Torino – Italiens første hovedstad

I det nordvestlige hjørne af Italien, hvor Alperne står som nærmeste nabo til regionen Piemonte, ligger områdets største by og hovedstad, Torino.
Torino på 20 sekunder

Torino har et lidt små-kedeligt rygte om, at det blot er en stor, beskidt industriby, der primært er baseret på de store FIAT fabrikker, der giver dagligt brød til mange af byens indbyggere. Grundet dette kan forventningerne til besøget, måske være en kende nede, men bare rolig, Torino er fantastisk, nærmest storslående.

Det er nemlig Italiens gamle hovedstad (1865-1871), som vi taler om, og derved er byens centrum fuldstændig henrivende.

Torino ligger i regionen Piemonte
Her ligger Piemonte
Seværdigheder i Torino
Italiens første hovedstad

Transport til Torino

Torinos lufthavn ligger 12 kilometer nord for byen, men langt de fleste mennesker, der kommer med fly og skal til Torino, kommer dertil fra Malpensa lufthavnen, godt halvanden times kørsel derfra.

Piazza Castello og Piazza San Carlo

Torino er ikke nogen stor, klodset og kluntet industri-storby. Det er en virkelig lækker by, med et overdådigt centrum, som rammer dig, ligeså snart du rammer Piazza Castello i den centrale del af byen, hvor de gule sporvogne kører overalt.

Italiens første hovedstad, har så megen historie, som du passende kan starte med at snuse efter inde på Piazza San Carlo.

Iflg. de fleste mennesker, er San Carlo den smukkeste Piazza i byen, og den er da også prægtig med de flotte historiske bygninger, og arkaderne, der er dekoreret med stuk, og basrelieffer af ansigter med en betydelig historie for byen.

I midten af pladsen ser I den imponerende rytterstatue, hvor Emanuele Filiberto, der rider på en galant hest.

Vi anbefaler gåturene under arkaderne, der omgiver pladsen, og at du gør holdt ved Caffé Torino, en af de legendariske cafér i byen, hvor mange kommer for at beundre Toro di Bronzo, der er et symbol på byen. Tyren bruges både af Torino Calcio og Juventus i deres logoer.

Via Roma

Gaden, Via Roma forbinder pladsen med Piazza Castello og Piazza Carlo Felice.

Via Roma er en af de vigtigste gader i Torino. Her handles der i dyre, flotte og elegante butikker, og der drikkes cappuccino på de ligeså elegante caféer under arkaderne, der om vinteren holder kulden ude.

Piazza Castello er hjertet i det historiske centrum. Her finder du det imponerende Palazzo Reale, som om aftenen ser endnu smukkere ud. Pladsen huser den arkitektoniske perle, Palazzo Madama Cristina, der er på UNESCO’s verdensarvsliste. Slottet er en kombination af to tusinders historie i Torino. IMPONERENDE!

Den smukke San Lorenzo er også på Castello, der også er garant for et flot besøg, og er et flot eksempel på barokarkitektur.

Mole Antonelliana er for mange det største symbol for Torino, og vel nok det største symbol for en by i Italien. Med en højde på 167.5 meter, har det en gang været den højeste bygning i Torino. Du finder det nationale filmmuseum her.

Museo Egizio

Det ægyptiske museum er med mere end 775.000 besøgende om året, et af de mest besøgte museer i Italien. Det anses som det mest betydningsfulde i verden, efter museet i Kairo. Grundlagt i 1824, er det blandt de ældste ægyptiske samlinger i verden.

Torino er en by med masser af lækker arkitektur, og ikke mindst norditaliensk charme. Torino skal leves og opdages!

La Superga

På den modsatte af byens centrum, kan du køre op til La Superga, cirka 5 kilometer fra centrum, og få en vidunderlig udsigt over Torino, mens Alperne står urokkeligt fast i baggrunden.

Torino, den gamle italienske hovedstad efter Risorgimento, er ganske enkelt alt for undervurderet.

Valle D’Aosta og Monte Bianco

Fra Torino er der ikke langt op til naboregionen, Valle D’Aosta, der ligger nord for byen, og hvor du kan opleve Monte Bianco/Mont Blanc. Området byder på fantastiske skisportsmuligheder, som du finder øst for byen, på vejen mod Frankrig. Sydøst for ligger Asti, et enormt vinområde, hvor vinmarkerne er strøget udover hver eneste hjørne. Og smager et iskoldt glas Asti bedre, end der hvor det har fået sin fødsel og opdragelse?

Nej!

 Piazza Vittorio Veneto

Snup en cappuccino ved byens enorme kending, det 167 meter høje Mole Antonelliana, eller nyd livet på Piazza Vittorio Veneto, der ligger helt nede ved Po-floden, og hvor der er en dejlig aftenstemning.

Overnatning i Torino

3 bud på hoteller i Torino

Pacific Hotel Fortino er meget eftertragtet på Booking.com. Det ligger helt nede ved Dora-floden og med en dejlig, fredfyldt have.

Hotel Concord er ligeså populært, der med sin elegante stil, er midt i byens ligeså elegante centrum. Hotel Urbani er tæt på byens togstation, og har et skønt butiksliv omkring sig.

Pacific Hotel Fortino

Pacific Hotel Fortino i Torino

Pacific Hotel Fortino via Booking.com

Se hotellet her

Hotel Concord

Hotel Concord i Torino

Hotel Concord via Booking.com

Se hotellet her

Hotel Urbani

Hotel Urbani i Torino

Hotel Urbani via Booking.com

Se hotellet her

Villa della Regina på bakken ved Torino

Villa della Regina er en smuk villa fra det 17. århundrede, som ligger på en bakke ved Torino, der naturligvis pryder en smuk udsigt over byen. Villaen kom på UNESCO’s verdensarvsliste i 1997.

Den enorme villa med tilhørende botanisk have, er blot 3 kilometer inde fra Torinos centrum. I bil har du alt efter trafik, cirka 10-15 minutters kørsel derud. Bybusserne kører derud hvert 12. minut, og busturen tager en lille halv time.

Colline del Po er de berømte bakker, øst for Torino, som Villa della Regina er beliggende. Ligesom villaen, er disse bakker også optaget på UNESCO’s verdensarvsliste, hvor de kom på i 2016.

Villaen blev designet af den romerske arkitekt, Ascanio Vitozzi, der ligeledes stod bag kongeslottet i Torino. Stedet var oprindelig tænkt som et overdådigt landsted til de omkring liggende vinmarker, og den hertugelige bopæl udgjorde en model for aristokraternes villaer. Kardinal Maurizio di Savoia boede i denne pragtfulde villa efter det stod færdigt.

Villaen tog alvorlig skade under 2. verdenskrig, og led store ydre tab, der først blev genoprettet mange år efter. Først i 1994 kom der for alvor skred i fremgangen, her overtog tilsynet for kustnerisk og historisk arv i Piemonte villaen. Restaureringen stod på i over 10 år, og stod først officielt færdigt i 2007. hvor der igen blev åbnet op for offentligheden.

Inde i den store aula hænger der fresker af Giambattista Crosato, Daniel Seiter og Corrado Giaquinto.

Den omkringliggende botaniske have, er en typisk 17. århundrede have med et berømt amfiteater i baghaven. Springvandet der har en diameter på 20 meter, danner en smuk omkreds af marmor statuen af Neptun.

Få flere oplysninger og åbningstider på Polo Museale del Piemonte, der har mange museer på programmet, også Villa della Regina naturligvis.

Læs mere på deres hjemmeside her.

Byens officielle turistinformation er også et besøg værd inden turen går til Torino og Piemonte.

Sacra San Michele

Vi er taget på besøg ved den enorme kirke, Sacra di San Michele, der nærmest er et symbol i Piemonte, og er en af de mest fremtrædende, religiøse bygninger i Alpeområdet. San Michele er i romansk arkitektur i gotisk stil.

San Michele ligger mellem Torino og den fransk/italienske grænse, nær landsbyen, Sant’Ambrogio di Torino. Inde fra Torinos centrum, er der under 40 kilometer, men beregn køretiden til omkring en time.

Det dystre billede af San Michele

Sacra di San Michele virker umiddelbart som et uhyggeligt sted, når man ser billeder fra stedet, der er optaget i mørke, eller hvor kirken er indhyllet i tåge, når dette indtager bakkerne omkring. Men når du besøger kirken i dagslys, er det helt modsat og meget hyggeligt. Føl bl.a. den ro, som der er omkring stedet, forholdsvis højt oppe i vejret, tæt på Alperne.

Uhyggen forsvinder fuldstændig, når du læser på den officielle hjemmeside, at der er forskellige former for koncerter, hvor Gospel bl.a. er meget populært, som det er i så mange andre kirker. Læs mere på hjemmesiden her.

San Michele kan nåes via to ruter, som der er meget populære blandt vandre og generelt folk, som elsker den rolige natur. Den ene kan nåes fra Chiusa di San Michele, mens den anden går nede fra Sant’Ambrogio. Begge ruter går i 600 meters højde, og der skal ikke herske nogen tvivl om, at formen skal være god, for at klare turen og ikke mindst højden.

Kan du ikke få højde nok, er der også en rute, som nærmer sig 900 meter over havets overflade.

Kirken er også værd at besøge ind i mellem vandreturene, hvor der bliver samlet op forskellige steder i området, og man går sammen op til San Michele. Her vil du bl.a. opleve forskellige smagsprøver fra egnen.

Mærk kulturen helt tæt på i de italienske Alper!

Ny rute til Turino

Gode nyheder for Juventus eller Torino fans, og elskere af Piemontes flotte hovedstad, de flotte vinmarker omkring byen, med de sneklædte Alper i baggrunden. Til foråret 2017 åbnes der op for en direkte rute fra København til Torino.

Det er det rumænske selskab, Blue Air, der har annonceret dette, og oplyser samtidig, at der vil være flyafgange tre gange om ugen. Mandag, onsdag og lørdag er de foreløbige flytider.

Caselle lufthavnen ligger 30 minutters kørsel nord for Torinos centrum. Busser fra lufthavnen og ind til centrum, kører hvert 15. minut på langt de fleste dage om året, og de kører direkte ind til både Porta Nuova og Porta Susa. Prisen på busturene koster cirka 7 euro.

Se flere informationer og flytider på deres hjemmeside.