Matera – en by med en unik historie

Inde i den centrale del af Basilicata, finder vi Matera, som er bedst kendt for sine huleboliger og dens meget berømte forstad Sassi.
Matera på 20 sekunder

Matera er bedst kendt for sine huleboliger i det historiske Sassi kvarter. Boligerne er hugget ind i klipperne, og var indtil 1960’erne beboet. Sassi kvarteret blev herefter væsentligt istandsat, og turisterne blev for alvor gjort opmærksom på byens unikke historie, da Sassi kommer på UNESCOs verdensarvsliste i 1993.

Det engang så fattige Basilicata, er så småt ved at komme op økonomisk, bl.a. takket være Materas popularitet.

Matera ligger i regionen Basilicata
her ligger basilicata
Ferie i Matera
Udsigt over Matera
Nyd Italien for småpenge

Lidt om Matera

Når du går stille og roligt ned gennem Materas små gader, der nogle steder kan kaldes små stier, mærker man for alvor den stemning, som der herskede mens hulerne var tætbeboet.

Sassi kan nu også mønstre caféer og restauranter, men det er ikke på nogen ødelæggende, blot meget mere hyggeligt.

Det bedste overblik over Sassi, får du på en slentretur ad Strada Panoramica dei Sassi, hvor du kan se ned i hulerne. Se tortur museet, Museo della Tortura, der går flere tusinde år tilbage i tiden.

I Museo Nazionale Ridola får du baggrunden bag Matera og Sassi. Fund, som er fundet i mange stenalderlandsbyer, er udstillet der. Casa grotta di Vico Solitario, er et eksempel på den sidste bolig, der var beboet af en familie. Boligen er stærkt og ikke mindst smukt bevaret.

Materas øvre og væsentlig mere, anderledes by, har sin puls på Via del Corso. Der er en fantastisk aftenstemning dér, og når du vandrer op til Piazza Vittorio Veneto.

Det er ganske imponerende, at der kan være tæt på mennesketomt der om eftermiddagen, hvor du til meget, meget billige penge, kan nyde din capuccino, og kontrasten for alvor mærkes tidlig på aftenen, når byens befolkning mødes, snakker og gestikulerer som vi elsker italienerne for. Smukt!

Overnatning i Matera

3 bud på hoteller i Matera

Ai Terrazzini ligger i San Barsiano området, få skridt fra byens domkrike og med en flot udsigt over byen.

Il Belvedere er få skridt fra det berømte Sassi kvarter og med et prægtigt panorama udsigt over Matera. Det fascinerede og historiske hotel, Caveoso, er placeret midt i Sassi kvarteret, skåret ind i klipperne.

Ai Terrazzini

Ai Terrazzini - Hotel i Matera

Ai Terrazzini via Booking.com

Se hotellet her

Il Belvedere

Il Belvedere - Hotel i Matera

Il Belvedere via Booking.com

Se hotellet her

Caveoso Hotel

Caveoso Hotel i Matera

Caveoso Hotel via Booking.com

Se hotellet her

Tillykke til Matera

Europæisk kulturhovedstad

Hvilken glædelig nyhed! Både for os Italiens-elskere, men i særdeleshed for borgerne i Matera, og folket i Basilicata, der er en af de fattigste regioner i Italien.

Men for at komme ind på det, som jo er den glædelige nyhed. Matera er valgt som europæisk kulturby i 2019, med 7 ud af 13 stemmer.

Matera by
Matera kultur
Matera europæisk kulturhovedstad 2019

Annonceringen blev meddelt af Steve Green, formand for den jury der stemte. En jury der består af 6 italienere og 7 udlændinge.

Når vi taler om vindere, er der typisk også tabere, og det må de 5 byer Siena, Ravenna, Lecce, Perugia-Assisi og Cagliari erkende de blev.

Selvom skuffelsen naturligvis var enorm i de tabende byer, kan de trøste sig med, at de er italienske kulturhovedstæder i 2015 og 2016. Plovdiv fra Bulgarien, er den anden europæiske kulturby i 2019.

Se proklameringen af Matera, læst op af kulturminister Dario Franceschini i denne video og se hvor fantastisk Matera er i denne video lavet af Basilicatas turistinformation.