Skip to main content

Langhe-Roero og Monferrato er vinmarker i verdensklasse

Langhe-Roero og Monferrato området, der er på UNESCOs verdensarv, er vinmarker så langt øjet rækker i den sydlige del af Piemonte.
Langhe-Roero og Monferrato på 20 sekunder

Disse vinmarker i det sydlige Piemonte er skabt af mennesket og fået sin enorme skønhed ved hjælp af naturen, der står smukt sammen med slotte og de små landsbyer.

Den kolde og klare Asti eller den store mægtige og knaldrøde Barolo behøver ikke nærmere præstation. Dette er deres hjemegn.

Langhe-Roero og Monferrato ligger i regionen Piemonte
Her ligger Piemonte
Seværdigheder i Langhe-Roero og Monferrato

Sådan kommer du til Langhe, Roero og Monferrato

Med fly

Hvis du lander i Malpensa lufthavnen vil du have 178 kilometer til Alba, 150 kilometer til Asti og 190 kilometer til Bra.

Har du taget flyet til Linate i Milano, er der 163 kilometer til Alba, 136 kilometer til Asti og 176 kilometer til Bra.

Eller har du taget flyet til Caselle lufthavnen i Torino, er der 105 kilometer til Alba, 87 kilometer til Asti og 89 kilometer til Bra.

Med tog

Fra de tre beskrevne lufthavne og videre ned til Piemonte med tog, er der togforbindelse fra både Milano Centrale, Torino Porta Nuova og Porta Susa stationen, der ligeledes ligger i Torino.

I området er der fine togforbindelser ned til Alba, Asti, Bra og Nizza Monferrato.

Med bil

Der er fremragende motorveje i Piemonte og ind i regionen fra både Lombardiet, Emilia-Romagna og Ligurien.

MotorvejA6 forbinder Torino og Savona, motorvej A21 forbinder Torino og Piacenza og endelig er motorvej A33, som forbindes mellem Asti og Cuneo.

Fra motorvejen og ind til de skønne vinmarker og charmerende byer, er der sjældent langt, som under en halv times kørsel, alt efter hvor du selvfølgelig skal hen.

Barolo i Langhe-Roero

UNESCO

Disse smukke og betagende omgivelser har været på UNESCOs verdensarv siden 2014. Området som er kendt for sine vine som, Barolo, Barbaresco, Asti Spumante og Barbera d’Asti.

Alle er disse vine gået i arv og det vidner om erfaring, stor viden og de rette teknikker for at få dette skabt år efter år. Denne ekspertise har skabt den høje kvalitet.

Området beskrives af UNESCO således:

”En enestående levende vidnesbyrd om den historiske tradition for vindyrkning. Om vinfremstillingsprocessen, en social, landlig kontekst og en økonomisk struktur som er baseret på vinkulturen”. ”Vinmarkerne i Langhe, Roero og Monferrato er et enestående eksempel på menneskelig interaktion og det naturlige miljø”.

Barolo i Langhe-Roero

Områderne:

Lange del Barolo

Hele 10.000 hektar har UNESCO klassificeret som verdensarv, der omfatter 6 store områder og flere kommuner. Det er på disse marker Barolo vinen bliver fremstillet. En af de absolut fineste og bedste vine i verden, som så sine første druer i starten af 1930’erne.

Bakkerne ved Barbaresco

Vinmarkerne ved Barbaresco, som primært bliver dyrket med Nebbiolo, hvor den langtidsvarende Barbaresco bliver fremstillet. Blot til info, hvis du nu ikke er vinkender, det er trods alt ikke mennesker der er, så er Barbaresco en rødvin.

Dette område omfatter byerne Barbaresco og Neive. Sidstnævnte er en af de smukkeste landsbyer i Italien.

Grinzane Cavour slottet

Det tredje sted vi er kommet til, er i Langhe, og det er det stemningsfulde slot, Grinzane Cavour, der ligger blandt vinmarkerne.

Slottet er hvert år vært for auktionen på den hvide trøffel. Området er altså ikke kun vin, men i særdeleshed også den hvide trøffel.

Grinzane ligger godt 10 kilometer syd for Alba.

Canelli

Dette område er hovedsageligt dyrket med Moscato Bianco. Det er af denne du kan få serveret den mousserende Asti vin, som du i øvrigt skal iskold og så sidde på en lækker taverna i Italien. Asti er en af de mest eksporterede vine til udlandet.

Canelli markerne finder du 25 kilometer syd for Asti by.

Langhe-Roero og Monferrato

Nizza Monferrato

Dette område er kendt for Barbera druen. Det vigtige vidnesbyrd om denne kultur kan du se nærmere på ved et besøg på Bersano museet. Nizza Monferrato er ”hovedstaden” i Barbera, er på alle måder et dejligt eksempel på en middelalderby.

Nizza Monferrato ligger sydvest for Asti, godt 75 minutters kørsel i bil fra Torino.

Monferrato degli Infernot

Det sidste sted der er en del af UNESCO, gemmer på gamle flasker nede i kælderen. Disse nedgravninger, dybt nede i jorden, gravet direkte ind i sten, kan du finde dette museum.

Pietra da Cantoni finder du en god times kørsel, øst for Torino.

Monforte d'Alba

Borghi piu belli d’Italia

Organisationen, de smukkeste landsbyer i Italien, som det hedder på dansk, har en del byer i Langhe-Roero og Monferrato området.

På min tur til området i slutningen af november måned, var der fortsat godt vejr, som i knap 20 grader og den smukkeste blå himmel.

Jeg var så heldig at have en uge i Piemonte, hvor jeg nåede at se Orta San Giulio, Cocconato og Cella Monte, og nede i Langhe-Roero så jeg Monforte d’Alba og Neive.

Prøv det. Jeg kan anbefale det.