Skip to main content

Torino – Italiens første hovedstad

I det nordvestlige hjørne af Italien, hvor Alperne står som nærmeste nabo til regionen Piemonte, ligger områdets største by og hovedstad, Torino.
Torino på 20 sekunder

Torino har et lidt små-kedeligt rygte om, at det blot er en stor, beskidt industriby, der primært er baseret på de store FIAT fabrikker, der giver dagligt brød til mange af byens indbyggere. Grundet dette kan forventningerne til besøget, måske være en kende nede, men bare rolig, Torino er fantastisk, nærmest storslående.

Det er nemlig Italiens gamle hovedstad (1865-1871), som vi taler om, og derved er byens centrum fuldstændig henrivende.

Torino ligger i regionen Piemonte
Her ligger Piemonte
Seværdigheder i Torino

Lufthavnen i Torino

Torinos lufthavn har i de seneste år udvidet kraftigt, og hvor det engang var nemmest og billigst, at flyve til Milano, er der nu flere muligheder for at komme direkte til Torino til fair priser.

Torino-Caselle lufthavnen ligger 16 kilometer nord for Torinos centrum, og kan i bil tage cirka 25 minutter på motorvejen.

Motorvejen forbinder Tangenziale Nord og her er der forbindelse til Torino-Milano, Torino-Aosta og Torino-Bardonecchia.

Med tog fra lufthavnen

Rejser til Italien er ikke ansvarlige og tager derfor forbehold for nedenstående priser og rejsetider.

Når du skal fra lufthavnen og ind til Torino med tog, skal du skifte på Venaria station. Herfra er der togforbindelse ind til Porta Susa stationen i Torinos centrum.

Hvis du skal fra centrum og ud til Torino, er det på ruten Torino-Ceres og stå af ved Caselle Airport. Toget stopper ved afgangsterminalen ved lufthavnen.

Med bus fra lufthavnen

Der kører shuttlebusser fra lufthavnen og ind til centrum, hvor busserne stopper ved Porta Nuova og Porta Susa stationerne, samt ved Corso Umbria og Via Borgaro.

Busserne kører oftest hver halve time og nogle gange hvert kvarter. Rejsetiden er på cirka 50 minutter og koster 7 euro.

Husk at købe din billet inde du står på bussen.

Med taxi fra lufthavnen

Skal du med taxi ind til Torinos centrum, er rejsetiden på cirka 50 minutter og koster minimum 30 euro, alt efter hvor i Torino du skal hen.

Seværdigheder i Torino

Du får det hele i Torino af det, som du forbinder med en ferie til Italien.

Piazza Castello, Via Roma, der er den travle handelsgade, Mole Antonelliana, Superga, hvor Torinos stærke foldholdhold styrtede  ned i 1949, for bare at nævne et strøg af, hvad der venter dig i Italiens første hovedstad.

Du kan også se meget af UNESCOs verdensarv, ikke bare i byen, men i hele Piemonte, og du kan tage til fodbold og se enten Torino og Juve.

Sidste, men ikke mindst, så er der traditioner for en god kaffe og lækkert chokolade, alt sammen her fra Torino.

Piazza Castello og Piazza San Carlo

Torino er ikke nogen stor, klodset og kluntet industri-storby. Det er en virkelig lækker by, med et overdådigt centrum, som rammer dig, ligeså snart du rammer Piazza Castello i den centrale del af byen, hvor de gule sporvogne kører overalt.

Italiens første hovedstad, har så megen historie, som du passende kan starte med at snuse efter inde på Piazza San Carlo.

Iflg. de fleste mennesker, er San Carlo den smukkeste Piazza i byen, og den er da også prægtig med de flotte historiske bygninger, og arkaderne, der er dekoreret med stuk, og basrelieffer af ansigter med en betydelig historie for byen.

I midten af pladsen ser I den imponerende rytterstatue, hvor Emanuele Filiberto, der rider på en galant hest.

Vi anbefaler gåturene under arkaderne, der omgiver pladsen, og at du gør holdt ved Caffé Torino, en af de legendariske cafér i byen, hvor mange kommer for at beundre Toro di Bronzo, der er et symbol på byen. Tyren bruges både af Torino Calcio og Juventus i deres logoer.

Via Roma

Gaden, Via Roma forbinder pladsen med Piazza Castello og Piazza Carlo Felice.

Via Roma er en af de vigtigste gader i Torino. Her handles der i dyre, flotte og elegante butikker, og der drikkes cappuccino på de ligeså elegante caféer under arkaderne, der om vinteren holder kulden ude.

Piazza Castello er hjertet i det historiske centrum. Her finder du det imponerende Palazzo Reale, som om aftenen ser endnu smukkere ud. Pladsen huser den arkitektoniske perle, Palazzo Madama Cristina, der er på UNESCO’s verdensarvsliste. Slottet er en kombination af to tusinders historie i Torino. IMPONERENDE!

Den smukke San Lorenzo er også på Castello, der også er garant for et flot besøg, og er et flot eksempel på barokarkitektur.

Mole Antonelliana er for mange det største symbol for Torino, og vel nok det største symbol for en by i Italien. Med en højde på 167.5 meter, har det en gang været den højeste bygning i Torino. Du finder det nationale filmmuseum her.

Museo Egizio

Det ægyptiske museum er med mere end 775.000 besøgende om året, et af de mest besøgte museer i Italien. Det anses som det mest betydningsfulde i verden, efter museet i Kairo. Grundlagt i 1824, er det blandt de ældste ægyptiske samlinger i verden.

Officiel hjemmeside

Jeg kunne skrive meget om museets åbningstider og priser etc. Men du kan også selv gå ind på deres hjemmeside, som naturligvis altid er opdateret og så er den sågar også på engelsk.

Hjemmesiden finder du her.

Overnatning i Torino

3 bud på hoteller i Torino

Pacific Hotel Fortino er meget eftertragtet på Booking.com. Det ligger helt nede ved Dora-floden og med en dejlig, fredfyldt have.

Hotel Concord er ligeså populært, der med sin elegante stil, er midt i byens ligeså elegante centrum. Hotel Urbani er tæt på byens togstation, og har et skønt butiksliv omkring sig.

Pacific Hotel Fortino

Pacific Hotel Fortino i Torino

Pacific Hotel Fortino via Booking.com

Se hotellet her

Hotel Concord

Hotel Concord i Torino

Hotel Concord via Booking.com

Se hotellet her

Hotel Urbani

Hotel Urbani i Torino

Hotel Urbani via Booking.com

Se hotellet her

Tag til fodbold i Torino

Hvad enten du skal ind og se Torino på Stadio Olimpico eller Juventus på Allianz Stadium, så er der en stor oplevelse i vente.

Juventus
Torino

Kaffe og chokolade

Det er ikke noget nyt, at italienerne elsker deres kaffe, men vidste du også, at Torino er den bedste by at drikke kaffen i?

Det er sandsynligvis noget, som byens borgere har sat på deres bys kendetegn, men det er uden tvivl et fakta, at kaffen er fantastisk på disse kanter.

Billedet til venstre er taget fra en tur til Torino i november 2021.

Historien

Den store internationale koncern, Lavazza, der er kendt for deres høje kvalitet på kaffen, startede med at brygge kaffe i Torino i 1895. Stifteren, Luigi Lavazza købte en lille butik i byens centrum, og det var her han startede hans forretning. Den første forretning lå på San Tommaso i hjertet af byen.

Chokolade

Hvis du er til chokolade, så er du kommet til den helt rigtige by, hvor du kommer til at smage på den ægte atmosfære fra 1800-tallet.

Det var nemlig her Gianduia opfandt Nutella. I stedte for at bruge den dyre kakao, var det de noget billigere hasselnødder nede fra Langhe området.

Nutella kendes i dag over hele verden og det samme er Torino, der er kendt for deres søde tand, og det er med rette at sige, at byen er hovedstaden for den og chokoladen. Dette er mærkbart, når du sidder på en café i byen med din kaffe og chokolade.

Cafélivet i Torino

Jeg elsker at sidde på cafe i Italien og sidde med den cappuccino, som bare smager allerbedst i Italien, med al den respekt overfor dem, som laver den i andre lande. Men den smager bare bedst her, hvor det hele er startet og fortsat er en stor del af italienernes liv.

I Torino er der caféer på hvert gadehjørne, hvilket ikke er en ny ting i støvlelandet, og den ene er næsten mere elegant end den anden.

Billedet til højre er fra Caffé Mulassano på Piazza Castello.

Caffé Vergnano

Caffé Vergnano har en lang historie i byen og har lagt her siden 1882. Historien går så lang tid tilbage, og den er kendt for sine høje standarder, når vi kommer ind på kvaliteten af den kaffe du bestiller og tilbehøret. Men i lige så høj grad den høje kvalitet på servicen, som du får, om du er fastboende eller turist, så er serviceniveauet højt.

Mht. service overfor gæsterne, så må jeg sige, at dette ikke er et enestående eksempel. Det er sådan hvert eneste sted, caffé eller restaurant, hvor jeg har betrådt mine fødder, at medarbejderne er flinke, smilende og helt utrolig imødekommende.

Det kan man sige, at det også er deres job, og ja, det er det, men derfor er det ikke altid netop dét man oplever andre steder.

Caffé Mulassano

Denne café er en af de ældste i Torino. Helt præcist åbnede den i 1850’erne på via Nizza 3, men blev kort tid efter flyttet til dens nuværende placering under arkaderne på Piazza Castello.

Denne charmerende og hyggelige café er dekoreret i forgyldt bronze, og imens du sidder og drikker din kaffe, sidder du i ægte læder og kan med fri fantasi tænke tilbage til dengang Savoy familien også sad samme sted.

Det er ægte italiensk historie.

Torino

Via Roma

Denne gade er lavet til dig, som elsker at shoppe, og skulle vejret ikke arte sig fra sin gode side, går du i læ under arkaderne. Disse finder du også oppe ved Piazza Castello.

Via Roma har sin start nede fra Porta Nuova stationen og går hele vejen op til Piazza Castello.

På turen er der et hav af muligheder for indkøb i de flotte, og også en lille smule dyre butikker, og alt dette kræver formentlig en pause imellem, som du kan få på en af de mange cafeer, der også er på gaden.

Via Roma bliver ”afbrudt” af den store Piazza Carlo og kort tid efter den kommer det ægyptiske museum.

Den 607 meter lange gade, er en af de vigtigste handelsgader i Torino, hvor der bliver samlet mode, kultur og historie på et og samme sted.

Gaden kom igennem en kraftig renovering i 1931, hvor den fik en mere futuristisk design og samtidig også blev bredere. Dette stod færdig i 1933 og genåbnet igen.

Men i 1944 ødelagde bomber noget af jorden og bygningerne, hvilket naturligvis krævede en ny renovering.

Men i dag finder du altså en moderne gade, der spænder med butikker fra gastronomi, teknik, juveler og naturligvis den nyeste mode indenfor tekstil.

PS: Jeg har godt nok ikke selv den store iver at bruge dage på at handle, men det ved jeg at kvinder er, og så må man jo bare følge med.

Piazza San Carlo

Her taler vi om en af de smukkeste pladser i byen. Sandsynligvis grundet dens elegante udseende, hvorpå den fremstår elegant og raffineret, og dette skyldes dens nuværende facon og udseende, som den har haft siden det 17. århundrede.

Her er der ofte tale om events af forskellig art. Pladsen ligger også lige i smørhullet i centrum, hvor den forbinder Via Roma, mod Porta Nuova i den ene retning og Piazza Castello i den anden.

Piazza San Carlo fremstår i dag som et symbol på byen, som den har tjent fra den mest kendte familie i Torino, Savoy familen, og har altså stået, prægtig som den er, i mere end 300 år.

Historien

Før det 17. århundrede var området udenfor bymuren. I dag kan du se de romerske mure. Men da Savoy familien i 1563 ønskede sig en udvidelse af byen mod syd, blev pladsen skabt og kaldt Borgo Nuovo.

Men det var først i 1617 at Borgo Nuovo, den nuværende Via Roma og Piazza San Carlo blev bygget, og dette kan vi takke arkitekten, Carlo di Castellamente, som tog sig af designet.

Kært barn med mange navne

Pladsen har heddet noget forskelligt gennem årene. Det første navn bød på Piazza Reale, fra sin begyndelse i 1618 og frem til 1650. Herefter hed den Piazza d’Armi.

Nu er vi fremme ved år 1750, hvor den har dens nuværende form, og nu skulle den ikke længere bruges til militær brug. Den elegante form, som pladsen har nu, blev opkaldt efter ærkebiskoppen San Carlo Borromeo.

Under besættelse af Savoy hovedstaden fik pladsen dog et anderledes navn. ”Place Napoleon” kaldte han den og det hed den

Emanuele Filiberto

I centrum af San Carlo kan du se statuen, som blev lavet af Carlo Marochetti i 1938, som lavede rytteren i bronze.

Statuen er dedikeret til hertug Emanuele Filiberto, som majestætisk sidder på en hest og symboliserer fred.

Indvielsen fandt sted på årsdagen for San Carlo, nemlig den 4. november 1938.

Tyren

Lige overfor Caffé Torino finder du, på fortovet, den messingfarvede tyr. Tyren, som iflg. Legenden bringer held, er et symbol for den piemontesiske hovedstad.

Piazza Carlo Alberto

Det kan være svært at skrive om Torino, hvor ordet elegant ikke indgår hele tiden, men jeg bliver nødt til at bringe ordet frem igen, når talen og skrivet går ind på Piazza Carlo Alberto.

For når du kommer ind på pladsen, vil du formentlig tænke, ”hvorfor har jeg ikke været her før, eller i det mindste læst om den inden jeg tog afsted?”.

Piazza Carlo Alberto har fået navnet efter kongen fra Sardinien, Carlo Alberto af Savoy. Den imponerende barokbygning er designet af Guarino Guarini. Hele området fik en stor renovering og ombygning mellem 1842 og 1859, for at gøre plads til den piazza, som du kan se i dag.

Torino

Palazzo Carignano

Denne imponerende bygning finder dig vej til historien og oprindelsen af Italien. Det er her du finder museo nazionale del risorgimento italiano. Altså et museum, der fortæller dig Italiens fødsel og hvor vi har bevæget os tilbage til 1861.

Det var i Torino, som var vært for Italiens første parlament i kongeriget Italien. Palazzo dei Principi di Carignano, er det fulde navn på bygningen, som er ægte piemontesisk barokarkitektur.

Sammen med Palazzo Reale og Palazzo Madama, er det en af de vigtigste bygninger i Torino. Derudover er den på UNESCOs verdensarv, hvor den indgår i serien, Residenze Sabaude in Piemonte, som er en gruppe af bygninger i Torino og Piemonte.

Dette kommer vi tilbage til.

Historien om Palazzo Carignano

Arbejdet på Carignano begyndte i 1679 og i 18 blev det hjemsted for fyrsterne af Carignano. I 1831 blev ejendommen solgt til staten.

I 1861 skulle det første italienske parlament åbne, og her var salen for lille, så der blev bygget til ud mod Piazza Carlo Alberto.

Dette arbejde begyndte i 1863 og sluttede i 1871. I mellemtiden flyttede hovedstaden til Firenze. Dette er grunden til at den store sal, som var bygget til formålet, aldrig blev benyttet til netop det formål.

Dette var en meget kort og hurtig gennemgang af den historie. Men jeg vil helt sikkert anbefale dig, at tage ind og se museet.

Billedet der er her, er indgangen fra Piazza Carlo Alberto.

Piazza Carignano

Denne plads er til dig som ønsker at befinde dig i en perle af tidsløshed midt i storbyen. Det er barok i den reneste verdensklasse, der befinder sig på Piazza Carignano, og hvor du kan se og mærke barokken komme helt tæt på.

Du befinder dig midt i hjertet af Torino. Det er her du står tæt på livet i storbyen, hvor Via Roma ikke er ret lang væk, samt det ægyptiske museum.

Gastronomi i Torino

Her får du en anderledes facade på Palazzo Carignano, du får at se teateret, og en statue af Vincenzo Gioberti, som var en ledende figur på Risorgimento, Italiens samling.

Til dig som elsker italiensk mad, er det her du finder ristorante del Cambio, samt det historiske ”ishus” Gelateria Pepino.

Herunder er der to billeder fra pladsen. Det til venstre er Palazzo Carignano og til højre ser du statuen af Vincenzo Goberti.

Torino
Torino

Piazza Vittorio Veneto

Vi kan ikke komme uden Piazza Vittorio Veneto, når vi er på besøg i Torino. Pladsen kan ikke prale af, ligesom de andre pladser i byen, med store og flotte bygninger, der er på UNESCOs verdensarv, men derimod er pladsen enorm.

Flotte bygninger, det har den, men det er ligesom placeringen der er mest smukt ved den, og så kan du altså sætte dig ned ved en af de mange cafeer.

Det er her du er tættest på floden Po, og du finder nede i bunden af pladsen, broen, Ponte Piazza Vittorio.

Inden vi skal op til Piazza Castello, vil jeg beklage for billedets kvalitet af Piazza Vittorio Veneto.

Torino