Skip to main content

Venedig – romantisk og legendarisk

Venedig er Venetos hovedby og en af de mest besøgte byer i Italien. Byen er kendetegnet ved gondolerne, som bl.a. sejler på Canal Grande.
Venedig på 20 sekunder

Vi er i Veneto i den nordøstlige del af Italien, hvor Adriaterhavet bølger ind mod lagunen, hvor vi finder en af de mest romantiske og karakteristiske byer i verden. Venedig.

Adriaterhavets dronning som Venedig også kaldes, ligger i en lagune ud til Adriaterhavet, hvor byen er bygget på 100 små øer, støttet af millioner af pæle og over 400 broer.

De mange seværdigheder i byen, der kommer som perler på en snor, vil gøre din ferie i Venedig til en af de mest fascinerende og romantiske du vil opleve.

Venedig ligger i regionen Veneto
Her ligger Veneto
Ferie i Venedig

På ferie i Venedig

Det er et studie i gå i Venedig. At bevæge sig rundt i de smalle gader, og gå rundt i en by, der er bygget på 118 øer og blot støttet af pæle. Dette finder ikke sin lige nogen steder!

I hjertet af denne fascinerende by løber kanalerne under de mange karakteristiske broer, hvor den ene gondol efter den anden, sejler med turisterne og forelskede par.

Her ser du store monumenter, paladser, store torve og smalle gader, hvor historie og kunst mødes med det smukke Adriaterhav. Alt sammen noget, som har sikret Venedig en plads på UNESCO’s verdensarvsliste siden 1987.

Skal du på ferie i Venedig, så overvej at købe et Venezia Unica City Pass kort. Tag et kig på deres hjemmeside, som du finder her, ikke nødvendigvis for at bestille et nu, men for at se de fordele og besparelser der er ved det.

Venedig

Sejl i gondol i Venedig

Det her skal prøves mindst en gang i livet!

Gør dig klar til at opleve Venedig fra vandet, og få et anderledes overblik over den fantastiske by. Her vil du opleve de smukkeste monumenter, men også se steder, der kan være skjulte skatte, hvor turisterne i gaderne ikke nødvendigvis kommer hen.

Der er mange forskellige slags ruter, guider og priser. De kan variere meget, men en gondoltur skal ikke tages på under 30 minutter. Den korteste tur kan formentlig koste fra omkring 20 euro.

Uanset hvilket tidspunkt på dagen, som dig og din elskede vælger, så venter der forude en romantisk tur rundt i byen. Denne magiske oplevelse vil ikke blive overgået på en anden ferie, på et andet tidspunkt, eller et andet sted.

Gør dig klar til at tage fantastiske billeder inde i centrum, som udefra og ind på det maleri, som der møder dig, når du ser byen på afstand fra havet.

Masser af selvforkælelse

En ferie skal være sjov, og i Venedig har du alle mulighederne for at gøre hver dag til en fest.

Når du har brugt dagen på at rejse igennem tiden, oplevet flere store monumenter, er der altid tid til at slå sig ned på en café, bar eller restaurant.

Du må ikke gå glip af at besøge en af de mange vinbarer, eller smage på de mange forskellige, venetianske retter, som restauranterne kan byde på.

Glæd dine smagsløg ved en af de traditionelle fiskeretter, som du kan nyde et lokalt glas hvidvin til fra de lokale vinproduktioner, hvor især druer som Cabernet Sauvignon, Verduzzo og Merlot er populære.

Nyde ferien og livet er mange ting. Udover gastronomien, er det også ved at være længe ud om aftenen og natten, for at gå på diskotek, eller prøve lykken på byens Casino, som du finder i Cannaregio distriktet.

Sådan kommer du til Venedig

Placeringen af Venedig gør, at den ofte er en destination på sin sommerferie, for de mange mennesker, der tager på kør selv ferie til Italien.

Fra den dansk-tyske grænse er der under 1500 kilometer til Venedig. Via motorvej A7 kommer du ned igennem Tyskland, Østrig, over Brennerpasset og ned til Verona, hvorefter du tager motorvej A4 mod Venedig.

Turen kan uden stop tages på under 15 timer.

Vi er dog også nødt til at slå et slag for at sejle ind til Venedig.

Er du eksempelvis på ferie i Lido di Jesolo, er det ligeså nemt at sejle derind, hvor der møder dig et fantastisk syn, når lagunen nærmer sig i horisonten. Fantastisk!

Med fly til Venedig

Der er to lufthavne nær Venedig. Den nærmeste er Marco Polo lufthavnen, der ligger i byen Tessera, 12 kilometer nord for Venedig. Hver time er der afgang til Venedig med bus og tog. En bustur fra Marco Polo tager cirka 20-25 minutter.

Lufthavnen i Treviso er godt 40 kilometer nord for Venedig, men det er den lufthavn, som har fået fat i lavprisselskaberne, hvor du fra Danmark kan komme afsted fra tidlig forår til sensommeren.

Tag et kig på hjemmesiden ATVO, som du finder her, der servicerer millioner af mennesker hvert år. Både med tog og bus.

Mange tager også flyveren til Milano, for derfra at tage toget videre over til lagunen. Med hurtigtogene, Frecciarossa, får du mulighed for at komme fra A til B på meget kort tid. Turen med Frecciarossa kan gøres på cirka 2.5 time, og vil koste fra 40 euro for den ene vej. Turen med regionaltog koster kun det halve, men tager også mere end 3.5 time, og nogle gange 4 timer.

Tag toget til Venedig

Her på siden kan du købe din togbillet, så du kan gå direkte ombord og fremvise den QR-kode, som du har fået ved køb af billetten.

Hoteller i Venedig
Luksushotel

Booking.com har et fantastisk udvalg af hoteller, feriehuse, og meget mere i Venedig. 

Her skal du overnatte

De bedste hoteller i Venedig

Det gælder om, at være ude i god tid, hvis du skal have de bedste priser på hotellet til ferien.

Vi anbefaler Booking.com, når du skal bestille hotel i Venedig. Det er super nemt, og de har nogle gode fordele.

Booking.com har prismatch, så du er sikker på at få den bedste pris på dit hotel. Desuden har de 24/7 dansk kundeservice, og der er ingen booking gebyrer.

Se de bedste hoteller her

Bestil flybilletter til Venedig

Husk at bestille dine flybilletter til ferien i Venedig i god tid. Der er penge at spare, hvis du bestiller mindst et par måneder inden afrejse.

Lidt om Momondo

Momondo sammenligner priser på flyrejser til hele verden. De er smarte at bruge, fordi priserne på billetterne er konstante, og fordi de ikke tilføjer gebyrer eller ekstraudgifter ved bestilling.

Find billige flybilletter til Venedig

Billige flybilletter

Oplev Adriaterhavets dronning

Seværdigheder i Venedig

Venedig – juvelen i det italienske turistlandskab, fortæller en livlig historie til sine besøgende.

I hjertet af Venedig ligger den overdådige Piazza San Marco (Markuspladsen), som er en af de mest elegante pladser i Europa, med smukke værker på hver side. Det er en ægte salon i marmor, som du træder ind på, med udsigt over havet og med basilikaen og Doge paladset. Alt det, er de største symboler på Venedig.

Napoleon kaldte Piazza San Marco for Europas største dagligstue.

Markuskirken i Venedig

Markuskirken i Venedig

Basilica di San Marco

Basilica di San Marco er uden sammenligning, det mægtigste monument i Venedig, der på alle måder viser sin storhed frem for byen, og er samtidig også et symbol på Italien.

Kirken blev bygget over flere århundrede, men det kan ikke bebrejdes det arbejdende folk som stod for det. Med 76 meter lang, og mere end 60 meter i bredden, er kirken virkelig en gigant.

Arkitekturen er en blanding af byzantinsk, romersk og venetiansk. Dens enorme facade i marmor med den særlige kuppel, er et særsyn. Det er på alle måder svært at holde armene nede!

Facaden er i sig selv et mesterværk, der er sammensat i gotisk stil i en blanding af søjler, buer, spir og relief. Strukturen er enorm med fem store buer, som støtter fem store kupler. Alt dette opløses dog i mosaikkens gyldne glans, der måske er det mest ekstraordinære syn.

Campanile di San Marco

Campanile di San Marco er det berømte klokketårn på pladsen. En af de mange markante bygninger på San Marco er kampanilen, der er en tro kopi af sin forgænger, som styrtede sammen i 1902.

Med en højde på næsten 100 meter, hvor vi toppen ser en statue af ærkeenglen, Gabriele, som er 3 meter høj. Heroppe fra får du en fantastisk udsigt over byen og lagunen, hvortil du kan komme med både elevator eller trapper.

Om morgenen den 14. juli 1902 vågnede byens indbyggere op uden deres klokketårn. Et pludseligt sammenbrud havde for evigt ødelagt en af de ikoniske bygninger i byen. Samme dag blev byrådet samlet, og her blev det besluttet, at bygge et nyt magen til og samme sted.

Arbejdet på det nye startede i 1903, og i 1912 kom Gabriele på toppen. Venetianerne kalder tårnet for ”mesteren i huset”.

Et andet tårn på San Marco, knap så kendt, er Torre dell’Orologico.

Palazzo Ducale

Palazzo Ducale, eller på dansk, Doge paladset. Denne enorme og storslåede bygning er et stærkt eksempel i veneziansk gotisk arkitektur i Venedig.

Forestil dig at komme ind til Venedig fra havet, og det første der møder dig, er denne gigant, som sammen med Basilica di San Marco, former de to mest berømte bygninger i byen. Det var her nogle af de vigtigste beslutninger i Italien, men også i Europa, blev taget i flere århundreder.

Palazzo Ducale i Venedig

Palazzo Ducale i Venedig

Der er naturligvis mulighed for at komme ind i denne herlighed af en bygning. Her kan du se museum med forskellige mesterværker i kunst, og der er derudover arrangementer af forskellig art. Tag et kig på deres hjemmeside, som også har en engelsk oversættelse, hvis ikke du er til det italienske sprog. Se hjemmesiden her.

Der er ingen chance for at tage på ferie i Italien, og så være hjemme igen, uden at drikke italienernes kaffe. Den går simpelthen ikke!

På Markuspladsen finder du Caffé Florian, der er den ældste kaffebar i Italien, og efter Café Procope i Paris, er den ældste i verden. Caféen har lagt her siden 1720, og en tår kaffe her vil på alle måder være en oplevelse. En utrolig stilfuld café med masser af historie. Se deres hjemmeside her.

Hovedgaden i Venedig

Canal Grande

Den store færdselsåre, hovedgaden, som det hedder i en almindelig by, er knap 4 kilometer lang i Venedig, formet som et omvendt S, og består af vand.

Canal Grande deler byens historiske centrum i to, og går fra Ponte della Liberta og ind til Bacino San Marco, der er den lille bugt, som ligger inde ved Markuspladsen.

Den er sammen med Markuspladsen, og dennes store seværdigheder, et symbol på Venedig og dens pragt. Canal Grande flankeres af flere storslåede bygninger, som blev bygget i det 17. og det 18. århundrede, og som manifesterer byens velfærd og magt på det tidspunkt.

Næsten alle husene ligger ned til vandet, uden fortov, og her fra vandet kan du i fred og ro se det ene store palads efter det andet. Vandet reflekterer på paladserne og giver nogle fantastiske farver.

Oplev denne fantastiske tur i en af de små færger.

Canal Grande i Venedig

Gondolerne er populære i Canal Grande

Hovedgaden i Venedig

Turen ned af Canal Grande

Vil føles som en uendelig historie af store og imponerende paladser. Vi kan ikke nævne dem alle her, selvom vi måske burde, men du må nøjes med nogle af de mest kendte.

Vi starter turen fra Markuspladsen, og allerede i starten får du øje på Harrys Bar, der er en kendt restaurant i Venedig, kendt for blandt andet Cocktail Bellini, bygget på mousserende hvidvin, som typisk er prosecco, og ikke mindst er kendt for deres carpaccio. Harrys Bar ligger på kanalens højre side.

Lidt længere fremme på din venstre side ser du først Punta della Dogana, og umiddelbart efter, den imponerende kirke, Basilica di Santa Maria della Salute. Kirken blev bygget som tak for byens befrielse for pesten i 1630.

Skråt over for Santa Maria kirken, er vi på vej ind i Palazzo Gritti-Pisani bygningen. Familien Grittis tidligere hjem er nu det luksuriøse hotel, Gritti Palace Hotel, som du kan se priser på her. Vi hopper igen over på venstre side af bredden, hvor vi kan se Palazzo Dario, eller bare Ca’Dario, som der skulle hvile en forbandelse over. Den kun 10 meter brede bygning giver den en særlig stil i Venedig, som er krydret i marmor.

Umiddelbart efter på samme side ser vi Palazzo Venier dei Leoni. Paladset har en fantastisk terrasse med en storslået udsigt udover Canal Grande. Her kan du se Guggenheim-samlingen, der med mere end 400.000 besøgende om året, er det anden mest besøgte museum i Venedig efter Palazzo Ducale.

Ponte dell’Accademia er den første bro man møder, når man har taget turen fra Markuspladsen. Broen har stået der siden 1932 og er bygget af træ. Broen blev indviet for offentligheden i 1933, og var på det tidspunkt, den største træbro i Europa.

Ved broens venstre side ser vi Gallerie dell’Accademia med en flot barokarkade, opført af Giorgio Massari. Her kan du se verdens fineste samling af veneziansk kunst. Efter broen ser vi højre side Palazzo Grassi, en berømt bygning i byen fra 1730, der med al sin elegance i dag er vært for særlige kunstudstillinger.

Vi sejler et godt stykke frem på kanalen, og lige inden vi kommer til Rialto broen, kan vi på vores venstre side se Fondamenta del vin. Det er en de få steder på bredden, hvor man kan sidde og slappe ved Canal Grande.

Efter Rialto kommer vi til Pescheria på vores venstre side. Her har der været et travlt fiskemarked i de sidste 6 århundreder. På kanalens modsatte side ser vi den iøjnefaldende bygning, Ca d’Oro med flot, gotisk fletværk på facaden. Bygningen bliver af mange betragtet som den største indenfor veneziansk, gotisk stil. Indenfor ser vi i stueetagen et 350 kvadratmeter stort marmorgulv. Museet er i dag vært for kunstværker af Giorgio Franchetti.

Vi kunne, som der i starten blev skrevet, været nævnt mange flere steder på denne tur. Men vi afslutter den ved Fondaco dei Turchi, der i dag indeholder der naturhistoriske museum. Museet fik tilbage i 2011 en kraftig renovering. Inden vi står som alle de andre ved færgehavnen, sejler vi under den sidste bro, Ponte degli Scalzi, der stod klar for offentligheden i 1934.

Rialtobroen

Ponte di Rialto er den ældste og mest berømte bro der krydser Canal Grande. På dette sted har der altid været en overgang. Først en simpel bro af både, senere blev der bygget en bro i træ, som kunne aftages på midten, så bådene kunne passere forbi.

Den nuværende Rialtobro, der er bygget i sten, er konstrueret af Antonio da Ponte, som begyndte arbejdet i 1588 og stod færdig i 1591. Indtil 1854 var broen den eneste overgang på Canal Grande. Tilbage i tiden, for mange år siden var dette en travl markedsplads, og den dag i dag, fortsat et af de mest befærdede steder i byen.

Der er ikke mange besøgende som forlader Venedig, før de har været en tur oppe på Rialtobroen. Det er et pragtfuldt sted at stå og tage billeder udover byen, samt at se den massive trafik på Canal Grande.

Rialtobroen

Ponte di Rialto er den ældste og mest berømte bro der krydser Canal Grande. På dette sted har der altid været en overgang. Først en simpel bro af både, senere blev der bygget en bro i træ, som kunne aftages på midten, så bådene kunne passere forbi.

Den nuværende Rialtobro, der er bygget i sten, er konstrueret af Antonio da Ponte, som begyndte arbejdet i 1588 og stod færdig i 1591. Indtil 1854 var broen den eneste overgang på Canal Grande. Tilbage i tiden, for mange år siden var dette en travl markedsplads, og den dag i dag, fortsat et af de mest befærdede steder i byen.

Der er ikke mange besøgende som forlader Venedig, før de har været en tur oppe på Rialtobroen. Det er et pragtfuldt sted at stå og tage billeder udover byen, samt at se den massive trafik på Canal Grande.

Rialto broen i Venedig

Rialtobroen over Canal Grande

Giv den gas i Venedig

Begivenheder i Venedig

Venedig er vært for flere store begivenheder, også af international karakter. Den største er Biennale di Venezia, der er den ældste og mest prestigefyldte udstilling indenfor moderne kunst. Den første udstilling fandt sted i 1895.

Venedigs filmfestival finder sted hvert år i slutningen af august og starten af september. Her kan filmskabere, instruktører og skuespillere ikke vinde en Oscar, men den Gyldne Løve. Filmfestivalen i Venedig regnes for en af de vigtigste i Europa, sammen med de Gyldne Palmer i Cannes og den Gyldne Bjørn i Berlin.

Karnevallet

Venedigs karneval er det mest kendte, og ældste karneval i verden, der allerede blev nævnt i 1094, hvor ordet Carnevale blev nævnt første gang.

Det trækker i dag tusinder af besøgende til byen, for at tage del i dette storslåede karneval, hvor folk går rundt i fascinerende kjoler og bærer de unikke masker. De venetianske masker har gjort karnevallet kendt, og er med til at indleve os i, hvordan verden så ud for flere hundrede år siden. For venetianerne, er det ikke bare for sjov, at de bærer dem, men en stærk tradition, som der går dybt ned i deres rødder.

Maskerne og kostumerne kan helt fjerne personens identitet, og behøver dermed ikke identificere sig med en særlig social gruppe. Tilbage i 1608 blev det ved lov bestemt, at der ikke måtte bæres masker, undtagen ved karnevallet. Adler brugte dem dog til at tigge på gaden, og gifte kvinder var tvungen til at bære en maske, når de skulle i teateret.

Karnevallet er en kæmpe begivenhed, og som uden tvivl, vil være med til at sætte et festligt indtryk på din ferie til Venedig. Begivenheden finder sted mellem Helligtrekonger (6. januar), og frem til fasten. I 2019 finder det sted fra den 16. februar og til den 5. marts. En kæmpe fest med god mad og drikke, og hvor alle sanser bliver berørt.

Her på siden har vi en lille artikel over flere karnevaller i Italien, her er Venedig naturligvis også nævnt. Den artikel finder du her.

Karneval i Venedig

Overvejer du ferie i Venedig i starten af året, så tjek hvornår karnevallet bliver afholdt!

Venedigs seks distrikter

Venedigs Sestieri

Sestieri er et af de seks distrikter, der deler byen op i Venedig.

Vi er ikke i tvivl om, at byen gemmer på utallige arkitektoniske og kunstneriske skatte, som giver de besøgende en stor oplevelse. En oplevelse er også at gå inde i de snævre gader, som virker som en labyrint for turisterne. Men de små pladser og gårdanlæg giver en charmerende oplevelse ganske kort fra Markuspladsen.

San Marco

Det mest centrale distrikt, og rummer de fleste seværdigheder, hoteller, restauranter og shopping muligheder. Nord for klokketårnet går den travle handelsgade, Merceria, hvor du finder alverdens boder og butikker.

Dorsoduro

Dorsoduro er det område efter San Marco, som rummer flest museer. Her kan du blandt andet se Gallerie dell’Accademia og Palazzo Venier dei Leoni, som rummer Guggenheim samlingen. Det er også i dette distrikt du finder kirken, Santa Maria della Salute. Nyd en cappuccino på Campo Santa Margherita.

San Polo

San Polo er ejer af den største plads i Venedig efter Markuspladsen. Campo San Polo pladsen har fået navnet af kirken af samme navn. Mest kendt er området ved Rialtobroen, hvor den første bebyggelse i byen fandt sted.

Santa Croce

Santa Croce er langt fra det mest besøgte distrikt i Venedig. Det på trods af, at du her blandt andet kan se Fontego dei Turchi, Ca’ Pesaro og kirken, San Stae. Her, langt fra turisterne, er en gåtur i de smalle gader og overdækkede gyder, en charmerende og rolig tur.

Cannaregio

Cannaregio distriktet, er det største i byen efter Castello. Cannaregio dækker næsten hele byen nord for Canal Grande, og distriktets kanal, er den eneste (udover Canal Grande), som bliver krydset af de populære vandbåde, der er fyldt op med turister.

Ghettoområdet, der ligger centralt i Cannaregio, var det eneste sted, hvor jøderne måtte bo. Det var det første sted i Europa, hvor jøderne blev tvunget til at bo samlet og kun et sted. Da republikken faldt og Napoleon kom, forsvandt diskriminationen af jøderne.

Castello

Castello er den østligste del i Venedig. Tag et kig på området bag Riva degli Schiavoni med paladser og smukke kanaler. Arsenale, som ligger i Castellos østlige del, er et gammelt kompleks af republikkens store skibsværft og værksteder. Et kæmpe område som dækker 48 hektar, svarende til 15% af byen.

Oplev lagunen

Lido di Venezia og øerne

Vi bliver i lagunens område, men bevæger os væk fra byens centrum med Canal Grande, enorme monumenter og berømte pladser, for at se nærmere på lidoen og øerne, Torcello, Murano og Burano.

Der er mange færger/vandbåde som sejler i lagunen og ud til de mange øer, og det kan være vanskeligt at få oveerblikket over den båd, som sejler dig dertil, så du rammer dit mål.

Tag et kig på Actv’s hjemmeside, hvor du kan få tidstabellen over din færge. Hjemmesiden finder du her.

Lido di Venezia

Oplev lagunen

Lido di Venezia

Lidoen er en smal, lang ø, hvilket 12 kilometer i længden og godt 1.5 kilometer i bredden vidner om, som ligger lige umiddelbart ud for Venedig. Øen er kun forbundet til fastlandet ved de populære vandbusser. Her fra kan du også opleve Pellestrina øen, hvor du kan finde små fiskerlandsbyer og betagende strande.

Lidoen er omkranset af klitter, fint gyldent sand og det blå hav. Havluften og badestranden er et tiltrængt pusterum fra Venedigs mange seværdigheder.

I centrum på lidoen finder du grønne områder og flotte arkitektoniske bygninger. Det gamle centrum af Santa Maria Elisabetta har udsigt udover lagunen, og det bevarer flere gamle bygninger fra det 19. århundrede.

En gåtur på promenaden, med havet og fyrretræer på hver sin side, er på alle måder en fantastisk oplevelse.

Torcello

Øen er den nordligste ø i den venetianske lagune mellem dem, som fortsat bliver besøgt og er beboet. Her bor der kun ganske få mennesker, som hovedsageligt bor i små gårdhuse, og som alle har den samme indtægtskilde. Turismen!

Der er forskellige måder at komme til Torcello på. Tag en af de mange færger, eller køb en tur med guide, som eventuelt kan sejle inde fra Markuspladsen, og tage dig med ud til de mange øer i lagunen. Disse ture vil typisk vare en halv dag, eller mere, men kan give en anderledes, og indsigtsfuld tur i disse fascinerende rammer.

Basilica Santa Maria Assunta, en romersk-katolsk kirke, der ligger næsten forladt, centralt på øen. Basilikaen har flere flotte mosaikker, som fortjener et besøg. Assunta kirken er symbolet på Torcello. Den ligger ved siden af en anden romersk-katolsk kirke, Santa Fosca.

Museet, Museo provinciale di Torcello indeholder mange arkæologiske rester på øen, der kommer fra latinske, byzantinske og middelalderlige aldre.

Ponte del Diavolo er den ene af øens to broer. Historien fortæller, at djævlen byggede broen i løbet af en nat for at vinde et væddemål, men det gik så hurtigt, at han glemte siderne på den.

Burano

Alle besøgende på Burano bliver fascineret af de mange farverige huse, som kendetegner byen. Flere internationale medier betegner byen, som en af de 10 mest farverige byer i verden.

Oplev de mange farver som spejler sig i kanalen, oplev roen ved det skæve, hvor ældre damer sidder og broderer deres kniplinger, der kan købes i de små boder. Dette er som at være i paradis!

Buranos skæve klokketårn er bygget i det 17. århundrede. Tårnet har været igennem flere renoveringer, især i den øverste del. Tårnet er 53 meter højt og kan let ses bagved San Martino kirken.

Broderierne og kniplingerne er kendt i hele verden, og er en tradition i flere århundreder, som specifikt er her fra øen.

Burano i Venedig

De farvede huse i Burano er dybt facinerende

De første broderier daterer sig tilbage fra 1500 tallet. I dag kan du se en udstilling af broderierne inde på Museo Merletto, som har åbent hele året, dog lukket om mandagen.

Et typisk hus på Burano er kvadratisk og er opdelt i to eller tre etager. I den nederste etage er der køkken, spisekrog og toilet, mens på de næste er soveværelser. Farverne på husene blev oprindelig benyttet til at opdele ejendommene. En gammel historie fortæller dog, at fiskerne malede deres huse, så de kunne se dem fra lang afstand, når de var ude på fiskeri.

Ved distrikterne San Mauro og San Martino Sinistro ser du de mest farverige gader, hvor fiskernes egne huse ligger og de forskellige håndværksbutikker.

Murano

Med mere end 4000 indbyggere er Murano en af de mest befolkningsrige øer i den venetianske lagune. Murano er, ligesom Venedig, bygget på små øer, og er derudover forbundet med broer. Kanalerne går den ene vej, den anden, på kryds og på tværs, og får den til at ligne et mini-Venedig.

Murano er ligesom Burano og Torcello blev til de store centre, som Altinos indbyggere flygtede til for at komme fri for de barbariske invasioner. Øen indeholder flere fantastiske bygninger med flotte facader, kirker, museer, hvor det største og populæreste, er Museo del Vetro – Glasmuseum. Det sidste kommer vi tilbage til.

Palazzo del Mula

Palazzo del Mulas gotiske facade ligger ved Canal Grande, tæt ved Viviarini-broen. Det blev for flere år siden renoveret, og huser i dag kontorer for kommunen, som også er arrangør af forskellige udstillinger, der typisk har med øens populære glaskunst at gøre. Før ankomsten af Napoleon var der næsten 20 kirker og klostre, men efter de historiske begivenheder, er der kun 3 kirker tilbage som bliver benyttet.

Santa Maria e Donato

Santa Maria e Donato kirken, eller bare Duomo, er den vigtigste katolske kirke på Murano. Kirken er en af de største romanske monumenter i den venetianske lagune. De to andre kirker som fortsat benyttes, er San Pietro Martire og San Martina degli Angeli. Angeli kirken ligger med en flot udsigt ud til Santo Stefano kanalen, mens du finder Martire kirken ved kanalen, Rio dei Vetrai.

Ruinerne af Santa Clara, San Maffio og Santo Stefano er fortsat synlige.

Murano glas

Historien om Murano glas daterer sig tilbage til 1291, hvor man besluttede at flytte produktionen fra Venedig og ud til Murano, fordi ovnene ofte var årsag til de katastrofale brande inde i byen. Øens glasindustri har siden udviklet sig, og er i dag verdenskendt for det kunstneriske glas. Noget af det mest kendte glas er til belysning, men også dekorationsglas, indgraveret glas, spejle, samt meget, meget mere, er meget populært.

På Fondamenta Giustinian kan du komme på glasmuseum. Museo del Vetro på italiensk. Her kan du se forskellige udstillinger i løbet af året, og beundre vaser, skåle, skulpturer og især de spektakulære lysekroner. På denne hjemmeside kan du finde priser og åbningstider, disse informationer kan også læses på engelsk.

En uge er for lidt, to uger er et minimum, for at nå det hele i Venedig og lagunen.

Adgangsbillet til Venedig

Fra den 16. januar 2023 skal du have en adgangsbillet for at komme ind i byen. Den massive efterspørgsel Venedig oplever, forsøger de nu at gøre noget ved, således den besøgende får en god oplevelse.

Hvem skal ikke betale

Hvis du har booket overnatning i byen, er du fritaget for dette gebyr.

Billetpriser

Disse vil variere fra 3 til 10 euro. Der vil være forskel på prisen ift. årstiden, arrangementer, og om det er hverdag eller weekend du skal besøge Venedig.

Du får rabat ved at købe billetten online.

Risiko for bøde

Det vil være dumt at tage chancen og smutte ind i byen uden billet. Du kan risikere at modtage en bøde på mellem 50 og 300 euro.