Skip to main content
Civita di Bagnoregio kaldes for den døende by, men er til trods for dette, en af de smukkeste og mest unikke landsbyer i Italien
Civita di Bagnoregio på 20 sekunder

Civita di Bagnoregio er noget helt særligt. Dette opdager du inden du træder ud på den eneste adgang til byen, nemlig den enorme bro, som fører dig derop.

Byen mister hvert år jord, som gør at byen er i fare for at kollapse grundet den enorme flok turister, som hvert år kommer til byen.

Civita di Bagnoregio ligger i regionen Lazio
Her ligger Lazio
Ferie i Civita di Bagnoregio

Sådan kommer du til Civita di Bagnoregio

Byen ligger godt en times kørsel nord for Rom, som gør det til en perfekt en-dags tur, at besøge byen. der ligger temmelig afsides i en dal i Viterbo provinsen

Med bil

Om du kommer fra nord eller syd, er det fra ved afkørslen ved Orvieto, som ligger cirka 20 minutters kørsel fra Civita.

Herfra skal du Castiglione Teverina og fortsætte mod Bagnoregio og efterfølgende mod Civita di Bagnoregio.

Broen er den eneste vej

Civita di Bagnoregio kan du kun komme til via en bro, der indtil for kort tid siden, kun kunne benyttes til fods.

Det er dog nu muligt at krydse broen på cykel og motorcykel, hvis du har dette med til Italien. P-pladsen er få hundrede meter fra broen, og bemærk her, at det går op ad bakke på det sidste stykke op til byen.

Ferie i Civita di Bagnoregio Lazio

Med fly

Lufthavnen Fiumcino i Rom er den nærmeste lufthavn. Du har godt 150 kilometer i bil, eller du skal tage toget ind til Termini stationen, stå på toget til Oriveto og videre derfra med bus.

Lufthavnen i Pisa er også en mulighed, men der har du godt 260 kilometer ned til byen, eller med toget ind til Firenze, skift der til toget ned til Orvieto.

Med tog og bus

Du kan tage med tog til Viterbo eller Orvieto. Herfra er der daglige busser med Cotral firmaet, som minium kører en gang i timen.

En lille historie fra en savnet tid, var på en tur til Orvieto, på en søndag, hvor vi ville have været til Civita di Bagnoregio. Vi spurgte på turistkontoret, hvor vi kunne finde busserne til byen og fik at vide de holdt fri i dag grundet det var søndag.

Lidt specielt, men en årsag til vi elsker Italien.

Populært turistmål

Stemningen og beliggenheden gør, at der kommer mange turister til byen. Siden sommeren 2013, har det kostet 1.50 euro at besøge byen.

Bemærk udsigten! Den opleves allerede som sit smukkeste på turen over til Bagnoregio, og sætter naturligvis også sit præg inde fra byen, der emmer af middelalderstemning overalt.

Den populære blev i 2019 besøgt af mere end 1 millioner turister, så forestil dig, at en by med 11 indbyggere skal tage imod så mange mennesker.

Der er ingen tvivl om byens store tiltrækningskraft, for der er flere hoteller og restauranter, end der er indbyggere.

Civita di Bagnoregio

Den Døende by

Det var forfatteren, Bonaventura Tecchi, der kaldte Civita di Bagnoregio for den døende by. Besøg den nu, inden den gør det (hvilket aldrig må ske, og aldrig vil ske!).

Den lille by ligger på et plateau i 448 meters høje over havets overflade. Den ligger idyllisk og ikke mindst utrolig smukt i Valle dei Calanchi dalen.

Når du går på broen, Porta Santa Maria, er du ovenover dalen, som åbner sig nærmest for dine fødder og som ovre på den anden side åbenbarer sig før Civita.

Som et eventyr

Det er voldsomme ord som der bliver skrevet om byen. Voldsomme i den positive mening, for det er ganske betagende at stå og se på den fra afstand.

Lyset er forskelligt fra time til time, og forsøg at være her om morgenen, eller når solnedgangen begynder ar tage form.

Så kan du for alvor se de røde tufhuse begynde at lyse op. Scener som du ikke kan se mange andre steder i verden. Hvis det overhovedet er muligt at se andre steder.

Historien om Civita di Bagnoregio

Byen var allerede besat i stenalderen og var dengang omgivet af to floder og en frodig vegetation. Etruskerne boede der også på det tidspunkt og sammen skabte de et stort og vigtigt vejnet, som forbandt dette bagland med kysten.

Byen blev i flere århundrede domineret af mange forskellige civilisationer, der tælles romere, vestgotere, gotere, byzantinere og longobardere.

Jordskælv

Der opstod en enorm storhed indtil det jordskælv, som ramte området i 1695, der var årsag til store jordskred og kollaps, som forårsagede at den eneste adgangsvej sank.

Den blev nu erstattet af den bro som vi kender i dag. Og når du kigger udover panoramapunkterne, kan du forstå hvad der er sket, eller selv forestil dig tiden løbe igennem tankerne fra stenalderen.

Hotel Cagliari d'Amare Via Roma

Hotel i Civita di Bagnoregio

Hvad sker der med Civita di Bagnoregio

Dette er naturligvis en side om rejser og inspiration, men tænker alligevel det er interessant at vide, hvad det er der sker med byen, for navnet ”den døende by”, er faktisk ikke varm luft.

Byens skæbne ligger tilbage til det jordskælv fra det syttende århundrede, hvor flere huse måtte tabe kampen mod naturen.

Der er konstant jordskred under byen, små, godt nok, men hver eneste år forsvinder der jord fra byen, og det kan den ikke holde til på den lange bane.

Hver eneste år tager turisterne 30 centimer jord med fra byen, hvilket er meget, og derfor stiller man også det spørgsmål, om byen kan holde til alle de turister.

Altså mere end 10.000 besøgende om dagen?

Civita UNESCO

Der er noget helt unikt over byen, og derfor forsøger den også at komme på UNESCOs verdensarv, hvilket jeg undrer mig over, hvorfor den ikke allerede er kommet.

Civita UNESCO står bag forsøget og afleverede 250 sider til UNESCO i håbet om, at få denne titel til byen.

Samme organisation arbejder for at fremme turisme i andre byer i dette område. Hvis det lykkes at få UNESCO til byen, er dette et eksempel for andre byer i Italien, der kan blomstre igen gennem turismen.