Skip to main content

På ferie i sydøst-Lombardiet

I denne artikel er vi gået på opdagelse i densydøstlige del af Lombardiet, hvor vi nærmer os grænsen til Emilia-Romagna.
Præsentation af artikel

Lombardiet og den sydøstlige del, hvor folk blæser forbi på motorvej A4 mellem Verona og Milano, og ikke får kigget lidt sydpå til de pragtfulde byer som Crema, Cremona og Mantova. Det gør vi nu!

De 3 byer stod som næste mål for en tur til Lombardiet, for efter rigtig mange besøg i både Milano, Bergamo og også Como søen, var det blevet tid til at få kigget nærmere på dem.

Crema, Cremona og Mantova ligger i regionen Lombardiet
Her ligger lombardiet
Ferie i Bergamo
Rejsen starter

Fra Bergamo til Crema

Flyveren landede i Bergamo sent tirsdag aften, så sent, at den første overnatning skulle foregå her på B&B Sant’ Alessandro. Stedet ligger i kort gåafstand fra Bergamos togstation, hvor man ankommer til med bybussen ude fra Orio Al Serio lufthavnen, som ligger udenfor byen.

Forsinket fly fra København

Flyet fra København landede først klokken 23.00, og det skal du være opmærksom på, hvis du booker en overnatning på et Bed & Breakfast, hvor der ikke nødvendigvis altid er døgnåbent. Det var der heller ikke på Sant’ Alessandro, som har tjek-in fra kl. 15.00-20.00, så derfor var jeg i dialog med ejeren af stedet, og aftale med ham, at jeg først ankom efter kl. 23.00.

Dette var heldigvis intet problem, og han stod da også klar ved døren, da jeg langt om længe ankom efter en lille forsinkelse af flyet. God og venlig betjening og fint udvalg af morgenmad.

Crema i Lombardiet
Mantova
Mantova

Togturen

Togturen fra Bergamo og ned til Crema tager ikke ret meget mere end 1 time, hvilket typisk, er med et skift i Treviglio. Turen koster knap 5 euro (priser pr. april 2019). Bemærk at der i nogle af automaterne hvor du køber togbillet, kun kan betales med et betalingskort, men til gengæld tager den også imod alle former for VISA kort.

Et historisk centrum

Crema

I Crema havde jeg booket en overnatning på B&B delle Arti, som er ejet af et venligt ægtepar og ligger i gåafstand fra togstationen. Vejret var nydeligt, ingen vind og høj sol, og derfor var det ganske naturligt, at tage de 1.5 kilometer på sine ben.

Anbefaling: Besøg Caffé Verdi

På vejen hen mod overnatningsstedet, var det oplagt at få sin cappuccino og et stykke italiensk kage hos Caffé Verdi, som kommer cirka 400 meter efter stationen og på din vej mod B&B delle Arti.

Jeg havde haft en korrespondance med damen fra delle Arti, og aftalt hvornår jeg ville ankomme hos dem. Men da jeg ankom, var der ikke nogen hjemme, og jeg ringede hvor hun fortalte at hun ville skynde sig hjem, men var lige ude og handle. Efter godt 15 minutters venten kom hun cyklende og smilede over hele ansigtet og undskyldte, at jeg måtte vente. Det er derfor, blandt 1000 andre årsager, grunden til jeg elsker Italien!

Livligt centrum

Byen Crema har et vidunderligt, middelalderligt centrum, hvor traditioner og historie mødes i det historiske centrum. Her finder du butikker, caféer og restauranter og der er virkelig et dejligt liv her fra de tidlige eftermiddagstimer til de sene aftentimer. Også i hverdagene.

PIAZZA DEL DUOMO

Piazza del Duomo med Cattedrale di Santa Maria Assunta, er et naturligt stoppested for at kigge nærmere på byens duomo. Bygget i lombardisk-gotisk stil og med en fantastisk flot facade, er kirken det ældste katolske bygningsværk i Crema, som stod færdigt i 1341. Facaden er bygget op i tre runde buer i romansk stil, med et rosevindue i den centrale del.

Her på pladsen finder du også rådhuset, Palazzo communale, der indtager hele den vestlige side af Piazza Duomo. Her ser du også Torrazzo buen, Arco del Torrazzo, bygget i renæssancen og deler Piazza Duomo og gaden via XX Settenbre.

Der er ikke mange oplysninger om porten, men de første skriv om den, er fra 1474, og man mener derfor at vide, at den er bygget i det 15. århundrede, men hovedpersonen bag, er ukendt. Fra den brostensbelagte via XX Settembre, er der et flot view mod Torrazzo, hvorfra du kan se de to statuer af San Vittoriano og San Pantaleone.

EN RESTAURANT-ANBEFALING

Efter et par besøg på nogle caféer, var det tid til at gå tilbage til delle Arti og få sig et bad, slappe af i en times tid (jeg er ikke så ung længere), klæde sig i det pæne tøj, og finde en restaurant i Cremas historiske centrum.

Ristorante Speranza

Det valg faldt på Ristorante Speranza, som du finder på Via Di Rosa midt i Cremas centrum. Her er der et fremragende udvalg til fornuftige priser. Jeg betalte knap 35 euro for 2 retter mad, der inkluderede et glas vin og en espresso som desserten. Jeg fik desuden en særdeles venlig betjening, og på trods af en næsten fuld restaurant, var der ikke meget ventetid på maden. Kan klart anbefale stedet.

Èn øl og fodbold

Den aften blev afsluttet med en kold øl på en nærliggende bar, som viste fodboldkampen mellem Ajax Amsterdam og Juventus, som endte 1-1, men som Juve desværre tabte til i returkampen i Champions League kvartfinalen. Men det er en helt anden historie!

Ingen Santuario di Santa Maria della Croce

Jeg må komme med en bekendelse. Cremas største seværdighed, Santuario di Santa Maria della Croce, måtte jeg gå glip af i denne omgang. Årsagen er ikke særlig god, men den kommer. Kirken ligger 1-1.5 kilometer fra centrum, og altså knap 2 kilometer fra mit Bed and Breakfast.

Det var selvfølgelig min mening, at jeg ville havde gået derud den dag, hvor jeg skulle videre mod Cremona, men vejret var desværre meget dårligt, for det regnede temmelig kraftigt denne formiddag, så derfor endte den gåtur nede ved stationen. Næste gang jeg kommer til Crema, eller i nærheden, er det naturligvis en betingelse, at skal se den. Det bør du også gøre.

Søger du flere oplysninger om Crema, kan du finde dem på turismocrema.com.

På togtur

Afgang mod Cremona og Mantova

Selvom vi er i Italiens rigeste region, er der ingen garantier for, at togene kører til tiden, og i særdeles ikke regionaltogene i den sydlige del af den. Da jeg skulle fra Crema og stige på toget mod Cremona, kørte der et tog kl. 9.31, og igen 1 time senere.

Jeg ankommer til stationen kl. 9.58, køber en billet til Cremona for knap 5 euro, men konstaterer at toget kl. 10.31 er aflyst. I stedet var toget der skulle være kørt kl. 9.31 ikke kørt, og det var på vej afsted, da jeg nåede at stemple billetten (VIGTIGT), og hoppede på toget.

Mantova
Mantova
Cremona violin

Cremona

De korte afstande mellem de 3 byer gør det naturligvis nemt at komme fra den ene by til den anden. Således tager turen fra Crema til Cremona vel ikke en gang en time, og klokken nåede altså ikke 11, før jeg stod i Cremona med de mange violiner.

Mit visit i Cremona var tilregnet til nogle timer, eller, de timer som jeg synes byen krævede, for at kunne se nogenlunde det hele, eller som minimum det meste af den, inden jeg skulle videre mod Mantova. Jeg tænker rent faktisk, at du sagtens kunne få tiden til at gå en hel dag i byen, men det er naturligvis helt op til én selv, hvor meget man ønsker at gå i dybden.

Croissanter og cappuccino

Ligesom i Crema regnede det i Cremona, og det kan man mene meget om, men det har en tendens til at ødelægge lidt af stemningen. Men det er på med ja-hatten, og den fik jeg da også på, da jeg satte mig på Ristorante Caffé Stradivari, som du finder ved Piazza Roma.

Jeg havde godt nok fået en god morgenmadsportion på Delle Arti i Crema, men den lille time i toget gjorde, at sulten var kommet frem. Her blev der indtaget et par hjemmebagte croissanter og naturligvis en cappuccino, alt i mens regnen silede ned udenfor. Men det skræmte bestemt ikke byens indbyggere væk fra at komme ud, og komme ind og hilse på venner, kollegaer og hvem de ellers kunne møde denne torsdag formiddag. Det er dét italienerne kan. Og så dét kan de!

Arbejdernes landsby

Centrum i Cremona

Fra stationen og til centrum i Cremona, er der godt 1 kilometer, så det er en tur man sagtens kan gå. På turen finder du et væld af violinbutikker. Blandt andet på Via Dati Ugolani i nummer 15 finder du Casa dei Violino. Hold øje med skiltene, som viser vej til de forskellige violinbutikker og værksteder, for de kommer mange steder, når du befinder dig i centrum.

På Piazza Marconi finder du Museo del Violino, hvor du finder mange instrumenter, her af de fleste lavet af Antonio Stradivari. Her kan du stadig se håndværkerne arbejde på instrumenterne på den gammeldags facon.

KLOKKETÅRNET TORAZZO

Centrum er centreret omkring Duomo og Torazzo. Klokketårnet, Torazzo, er den næsthøjeste historiske bygning i Italien efter Montegliano i Udine provinsen, og den 36. højeste i Europa. Højden måler omkring 112 meter og for at komme op toppen skal du først bestige 502 trin.

Oppe fra toppen får du at se Cremona skyline. Se det astronomiske ur der måler over 8 meter i diameter, og skal vi sammenligne med det kendte Big Ben i London, så måler det blot 6,85.

De farverige gader med de mange røde tage, er i sig selv en gave for de besøgende i Cremona, og hvor Torazzo tårnet overstråler det hele. Katedralen i lombardisk-godisk stil, er det helt naturlige mødested og skal selvfølgelig ses, når du er i byen. For at læse mere om kirkens fantastiske historie, events og andet, er der mulighed for at læse mere på hjemmesiden, som også findes på engelsk.

MUSEO CIVICO

Museo Civico kan du komme ind og se for kun 10 euro. Læg vejen forbi Basilica di Santa Maria og det majestætiske, Palazzo Terni, for at få at det hele med af Cremona.

Hvis du trænger til ro og mag, så ligger Po-floden lige umiddelbart udenfor byen. Her er der plads til ro i flotte omgivelser for hele familien, mens floden løber roligt forbi. Her er der også muligheder for at leje cykler og tage på tur i naturen, hvor Po er en helt naturlig følgesvend hele vejen.

Du kommer aldrig til en by i Italien, og især ikke ved dit første besøg i en by, uden at få et måltid. Dette indtog jeg på Osteria Del Melograno, som du finder på Via Felice Cavallotti 7.

I smukke omgivelser ved Po floden

Afgang mod Mantova

Efter den sene frokost var det tid til afgang mod Mantova, hvor jeg skulle bo i de næste par dage, og her gik toget som planlagt og turen varede de planlagte 70 minutter. For blot 144 euro havde jeg fået hotellet, Ca’ Tazzoli på Booking.com. Hotellet ligger centralt ved Piazza Sordello.

Europæisk kulturhovedstad

Mine forventninger til besøget i Mantova var store. Byen ligger i smukke omgivelser ved Po floden og var i 2016 europæisk kulturhovedstad. Naturen omkring byen, er med til at give stedet en unik oplevelse, når du går inde i de gamle monumenter og bygninger.

Inden vi kommer til at nævne nogle af dem, er det på sin plads, at foreslå, at gå nogle ture i byen og oplev stemningen nede ved de små kanaler med mange farverige huse på sine sider. Det er som at gå i naturen, midt inde i byen. Her er det naturligvis oplagt at finde et sted til sin cappuccino, som selvfølgelig hører sig til flere gange om dagen.

Palazzo Te

Palazzo Te er formentlig den mest kendte bygning i Mantova. Det storslåede palads med flere museer indeni, er et par kilometer udenfor centrum, men stadig i gå afstand inde fra Piazza Sordello. For at finde åbningstider skal du på denne hjemmeside. 

Piazza Sordello

Det er på Piazza Sordello, der er omdrejningspunktet i byen med flere restauranter og caféer, der giver en god stemning i dagtimerne, mens hyggen mere og mere ligger sig over piazzaen om aftenen. Inde i Palazzo Ducale finder du en stor samling malerier og skulpturer, som du finder i det 34.000 kvadratmeter store palads.

Her på Sordello finder du også byens Duomo, næsten ved siden af Ducale. Kirken er bygget i romansk stil og blev påbegyndt i 1300-tallet.

Piazza Erbe

Den ældste kirke finder du dog på Piazza Erbe. Her finder du Rotonda di San Lorenzo, der er sænket med halvanden meter under Piazza Erbe. San Lorenzo kirken stod færdig i det 11. århundrede. På Piazza Erbe finder du også Basilica di Sant’Andrea, der er den største kirke i Mantova.

Sabbioneta

Mantova kom på UNESCO’s verdensarvsliste i 2008. Det gjorde byen sammen med Sabbioneta, der ligger en god times kørsel fra Mantova. I Sabbioneta finder du gamle renæssancebygninger, der var med til at give byen den flotte status af UNESCO.

Efter nogle indholdsrige dage i Mantova var det tid til at finde nordpå i Lombardiet. Her gik turen til Milano som vi naturligvis også har godt med læsestof til.  Artiklen finder du her.