Skip to main content
Havnebyen Genova ligger på den Italienske Riviera. Elsker du den ikke ved første besøg, så vil du komme til det på det andet, det tredje, fjerde og femte besøg, og vi tæller stadig. Det er sandt!
Genova på 20 sekunder

Genova er Liguriens hovedstad, og samtidig den største havneby i Italien. Der bor lige under 600.000 mennesker i byen, men dette tal rammer over 1.5 millioner indbyggere, når vi tager Metroområdet med.

Genova var europæisk kulturhovedstad i 2004. Her fik byen naturligvis et gigantisk løft, og især havneområdet.

Byen ligger som en kæmpe lang klods på den italienske riviera, flader ud på mere end 12 kilometer langs vandet, og er dermed en gigantisk kontrast til de små fiskerlandsbyer, og guddommelige, fredelige badebyer, der ligger både til øst og til vest for regionens hovedstad.

Her ligger Genova
Her ligger Ligurien

Lidt om Genova

Der er noget forfriskende over Genova, og det kan sagtens være ude fra det blå middelhav, der ligger for dine fødder, at det er der den kommer fra. Men det er også fra historien, som byen er stolt af, og som indbyggerne med største glæde viser frem til sine mange besøgende.

Noget for turisterne

Turisterne bliver nemlig godt belønnet her. Med det alt for smukke middelhav, bjergene i baggrunden, der giver dejligt med læ, med en kolossal historie, kunst, musik, kort sagt, der er alt. Når du på gaden blander dig blandt de velstående genovesere, kan du overveje, om Mark Twain havde ret, da han sagde, at kvinderne i Genova er Italiens smukkeste.

Måske Europas største centrum

Palæerne i Via Balbi og Via Garibaldi, de malerier og skulpturer, der er spredt rundt omkring i byens kirker og museer, er uden tvivl nogle af de bedste i det nordvestlige Italien. Genova er som et malerisk billede, klemt ind i mellem Middelhavet og bjergene, og gåturen igennem byens centrum, der siges at være Europas største med et areal på 113 hektar, når en ferie i Genova nye højder.

La Superba

Genova kaldes “La Superba” – Middelhavets stolthed. I dag er det en vigtig industriby, og indehaver af et varieret kulturliv. Da man fejrede 500 året for Colombus’ opdagelse af Amerika i 1992, var den europæisk kulturhovedstad i 2004, hvor genoveserne endnu en gang kunne fremstille sin smukke by, og det på vanlig stolt manér. For stolte, det er de!

Et selvstændigt folk

Da G8 topmødet i 2001 løb af af stablen i Genova, beordrede Silvio Berlusconi, at alle tøjsnore skulle fjernes fra centrum, og det blev de. Men kun for et øjeblik, hvorefter der blev hængt underhylere, boxershorts og trusser op på tøjsnoren, blot for at vise, at de selv bestemmer i deres egen by. Det skulle den daværende regeringsleder ikke bestemme!

Tag toget i Genova

Her på siden kan du købe din togbillet, så du kan gå direkte ombord og fremvise den QR-kode, som du har fået ved køb af billetten.

Her skal du overnatte

De 15 bedste hoteller i Genova

Best Western Hotel Metropoli - Genova
Starhotels President - Genova
Grand Hotel Savoia - Genova

De viste hoteller er Best Western Hotel Metropoli, Starhotels President og Grand Hotel Savoia via Booking.com

Der er et væld af hoteller i Genova. Den skønne ferieby, byder på alt fra luksus til “Value for Money” overnatning i form af Best Western hoteller helt inde byens hjerte.

Så der er både noget for dem, der nyder at vågne op i luksuriøse omgivelser, og dem der er på farten inden solen står op.

Vi har taget et kig på Booking.com, som har lavet en liste, over de mest populære hoteller i Genova.

Her er noget for en hver smag, og det er også muligt at se brugernes egne anmeldelser.

Se hotellerne her

Restauranter i Genova

Du spiser godt i Genova

Typisk spiser man på en af de nærliggende restauranter, starter herefter med en drink på delle Erbe, inden festen fortsætter inde i de smalle gader på en af de mange barer og diskoteker.

Du kan ikke få dårlig mad på en italienske restaurant, og således heller ikke her i Liguriens hovedstad! Her finder du ikke store kolosser af restauranter, hvor der står buffet på bordet, som ingen ved hvor længe har stået der, og ingen ønsker nok heller ikke at vide det.

Her finder du til gengæld små, lækre og hyggelige restauranter, hvor der tilmed udelukkende bliver talt italiensk, og her taler vi om gæsterne.

E Prie Rosse

I Genova er der masser af disse steder, og vi må altså anbefale E Prie Rosse, der netop er placeret i byens gamle bydel. Restauranten er ganske lille, men det er velkomsten og betjeningen ikke, den får jer nemlig til at føle, at her, her vil jeg komme igen! Find den på Via di Ravecca 54R. Se hjemmesiden her for åbningstider, det vil du med garanti ikke fortryde!

Ristorante Rustichello

På Via San Vincenzo 59, her er vi tæt på Stazione Brignole, i mellem dén og via XX Settembre, finder du Ristorante Rustichello. Skøn, autentisk restaurant, der uden tvivl laver byens bedste spaghetti carbonara. Ejeren er en gigantisk fan af Sampdoria, en af byens to fodboldklubber, og er du også fan af dem, er der en grappa på huset efter jeres måltid.

Restauranten har lukket om fredagen, fordi faderen, der startede den, havde det som tradition, og det er holdt ved lige siden. Find deres Facebook side her, og tjek den ud for flere oplysninger, og især om åbningstiderne.

Glem ikke brødet!

Er du til brød skal en focaccia genovese og en farinata smages. Begge er genovesiske brødspecialiteter som kan købes hos bageren. Et focaccia brød er et par centimeter tyk, og til stænket med olivenolie og salt. En farinata er lavet på kikærtermel, der er blandet med vand, olivenolie og salt, og brødet ligner en pizza.

Restauranter i Genova

En gåtur i Genova

Synligt overalt i Genova er byens vartegn – fyrtårnet Lanterna fra det 12. århundrede. Udover at være en vigtig hjælp til skibenes navigation, er Lanterna et af verdens højeste fyrtårne. Hvis man medregner klippen den er bygget på, måler tårnet hele 117 meter i højden.

Piazza Ferrari

En gåtur i byens centrum fører dig helt naturligt hen til Piazza Ferrari, der prydes af det store bronze springvand, som er det største symbol vi kender fra Genova. Her fra den enorme plads, forgrener der sig flere gader ud i byen, bl.a. Via XX Settembre, hvor du finder flere dyre mærkevare butikker, og hvor den klassiske gåtur om aftenen virkelig ses. De flotte arkader på de marmorerede gader gør, at du kan gå i læ for det til tider kolde vejr om vinteren, der en gang i mellem rammer området.

Piazza della Vittoria

Via XX Settembre forbinder to af de største pladser i byen. Den omtalte og spektakulære, De Ferrari og ned til Piazza della Vittoria med den imponerende triumfbue, Arco della Vittoria, der blev indviet i 1931, og er et minde for de faldne i 1. verdenskrig. Den skrånende græsplæne, mellem de to trapper, er hele året pyntet med anker og skibe til ære for Colombus. Her kan du se forskelle på blomsternes farve, alt efter årstiden du er på besøg i byen.

Via Balbi og Via Garibaldi

Pragtgaderne i barok, Via Balbi og Via Garibaldi vidner om byens storhedstid og den rigdom, der en gang herskede i Genova. Via Balbi huser en række prestigefyldte bygninger, herunder kongeslottet, Palazzo Reale, som du finder i kort afstand fra universitetet og banegården Piazza Principe.

Palazzi dei Rolli er et smukt eksempel på historiske bygninger i Genova, og har været på UNESCO’s verdensarvsliste siden 2006.

Via Garibaldi har en unik stil, der giver gaden et internationalt snit over sig, og er med på listen under Palazzi dei Rolli, der er på verdensarvslisten.

Piazza delle Erbe

Den gamle bydel med de krogede og smalle gader, kan virke gamle og lettere slidte, men det bliver glemt, ja, nærmest ikke bemærket i dette charmerende område. Piazza delle Erbe er om dagen en lille fredelig plads, hvor små spisesteder serverer lækre retter på det skrå underlag (pladsen hælder faktisk en del). Erbe forvandler sig til et menneskehav om aftenen med musik fra de forskellige beværtninger, og den italienske gestikuleren når sit højeste efter mørkets frembrud.

Det er her det sker om aftenen, det er her de lokale kommer og går i byen på delle Erbe, og de omkringliggende gader, bl.a. Via S. Donato, der forbindes med Erbe, og hvor barer og diskotekter ligger side om side.

Hvor skal jeg bo i Genova?

Bristol Palace Hotel et stenkast fra Piazza de Ferrari, er et bedårende 4-stjernet hotel omgivet af storhed. Priserne er markant mere rimelige, end det i første omgang lyder. Læs mere om Bristol Palace her.

Genovas store søn

Christoffer Columbus

Vi bliver aldrig trætte af at besøge Genova, og byen bliver aldrig trætte af at se på byens store søn, Kristoffer Colombus, for han er overalt. Søfareren der fandt den nye verden støder man på overalt.

Hans statue møder én, når man går ud på Piazza Acquaverde fra banegården i Piazza Principe. Ikke alle, men rigtig mange offentlige bygninger bærer hans navn, ja, selv lufthavnen, som vi nævner længere oppe, har fået opkaldt hans navn efter sig.

I Palazzo Belimbau fra 1600 tallet, bygget ovenpå de gamle bymure, hylder en række fresker, lavet af den genovesiske kunstner, Tavarone, Colombus’ liv. I kan se tre breve fra ham i Sala del Sindaco i Palazzo Tursi, som du finder på Via Garibaldi.

Colombus’ hus

Det lille hus ved Porta Soprana kan havde været Colombus’ hus, hvor han første gang stødte på den lidenskab, at sejle på de store have. Men hvorfor spørgsmålet om, om det er hans hus? Fordi der er usikkerhed om han er fra Genova, eller fra Savona, der ligger 15 kilometer vest for byen. Men byens arkiver fortæller imidlertid om hans far, der var væver, og om familiens tilværelse i huset.

Colombus hus i Genova

Seværdigheder i Genova

Genovas største seværdighed

Acquario di Genova

Det gigantiske akvarium i Genova er den største seværdighed i byen. Akvariet er det største i Italien, det andenstørste i Europa efter oceanariet i Valencia, og det 9. største i hele verden. Du finder akvariet på Ponte Spinola i det gamle havneområde i Genova.

Akvariet åbnede første gang sine døre i 1992 i anledning af  Colombus, for 500 året for hans opdagelse af Amerika. Området omkring er tegnet af arkitekt, Renzo Piano, mens Peter Chermayeff står bag tegningerne til akvariet.

Europas andenstørste akvarium

Du finder mere end 70 akvarier med cirka 12.000 eksemplarer, i mere end 600 forskellige arter fra alle havene i hele verden. Her finder du søkøer, delfiner, pingviner, hajer, vandmænd, sæler og farverige tropefisk. Alt hvad du kan tænke dig som lever i de 7 have, det finder du i Genova.

De 27.000 kvadratmeter kan traves igennem på godt 3 timer, og der vil derfor være behov for at slå benene ned, og nyde et lækkert italienske måltid, eller en kop cappuccino. Nyd alt det nede i havet på Tender Café.

Åbningstiderne er fra kl. 8.00-20.00, sidste billet sælges kl. 18.00. Der er udvidede åbningstider i sommermånederne (juli og august), hvor der er åbent til kl. 22.30, men tjek altid deres hjemmeside, for at finde yderligere informationer.

Genovas gamle labyrint

I Vicoli di Genova

Vicoli i Genova er kernen i byens lange historie. Det er en labyrint af smalle gader, der går tilbage til middelalderen, og som fortsat leverer sin hemmelige charme.

Gyderne, der er blevet berømte grundet nogle sange af Fabrizio De André, er et stort frilandsmuseum lavet i sten, marmor og skifer. Hvert hjørne er præget af monumenter, kirker, pladser og paladser, som alle fortæller om de mange skønheder og herligheder i byen.

Et besøg i Genovas historiske centrum, er som at træde tilbage i forskellige historiske perioder. I denne gamle by, hvor himlen er som en udskæring mellem tagene, hvor den ene smukke bygning står klar som afløser for den anden. Det er kun til at blive imponeret over!

Gåture i denne labyrint af gader vil du støde på flere vidunderlige og uventede skatte. Siden middelalderen, har genoveserne beskyttet deres huse med hellige billeder, placeret i nicher.

Disse gader er i dag genfødt. I løbet af de sidste par år, er de blevet genoprettet og restaureret. Om natten er gaderne fyldt med unge mennesker, og det menes som det står der, der er helt proppet med unge festlige mennesker. Dette giver et af de mest karakteristiske aspekter i en af Middelhavets byer.

Genåbnet efter 3 års lukning

Villa Durazzo

Det er nu igen muligt at komme på besøg i den smukke have, Villa Durazzo Pallavicini i Genova, efter den har været lukket i de seneste 3 år grundet renoveringer.

Haven ligger i den vestlige del af Genova, godt 30 kilometer fra Brignole stationen i den centrale del af byen. Metroen kører ikke den vej, men du kan hoppe på toget derud, hvilket tager cirka 35 minutter til stoppestedet, Genova Pegli, hvorfra du har cirka 5 minutters gang til Villa Durazzo.

Vidunderlig park i dejlige omgivelser

Parken åbnede den 23. september, da den første gang slog dørene op i 1846. 3 år er temmelig lang tid at have lukket, men det har sine grunde, når Tempio di Flora, slottet, Mausoleo del Capitano, Obelisco Egizio, Ponte Romano Chiosco Turco Pagoda Cinese alle har fået en renovering, og står nu endnu flottere og mere elegant end før. Derudover har stisystemet samt vandanlægget fået en tur.

Villa Durazzo Pallavicini blev bygget mellem 1840 og 1846, tegnet af arkitekten Michele Canzio, der blev født i Genova, og som du også kan se en buste af i parken.

Åbningstider og priser finder du på parkens hjemmeside, som I finder her.

42 bygninger på UNESCO’s verdensarvsliste

Palazzi dei Rolli

En gang har vi nævnt Palazzi dei Rolli, men vi nævner det igen. De smukke palæer som du blandt andet finder på Via Garibaldi og Via Balbi. Her finder du hele 42 bygninger, der er på UNESCO’s verdensarvsliste. Blandt de 42 bygninger, er blandt andet Palazzo Bianco og Castello d’Albertis, museer i absolut verdensklasse.

Her arrangeres der ture til de besøgende af studerende og forskere fra universitetet i Genova, der illustrerer og fortæller om de mange flotte palæer og paladser. De guidede ture er blevet en stor succes siden begyndelsen på det i 2009, og der var nye højder på succesen i 2015, hvor der var mere end 150.000 gæster der kiggede forbi. Disse arrangerede ture finder sted i maj og september á to weekender.

Den vigtigste katolske kirke i Genova

Cattedrale di San Lorenzo.

Imponerende kirke. Vær klar på et smukt syn, når du går fra Piazza de Ferrari, gennem smøgen ved Palzzo Ducale, drej til højre, og til højre, så du står på piazzaen foran kirken.

Smukt syn! Den regnes for den vigtigste katolske kirke i byen. Indenfor ser du fresker af den sidste nadver og overdådige dekorationer i marmor og stuk.

Èn af de vigtigste bygninger i Ligurien

Palazzo Ducale

Palazzo Ducale på Piazza Matteotti, er en af de vigtigste bygninger i Ligurien. Her er der hjemme for store kunstudstillinger, debatter og konferencer.

Det var her stats- og regeringschefer holdt møde i 2001 for G8 landende. Ducale er i 3 etager, med imponerende smukke facader ud til både Piazza Ferrari og Piazza Matteotti, og på toppen af facaden ser du byskjoldet.

Det første beboede område i Genova

Kirken, Santa Maria di Castello

Santa Maria di Castello ligger i Genovas historiske centrum, 7 minutters gang fra Piazza Ferrari.

Kirken ligger på den bakke, der var det første beboede område i Genova, og den er en af de mest intakte kirker med romansk arkitektur i byen.

Grundlagt i 1751

Det Liguriske Kunstakademi

I kunstens verden er der i Genova ikke et mere oplagt sted at tage hen, end til det liguriske kunstakademi, som du finder på Largo Pertini ved Piazza De Ferrari. Grundlagt i 1751, er det her kunsterne får deres uddannelse, og du finder også et flot kunstmuseum.

Af de mest kendte kunstnere, der har gået på stedet, er italiensk/engelske, Vanessa Beecroft, der i dag er bosiddende i New York. Store og kendte, og knap så kendte kunstnere repræsenterer museet fra det 18.- 19. og 20. århundrede. På akademiets hjemmeside finder du deres åbningstider.

Historisk park med orientalsk kunst

Villetta di Negro

Villetta di Negro er et pragtfuldt og roligt parkanlæg inde midt i byen. Et panorama i naturskønne omgivelser kan altså findes inde i storbyen, tæt ved Piazza Corvetto på Via Assarotti. Du finder parken på Piazzale Giuseppe Mazzini.

Parken blev under 2. verdenskrig i 1942, stærkt beskadiget, men i 1948 finansierede kommunen genopbygningen, som vi kan se den står i dag. Inde i parken finder vi Museo d’arte Orientale, museum for orientalsk kunst, hvor vi ser hele samlingen af Edoardo Chiossone. En samling der regnes for en af de vigtigste orientalske samlinger i Europa, og den vigtigste og rigeste i Italien.

Et af Genovas største renessancearkitekturer

Basilica di Santa Maria Assunta

Basilica di Santa Maria Assunta, som du finder på Via Innocenzo, tæt på havnen, øst for akvariet. Kirken skiller sig ud med sin store kuppel i midten. Den er uden tvivl en af de største eksemplarer på renæssance-arkitektur i Genova.

Med sin position i byen på Carignano er kirken synlig fra mange steder i byen. Få syn for kirkens størrelse, når du kommer mod kirken fra Via Nino Bixio.

Ved Genovas store handelsgade

Piazza De Ferrari

De Ferrari ligger for enden af Via XX Settembre, der er byens store handelsgade, og som først slutter helt oppe ved Piazza della Vittoria. På Vittoria finder du den store Triumfbue, der sammen med restauranter og caféer, spredt udover hele pladsen, gør virkelig pladsen til et hyggeligt indre, midt i den centrale del af byen.

Du finder iøvrigt Stazione Brignole meget tæt på Piazza della Vittoria.

Tag til fodbold i Genova

Få en fornemmelse af fodboldstemningen i Genova på Stadio Luigi Ferraris, hvor både Sampdoria og Genoa har deres hjemmebane.

Der er plads til godt 36.000 tilskuere og det tætte stadion med den fantastiske akustik, er med til at give en fed stemning.

Fodboldrejser Sampdoria og Genoa

Seværdigheder udenfor Genova

Et yndet feriested for Geoveneserne

Boccadasse

Er et yndet feriested for genoveserne, der herude for alvor kan mærke den friske luft og smukke bølger, der på smukkeste vis rammer panoramen. Det er helt utroligt, hvor fascinerende stedet er, med tanker på, at det blot er godt 5 kilometer fra Genovas centrum.

Tag toget herud fra Brignole på under et kvarter. Byen er kendt for sine farverige huse, ligesom vi kender vores elskede Ligurien. Tag en slapper på Piazza Nettuno, der åbenbarer sig på den lille bugt, og det er den atmosfære, som det giver, der tiltrækker oceaner af turister.

Pragtfuld bugt

Golfo Paradiso

Er en lille bugt øst for Genovas centrum, og her kan du fange pragtfulde billeder i det liguriske hav. Fuldstændig fantastiske billeder! Bugten byder på de skønne byer, Bogliasco (her finder du Sampdorias træningsanlæg højt oppe i byen, tæt på bjergene), Pieve Ligure, Sori, Recco og ikke mindst Camogli.

Bugten ligger godt klemt inde mellem den pulserende storby i regionen, og forbjerget over mod det mondæne Portofino.

Fiskefestival i maj

Sejltur i San Fruttuoso

Tag en sejltur til den smukke bugt, San Fruttuoso, som også kan gås til via en meget stejl sti.

Er du her i maj, hvilket er et fremragende tidspunkt at besøge Italien (forår), er der i San Fruttuoso en stor fiskefestival, den anden søndag i maj.

Fodbold i provinsen

Chiavari

Inden vi bevæger os ned mod Portofino, er der tid til at foreslå en tur til Chiavari, og hvorfor så det? For byen er ikke nær så kendt, faktisk slet ikke, som hverken Camogli eller Portofino, men det er alligevel noget i byen, som er ekstremt tillokkende. Nemlig fodbold!

For det er som at komme tilbage i provinsen, hvilket jo rent faktisk også er tilfældet i sammenligning med Genova, for byens hold, Virtus Entella, er så langt fra store klubber som Sampdoria, Milan eller Roma, som vi overhovedet kan komme.

HVOR SKAL JEG BO I CHIAVARI?

Hotel Monte Rosa er et 4-stjernet hotel i den centrale del af byen og under 1 kilometer fra stranden. Vi er virkelig havnet på et lækkert hotel med tilhørende udendørs pool. Det smager af sommer!

Læs mere om Monte Rosa her.

Byens indbyggere hylder i den grad klubben, der kom op i Serie B for få år siden, og siden har bidt sig fast i den næstbedste række i Italien. Langt fra de store stadions i støvlelandet, er vi på Stadio Comunale med plads til ikke mange flere end et par tusinde, men du får underholdende selskab, der synger og råber deres hold frem i samtlige 90 minutter, + det løse, både før og efter kampen.

Det er stærke sager! Byen har også sit at byde på, især fremragende restauranter, der alle laver det mest fantastiske mad fra det vidunderlige køkken. Og her kan du altså komme til, for der er ikke mange turister, selvom det lyder utroligt.