Skip to main content
Orta San Giulio er blandet de smukkeste landsbyer i Italien og med dens placering ved Orta søen, er det ganske berettiget.
Orta San Giulio på 20 sekunder

Orta San Giulio er blandt de smukkeste landsbyer i Italien. Her kan du hoppe på en lille båd og sejle ud til Isola di San Giulio og se det storslåede kloster.

Eller du kan mærke byens charme i de maleriske gader og snuppe en espresso nede på Piazza Motta.

Orta San Giulio ligger i regionen Piemonte
Her ligger Piemonte
Ferie i Orta San Giulio

Sådan kommer du til Orta San Giulio

Med fly

Byen ligger næsten kun et stenkast fra Malpensa lufthavnen i Milano, hvorfra du kan komme til Orta San Giulio på cirka 45 minutter, hvis du altså kører i bil.

Er du landet i Torino, har lejet en bil i lufthavnen, så kan du komme til Lago di Orta, søen, og nærmere til San Giulio på en god times kørsel.

Orta San Giulio

Med tog

Skal du med tog inde fra Milano centrale, så skal du faktisk skifte undevejs, for du skal på et tog fra Milano, som kører mod Lago Maggiore.

Her skal du stå af i Domodossola og tage toget mod Orta-Miasino, hvorfra du har 700 meter på gåben til Orta San Giulio.

Sådan kommer du ud til Isola di San Giulio

Jeg tænker det er en rigtig god idé, at når du er her, så skal du selvfølgelig også ud på den lille charmerende ø, Isola di San Giulio.

Fra Isola di San Giulio afgår bådende nede fra Piazza Motta.

Vær opmærksom på, at der er forskel på ruterne når det er sommer eller vinter. Priserne kan også variere en del, så i stedet for, at jeg skriver hvornår og hvorfra båden sejler derud, så har jeg lagt et brugbart link i teksten herunder.

Link til hjemmeside

Orta San Giulio

En af de smukkeste landsbyer i Italien

Den er den naturligvis, og her taler vi om flere årsager til, at den er det. Først og fremmest, er dens beliggenhed i verdensklasse, hvor den nærmest i stilhed ligger og bader ude i Orta søen.

Når du går en tur igennem byen, mærker du også en ro, som kun disse små byer ude ved vandet kan prale af.

Jeg mærkede det især da jeg var der, men det var nok mere fordi det var i slutningen af november, og så var det i efteråret 2021, hvor corona stadig rasede i Europa og det meste af verden.

Fred og smuk natur

Det er ikke bare pga. sin ø, Isola di San Giulio, at denne er blandt de smukkeste i Italien, for dens mange maleriske gader, er som en større labyrint at gå igennem.

Mærk roen og ikke mindst udsigten nede fra den centrale plads, Piazza Motta, der udover at være en elegant en af slagsen, også er stærkt indbydende.

Den flotte udsigt

Flere steder i byen, har du mulighed for at få en overdådig udsigt over søen, og naturligvis kan du se øen heroppe fra, for den går med dig rundt i byen.

Næsten over det hele.

Piazza Motta i Orta San Giulio

Piazza Motta

Jeg elsker det! Eller den, skal jeg nok skrive, for vi taler om den centrale plads i byen, som jeg lige kort omtalte længere oppe.

Skøn plads, ligesom alle pladser er det i Italien, er dette en af de smukkeste, om end den er ganske lille.

Forestil dig at sidde på en af bænkene nede ved vandet, sidde, nyde udsigten over søen, mærke det stille vand og de syngende fugle som flyver rundt langs bredden.

Palazzo della Comunita della Riviera di San Giulio

Står midt på pladsen og det har den gjort siden 1582. I ”stuen” bliver der i dag holdt markeder, som jeg desværre ikke oplevede på min tur til byen.

Facaden viser dig klassiske og rustikke elementer af fresker.

Fra Piazza Motta kan du begynde stigningen op, så du skal have friske og raske ben, for at gå op ad Via Caire Albertolotti. Gå den tur, hvis du kan, og få den pragtfulde udsigt.

Orta San Giulio

Isola di San Giulio – Øen

400 meter fra bredden ligger øen. På det lille stykke jord kan se det gamle seminarium, der blev bygget i 1844 på ruinerne af et gammelt slot, som fortsat dominerer øen.

Det er her du ser klosteret, Abbazia Mater Ecclesiae. Klosteret er dedikeret til Maria Madre della Chiesa.

Du kan selvfølgelig også se basilica di San Giulio, der er den vigtigste romanske monument i Novara provinsen.

Isola di San Giulio ved Orta San Giulio

Sacro Monte di Orta

Dette religiøse sted er hævet over landsbyen med udsigt over søen. Sacro Monte di Orta har været på UNESCOs verdensarvsliste siden 2003.

Her finder du en rigdom i kunst og arkitektur, som næsten ikke findes magen til nogen steder, og her mærker du spiritualiteten med det samme.

Historien går tilbage til 1583 og byggeriet har været afsluttet mellem det 16. århundrede og 18. århundrede.

I 1980 beskyttede Piemonte regionen det stykke for at beskytte dens miljø og kunst.