Skip to main content

Ravenna

Ravenna er et fremragende mål at have, når du er på ferie i den østlige del af Italien. Der er så meget at se, og har du kun en dag til rådighed, er der også mulighed for at få masser med hjem fra byen.
Ravenna på 20 sekunder

Ravenna er ikke mindst mosaik i verdensklasse og som er på UNESCOs verdensarv. Det er kunst, der er mad så langt øjet rækker, for vi er jo i Emilia-Romagna, og det er hyggelig atmosfære i smukke omgivelser på Piazza del Popolo.

Ravenna ligger i regionen Emilia-Romagna
Her ligger Emilia Romagna
Ferie i Ravenna

Sådan kommer du til Ravenna

Ravenna har lufthavne indenfor kort køre afstand. Der er blot en times kørsel fra lufthavnen i Bologna, hvorfra du tager motorvej E45, og videre op til Ravenna på motortrafikvejen SP253. Lander du i Treviso lufthavnen, som ligger nær Venedig, er der en køretid på godt to timer.

Der er et godt og logisk vejnet omkring Ravenna, hvortil du kan hurtigt og nemt kan komme til fra både Bologna, Venedig og Adriaterhavet.

Læs vores Rejs med det offentlige artikel.

centro storico i emilia-romagna

Turen til Ravenna

Med min rejse til Bologna, hvor jeg skulle bo i 5 dage, var tanken at der skulle findes en dag til at køre til Ravenna. Jeg havde lejet en bil, og turen fra Bologna tog ikke meget mere end 1 time, måske 5 kvarter, som man også kan skrive 1 time og 15 minutter.

Det at havde en hjemmeside som denne, hvor inspirationen til Italien helst skal sidde lige i skabet, havde jeg planlagt, hvad og hvilke seværdigheder, jeg skulle som minimum havde billeder af, og som jeg også kunne skrive om, når jeg kom hjem.

To-do listen

Pladsen, Piazza del Popolo var en nødvendighed, men det var i højeste grad de populære og kendte mosaikker, som primært lå højt på to-do listen på turen.

Det hele lykkedes og jeg må sige, at jeg var faktisk overrasket over hvor fed en by dette var, både som en livlig og social by, men virkelig også hvor smukt der var på næsten hvert eneste gadehjørne.

Mere info om mosaikkerne herunder.

De bedste hoteller i Ravenna

Når du skal på ferie i Ravenna kan du på den letteste måde komme dertil fra Bologna eller Venedig. Der er fly til begge byer fra Danmark, hvorfra du så enten kan leje en bil og selv køre til Ravenna, eller tage med et tog.

Se hoteller på Booking.com.

Mosaikker i Ravenna

Mosaikker i Ravenna

Ravenna er en sand perle, og den er naturligvis også udsmykket på UNESCOs verdensarvsliste, hvor byen har hele 8 bygninger på listen. Alle blev anerkendt til dette i 1996. 8 bygninger – Det er imponerende!

Samtlige 8 bygninger i og omkring Ravennas centrum, hvor du passende kan tage udgangspunkt fra byens Piazza del Popolo.

Herefter har du herunder flg. seværdigheder du skal se, inden din tid i byen er ovre.

Mausoleo di Galla Placida, Battistero Neoniano, Cappella Arcivescovile, Basilica di Sant’Apollinare Nuovo, Mausoleo di Teodorico, Battistero degli Ariani, Basilica di San Vitale, Basilica di Sant’Apollinare in Classe

Jeg fik desværre ikke set dem alle sammen, men måtte nøjes med Battistero Neoniano og Basilica di San Vitale.

Basilica di San Vitale

Jeg var fuldstændig klar over, at jeg ikke havde tiden til at se dem alle sammen, men San Vitale var i hvert fald den kirke, som jeg måtte og skulle se. Det er netop denne, som når du læser om turistguider om Ravenna, hvis ikke du har læst denne inden, at der er billede af, og det får du naturligvis her.

Billetkøb

Lige overfor indgangen til San Vitale kan du købe billet til kirken. Her finder du også et væld af caféer, og får at vende tilbage til den dejlige atmosfære i byen, så finder du den lige her.

Men i kiosken lige overfor indgangen kan du købe din billet. Dem er der flere forskellige former for og priser på. Jeg købte til 3 af dem, men nåede kun 2, og jeg betalte 12.50 euro. Priserne er pr. februar 2022.

San Vitale

At gå ind i San Vitale ser du formentlig de mest berømte, byzantinske mosaikker i hele verden. Du besøger ikke San Vitale, du oplever det og det er en helt anden oplevelse, end en hvilken som helst anden kirke du har besøgt/oplevet.

Historie

Biskop Ecclesio var kommet tilbage fra en rejse til Konstantinopel i år 525. Basilikaen blev bygget på et kapel fra det 5. århundrede og viet til San Vitale. Den blev indviet i år 547 af Biskop Maximian, som bestilte de indvendige udsmykninger.

Galleri herunder

Mosaikker i Ravenna
Mosaikker i Ravenna
Mosaikker
Mosaikker i Ravenna
Basilica di San Vitale i Ravenna 2
Basilica di San Vitale i Ravenna

Battisitero Neoniano

Da jeg havde oplevet det jeg skulle ved San Vitale gik turen over til Battistero Neoniano. Mens jeg husker det, er det værd at nævne, at det er klart nemmest at lade bilen stå, og så gå imellem de forskellige kirker, når du skal se de mange mosaikker. Der er godt nok et stykke mellem nogle af dem, men med et godt vejr i disse dejlige omgivelser, er det faktisk ikke så galt.

Inde i denne lille velholdte have finder du det lille dåbskapel, og det er her du ser de spektakulære mosikker i loftet. Mange borgere finder også denne seværdighed på deres aftentur, bare for at nyde skønheden og stilheden. Stilhed går igen, når du er på besøg hos disse.

Battisitero Neoniano i Ravenna

Historie

Omkring midten af det 5. århundrede besluttede biskop Neone, at lave tag på katedralens dåbskapel, som biskop Orso havde opført nogle årtier i forvejen.

Unik i verden

Når du går ind i den ottekantede bygning, vil du stå foran et enestående, hvad angår den tidlige kristne og byzantinske kunst, som er den bedst bevarede dåbsbygning.

Det er både for den arkitektoniske struktur og for interiøret i marmor, stuk og mosaikker.

Battistero Neoniano
Piazza del Popolo i Ravenna

Piazza del Popolo

Det er på denne plads hjertet banker i Ravenna, og det har den gjort i mere end 700 år, for pladsen har engang været hjemsted for byens magthavere og i dag, er det hjemsted for byens borgere. For uanset tidspunkt og for den sags skyld, årstid, er der altid liv på denne smukke plads.

Pladsen er helt lukket for trafik og er altså kun for fodgængere. Dette har den været siden 1969, og det var den første plads i Ravenna, som blev lukket for trafik.

Pladsen er, sammen med de mange UNESCO bevarede mosaikker, den helt store grund til at besøge Ravenna og nyde byen.

Historie

Som skrevet har pladsen stået her siden det 13. århundrede. Fra den tid Da Polenta familien styrede byen og have den i dens kontrol fra 1275 til 1441.

De nuværende dimensioner på pladsen blev udført mellem 1470-1480. Det der skulle have været en udvidelse af bredden ved Padenna floden blev udvidet, og det er således pladsens udseende blev til, som du kan se den i dag.

Pladsen blev første gang kaldet Piazza del Comune og senere Piazza Maggiore.

Piazza del Popolo har den heddet siden 1946. Ved den første folkeafstemning, hvor over 88% af befolkningen stemte for republikken.

Bygningerne

Piazza del Popolo huser nogle af de flotteste og vigtigste bygninger i byen.

Det tidligere Da Polenta palads blev i 1681 revet ned og opbygget igen og erstattet af det nuværende Palazzo Comunale. Blandt befolkningen er dette kendt som Palazzo Merlato.

Ovenpå ruinerne af kirkerne San Marco og San Sebastiano står Palazzo della Torre dell’Orologio. Dette husede først det første toldkontor, siden den første biograf og siden Casa del Fascio.

Palazzo dei Rasponi er i dag hovedkontor for et pengeinstitut.

Restauranter i Ravenna

Når jeg er på rundtur i Italien, er det ofte nogle gange, at jeg glemmer at finde et sted at spise, simpelthen af den årsag, at der er fuld fokus på at se en masse seværdigheder.

Dette var næsten også tilfældet på min tur til Ravenna. Jeg havde været på besøg i denne helt vestligste del af Emilia-Romagna, og havde ikke fået noget siden morgenmaden, så når klokken var ved at ramme 13.30, så var det også på høje tid.

Derfor var det også målet som det første stop i byen, og her ramte jeg Il Buon Gusto, som du kan finde på Via Cesarea 148. Det er godt nok ikke i den helt centrale del af byen, men det gør heldigvis ikke maden dårligere.

Il Buon Gusto

Her blev jeg mødt af en lettere rund mand, lidt oppe i alderen, men med et strålende humør og en god humor.

Restauranten var halv fyldt, for her er det værd at nævne, uden det behøver at have nogen betydning, at det var i corona tid, hvor det var et krav at vise coronapas for at komme indenfor på restaurant.

De øvrige gæster var uden tvivl lokale, og det er netop det jeg elsker, for det er her netop i dette moment, du mærker og rammer den italienske stemning.

Restauranten er lille, så når jeg skriver at den var halvfyldt, er det måske et tegn på vi var under 10 personer. Men snakken gik, gæsterne grinede og talte i et væk, og her var værten naturligvis med inde over debatterne, og det gjorde det ikke mere kedeligt.

Værten havde pudsigt nok masser af tid sammen med gæsterne, for inde i køkkenet stod en ældre dame, der med lethed kunne være værtens kone. Hun arbejdede på højtryk, og havde ikke umiddelbart tid til samme hyggesnak, som værten inde i restauranten.

En restaurant med stemning kan jeg sagtens anbefale.

Typiske retter i Ravenna

Min spaghetti carbonara er ikke blandt de 5 typiske retter i Ravenna. Vi ved jo at Emilia-Romagna er et sandt skattekammer i deres køkken, og her er Ravenna selvfølgelig ikke nogen undtagelse.

I cappelletti al ragu – cappelletti med kødsovs. Cappelletti er æggesovs som er skåret i firkanter, men er egentlig bare et andet ord for ravioli, som på disse kanter i den nordlige del af Emilia-Romgna hedder cappelletti.

Passatelli in brodo – Æg, ost, brødkrummer og muskatnød er en traditionel ret i Ravenna. Til dette spiser du enten fisk eller kød.

La braciola di castrato – kotelet af får. Den bliver grillet og krydret med salt, hvidløg og rosmarin, som serveres med grillede grøntsager og nybagte kartofler.

Il Crescione – Er en typisk street-food mad, som du ikke bør gå glip af på din tur til Ravenna. Det er den mest berømte piadina, og er en krydsning af det og en typisk calzone, der er en halvmåne med fyld.

La piadina con squacquerone e fichi – Desserten og den mest benyttede i denne del af regionen. Squacquerone osten møder brødet, som er tillagt med figner og giver den sødeste dessert.