Skip to main content

Milano – mode, kunst og kultur i verdensklasse

Milano er et enormt kraftcenter i Norditalien, hvor millioner af mennesker hvert år ankommer for at se fodbold, modemesser, holde ferie, shoppe og meget, meget mere.
Milano på 20 sekunder

Milano – norditaliens hovedstad og epicenter af mode, handel og massevis af kulturelle indspark.

Vi er i den rige del af Italien, og det kan mærkes på byens sammensætning, hvor man ikke kan komme udenom de utallige butikker og indkøbscentre.

Derudover har Milano et væld af spændende tilbud, lige fra Duomoen som er den største og mest komplekse bygning i Italien til Teatro alla Scala, som er verdens mest berømte operahus.

Her ligger Milano
Her ligger lombardiet
Ferie i Milano

På ferie i Italiens metropol

Seværdigheder i Milano

Milano er centrum for handel, finans og mode, hvilket du oplever med det samme du er ankommet.

Med butikker fra den absolut øverste hylde, museer i verdensklasse, Piazza Duomo og sidst, men ikke mindst, Milan og Inter på San Siro, er der mange årsager til du skal besøge Milano.

Hvad enten, det så er på er forlænget weekend, eller en uges ferie.

Domkirken i Milano

Duomo

Den store domkirke midt i Milanos centrum, er byens helt store og verdenskendte kendetegn, der er den mest komplekse og største, gotiske bygning i Italien. Kirken er gigantisk. Den dækker et areal på mere end 11.000 kvadratmeter, og rager mere end 108 meter op i den milanesiske himmel, hvor hovedspiret pragter med den gyldne statue af Madonnina.

Det mest iøjnefaldende træk ved kirken, er det fantastiske tag med 135 spir og mange statuer. Herfra er der udsigt så langt øjet rækker, og er vejret klart, er der udsigt til Alperne.

Terrasserne på taget er gangbare, og heroppe fra får du en betagende udsigt over byen. Taget kan du komme op på ved hjælp af de mange trapper, eller, du kan tage elevatoren.

Domkirken er uundgåeligt at besøge, når du besøger Milano, og går rundt inde omkring centrum for typisk at shoppe.

Il Duomo er et symbol for Milano!

Få oplysninger om åbningstider, priser, events og andre ting på deres hjemmeside duomomilano

Castello Sforzesco

En af Milanos mest repræsentive og populære monumenter, er Castello Sforzesco, der igennem århundreder har været benyttet som fæstning, bolig, kaserne, museum og forskellige former for kulturelle institutioner.

De første bygninger daterer sig tilbage til 1358-1368 og blev kaldt ”di Porta Giovia”. Senere kom Francesco Sforza til magten i Milano i 1450, og startede genopbygningen af stedet efter det led store skader mellem 1447 og 1450.

I dag huser det museer og har siden 1896 været hjemsted for en af de største kunstsamlinger i byen. Derudover kan du bl.a. se det ægyptiske museum, Pinacoteca del Castello Sforzesca, der er et kunstgalleri, et museum for musikinstrumenter, samt en lille håndfuld mere.

Vi anbefaler at du får en rundvisning på Castello Sforzesca, hvor du kan beundre hele strukturen af slottet ovenfra. Udsigten over byens centrum er virkelig smuk. Det er også en anbefaling, at du besøger    om aftenen, når det hele er oplyst.

Der er fri adgang til slottet fra kl. 7.00 til 19.30, mens museet har åbent fra 9.00-17.30 fra tirsdag til søndag. Der er mulighed for at købe en guidet tur om lørdagen for 15 euro (prisen i 2019).

Tjek castellomilano.it for mulige ændringer for åbningstider, priser, eller andet, så som de forskellige events, der bliver arrangeret.

Galleria Vittorio Emanuele II

Elegance midt i Milano, er i sandhed det som det fashionable og berømte indkøbscenter står for midt i byens bymidte. Designer butikker, elegante caféer og restauranter, er det som møder dig i dette center, som har stået her mellem domkirken og Teatro Scala siden åbningen i 1877.

Fornemmelsen om storhed og elegance står du overfor, når du fra domkirken går ind ad den storslåede bue og kigger op mod det enorme glastag, som Galleria Vittorio Emanuele II, formentlig er allerbedst kendt for.

Selvfølgelig skal du sætte dig på en café og få en cappuccino, eller i en restaurant og få din frokost, men vær opmærksom på, at vi er i den absolut dyre ende af prisskalaen, og derfor er vi på cirka 6-8 euro for eksempelvis en cappuccino.

Milano galleria vittorio emanuele

Teatro alla Scala

La Scala er verdens mest berømte operahus, opført i 1776-1778, indviet den 3. august 1778 med ”L’Europa Riconosciuta” med Antonio Salieri.

Scenen har været betrådt af de største gennem tiden. Fra Rossini til Donizetti, fra Bellini til Verdi, store sangstemmer som Maria Callas, Renata Tebaldi, Giulietta Simionato, Luciano Pavarotti og Placido Domingo.

Det giver en unik følelse at være i salen, der er formet som en hestesko, smukt smykkeret med gallerier og ikke mindst den store centrale lysekrone

Scala blev stærk beskadiget under 2. verdenskrig. Bombningerne, der fandt sted den 15, og 16. august 1943, var så kraftige, at kun scenen og perimetermuren blev reddet. Det er siden blevet restaureret omhyggeligt og i flere omgange.

Hvis du ikke har mulighed for at se en forestilling, så kan du se museet. På teatroallascala.org kan du altid finde den næste forestilling, eller den du har mulighed for at se, når du besøger Milano.

Basilica Sant’Ambrogio

Sant’Ambrogio kirken finder du ved Via Carducci, tæt på Santa Maria delle Grazie og i kort afstand fra Castello Sforzesco. En smuk middelalderbygning, måske den smukkeste i Milano, hvis man læser i forskellige rejsebøger om Milano.

Når du skal ind i kirken, skal du ned af nogle trin fra gadeniveau og igennem en lille forgård. Katedralen ligger i hjertet af det religiøse liv i Milano. Basilikaen er en populær destination for pilgrimme. Typisk for kirken er den store søjlegang, med de store søjler, der er pyntet med udskårne bogstaver. Basilikaen er et fremragende eksempel på romansk arkitektur.

Skt. Ambrosius er Milanos skyshelgen og var biskop I Milano i 300-tallet. Dette er den basilika, som blev bygget mellem år 379 og stod færdigt i år 386. Den blev omfattende ændret i det 9. århundrede, heraf den romanske stil.

Gå ikke glip af det syvende kapel, der fører til kapellet San Vittorio i Ciel d’Oro. Mosaikken der skildrer de hellige Gervasio og Protasio. Den imponerende, romerske sarkofag, kaldet ”di Stilicone”.

Find oplysninger om åbningstider på basilicasantaambrogio.it.

Santa Maria delle Grazie (Sidste Nadver)

Kirken har næppe behov for en masse introduktion, for med Leonardo di Vincis verdensberømte maleri, Sidste Nadver, har alle mennesker i nærmest alle aldre hørt om den. Du finder kirken på Via Giuseppe Antonio Sassi.

Et absolut mesterværk indenfor verdens kunst. Et stærkt bevis på dette, er, at det har været på UNESCOs verdensarvsliste siden 1980.

Billedet skildrer den dramatiske begivenhed, hvor Kristus fortæller sine disciple, at der er en af dem, som vil forråde ham, og som vil føre ham til korsfæstelse.

Den Sidste Nadver er et gigantisk stort arbejde af di Vinci, der ikke brugte standardteknikken for at male fresker, men i stedet malede på våd gips. Skribenten her har ikke meget viden omkring det, men restaureringen af maleriet, som er nødvendig, skulle være meget vanskelig.

Under bombningerne i august 1943 blev maleriet reddet. I næsten 2 år, frem til krigens slutning i 1945, blev det opbevaret i det fri, kun overdækket af klude og sandsække.

Du skal reservere en tid for at komme ind og se det. Men det og meget mere kan du læse om på legraziemilano.it.

Milano Santa Maria delle Grazie

Pinacoteca di Brera

Milanos fineste kunstsamling finder du mellem Duomo og Castello Sforzesco, dog med en afstikker mod højre, når du kommer fra Duomo. Kunstsamlingen er i en imponerende bygning fra 1600 tallet, som hedder Palazzo di Brera.

Academia di Belle Arti blev grundlagt her i 1700 tallet, og malerisamlingen udviklede sig sideløbende med akademiet. Malerierne kom fra undertrykte kirker og klostre, og disse skulle støtte elevernes studie på akademiet.

I Brera finder du nogle af de smukkeste malerier fra renæssancen og barokken. Blandt de berømte værker finder du Mantegnas ”Den Døde Kristus”, Caravaggios ”Nadver i Emmaus”, 1500 tals maleriet ”Madonna og Helgener” af Piero della Francesca og Rafaels ”Jomfruens trolovelse”, der er et mesterværk fra hans umbriske periode.

For praktiske informationer kan du finde på pinacotecabrera.org.

San Lorenzo Maggiore

Ved Corso di Porta Ticinese finder vi kirken, San Lorenzo Maggiore, der har den største samling af romerske og oldkristne levn i Milano.

I det 4. århundrede lå kirken udenfor Milanos bymidte. Langs Via Ticinensis, der forbandt Pavia til Milano, og var den vigtigste handelsvej ind til byen, præsenterede kirken sig som en symmetrisk bygning i den vestlige kristne verden.

Der mangler datoer, hvilket de kære italienere plejer at havde under kontrol, men der mangler datoer for den oprindelige oprindelse af kirken. Det vurderes kirken stod færdig mellem det 4. århundrede og begyndelsen af det 5. århundrede. En periode som var præget af store historiske ændringer.

Åbningstider er fra mandag til fredag fra 8.00-18.30, lørdag og søndag er der åbent fra 9.00-19.00.

Quartiere Navigli

Dette kvarter bliver betragtet som et af de mest fascinerende boligområder i Milano, hvor der er liv om dagen med markeder, og liv om aftenen, når folk skal i byen og hygge sig til langt ud på de sene timer.

Nabolaget er meget populært. Dagen byder på liv i form af markeder. Sidste søndag i hver måned, er der er antikvitetsmarkedet med kunstgallerier og håndværkerbutikker. Om aftenen er alle lysene tændt på barerne og restauranterne, hvor folk, ung som gammel, først får noget lækkert italiensk mad, og bagefter fester til den sidste dråbe er drukket. Nattelivet her, er et af de populæreste i Milano.

Gennem Naviglio Grande kanalen blev marmor transporteret til duomo. Det kom fra stenbruddet i Candoglia langs Toce floden og derefter videre til Lago Maggiore.

Det er her det sker, når du skal i byen, men i området kan du også finde nationalmuseet for videnskab og teknologi og Pinacoteca Ambrosina. Derudover er shoppinggaden Via Torino, indenfor rimelig afstand.

Strandhotel
Shopping i MIlano
Luksushotel

Booking.com har et fantastisk udvalg af hoteller, i Milano. Her er virkelig noget for enhver smag! 

Her skal du overnatte

De bedste hoteller i Milano

Det gælder om, at være ude i god tid, hvis du skal have de bedste priser på hotellet til ferien.

Vi anbefaler Booking.com, når du skal bestille hotel i Milano. Det er super nemt, og de har nogle gode fordele.

Booking.com har prismatch, så du er sikker på at få den bedste pris på dit hotel. Desuden har de 24/7 dansk kundeservice, og der er ingen booking gebyrer.

Se de bedste hoteller i Milano her

Tag toget i Milano

Her på siden kan du købe din togbillet, så du kan gå direkte ombord og fremvise den QR-kode, som du har fået ved køb af billetten.

Ikke alt koster penge..

Gratis ting at lave i Milano

Der er masser at af ting at bruge penge på i Milano. Shopping og mangre andre aktiviteter er allerede nævnt i denne artikel, men vi skal også have et kig på de gratis muligheder, Milano også kan byde på. Det er trods alt ikke alt, der behøver at koste penge.

Museer

Hver den første søndag i måneden, den første og tredje tirsdag i måneden, er der gratis adgang på en lang række museer i byen. Herunder listen over de museer, som har gratis adgang på de nævnte dage:

 • Museo del Novecento
 • GAM – Galleria d’Arte Moderna
 • Musei del Castello Sforzesco
 • Museo Archeologico
 • Palazzo Moriggia – Museo del Risorgimento
 • Palazzo Moranda
 • Casa Museo Boschi di Stefano
 • Studio Museo Francesco Messina
 • MUDEC – Museo delle Culture
 • Museo Civico di Storia Naturale
 • Acquario Civico

Parker

Der findes mere end 50 parker i Milano, hvor du midt i denne storby kan slappe helt af nyde de grønne arealer som alle parkerne er fyldt med.

Her er der ikke nogen liste over parkerne, for dem er der som skrevet, rigtig mange af. Men få et kort på det hotel du bor på, og find den park, der er i nærheden, eller find eventuelt en event i en af parkerne, for de findes i mange af dem.

Parco Sempione er formentlig den, som mange søger hen til, når der skal slappes af, og når man skal afkøles i skyggerne under de store træer. Sempione ligger meget centralt, tæt på Castello Sforzesco, som du kan se ind i parken fra, og på den anden side finder du triumfbuen, Arco della Pace. I parken finder du et museum, akvarium, en arena, og naturligvis masser af ro sammen med mange andre milanesere.

Cimitero Monumentale

Dette er mere end en kirkegård, det er et ekstra ordinært stort open-air museum. Det er som nogle af de største skulptører, er kaldt hertil i det 20. århundrede, for at uddybe over temaet, døden.

Mere end 250.000 kvadratmeter, som en slags stor oase, der emmer af fred, stilhed og ro. Kirkegårde forbindes med noget trist, men her er det behageligt, og du bliver rig på information, samtidig med du kan se interessante kunstneriske detaljer.

Kirkegården er opdelt i 3 zoner. Den centrale del er forbeholdt for katolske familier og personer. Til højre for jøderne, og til venstre for ikke-katolikker.

Guidede ture er gratis. Åbningstiderne er tirsdag til søndag fra kl. 8.00-18.00. Find kirkegården ved metrostationen, Monumentale.

Milano
Milano
Shopping i MIlano
Paradis for de modebevidste

Shopping i MIlano

Milano er mode i stor stil, den er for de shopping glade, med et væld af butikker i hele byen, både for den lille og for den store tegnebog.

De utallige butikker der sælger smykker, indretning, og naturligvis nutidens modetøj finder du i Quadrilatero della Moda, der betyder “det gyldne rektangel”, og ligger i byens centrum, tæt ved byens verdenskendte Duomo.

Gaderne, Via Monte Napoleone

Shop-amok i Quadrilatero

I Quadrilatero oplever turisterne den helt rigtige, og ægte stemning, som der kan opleves i Lombardiet. Her vil du bemærke de flotte lys, farver og store elegance i butikkernes vinduer.

Det er da også de store navne som pryder skiltene i alverdens farver i gaderne, hvor vi eksempelvis kan nævne Armani, Versace, Gucci, Albert Ferretti, Dolce & Gabbana, Prada, Chanel, Louis Vuitton, og vi kunne fortsætte i lang tid endnu.

Her taler vi selvfølgelig om, at der skal stå rigtig mange penge på kreditkortet, men det har jo aldrig kostet noget at kigge!

Lige midt i hjertet af Quadrilatero, nærmere bestemt på Piazza S. Babila, finder du den enorme Diesel Planet. Her finder du det nyeste Diesel tøj, cirka et år før det kommer i butikkerne i Danmark.

Det er nemlig sådan med Milano, og her taler vi om rigtig mange af mærkerne, at tøjet kommer i butikkerne før du kan finde det i eksempelvis Paris, London og New York.

Kæmpe indkøbscenter

Bare et stenkast for det gyldne rektangel er Corso Vittorio Emanuele, en bred vej, der forbindes med Piazza Duomo. Det store indkøbscenter indeholder butikker, lige fra tøj, smykker, bøger, McDonalds og caféer.

Stemningen herinde er hyggelig, og kan være brugbar, hvis man skal havde en pause fra solen, der brænder over en med over 30 grader.

Du skal naturligvis nyde et måltid mad herinde, eller en cappuccino, men vær opmærksom på, at det er cirka dobbelt så dyrt herinde, som f.eks i en af sidegaderne i byen.

Grundet det milde klima, til dels også om vinteren, er der mulighed for at shoppe i de mange gader, hvad enten vi taler vinter, forår, sommer eller efterår, hvilket må siges at være en fordel.

Milan City Pass

Spar penge når du skal på opdagelse i Milano. Køb et MilanoCard, og spar penge på bl.a. metro, og få derudover fri entré til museer og andre seværdigheder i byen.

Se mere på deres hjemmeside her.

san siro stadion fodboldrejse

Tag til fodbold i Milano

Nostalgien, store kampe og legenderne står i kø, når vi taler om fodbold i Milano.

Det enorme San Siro, eller Giuseppe Meazza, med plads til over 80.000 tilskuere giver dig en fantastisk oplevelse, om du skal ind og se Milan eller Inter.

Sommerferie i Milano

Selvom sommeren med juli og august måned som sine varmeste måneder, banker ned over de milanesiske indbyggere og turisterne, er byen ikke øde af den grund.

Koncerter og mange andre events, og ikke mindst fodbold på San Siro i august, er med til at gøre byen populær om sommeren.

Domkirken i Milano
Hotel Villa Malpensa Milano

Hotel ved Malpensa lufthavnen

Gør det nemt og bekvemt for dig, der lander sent eller skal tidlig afsted om morgenen fra Milano, og book et hotel tæt ved lufthavnen i Malpensa.

Det er ikke altid man selv er herre over, hvornår og hvad tid, som man skal med sit fly fra Milano. Derfor er det oftest en fordel at booke et hotel tæt ved lufthavnen i Malpensa, så du ikke skal med tog, bus eller taxa tidlig om morgenen eller sent om aftenen/efter midnat.