Skip to main content

Rom er på alle måder unik. For du finder ikke en by i denne verden, som kan byde dig på den historie, der er forbundet med den italienske hovedstad, og heller ikke en by, som kan byde på så store seværdigheder, som der er tilfældet her.

Fordelen ved at rejse til Rom, er, at der er altid noget nyt, eller noget gammelt, som man måske har set en gang før, men som du alligevel gerne vil se igen. Derudover er Rom heller ikke så stor og gigantisk, så derfor er seværdighederne indenfor en overkommelig radius, der giver dig mulighed for at gå byen rundt, og blive fascineret på hvert eneste gadehjørne.

Denne artikel er til dig, som måske skal til byen for første gang, eller har været der før, men blot mangler at se nogle af de største seværdigheder, som du kan se i Rom.

Har disse 10 største seværdigheder i Rom ikke givet dig svar på byen, er der er større og mere dybdegående artikel om verdens hovedstad, som du finder i denne artikel.

Nummer 1. Colosseo

Verdens største amfiteater er nummer 1 på listen. Det er simpelthen dette vidunder, som allerflest af turisterne, som hver dag valfarter til Rom, bare har mest lyst til at se.

Og det er forståeligt, for når du kommer indenfor murene, så mærker du for alvor den imponerende historie der følger med dette monument.

Få en guide med ind og spring over køen, eller stil dig i kø til at købe din egen billet, for så at gå turen derinde. Jeg valgte det første og det fortrød jeg ikke. Det er så mange år siden, at jeg var indenfor, at jeg har glemt hvad en enkeltbillet koster, men en billet med guide, for 12-15 år siden, kostede et par tyve euro.

Måske det koster lidt mere i dag.

Colosseo i Rom

Nummer 2. Vatikanet

Peterspladsen og ikke mindst Peterskirken finder vi som nummer 2 på listen. Og det er ikke så sært. Et fantastisk blik du får på dette, når du kommer nede fra den lange avenue, nede fra Castello Sant’Angelo, og går op mod kirken.

Det må jeg sige, det er intet mindre end fantastisk. Personligt har jeg set kirken flere gange, og nej, færdig med at se den, er jeg ikke og det bliver du formentlig heller ikke.

Husk at se vatikan museet og så selvom der skulle være lang kø, før det er der meste af tiden.

Nummer 3. Fori Imperiali

Her taler vi om et unikt arkitektonisk kompleks i verden. Det er bestående af en række bygninger og pladser, der var centrum for politik og bygget på en periode på over 150 år. Dette er foregået mellem 46 f.kr. og 113 e.kr.

I dag kan det arkæologiske område af de kejserlige fora besøges med indgang til Piazza Santa Maria di Loreto ved Trajans søjle.

Ruten for de besøgende berører Trajans Forum, passerer under Via dei Fori Imperiali, krydser Cæsars Forum og slutter ved Foro di Nerva.

Trevi fontænen i Rom

Nummer 4. Trevi fontænen

Det er ikke overraskende at det mest berømte springvand på denne jord, er at finde over de 10 mest berømte seværdigheder i Rom.

Som du måske kan ane på billedet, som jeg tog for nogle år siden, så kan det være svært at finde et godt sted at tage et billede, men fortvivl ikke, for det kan du få næsten fra hver vinkel.

Husk at smide en mønt i, så er du jo sikker på at du kommer tilbage. Og husk også, at du ikke må sidde på en af de små trapper derved og spise, for så kan du få en bøde på adskillige mange hundrede euro.

Nummer 5. Foro Romano

Forum Romanum var i rigtig gammel tid et sumpområde, men fra det 7. århundrede f.kr. begyndte det at tage sit nuværende form. I mere end 1000 år var det centrum for handel, politiske, religiøse og kommercielle begivenheder.

Det er her ved siden du kan se Palatinerhøjen. Der er resterne af jernalderens bosættelser i Rom.

Bakken var sæde for vigtig bykultur og 1. århundrede f.kr. var der boligkvarter for det romerske aristokrati.

Nummer 6. Pantheon

”Den smukkeste rest der er tilbage fra den romerske tid”, skrev den franske forfatter tilbage i midten af det 19. århundrede.

Historien om Pantheon begynder i år 27 f.kr. Marcus Vipsanio Agrippa, der var svigersøn til Augustus, fik bygget det første tempel i området, som skulle dedikeres til guderne. Den nuværende form skyldes dog Hadrian, som fik det genopbygget mellem år 118 og 125 e.kr.

Hvert år på Pinsedag falder der rosenblade inde i Pantheon. Dette er for at fejre afslutningen af Corpus Domini, der er Kristi legemsfest.

Nummer 7. Vittoriano – Vittorio Emanuele II

Nogle år efter den italienske samling, blev det besluttet at det italienske parlament at vie et monument til den nyligt afdøde konge, Vittorio Emanuele II.

Byggeriet begyndte i 1885, men det gik meget langsomt, og ikke før i 1935 blev det betragtet som færdigt.

I dag huser det Museo del Risorgiment, der er dedikeret til den italienske samling. Derudover er der flere udstillingshaller, der bliver benyttet til midlertidige udstillinger.

Hvert år den 25. april, ved Italiens befrielse, den 2. juni, ved republikkens dag og den 4. november, ved de væbnede styrkers dag, bliver der sat en laurbærkrans ved den ukendte soldats grav.

Nummer 8. Den spanske trappe

Et andet kendt og særdeles populært sted i Rom, hvor det forholdsvis lille område, til tider kan være tætpakket af de lokale og turister.

Men det skal ikke fjerne fornøjelsen og det smukke i at gå en tur her ved den spanske trappe. For er du på udkig efter de mest kendte og dyreste tøjmærker, så er du kommet det rigtige sted hen, for her ligger butikkerne med de kendte mærker side om side.

Tag en tur op ad de mange trapper og få et skue udover byen, for efterfølgende et kig ned og se det enorme menneskehav, du står ovenover.

Der er noget specielt ved dette sted. Det er egentlig kun en trappe, men med de to tårne for oven og dens historie, er det et sted du SKAL hen at mærke den romerske stemning.

Til info, hvis du bor langt fra den spanske trappe, er der en metrostation lige i nærheden.

Nummer 9. Terme di Caracalla

En af antikkens største og bedst bevarede komplekser. Det blev bygget af kejser Caracalla på Piccolo Aventino mellem 212 og 216 e.kr. Området støder op til strækningen ved Via Appia.

Dette er det største eksempel på de kejserlige bade. De kraftige er fortsat stærkt bevaret og de nye teknologier vil gøre, at du ville kunne nyde det fuldt ud.

Under udgravningerne fandt man store samlinger af kunstværker, som i dag er tilgængelig for publikum.

Termerne finder du umiddelbart syd for Colosseo.

Nummer 10. Piazza Navona

Pladsen er formentlig den mest kendte i byen. Det er et af de mest karakteristiske bykomplekser i det barokke Rom.

Piazza Navona har været en populær destination for festivaler i flere hundrede år, og samtidig har den også huset løb og dyster, men det sidste har dog ikke foregået her i mange år. Den sidste dyst så vi i midten af det nittende århundrede.

I dag er den præget af caféer, hvor jeg bestemt vil anbefale dig at slå dig ned og mærke atmosfæren. Priserne her er dyrere end andre steder i byen, men er bestemt det værd.

Så kan du sidde og se de tre springvand på pladsen. Fontana del Moro, Fontana de ’Calderari, som begge er lavet af Giacomo della Porta, og i midten finder du Fontana dei Quattro Fiumi, der er lavet af Gian Lorenzo Bernini.

Piazza Navona i Rom