Skip to main content
Alba i Cuno provinsen, er et must see, når du er på ferie i Piemonte og vil fordybe dig i flot arkitektur, med de imponerende vinmarker omkring byen.
Alba på 20 sekunder

Alba er en lille by med blot 30.000 indbyggere, men den er endnu mere kendt af navn, end størrelsen af byen antyder.

Det er en af de byer i Italien, hvor indbyggerne har den bedste livskvalitet i landet, og så er den på UNESCO, hvor den har titlen som Creative City for Gastronomi. Titlen fik byen i 2017.

Alba ligger i regionen Piemonte
Her ligger Piemonte
Ferie i Alba

Sådan kommer du til Alba

Der er ikke langt at køre i bil til Alba fra Torino. Godt 60 kilometer lige mod syd, følg skiltene og drej mod vest.

Lufthavnen i Torino er den nærmeste større lufthavn. Du kan leje en bil i lufthavnen og kører den times tid, det vil tage at komme ned til Alba.

Eller du kan tage en bus fra lufthavnen og ind til Torino, hvor du kan tage toget ned til Alba, som kører dagligt med flere afgange i timen.

Skal du med toget inde fra Porta Susa stationen i Torino, er der en køretid på omkring 1 time og 10 minutter.

Alba

Tag toget til Alba

Her på siden kan du købe din togbillet, så du kan gå direkte ombord og fremvise den QR-kode, som du har fået ved køb af billetten.

Alba i Piemonte

Kort fortælling om Alba

Alba er en af de mest kendte byer i Piemonte. Det er den for sine utallige attraktioner og begivenheder, som den hvert år byder velkommen til tusindvis af turister.

For sin historie og sin økonomi, er byen, på trods af sine beskedne 30.000 indbyggere, en vigtig by i Cuneo provinsen, men også i hele Piemonte.

Kunst og religion, tidsløse bygninger, krydret med store flotte tårne, der endnu går godt i hanke med gastronomien, er der en pragtfuld ferie i vente i Alba.

UNESCO

Provinserne i Asti og Cuneo, kom i 2014 på UNESCOs verdensarvsliste sammen med Roero og Monferrato. I 2017 kom Alba gastronomi på UNESCO og her er det værd at nævne den hvide trøffel.

Alba i Piemonte

Seværdigheder i Alba

Cattedrale di San Lorenzo

Nede på Piazza Risorgimento finder du SanLorenzo kirken, der er en af specielle kirker og mest betydningsfylde af slagsen i Alba.

Efter ordre fra biskoppen af Alba, Andrea Novelli, blev kirken bygget mellem 1486 og 1517, og den har gennem århundreder været igennem flere renoveringer, hvor den seneste var i 2009.

Den imponerende bygning er bygget i gotisk stil og bygget i karakteristiske røde byggesten. Inden i kirken kan du se flere mesterværker, hvor bl.a. du kan opleve værket af biskop, Andrea Novellis gravsten, lavet af billedhuggeren Antonio Carloni.

Santa Maria Maddalena

På Via Vittorio Emanuele finder du denne flotte, religiøse kirke, Maddalena. Den blev bestilt af Carlo Giacinto fra Rovere i slutningen af det 18. århundrede.

Kirken er bygget i piemontesisk barokstil og Bernardo Antonio Vittone står bag arkitekturen af den.

Bemærk den flotte facade på Santa Maria Maddalena, som står smukt i sin dekoration af træ.

Le Torri

Alba har fået tilnavnet, ”byen med de 100 tårne”, grundet det massive antal tårne i byen, der i tiderne blev benyttet til at holde vagt grundet et stort antal plyndringer.

Af de mange tårne, er der i dag ikke mange tilbage. De er enten revet ned, sænket ned i jorden eller integreret i andre bygninger.

De tre vigtigste tårne med størst betydning, kan alle ses fra Piazza Duomo. Bonino tårnet, Astesiano tårnet og Sineo tårnet, der alle er fra det 12. århundrede.

Chiesa di San Domenico

På Via Teobaldo Calissano ser du den gotiske kirke, San Domenico. Den daterer sig tilbage til det 13. århundrede. Det siges at Napoleon brugte den som stald til opbevaring til hans heste.

I dag bruges kirken primært til forskellige begivenheder, som udstillinger, kulturmøder og gospelkoncerter, så husk at tjekke byens begivenheder når du er her.

Restauranter i Alba

Jeg var blot i byen en enkelt dag, nærmere bestemt en eftermiddag, så jeg kan ikke skrive om oplevelser på mange steder.

Men jeg fik selvfølgelig noget at spise og det gjorde jeg på Papavero Rosso.

Mad i Alba