det en af de smukkeste landsbyer og dels ligger den i smukke omgivelser, og så har byen altså flere stærke begivenheder, som også er et besøg værd.

Den første weekend i juni byder på Food and wine walk. 7 ruter og 7 vinmarker bliver besøgt på de 15 kilometers vandring i vinmarkerne.

Palio løbet i Cocconato er en anderledes slags, som du måske forbinder med løbene i Siena. Palio degli Asini har løbet af staben siden 1970.

Løbet består af æsler, som har fået læsset tønder med vand på deres ryg. De bliver bakket op af deres førere, og dem er der 8 af fra hver af de små landsbyer omkring Cocconato.

Løbet finder sted den sidste søndag i september.

Piemonte Cella Monte

Cella Monte

Mellem Cocconato og Cella Monte er der godt 40 minutters kørsel i bil, og i det bakkede landskab går det igen lidt op, som det går meget lidt ned, for så at gå meget op igen, før du er fremme ved Cella Monte.

Jeg tog selvfølgelig turen, for det hører med til historien, at min ferie i Piemonte kørte på sidste vers og jeg var på vej til Lombardiet.

Nå, men det er en anden historie, eller, det er det så ikke, men som i Cocconato, hvor vejret var uhyggelig dårligt i det silende regnvejr, var det ikke anderledes i Cella Monte.

Jeg tænker du kan se forskellen på de billeder fra Monforte d’Alba og Neive, at vejret var markant anderledes, hvor jeg kom fra solskinsvejr og lunt vejr til regnvejr og kun lidt varme.

Piemonte Cella Monte

Blomsterfestival

Maj måned er det betydelig chance for bedre vejr, end jeg oplevede i slutningen af november, og i maj, kan du komme til blomsterfestival i Cella Monte.

De mest centrale gader bliver pyntet op med diverse udstillinger af blomster. Festivalen har et nyt tema hvert år, hvor altså temaet indeholder den art der nu en gang er repræsentativ det år.

Festivalen hedder Le Colline sono in fiore.

Langhe, Roero og Monferrato

Disse vinmarker i det sydlige Piemonte er skabt af mennesket og fået sin enorme skønhed ved hjælp af naturen, der står smukt sammen med slotte og de små landsbyer.

Den kolde og klare Asti eller den store mægtige og knaldrøde Barolo behøver ikke nærmere præstation.

Læs mere om Langhe-Roero og Monferrato

Piemonte Langhe, Roero Monferrato