Skip to main content

Lad tiden stå stille

Overvejer du en ferie med rig mulighed for at slappe af og nyde Italiens skønne natur og opleve landet fra en anden vinkel, så er en ferie på et agriturismo måske noget for dig.
Denne artikel på 20 sekunder

Vi præsenterer hvordan du bedst kan planlægge din ferie på et agriturismo i Italien og hvad du kan forvente.

Artiklen tager udgangspunkt i en uges ferie på agriturismoet Tenuta di Corsano, som ligger midt i Val d’Orcia i Toscana. Vi havde tre unger med, så artiklen giver også svar på, om vi anbefaler et en tur på agriturismo som børneferie.

Vi gennemgår alt fra research og  booking af agriturismo og flybilletter, til beskrivelse af området, og selvføgelig selve agriturismoet og den skønne familie som ejer det.

God fornøjelse!

Agriturismi findes i hele Italien, men Toscana er generelt et populært område for dem.
Her ligger Toscana
Tag på ferie på landet i Italien

Agriturismo – en sikker vinder!

Normalt er jeg en af de typer, der sætter en ære i at prøve noget nyt. At blive udfordret og ikke gøre som ”vi plejer”. Af en eller anden årsag har jeg det ikke sådan, når jeg tager på ferie i Italien. Her har Toscana en speciel plads i mit hjerte. Sådan er det bare!

For mig har Toscana det hele. Der er smukt landskab så langt øjet rækker, fascinerende historiske byer, kunst i international klasse, små hyggelige restauranter med fantastisk lokal mad, og noget af verdens bedste vin.

Når man som jeg derudover har en forkærlighed for charmerende agriturismi, der ligger spredt ud over Toscana, skal der mange argumenter på bordet, før jeg bliver revet ud af drømmen om en tur til det midt-italienske.

Den drøm gik i opfyldelse igen i år.

Landskab i Toscana

Toscanas karakteristiske smukke landskab

Hvad er et agriturismo?

Agriturismo er kombinationen af agrikultur og turisme. Ofte er det et landssted der hovedsagligt drives som feriested, hvor man tager de bedste dele fra Italiens smukke landskaber og kombinerer det med skønne overnatningsmuligheder.

Det betyder, at i langt de fleste tilfælde er ejerne landmænd (eller selvstændige som eks. udlejer deres jord). Lejlighederne kan derfor spænde fra enkelte værelser til dele af stuehuset, og kan i andre tilfælde være annekser ved siden af hovedhuset.

For det meste er der ikke meget standardiseret, som vi kender det fra et hotel. Gården er i stedet tilpasset og moderniseret med formålet at leje værelser eller lejligheder ud.

Et agriturismo ligger ofte et stykke ude på landet – eksempelvis i Toscana – og stemningen er generelt uformel. Der er er ofte masser af omkringliggende plads, med korn- og vinmarker så langt øjet rækker. Det betyder også, at mange agriturismi ligger langt fra offentlig transport. Så hvis du planlægger et besøg til et agriturismo, kan det være en god idé at undersøge mulighederne for at leje en bil.

Ofte vil der være mulighed for at købe mad fra stedet. I så fald, vil det være hjemmelavet, hvor mange af ingredienserne måske er dyrket omkring gården, og resten er fra lokale producenter eller den lokale købmand. Mange agriturismi har desuden hjemmedyrket vin eller lækre specialiteter, hvis gården har dyr eller køkkenhave.

De store tanker

Toscana – stedet for agriturismo

Toscana er stedet for mig, når jeg skal beskrive Italien. Specielt området Val d’Orcia, som bugter sig i vinmarker, kornmarker og olivenlunde så langt øjet rækker, er essensen af Italien for mig.

De karakteristiske alléer med pinjetræer smyger sig i landskabet og tiden står stille, når man for gud ved hvilken gang kaster bilen ind til siden, for at betragte det fantastiske syn.

Val d’Orcia er blot et eksempel på et landområde i Italien – dem er der mange af, og selvfølgelig ikke kun i Toscana. Men skulle jeg vælge, så er Val d’Orcia nr. ét.

I 2004 kom området iøvrigt på UNESCO’s verdensarvsliste. Ikke et år for tidligt vil jeg mene!

Der er meget mere at fortælle om Val d’Orcia, og vi har heldigvis dedikeret en hel artikel til omtådet. Læs mere om Val d’Orcia her.

Toscana - stedet for agriturismo

En af vinmarkerne bag Tenuta di Corsano

Planlægning og bestilling af turen

Som den mest naturlige ting i verden vandt Toscana slaget mod Piemonte og Veneto, da det kom til afstemning om sommerens feriedestination. ”Det sikre hit”.

Det er ellers ikke fordi Piemonte og Veneto står med dårlige kort på hånden. Jeg holder meget af et godt glas vin, og med trumfer som Barolo og Amarone på hænderne, foruden skønne feriedestinationer som Venedig og Gardasøen var der gode chancer for en tur til Norditalien, men alligevel var det Toscana jeg begyndte at researche på.

Det tog ikke lang tid at finde det helt rigtige agriturismo. Vi hoppede ind på Booking.com og smed datoen i kalenderen, og så var vi i gang! Nogle af de kriterier vi søgte på var:

 • Prisen for en uges overnatning agriturismoet
 • Gennemsnitskarakterer på brugernes anmeldelser skulle være minimum 8
 • Afstand til lufthavnen skulle være overskuelig, da vi ville leje en bil.
 • Stedet skulle have en swimmingpool!

Derudover var vores kriterie, at der skulle være god plads til to børnefamilier. Plads til at et par 3-årige kunne løbe rundt og lege, og langt nok til naboen i tilfælde af yngste mand på 1 år skulle blive ulykkelig.

En eftermiddag blev brugt på at surfe gennem det enorme udvalg på booking.com, men fordi siden har nogle brugervenlige søgefunktioner, og tusindvis af brugeranmeldelser, lykkedes det alligevel hurtigt at finde nogle rigtig gode emner.

Brugernes anmeldelser og masser af information på booking.com gør det nemt at vælge feriested

Valget faldt på Tenuta di Corsano. Et familieejet agriturismo med den tårnhøje karaktér 9,5. Det viste sig at være det helt rigtige valg!

Vores ferie på Tenuta di Corsano er muligvis en af de bedste ferier jeg har haft på et agriturismo, og på grund af vi allerede tog afsted i juni var sæson ikke på sit højeste endnu, så der var en helt særlig aura af fred og ro.

Selve bookingprocessen var lige ud af landevejen. Booking.com har en nem og overskuelig bestillingsproces, og med prisgaranti var der ingen grund til at tjekke andre steder. Bestillingen tog 10 minutter, og så var datoen reserveret!

De klassiske spørgsmål

De dukker altid op: “Skal vi køre eller flyve til Italien?”, “hvad koster det at leje en bil?” “hvor lang tid tager det at komme til Italien?”.
Vi har prøvet at give de bedste svar ud fra, hvad vi selv overvejede og oplevede.

At køre eller flyve?

Efter vi havde booket vores agriturismo, var det på tide at finde flybilletter.

Vi havde snakket frem og tilbage om fordelen ved at flyve, frem for at køre bil, og da vi skulle afsted fra Aalborg, og der var nogle parametre, der spillede ind.

Køremuligheden
Afstanden fra Aalborg til Tenuta di Corsano er er ca. 2.000 km. Med små børn på bagsædet, og de krav de stiller til pauser, ville vi skulle bruge op til 24 timer til køreturen.

Flyvemulighed 1
Aalborg -> Amsterdam -> Firenze

Flyvemulighed 2
Billund -> Pisa

Vi valgte sidste mulighed, og flyve fra Billund til Pisa. Med 3 unger, ville vi gerne tage flyveturen i ét træk, og dermed undgå en mellemlanding.

Billetterne blev bestilt på Momondo. Vi fløj med Ryan Air, og oplevede ingen problemer på turen. Det kan klart anbefales og priserne er skarpe!

Hvor skal man leje en bil?

Fordi vi valgte at flyve, ville vi få brug for en bil, for at køre de sidste kilometer til vores agriturismo.

Vi bookede via Auto Europe som gav en nem sammenligning over alle tilgængelige biludlejere. Så var det blot at vælge bil efter behov og budget.

Vi valgte to biler i Passat-størrelse – altså to store familiebiler – og vi havde ingen problemer med bagagerumsplads.

Et tip: Autostole kan være dyre at leje. Er I uheldige, kan I komme til at betale lige så meget for at leje to autostole, som det koster at leje en bil en uge.

Autostolene bliver ofte først betalt, når I står ved udlejer, så undersøg priserne inden I bestiller.

Udlejerne har absolut ingen skrupler med at tage overpris for autostolene – så det gør de!

Når det så er sagt – så var der absolut ingen problemer overhovedet, og bilen vi modtog var rigtig fin og i perfekt stand.

Sammenlign priser og lej din bil her.

Hvor lang tid tager turen?

Selvom man umiddelbart kunne tro, der er en verden til forskel i tid på at flyve og køre, så skal man ikke lade sig snyde af, det tager tid at komme rundt.

Vi kørte fra Aalborg kl. 7 om morgenen, for at være i Billund i så god tid som krævet, når turen går internationalt.

30 min skulle vi vente på landingsbanen, før flyet lettede til Pisa, og efter ankomst og Bagage Claim, var det videre med en Shuttle til biludlejningen, hvor der også var en smule ventetid.

Herefter 2 timers kørsel inkl. en super lækker pizza på en parkeringsplads, før vi ankom til Tenuta di Corsano – trætte men glade!

I alt tog turen 12 timer fra Aalborg til Corsano.

Havde vi i stedet valgt at flyve fra Aalborg, ville der ikke være den store forskel. Et par timer kunne vi have sparet. Havde vi ikke haft børn med, havde det være løsningen.

Tenuta di Corsano

Tenuta di Corsano ligger 15 km. Syd for den smukke middelalderby Siena, omgivet af oliven- og vinmarker. Faktisk er der over 300 km. smukt landskab at udforske omkring stedet.

Siena og Firenze er hovedbyerne for kunst, kultur og renæssance, men snyd heller ikke jer selv for at opleve de mindre middelalderbyer San Gimignano, Cortona, Volterra, Pienza og Bagno Vignoni.

I den nærtliggende by, Ville di Corsano, er der et lille supermarked og en bager, og 9 km. Fra agriturismoet, ligger der et stort supermarked, som har et bredt udvalg og en lækker delikatesseafdeling.

Familieejet agriturismo

Tenuta di Corsano er familieejet. På gården bor det ældre ægtepar Nanni og Liliana Mignone., samt deres datter Fracesca, som modtog os.

Det er et stort område, med masser af plads til privatliv og slentren i den smukke natur. Der er en skøn stemning omkring gården, og overalt er der blomster.

Omkring gården står der landbrugsmaskiner, men selvom mange af de omkringliggende marker tilhører Tenuta di Corsano, det er ganske lidt, de selv benytter sig af. Størstedelen er lejet ud, men Nanni beholder dog nogle vinstokke selv til egen produktion.

Agriturismo i Toscana

Indgangen til Tenuta di Corsano

På Tenuta di Corsano finder man vel 4-500 urtepotter, som alle passes af Liliana. Hun har forstand på at skabe en hyggelig stemning, og tilbyder i øvrigt et madlavningskursus, hvis man godt kunne tænke sig at lære mere om de lokale retter.

Man kan også bestille aftensmad, tilberedt af Liliana. Det koster 35 euro og kan klart anbefales! Aftensmaden i den romantiske lille gårdhave er simpelthen en fantastisk oplevelse. Vi har smagt Lilianas mad, og hun er suveræn i et køkken!

tenuta di corsano privat pool

Familiens egen pool, som dog er privat

Smukke omgivelser

Som nævnt er agriturismoet omgivet af natur. I ægte Toscansk stil, står pinjetræerne højt på begge sider af alléen op mod gården.

På grunden er der masser af plads. Foran gården har familien en kæmpe have med deres private Swimming Pool. Der er rigeligt med steder at gå på opdagelse, og utallige hyggekroge man kan slå sig ned i.

På bagsiden af huset, ligger Swimmingpoolen – et stykke tilbagetrukket fra huset, men ikke mere end 40-50 meter. Pool området byder på god plads – liggestole og en lille have med havemøbler. Udsigten fra swimmingpoolen er fuldstændig betagende.

Der er panoramaudsigt over Toscanas smukke landskab, og at ligge i poolen eller i en liggestol med et glas kold hvidvin mens man nyder udsigten er altså ikke det værste man lave!

Ankomst og hjemmelavet vin

Efter vi var ankommet  gik der ikke længe, før Nanni kom og hilste på. Vi hørte ham til, om butikkerne havde åbnet, for vi havde store planer om at åbne en flaske vin og slappe af efter en lang rejse.

Desværre holdte butikkerne i området lukket. Så et tip til alle der planlægger at ankomme til et agriturismo en søndag: hav selv en smule mad med. Nanni mente dog ikke vi skulle tørste, så før vi nåede indvende noget, var han drejet om på hælen, for at hente lidt af husets vin til os.

Det skal nævnes at alle tre værter snakker glimrende engelsk. Francesca er 100% flydende i engelsk, men hun har også boet i New York. Så selvom vi er langt ude på landet, er der i dette tilfælde intet at frygte, hvis man har et OK engelsk. De er super nemme at snakke med. Dette er dog ikke en selvfølge hos værterne på de italienske agriturismi.

Tilbage til sagen – Nanni vendte tilbage med tre flasker vin til os. To rødvin og en dessertvin. Hvilken gestus! Rødvinen er i øvrigt en ganske hæderlig hverdagsvin, som vi vil anbefale at stille i køleskabet en times tid før eller to før den åbnes. Den har godt af at være lidt kølet ned.

Med ungerne under armen

Agriturismo og børneferie

Efter en god nats søvn smuttede vi en tur til det lokale bageri i Ville di Corsano og hentede morgenbrød. Bageriet ligger lidt gemt inde i den lille by, så bed Francesca om at fortælle vejen.

Efter morgenmaden tog vi en snak med Francesca om området, og hvordan man kunne holde en ferie i Toscana med tre unger under armen.

Det er ingen hemmelighed, at hvis du vælger at holde ferie på et agriturismo, så er der ingen garanti for underholdning til ungerne. Selvom stedets pool var et stort tilløbsstykke, krævede det en del mere opmærksomhed, end at slippe dem løs på en mindre legeplads.

Heldigvis havde Francesca en række forslag med ting man skulle se i området, hvor ungerne også kunne være med. Så et råd herfra: tag en snak med Francesca inden for de første par dage.

Hun er super god til at fange hvad der kan være relevant at kigge på, og da hun er godt forvendt med Liilianas mad, har hun også en holdning til mange af restauranterne i området.

Børneferie agriturismo

Ungerne følger den lille traktor der vander vinmarken nøje

Restaurant i Toscana - Cateni i Orgia 3
Restaurant i Toscana - Cateni i Orgia 2

Hygge på de lokale restauranter

Meget af ferien gik med ren afslapning. Vi var på småture rundt i lokalområdet, og handlede ind i en Coop i byen Monteroni d’Arbia  der ligger 10 km. fra Tenuta di Corsano.

Det er et stort supermarked med alt man skal bruge. De har en lækker delikatesseafdeling, en bager, frisk fisk og en stor frugt og grønt sektion, så der er rig mulighed for at få nogle lækkerier med hjem.

Vi besøgte forskellige restauranter i lokalområdet. Èn af dem var Ristrante Cateni i Orgia. Det er en super hyggelig restaurant, med rigtig lækker mad og en hyggelig atmosfære. Priserne er absolut fair, og stedet får en klar anbefaling herfra!

I kan se mere på deres hjemmeside: http://www.dalcateniaorgia.it

Gernelt er der rigtig mange gode restauranter i området. Havde vi ikke haft ungerne med, havde vi sandsynligvis spist ude meget mere.

I Ville di Corsano ligger der også en restaurant ud til ”hovedvejen” som skulle være rigtig god. Vi nåede den desværre ikke i denne omgang.

Markedsdag og tivoli i Siena

I Siena er der markedsdag hver onsdag fra 8 til 13. Det er værd at tage til, men forvent ikke et stille og roligt charmerende middelaldermarked. Sådan var det måske for 20 år siden, men markedet bærer præg af rigtig meget Kina import.

Det er dog stadig et besøg værd, og da I alligevel skal til Siena (for det skal I) så vælg en onsdag og brug et par timer på markedet inden I tager ind i byen.

Når der er markedsdag i Siena, så er byen fyldt med biler. Det er meget vanskeligt at få en parkering i centrum, medmindre man kommer meget tidligt.

Vi kørte lidt rundt i byen, men opgav efter en halv times tid, og fandt i stedet en parkering i udkanten af byen. Dog indenfor murene, så der var betaling på.

Vi har skrevet en hel artikel om ferie i Siena, så her følger ikke en dybere beskrivelsen af byen.

Med ungerne under armen tog vi til markedet, hvor der er et minitivoli, meget det man ser på små markeder rundt omkring i Danmark om sommeren.

Tivoliet var til god morskab for ungerne, og den efterfølgende is på Piazza Del Campo var også et hit.

Her skal det lige nævnes, at hvis man ikke har lyst til at betale €5 for en is med 2 kugler, så skal man ikke gå mange minutter væk fra Sienas populære, men også turistede centrum, før priserne bliver langt mere medgørlige.

En sidenote til ferie i Siena når man har unger med: det er ikke altid lige nemt, hvis man har unger med, som har fart på. Der er mange mennesker og store dele af Siena er noget, man bør tage sig tid til at betragte. Men med et par krudtugler på slæb, skal man kende sin besøgstid. De synes ikke nødvendigvis de smukke bygninger er spændende…

Tivoli og marked i Siena

Ungerne var klar i Tivoli

Aftensmad hos Liliana

Som tidligere nævnt, vil du på et agriturismo ofte have mulighed for at sætte tænderne i hjemmedyrkede råvarer, eller i hvert fald fra det nærmeste lokalområde. Hos Tenuta di Corsano er der både mulighed for at bestille morgenmad og aftensmad. Vi benyttede os af sidstnævnte, og det kan anbefales!

Bestilling foregår ved at man bestiller i forvejen, så Liliana kan nå at købe ind. Prisen €35 lagt på den endelige regning. I vores tilfælde havde vi betalt via booking.com, så vores eneste ekstraudgift var til aftensmaden. Og den var fantastisk givet ud!

”Liliana viser sin kærlighed gennem mad” var datteren Francescas ord, og vi følte os i sandhed højt elskede, da vi onsdag aften mødte op i den smukke gårdhave, til aftensmad. Normalt spiser man sammen med familien, men fordi vi havde småbørn med, der spiser langt tidligere end de er vandt til i Italien, fik vi gårdhaven for os selv.

Vi havde aftalt ankomst kl. 17:00. Da vi ankom stod bordet i den romantiske gårdhave allerede dækket, med små appetizers med tun, hjemmebagt brød, ost og kold Prosecco. Der var masser af tid til at stå og hyggesnakke med familien, inden vi satte os til bordet og serveringen begyndte.

Første ret: Risotto med artiskokker

Vi havde fået at vide, vi ville blive serveret traditionelle lokale retter. Første ret var en perfekt tilberedt risotto med hjemmedyrkede artiskokker. En ret med simple ingredienser, men det smagte simpelthen himmelsk!

Til retten fik vi serveret husets hvidvin – i bogstaveligste forstand. Her var ikke noget med Label på flasken, og druerne var der intet at læse om. Et bud kunne være Malvasia Bianca eller en anden lokal drue. Uanset hvad, smagte det godt!

Anden ret: Pasta i tomatsauce og parmesan

Liliana havde tonet en lille smule ned for retterne, så der var noget for ungerne også. Muligvis på grund af en misforståelse da vi bestilte mad. Måske lidt unødvendigt, for jeg havde hellere set hende gå all-in på hendes kogekunst, men fred være med det!

Det var super interessant at smage en tomatsauce som den skal smage i Toscana. Den var en smule mindre kraftig end den jeg selv normalt laver, men ingredienserne med løg, hvidløg, tomater og olivenolie var de samme. Alligevel var der bare noget specielt over de gode råvarer, og igen var vi ude i noget simpelt men super lækkert.

aftensmad på agriturismo - toscana

Så er der dækket op!

aftensmad på tenuta di corsano

En lille aperitif før middagen

Tredje ret: Stegte kartofler og meatballs

De små kødboller var husets specialitet. På dette tidspunkt tror jeg egentligt de fleste ved bordet var ved at være mætte, så meget passende var både kødboller og de stegte kartofler lavet i mundrette hapsere.

Igen, igen – simpel ret med fantastisk smag. Denne gang var vi i husets vin – men en rød, som jeg ville skyde på var ren Sangiovese.

Dessert: Is og chokoladekage

Til desserten havde Liliana været inde og hente lokal produceret is til os. Til den serverede hun en af de bedste ”tunge” chokoladekager jeg endnu har smagt. Til desserten blev vi både budt husets dessertvin; Vin Santo, samt en hjemmelavet limoncello, som er en slags citronlikør.

En aften med mad og hygge i Familien Migones gårdhave kan klart anbefales. I forhold til alt den skønne mad og romantiske stemning, er de 35 euro et rent røverkøb!

Vinsmagning i Montalcino

40 km syd for Tenuta di Corsano ligger Montalcino. Hvis man er interesseret i vin, er dette sted et Must See. Det er nemlig hjemsted for en af verdens mest berømte vine: Brunello di Montalcino.

Vi skulle selvfølgelig afsted. Målet var, at finde en vingård, komme på rundvisning, og ende med at kunne smage på herlighederne. Men der er mange vingårde i Montalcino, så for at få et overblik, tog vi en snak med Nanni om, hvad han ville anbefale. Og der var kun ét ord: Caparzo.

Caparzo er en vingård, der ligger en smule nord for Montalcino. De er et forholdsvist ungt vinhus fra 1977, men de holder et højt niveau, og er primært kendt for deres Brunello di Montalcino. Det er vældigt populært, så vi var en smule bekymrede for, om vi kunne på en rundvisning med så kort varsel.

Vores bekymringer blev dog gjort til skamme. Det er åbenbart intet problem at få plads til en privat rundvisning og vinsmagning, når man er gæst hos Nanni på Tenuta di Corsano.

Et enkelt telefonopkald til Caparzo, og så stod vi med privat rundviser. Det var simpelthen så overskudsagtigt af vores gode vært. Hans eneste ønske var, at vi købte lidt vin dernede, som tak for besværet – og det gjorde vi! Vi tog også en flaske af deres Rosso med til Nanni. Den koster €17 og er efter min mening alle pengene værd.

Vinsmagningen var først arrangeret til om eftermiddagen, så vi pakkede bilen og kørte en tur til Montalcino.

Montalcino er en smuk, smuk by i et charmerende område. Men man er ikke i tvivl om, man er kommet til et vindistrikt. Utallige steder er der vinsmagninger, og på vej mod byen, passerer man den ene vingård efter den anden.

Udvalget af vin er stort hos Caparzo

montalcino fra la fortezza di montalcino

Montalcino set fra muren af La Fortezza di Montalcino

La Fortezza di Montalcino

Men Montalcino er ikke kun vin. I byens centrum ligger en storslået fæstning, der er svær at komme udenom: La Fortezza di Montalcino.

Bygget i 1361 står dette kæmpe monument stolt og giver udsigt ud over Val d’Orcia. I 1555 udgjorde fæstningen forsvaret for republikken Siena men i dag fungerer den sjovt nok som et skønt turistmål.

Det er gratis at gå ind i fæstningens gårdsplads, men ønsker man at gå en tur på murene og kigge indenfor er der en entré på 4 euro. Indgangen sker via Enoteca la Fortezza, som er en vinbar med et kæmpe udvalg.

Turen på murene kan anbefales. Udsigten deroppefra er fuldstændig fantastisk, og man får også et historisk indspark, inden det man kommer til Montalcino for: vinen!

Vinsmagning hos Caparzo

Efter turen på La Fortezza di Montalcino, var det blevet tid til rundvisning og vinsmagning hos Caparzo. Stolte som vi var, blev vi vist rundt i det store hus, hvor vores guide på glimrende engelsk forklarede alt der var værd at vide, om vingården og deres vintraditioner.

Rundvisningen tog ca. 45 minutter for os. Normalt ville der sikkert blive afsat en times tid, men da vi kun var to gæster, og derfor ret effektive, endte vi hurtigt i husets vinbar, hvor vores guide fandt en række forskellige vine frem.

Vi smagte fire vine: en supertoscaner, husets rosso, husets Brunello samt deres Brunello Riserva.

I denne sammenhæng må jeg indrømme supertoscaneren blev den lille. Caparzo kan virkelig lave vin, og skulle der uddeles et par priser, løber deres Rosso med “mest værdi for pengene” mens prisen som bedste vin tilfalder deres Brunello Riserva.

Det smager bare fantastisk godt!

vinsmagning i montalcino

Fra venstre mod højre: Rosso, Brunello, Brunello Riserva og supertoscaneren Ca del Pazzo

Nærtliggende byer

OK – dette er selvfølgelig ikke generelt for alle ferier på agriturismo, men hvis du alligevel er i Toscana og nærmere betegnet Val d’Orcia, så er der nogle byer, der simpelthen skal ses. Her er et par stykker af dem.

Firenze

Firenze er blevet hyldet som den smukkeste by i Italien, og det er ikke uden grund. Firenze indeholder meget arkitektur fra den tidlige renæssance, og selvom mange af bygningerne minder mere som et sted der hellere vil holds folk ude end inde, er det ikke tilfældet.

Firenze ligger 85 km. nord for Tenuta di Corsano. Hvis I er i bil, så følg skiltende til Piazza Michelangelo, til I kommer til et stort område på venstre hånd. I kan genkende stedet på den fantastiske udsigt ud over Firenze, og på Michelangelos Davidstatue.

Parkering her er gratis, så betal ikke penge til nogen. Stedet er kendt for at have falske parkeringsvagter. Efter I har parkeret bilen, kan I tage trappen ned til byen, eller hoppe på den orange N 13 bus.

Gode råd:

 • Pas på værdigenstande. Firenze er turistet og det tiltrækker lommetyve
 • Overvej at komme tidligt på sæsonen, da Firenze bliver meget varm om sommeren
 • Alle butikker og museer er lukket mandag morgen

Vi har skrevet en artikel, der går meget mere i dybden omkring ferie i Firenze.

neptun fontænen i firenze

Neptunfontænen i Firenze

siena

Palazzo Publico på Piazza del Campo i Siena

Siena

Som tidligere nævnt, ligger smukke Siena blot 15 km. nord for Tenuta di Corsano. Tag Superstrada og kør fra ved Porto San Marco og følg skiltene mod centrum – eller bare følg fodboldskiltene 😊 Der er betalt parkering ved byens gamle mure.

Blandt Sienas røde stengader og stejle gyder, er der især to bygninger der skiller sig ud: den smukke sort og hvide gotiske katedral fra den tidlige renæssance (Duomo di Siena) og det kæmpemæssige rådhus, Palazzo Publico som skuer ud over den smukke plads Piazza Del Campo.

Piazza Del Campo er hjemsted for Palio di Siena – et traditionelt hestevæddeløb, som går helt tilbage til 1283. Det løber af staben hver 2. år – 2. juli og 16. august.

Siena er ofte beskrevet som Italiens bedst bevarede middelalderby, men selvom det langt hen ad vejen ligner byen fra det 14. århundrede, så er Siena ikke et museum. En tur gennem byen afslører et anakronisme af en anden verden, og byens 17 distrikter summer hver især af liv.

Et godt råd: der er marked i Siena hver onsdag fra kl. 8 til 13. Det betyder, parkering er tæt på umulig inde i byen.

Francesca’s forslag til mad: ”La Taverna di Nello”, Via del Porrione 28 (Typisk Toscansk mad). Vi har iøvrigt skrevet meget mere om denne fantastiske by i vores guide til Siena.

San Gimignano

Muligvis Toscanas bedst bevarede middelalderby på toppen af en bakke!

San Gimignanos tætte beliggenhed mellem Siena og Firenze betyder, det er en af Italiens bedst besøgte byer.

Hvis du virkelig skal fornemme stedet, er det bedst at besøge det sent på eftermiddagen – eller bedre endnu – brug aftenen og tag en overnatning. Det er en helt anderledes atmosfære.

Byens smukke tårne daterer tilbage til det 13. århundrede. 15 af de originale 75 tårne står tilbage. De blev bygget både til at tjene som privat befæstning, men også til som statussymbol for deres rige ejere.

Hvis du kører fra Tenuta di Corsano, skal du følge Superstrada og tage afkørslen mod Poggibonsi NORD. Når du ankommer til San Gimignano, skal du tage Car Park 3 – Bagnaia, hvor du kan finde den gratis parkeringsplads 5 meter fra betalingspladsen.

San gimignano

San Gimignanos karakteristiske tårne

Gode råd:

 • San Gimignano er kendt for deres lette hvidvin, som kaldes Vernaccia
 • Selvom det er en voldsom oplevelse, er toturmuseet et besøg værd
 • Den lokale specialitet er vildsvin
 • Prøv at undgå søndag eftermiddag. Her er byen pakket til randen – både med turister og Italienere.
 • Hvis du vil nyde udsigten, så gå fra centrum mod Certaldo. Synet er turen værd!

Francesca’s forslag til mad: ”Osteria Enoteca I Quattro Gatti”, Via Quercecchio 9 (Charmerende have – typisk mad for Toscana).

montepulciano

Udsigten ud over Montepulciano

Montepulciano

Montepulciano er med sine 605 meter over havet den højest beliggende by i Toscana. Den smukke by fuldt med små pladser og hjørner, er beriget med snesevis af renæssancemalerier og mange små kirker.

Når du kører ind af hovedporten kommer du op til den store plads. Her er der en fantastisk udsigt ud over dalen, med San Biagio templet i baggrunden.

Men byen er måske mest kendt for dens Vin Nobile – en af de bedste vine i Italien. Der er mange vinkældere fra det 15. og 16. århundrede, hvor der er rig mulighed for at komme på vinsmagning. Prøv at se om du kan få en guidet tur.

Generelt er Montepulciano berømt for sine venligtsindede indbyggere. Selv med det høje antal turister der dagligt kommer til byen.

Chianti området

Det er svært at forestille sig dette smukke landskab engang var slagmark for Siena og Firenzes hære. Det er derfor, du kan se mange forsvarsværker omkring de små byer.

Der er dog noget andet Chianti området er kendt for også – vin! Kør forbi nogle af de små lokale vingårde, og smag på den berømte Chianti Classico vin. De daterer tusinder af år tilbage, selvom grænserne til Chianti Classico områderne ikke blev trukket før 1932.

Gode råd:

 • Undgå søndag og onsdag eftermiddag i Chianti området. Her er mange butikker lukkede
 • Søndag morgen er der et marked i Panzano in Chianti. Her er der massevis af frugt, grøntsager, ost og kød
 • Prøv Macelleria ”Cecchini”. Det er en af de mest berømte slagtere i Italien – og der er mere end bare kød!

Når du kører fra Tenuta di Corsano skal du tage nd. 429 fra Pogigbonsi go besøge Castellina in Chianti, Radda in Chianti, Volpaia og Gaiole in Chianti. Kør tilbage af Autostrada A1 ved Dal d’Arn.

Chianti

Et fantastisk blik ud over vinmarkerne i Chianti

Afrunding

Så hvordan koger man en uges ferie på et fantastisk agriturismo i Toscana ned til et par linjer.

Først og fremmest, hvis du er til ferier med fuld fart og pulserende byliv – eller måske badeferie, hvor livet nydes på stranden hele dagen, så er et agriturismo ikke noget for dig. Du kan sikkert finde landegendomme tæt på store byer eller vandet, men i min optik er det ikke formålet med at holde ferie på et agriturismo.

Ferie på agriturismo er for dem, som holder af naturen, stilheden, det mere autentiske. Bevares – der er agriturismi i alle prisklasser, og du kan få luksus for alle pengene hvis det er det, du er ude efter. Igen synes jeg bare ikke det det er formålet.

Du skal være klar til at det hele måske godt må være en lille smule primitivt (uden du egentligt mangler noget som helst), og du skal være klar til at lade tiden gå langsommere, og tage bilen, hvis du skal opleve seværdigheder eller skal på indkøb.

Så et agriturimo er muligvis ikke for alle. Det er ikke et hotel, hvor man kan føle sig som en standardvare. På Tenuta di Corsano bliver man modtaget med åbne arme, og hele familien giver sig god tid til at snakke og lade dig føle dig fantastisk godt tilpas – og sætter i det hele taget de optimale rammer for en fantastisk ferie.

Sådan var det i hvert fald for alle os.

Book din ferie på Agriturismo på Booking.com