Skip to main content
Orvieto går tilbage fra etruskernes tid og står majestætisk på et plateau i det sydlige Umbrien.
Orvieto på 20 sekunder

I Orvieto ser du middelalder i hele byen, som er centreret inde omkring den imponerende duomo. Du bliver ganske enkelt målløs når du kommer ind på denne piazza.

Brønden Pozzo di San Patrizio er også et besøg værd, ligesom den gode vin og mad du får i dette område.

Orvieto ligger i regionen Umbrien
Her ligger Umbrien
Ferie i Orvieto

Turen til Orvieto

Denne artikel er fra en af mine egne ture til byen, som foregik i sommeren 2020, hvor der i løbet af den sommer, midt i corona, var mulighed for at komme ud at rejse.

Jeg ankom til byen fra Rom, hvor jeg havde taget toget fra og havde taget turen som tager lidt over en time.

Piazza i Orvieto

Med funicolare

Byen ligger på et højdedrag som går op i 325 meters højde. Vejen op til byen, hvis vi starter fra banegården, er der 4 kilometer op, så det er en lang tur at gå, hvis det var det du havde tænkt dig.

Men nu er der heldigvis også en lille funicolare, som kører dig derop for 1,30 euro pr. vej. Denne har åbent fra tidlig morgen og indtil kl. 20.30, ellers er der selvfølgelig taxier, som holder nede ved stationen ligeså.

Ankomst til hotellet

Jeg havde hjemmefra booket en overnatning på hotellet for 57 euro, og her kunne man tjekke ind allerede kl. 13.00. Kl. var kun lidt over 10, så jeg fandt hotellet, afleverede min kuffert, og gik derefter på tur rundt i Orvieto.

Indtjekningen på hotellet var muligt fra kl. 13, så jeg ankom der cirka 10 over, men der var værelset ikke helt klar. Han undskyldte meget, men der ville altså lige gå yderligere 20 minutter, før jeg kunne komme ind, ”men om jeg ikke kunne finde noget at spise mens jeg ventede?”, hvilket jeg så lige havde gjort. Men jeg gik igen en tur i byen, nu i den modsatte retning af duomo, og fik set nogle charmerende gader og butikker.

Kl. 13.30 var mit værelse klar, kun en halv time forsinket, men det er jo Italien, så ikke noget overraskende i det.

Tag toget til Orvieto

Her på siden kan du købe din togbillet, så du kan gå direkte ombord og fremvise den QR-kode, som du har fået ved køb af billetten.

Hotel i Orvieto

Hold din ferie i Umbrien og mærk den italienske  gæstfrihed. Her kan du booke din overnatning hos Booking.com, og så får vi en lille kommission når du gør det.

På forhånd tak.

Book din ferie i Orvieto

Seværdigheder i Orvieto

Byens helt store attraktion og symbol, er Duomo, der med en imponerende facade med smukke fresker, er en nødvendighed at se, når du er i byen.

Derudover skal du også tage dig tid til at se Pozzo di San Patrizio med den verdenskendte brønd, der går ned 53 meter end i dybet.

mad i Orvieto

Hede i Umbrien

Der var hedt denne dag, hvor temperaturen sneg sig op over 30 grader, men takket være byens højde, kom der af og til en let brise ind over byen.

Kirken ligger på en gigantisk piazza, hvor du roligt kan sætte dig og nyde udsigten mod den og samtidig få en pragtfuld udsigt over landskabet bag den.

Frokost i Orvieto

Efter at have vandret lidt omkring, fik taget nogle fine billeder af de nye flotte indtryk, begyndte klokken at nærme sig frokosttid.

Denne fandt jeg på Trattoria La Pergola på Via dei Magoni, hvor der blev indtaget en lækker Spaghetti Carbonara og en meget kold cola. Dette blev naturligvis afsluttet med en espresso, for selvom der er varmt, så er det simpelthen kutyme, at få det efter et måltid mad.

Ingen busser om søndagen

En overskrift der kan være lidt misvisende. Men det handler om en tur, jeg havde tænkt mig skulle gå til Civita di Bagnoregio, som kun ligger 20 minutters kørsel syd for Orvieto. Turen kunne fint slåes sammen med et døgn i Orvieto, da afstanden er kort og begge byer fint kan bruges til en-dagsture.

Orvietos turistkontor ligger på samme piazza som hvor du finder Duomo. Her kig jeg ind og spurgte om en busplan til Bagnoregio, men fik at vide, at busserne ikke kørte om søndagen. Der er ikke mange ting, som overrasker mig i Italien, men at busserne ikke kører om søndagen, hvor folk holder fri, og så på en søndag midt i juli, den havde jeg ikke set komme. Elsker Italien!

Men den tid jeg skulle bruge på at se noget mere i Orvieto om mandagen, kunne jeg så bruge nu, og så tage tidligere afsted næste dag. Men Civita di Bagnoregio lå lige til højrebenet, og til din info, så gør den det også på en dagstur, hvis du er i Rom.

Duomo i Orvieto

Vel vidende, at Orvieto er et vidunder på den måde, som byen er bygget op på dette højdedrag, men der er ingen tvivl om, at byens Duomo uden tvivl er det store trækplaster for byens turisme.

Kirken blev der bygget på i flere århundrede, hvor den blev påbegyndt i det 13. århundrede og først sluttede i det 17. århundrede. Jeg er ikke den store ekspert indenfor kirker, men det siges, at den er en af de største monumentale bygningsværker fra slutningen af middelalderen.

Det koster 4-5 euro for at komme ind og bemærk, at den i sommermånederne først åbner efter kl. 13.00 og lukker igen kl. 17.30.

Duomo i Orvieto

Pozzo di San Patrizio

Brønden er det andet store tiltrækningsplaster på turisterne til Orvieto. Når du har set billeder fra byen, er denne med garanti et af dem, og det er da også med rette, at den er populær. 53 meter ned i dybet og det er et fascinerende syn du får dig, både når du kigger ned og når du kigger op.

Jeg vil anbefale dig at smide de 5 euro det koster, for at komme ind og se det, for det er en fantastisk oplevelse.

Ligeså vil jeg anbefale dig at besøge Orvieto, om det så er på en dagstur eller du vælger at være her i nogle dage. Der er en fantastisk afslappet stemning i byen, som du fornemmer allerede ved dine første skridt efter du har taget banen op til byen.

Orvieto skal opleves!

Dette gør du bedst ved at smage deres berømte hvidvin, Orvieto DOC, Grechetto og Trebbiano. Vinen bliver dyrket på de flotte marker, som er tæt ved byen og strækker sig hele vejen ned til Viterbo.

Området ved Orvieto

Der er som skrevet busser fra Orvieto til Civita di Bagnoregio, og jeg er næsten sikker på, at der også går busser til Bolsena søen. Du kan også taget toget ned til Orte, som tager en lille halv time, og videre med tog derfra til Viterbo.

Middelaldergade i Umbrien
Piazza i Orvieto