Skip to main content

Amalfikysten – Et paradis syd for Napoli

Amalfikysten er vi på et af de smukkeste feriesteder, Gud har skabt på denne jord. Den holdning er naturligvis subjektiv.
Amalfikysten på 20 sekunder

Amalfikysten er kyststrækningen, der strækker sig på den sydlige del af Sorrentohalvøen, er formentlig den smukkeste af sin slags, som du kan forestille dig og opleve i dit liv.

Italienerne kalder Amalfikysten for den Guddommelige Kyst og du vil opdage hvorfor.

Amalfikysten ligger i regionen Campania
Her ligger Campania
Ferie i på Amalfikysten

Sådan kommer du til Amalfikysten

Med fly og bil/bus

”Indgangen” ind til kysten sker ved Vietri sul Mare, som ligger lidt nordvest for den store havneby, Salerno. Fra de to lufthavne i Rom, Ciampino og Fiumcino, har du lidt mere end 2 timers kørsel til i bil. Motorvej E45 følger dig hele vejen og der er god skiltning, når du begynder at nærme dig Napoli.

Campanias enorme metropol, Napoli, har du også mulighed for at flyve til, og der er fra lufthavnen og ned til Vietri sul Mare under 1 times kørsel.

Med bus fra Sorrento

Fra stationen i Sorrento kører der SITA-busser, som kører dig til Amafikysten på 60-90 minutter, alt efter din destination. Busserne holder i Positano, Praiano, Conca dei Marini og Amalfi. Prisen er mellem 3 og 5 euro, afhængig af dit ankomststed.

Vietri sul Mare på Amalfikysten

Med bus eller båd fra Salerno

Fra stationen i Salerno kører der SITA-busser til Amalfikysten. Turen varer cirka 75 minutter, alt efter din destination, afhængig af dit ankomststed. Prisen er mellem 3 og 5 euro.

Du kan også vælge at sejle ud til Amalfi, som koster 8 euro for 35 minutters sejlads, eller til Positano for 12 euro for 70 minutters sejlads.

De nævnte priser tager vi naturligvis forbehold for, så hold øje med de relevante hjemmesider, for priserne kan ændre sig ift. sæsonen og forskellige højtider.

SS 163

Det er måske en lidt mærkelig overskrift, men det er navnet på vejen som der er lagt på denne smukke, men også temmelig kaotiske strækning. Kaotisk, fordi det kan ikke være et nemt job, da der i tidernes morgen skulle lægges asfalt på dette sted.

I denne artikel tager vi udgangspunkt, at du har egen bil, men der er selvfølgelig mulighed for at komme med de offentlige busser, eller med rejseselskaber. Men her er vi altså selv kørende, for det er den erfaring jeg har, når vi har lejet en bil i en af de to lufthavne i Rom.

Du skal være opmærksom på, at det kan være ret spændende at køre i bil på Amalfikysten. Vejene er smalle og snurrede ind og ud på kysten, og indimellem skal du holde, eller køre så langt til den ene side, som du kan, for at gøre plads til et større køretøj, som kommer imod dig.

Juli og august måned er de to store måneder, og her er trafikken virkelig intens på de små veje.

Hos Discovercars.com kan du leje din bil til ferien. Hjemmesiden er på dansk og har 24/7 service og et stort udvalg af lejebiler.

Discover Cars er et fleksibelt firma, som udover at yde dig en god service, også er meget rimelige og kokurrencedygtige på pris og forsikring.

Tag toget til Amalfikysten

Her på siden kan du købe din togbillet, så du kan gå direkte ombord og fremvise den QR-kode, som du har fået ved køb af billetten.

Overnatning på Amalfikysten

Tre bud på hoteller på Amalfikysten

Med Amalfikystens mange flotte byer, er der naturligvis et væld af overnatningsmuligheder i de mange smukke byer på kysten.

Med så mange muligheder, er det umuligt at udpege det bedste, for det er der rigtig mange, som er kandidater til.

Skal det være Hotel Savoia i Positano med den pragtfulde udsigt, Residenza Pansa B&B i Amalfi, der er tæt på duomo, Villa Yiara i Positano med de venlige ejere, eller et helt fjerde?

Hotel Savoia

Hotel Savoia i Positano

Hotel Savoia via Booking.com

Hotel Savoia er et familieejet 3-stjernet hotel i Positano.

Se hotellet her

Residenza Pansa B&B

Residenza Pansa B&B i Amalfi

Residenza Pansa B&B via Booking.com

Residenza Pansa ligger i Amalfis gamle bydel, blot 3 minutter fra stranden.

Se hotellet her

Residence Villa Yiara

Residence Villa Yiara - hotel i Positano

Residence Villa Yiara via Booking.com

Residence Villa Yiara ligger på en bakketop med usigt over Positano bugt.

Se hotellet her

Amalfikysten

Fra Vietri sul Mare til Positano

Amalfikysten er kysten mellem Vietri sul Mare og Positano, og du kan naturligvis starte turen fra begge sider, men her starter vi fra Vietri sul Mare. Starter du i Positano, er du over Sorrento og den nordlige side på Sorrentohalvøen, og den rute er meget lang, så medmindre du er på ferie i Sorrento, så anbefaler jeg dig at starte i Vietri sul Mare.

Vietri sul Mare

Vietri sul Mare er de sydligste by på kysten og vil være et oplagt valg til at besøge Amalfikysten, hvis du også skal mere af den sydlige del af Campania. Byen er bestemt et sted du skal besøge, som har lige så meget charme, som de mange andre byer på kysten.

Det skal du se

Se San Giovanni Battista kirken, der er den vigtigste, historiske bygning du skal se i byen. Kirken daterer sig tilbage til 1600-tallet og især klokketårnet og kuplen stråler i skønhed på kirken, som blandes i romansk, renæssance og barokstil.

Er du til keramik, er et besøg i Villa Guariglia bestemt et besøg værd. Det er her du finder Museo Provinciale della Ceramica.

Strandene ved Vietri sul Mare

På trods af havnen i Salernos nære tilstedeværelse, er strandende ved byen er temmelig lækre. Marina di Vietri er en nydannet strand, som kom til som konsekvens for oversvømmelserne mellem Minori og Vietri i 1954.

La Baia stranden er den sydligste strand i byen og er let at komme til med bil. Ved stranden i La Crespella, er der fine parkeringsmuligheder ved siden af.

Cetara

Efter et smukt og indholdsrigt ophold i Vietri sul Mare, er vi nu begyndt at bevæge os ind på kysten, hvor du gør dit første stop ved den lille fiskerby, Cetara, som ligger 7 kilometer fra Vietri sul Mare.

Charmen er til at få øje på med de små fiskerbåde der ligger til havn i den i den, ja, meget lille, men charmerende havn her i Cetara. Den foretrukne spise her er tun, som kommer frisk fra havet lige udenfor døren.

En gammel og autentisk fiskerlandsby, der gennem flere århundreder har bevaret det stærke bånd til de maritime traditioner. En tradition som fortsat lever i bedste velgående og det kendetegner byens økonomiske og turistmæssige aktivitet.

Cetara Amalfikysten

Det skal du se i Cetara

Torre Vicereale, som blev bygget i det 16. århundrede, til benyttelse af at forsvare byen, står fortsat i den lille historiske og charmerende havn.

Gå ikke glip af Chiesa di San Pietro Apostolo, bygget i barokstil, kirken og klosteret di San Francesco, som har stået på samme sted siden 1300-tallet. Fra nyere tid ser du Chiesa della Madonna di Costantinopoli, som blev bygget i 1800-tallet og renoveret i 1921 efter en kraftig oversvømmelse.

Strandende ved Cetara

Billedet/billederne fra den maleriske by, er Marina di Cetara, og er det oplagte sted at stoppe for at tage en svømmetur. En anden strand, der er mere vild og som næsten er skjult, er Lannio stranden, hvortil du kan komme til ved fods.

Maiori på Amalfikysten

Maiori

Vi har nu kørt små 18 kilometer på SS163 og det vil tage dig cirka en halv time at komme til Maiori inde fra Vietri sul Mare.

Maiori er en af de største byer på Amalfikysten. UNESCO har Maiori og sammen med Amalfikysten som verdensarv siden 1997.

Byen har siden 2. verdenskrig været igennem en stor byudvidelse og den kan prale en af de højeste levestandarder i Campania. Før det havde Maiori været vært for forskellige og dramatiske begivenheder, som en frygtelig tsunami i 1343 og den sorte pest i 1348. Piratangreb og flere oversvømmelser kan også tælles med som historie, før alt det vi ser i dag.

Ravello

Det er virkelig svært at finde et favoritsted på Amalfikysten, men min personlige er denne lille perle, der ligger løftet højt op over kysten. Når du skal op til Ravello skal du forlade SS163 for at følge SS373, som kører dig de sidste kilometer op til Ravello. Du kan ikke undgå at bemærke den voldsomme stigning når du skal op, og omvendt, så går det naturligvis stejt nedad, så sørg for at have foden på bremsen, nærmest konstant.

Fuldstændig vanvittig smuk og ubegribelig udsigt.

Byens centrum er sted for gode shopping muligheder, og her taler vi ikke om store og trættende indkøbscentre, men om små autentiske butikker, hvor du kan købe keramik i alt hvad du kan forestille dig og alt hvad der findes i gastronomi fra det lokale køkken og som du finder rundt omkring på de mange restauranter langs hele kysten.

Læs mere om Ravello

Ravello på Amalfikysten i Campania
Atrani Amalfikysten

Atrani

Fra Ravello skal du nu nedad af SS373 og når du så rammer SS163 igen, er det til højre i blot 500 meter før du rammer Atrani.

Byen er presset indimellem klipperne, der langsomt flytter sig op over byen og med sin maleriske bugt, er Atrani et naturligt stop på din ferie på Amalfikysten.

Det skal du se i Atrani

Det er charmen i denne lille landsby, der er den mindste i Italien med sine kun 0,9 kvadratkilometer. Gå fra stranden, hvor du også skal parkere din bil, og gå op igennem byen og hvor du allerede rammer centrum ved ankomsten til Piazza Umberto I.

Salvatore de Birecto er den første kirke og seværdighed som du støder på ved Piazzetta di Atrani. Bronzedøren fra 1087 er en gave fra e velhavende købmand

La Collegiata di Santa Maria Maddalena blev grundlagt i 1274 på ruinerne af en gammel middelalderlig fæstning. Collegiata er beliggende på udkanten af byen og har en smuk udsigt udover landsbyen og er vejret klart, kan du se helt ind til Salerno.

Det er svært at forklare Atrani, men du er nødt til at opleve og jeg vil anbefale at du tager en eller to overnatninger i byen. Byens skønhed kommer fra den ro som du finder her, og så selvom der er mange turister i højsæsonen. Vi boede her i slutningen af september, hvor vejret var helt perfekt, knap så mange turister som i juli måned og det var ganske enkelt fantastisk.

Amalfi

Amalfi er byen som giver navnet til Amalfikysten i Campania. Byen med den enorme katedral skal du se når er på ferie på Amalfikysten.

Duomo er den største attraktion i Amalfi. Kirkens facade er et mål for de mange turister, der hele tiden forsøger at få det bedste billede nede fra torvet

Læs mere om Amalfi

Amalfi Duomo Amalfikysten
Conca dei Marini Amalfikysten

Conca dei Marini

Vi forlader Amalfi for denne gang, men kommer med garanti tilbage, for vi bevæger os nu længere mod vest, hvor denne lille skønhed af en badeby befinder sig.

Conca dei Marini er et vidunderligt sted, der er nedsænket på en stenet bakke, klemt inde mellem oliven og citrontræer.

I 60’erne og 70’erne var stedet allerede populært for rige kendisser, som Sophia Loren og Jacqueline Kennedy, der slog sig løs i det azurblå hav.

Conca dei Marini var berømt for arsenal, hvor handelsskibene blev bygget, og på trods af stedets størrelse, var byen stor på rigdom. Rigere og mere overdådig end de øvrige byer på Amalfikysten. Men i 1543 blev stedet plyndret og ødelagt af tyrkiske pirater.

Fra Conca dei Marini kan du få en fabelagtig udsigt til Capri og det uendelige Tyrrhenske hav.

Grotta dello Smeraldo

Et par minutters kørsel fra Conca dei Marini finder vi Smeraldo grotterne. Smaragdgrotten er velkendt og stormes hvert år af turister.

Eksistensen af grotterne var helt ukendt indtil 1932, da en fisker ved et uheld opdagede dens eksistens. Fiskeren, Luigi Buonocore, fik sit liv helt ændret efter opdagelsen og indtil hans død, var han kendt for dette.

Magien er til at få øje på, og når havet er helt roligt og solen er høj, ser hulen helt magisk ud takket være de refleksioner som lyset er i stand til at genere. For tusinder af år siden, var grotterne på fastland, men vandets tilstedeværelse, har med tiden ændret dens konstruktion.

Indgangen dertil er cirka 3 kilometer fra Praiano, men du kan også vælge at sejle derind, hvilket er langt den største foretrukne for gæsterne. Flere rejsearrangører kan sørge for dit besøg i Costa dello Smeraldo.

Furore

Inden du rammer Positano, er det værd at kigge forbi den lille landsby, Furore, der i vidunderlige omgivelser giver dig en stor ro og en udsigt uden lige over havet.

Husene er smidt ind på hårnålesving og kliner sig op ad hinanden og klipperne bag, mens stien ned til vandet falder med et brag. Det betyder at der stejlt ned.

Furore har under 1.000 indbyggere og er på listen over de smukkeste landsbyer i Italien. En organisation som hedder I Borghi piu belli d’Italia.

Et fortryllende sted, som du for alvor mærker når du hopper i havet. Furore forener kunst og natur på smukkeste vis.

Positano

Enhver besøgende på Amalfikysten, enhver besøgende har et eller flere skud fra Positano, hvor husene klemmer sig på kilppeskråningerne, med den lækre strand i forgrunden.

Positano er sidste stop på den vidunderlige kyst.

Positano er en gammel badeby, der er karakteriseret ved de mange huse på skråningerne. Der er langt fra stranden og op til de øverste huse, men heroppe fra får du en dejlig udsigt over byen og havet. Men tro mig, turen op er lang og hård og indbyder til adskillige stop på vejen.

Læs mere om Positano

Positano på Amalfikysten