Skip to main content

Den store guide til din ferie ved Gardasøen

Vi vil godt slå et slag for ferie ved Gardasøen her på siden, til trods for at mange er bekymrede for at ende i et turisthelvede, ved et af Italiens uomtvisteligt mest populære feriesteder.

I denne artikel får du et spændende og anderledes overblik over både de utallige perler der er ved Gardasøen, som ikke er så kendt af turisterne men elskede af den lokale befolkning.

Hvad så med turistfælderne ved Gardasøen? Ja, nogle af dem bliver du simpelthen nødt til at opleve alligevel, fordi det er det værd!

Gardasøen på 20 sekunder

Gardasøen ligger i norditalien, hvor den deler sig i de tre regioner, Lombardiet, Veneto og Trentino-Alto Adige.

Med sine 370 kvadratkilometer er den Italiens største sø.

Alligevel kan man godt tage en tur søen rundt med bil – eller måske hyggeligere – med de mange turistvenlige færger, som viser søen fra sin bedste side.

Gardasøen ligger i regionerne Veneto , Lombardiet og Trentino-Alto Adige. Kortet nedenfor markerer regionen Veneto.

Her ligger Veneto
Ferie ved Gardasøen
Garda

Hvilken by skal jeg vælge?

Gardasøen spænder over et meget stort område, lige fra Tignale, som ligger højt oppe i bjergene i Nord, med den mest fantastiske udsigt over søen, til Bardolino og Lazise, turistmekkaerne i syd.

Gardasøen har det hele.

For børnefamilierne er der kæmpe-campingpladser med fester, bueskydning til ungerne og swimmingpools i massevis.

Sætter man pris på en mere stille ferie, kan man vælge ferielejligheder væk fra turister, med gå-afstand til lokale restauranter og små centrum med den lokale macelleria og forneria (slagter og bager).

I kan også vælge at holde ferie på et af de mange agriturismi, som er små landejendomme, der både fungerer som B&B, men laver alt fra bunden af deres egne, hjemmedyrkede grøntsager og ofte endda deres eget kød, mejeriprodukter og vin!

Det er meget forskelligt, hvad man ønsker ud af sin ferie til Gardasøen, og selvom man nemt kan køre rundt og se mange smukke og spændende seværdigheder, er ens base altså vigtig.

Der er utroligt mange unikke og spændende byer. Vi kommer her med nogle bud på, hvilken by man kan vælge sit ophold i, alt efter hvad man ønsker fra sin base.

Populære feriebyer ved Gardasøen

Lazise:

Turistbyen for alle aldre

Bardolino:

Den moderne Gardasø

Sirmione:

Et pust fra fortiden

Moniga del Garda:

En lokal perle med lokalt sammenhold

Tignale:

Med uforglemmelige udsigter

Salo:

Havnepromenaden du skal se

Limone:

Kærlighed for citroner med et moderne twist

Malcesine:

Gardasøen fra en anden tid

Havnen i feriebyen Lazise Gardasøen
Turistbyen for alle aldre

Lazise

Lazise ligger på Gardasøens østbred, og er kendt for at tiltrække store mængder turister hvert år, hvilket de mange hoteller og campingpladser i og omkring Lazise vidner om.

Byen og området har meget at byde på. Der er lækker mad, koncerter og masser af shopping-muligheder i de gamle, smukke gader.

En fantastisk marina, hvor man kan slentre, aktivt natteliv med mange åbne cafeer og dansesteder indtil sent, og store campingpladser med alskens former for underholdning.

Til trods for det, er Lazise faktisk en meget rolig by, som vinder på sine smukke gader, en spektakulær ringmur fra 1100-tallet, og forlystelsesparker og lignende situeret lige udenfor centrum.

La Quercia er en af de helt store medspillere på campingpladsfronten med 4 stjerner, supermarked, events, shows og masser af små barer og privat strand.

Vandsport er også ret kendt i området ved Lazise. Et af de rigtig store vandsportsfirmaer, Gardawake, ligger tæt på.

Efterårsferie i Lazise

Lazise er en populær feriedestination for alle aldre. Det er indlysende. Det er også en by, hvor klimaet er så mildt, så behageligt og så godt, at du kan besøge stedet det meste af året. I hvert fald fra det meget tidlige forår, som i marts, til det sene efterår, og her snakker vi i starten af november.

Jeg har i flere omgang været ved Gardasøen i løbet af efterårsferien i uge 42. Her har vi boet og besøgt flere forskellige byer og sidste gang besøgte vi Lazise, og som resten af turen bød på, virkelig lækket vejr, så var dette ikke nogen undtagelse i Lazise.

Hvis du er en erfaren turist i Italien, og måske især her ved Gardasøen, så ved du måske allerede dette. Men er du ikke det, og tænker du, at du skal besøge Norditalien og Gardasøen i efterårsferien, men tænker du på om vejret er godt, så tag du bare roligt afsted.

For vejret er fantastisk. Flere gange har vi oplevet et pænt stykke over de par af 20 grader og når det hele står helt stille og du står eller sidder i solen, så er der og føles som over 25 grader. Ergo taler vi om, at det er det samme som en rigtig god sommerdag i Danmark.

Fornem stemningen og varmen ved at se de to billeder herunder.

Gardasøen Lazise Restaurant
Lazise gardasøen
Overnatning i Lazise

Der er ingen tvivl om at Larize er et populært feriested ved Gardasøen.
Vi har udvalg en campingplads og en ferielejlighed, du bør kigge nærmere på.

Familievenlig camping

Børnevenlighed

100%

Atmosfære

50%

Pris

80%

Hvis i (og specielt ungerne) skal forkæles med en familievenlig campingplads i Lazise, har Camping Piani di Clodia tænkt på det hele og sat børnene i højsædet.

Vandrutchebaner, sportskonkurrencer, tennis og fodbold er blot nogle af deres mange tilbud, mens forældrene kan slappe af og nyde solen på stranden.

Til kæresteturen

Børnevenlighed

30%

Atmosfære

90%

Pris

35%

Hvis kæresteturen skal gå til Lazise, kunne Appartamento Arco være stedet.

Med kun 2 minutters gang til stranden, søudsigt og lige ved den smukke promenade, inviterer Appartamento Arco på romantik, prosecco og en gåtur hånd i hånd i den gamle bydel.

Den moderne Gardasø

Bardolino

Bardolino er kendt for mange ting, men hovedsageligt dens mange store campingpladser og dens verdensberømte vin; Chiaretto.

Hvert år valfarter tusindvis af turister til området omkring Bardolino, for at nyde ophold på de mange luksuriøse campingpladser, og Bardolinos smukke strande.

Hvis man er så heldig at besøge Bardolino i oktober, kan man opleve en af Bardolinos traditionelle, lokale og meget populære vinfestivaler; Druefesten.

Selve Bardolino Centrum har mange antikke og spændende seværdigheder fra forskellige små Palazzi, til deres romanske kirke San Severo og selvfølgelig resterne af familien Scaligieris fæstning.

Ferie i Bardolino
Camping og hoteller

Bardolino er en god base for luksuriøse resorts og aktive campingpladser.
Vi har fundet en campingplads og et hotel, der er interessant at kigge nærmere på.

Luksus camping

Børnevenlighed

80%

Atmosfære

60%

Pris

40%

Et bud på et luksuriøst resort, som har tænkt på alt til både store og små er Camping Ci Sano San Vito lige uden for Bardolino.

Der er underholdningsteam, privat strand, danseaftenener og endda vandski!

Hotel i Gardaland

Børnevenlighed

100%

Atmosfære

80%

Pris

30%

Fra hotellet kører shuttle-busser hver halve time, og hotellet i sig selv er en stor oplevelse. Utroligt nok er det ikke enormt dyrt, men kvaliteten er i top og anmeldelserne glødende.

Så hvis man går efter en “parents–of-the-year award”, kunne dette resort være et godt bud, samtidig med at det er en skøn base for hele familien

Et pust fra fortiden

Sirmione

Sirmione er en fantastisk, næsten middelalderagtig lille by, med dertilhørende borg, fæstningsmure, smukke haver og restauranter der har borde så tæt på søen, at man næsten sidder i det.

Man må ikke køre inde i det gamle centrum, som til gengæld er præget af utallige små butikker; alt fra hjemmestrikket tøj med navn på til ægte baby gucci sko, lokal glaskunst og snedkerbutikker ligger gemt i skyggefulde alkover i de gamle bygninger.

Denne by er ikke kendt for sine mange overnatningsmuligheder, men den er et gudsbenådet syn en sen eftermiddag, perfekt til en travetur i de smalle passager med lidt anderledes shoppingmuligheder, end dem man lige finder i de gængse storcentre og supermarkeder.

Ferie i Sirmione Gardasøen
Overnatning i Sirmione

Romantik og historie

Børnevenlighed

35%

Atmosfære

80%

Pris

40%

Hotel Flaminia er et af de ældste hoteller midt i den gamle bydel i Sirmione, og deres høje standarder og sans for kundeservice byder på en helt særlig, og meget romantisk oplevelse.

Bo lige ved søen, med udsigt over såvel sø som de gamle bygninger, og i få minutters gåafstand til restauranter med lakeview, shopping i små gader og prosecco med fødderne i vandet.

En lokal perle med lokalt sammenhold

Moniga del Garda

Moniga er en lille by, som stadig er enormt lokal til trods for en del mindre campingpladser og ferielejligheder.

Byen og de lokale går meget op i at støtte om søens og byens kultur, hvilket gør at der er mange små events, såsom lokale koncerter, marked om aftenen (om torsdagen) og gratis vinsmagning fra de lokale producenter på torvet.

Moniga har også en fantastisk placering lige ved vandet, tæt på de større byer Desenzano og Salo, hvilket gør det til en hyggelig, lokal og samtidig praktisk base.

Ferie ved Moniga del Garda
Camping, lejligheder og agriturismo

Til trods for Moniga del Garda er en mindre by, har den stadig
masser af nyde på i forhold til lækre overnatningsmuligheder

Familievenlig camping

Børnevenlighed

60%

Atmosfære

75%

Pris

70%

En af de større campingpladser i Moniga, som dog stadig er dejligt lille med masser af plads, og som ovenikøbet er populær også blandt italienere, er Campeggio Fontanelle.

Her er ægte italiensk stemning, og restauranten er italienskejet.

Søudsigten fra restauranten om aftenen er uforglemmelig, og dagen kan nemt bruges ved stranden eller poolen i afslappede omgivelser

Rustikke ferielejligheder

Børnevenlighed

40%

Atmosfære

60%

Pris

60%

Hvis man er mere til ferielejligheder, kan man bo på Residence il Gabbiano, lidt oppe bagved i byen, og benytte den offentlige strand, eller deres indendørs såvel som udendørs pool.

Il Gabbiano er kendt for deres søde værter, rummelige lejligheder og masser af legepladser i smukke omgivelser

Agriturismo og klappedyr

Børnevenlighed

75%

Atmosfære

70%

Pris

70%

Et anbefalelsesværdigt sted er det rustikke, meget lokale agriturismo, ved navnet 30. Ja, det hedder bare 30, men de har overnatninger i smukke, gamle, kølige boliger, dyr man må klappe, og producerer stort set alt selv ud fra deres egne afgrøder.

Et fantastisk sted, som endda laver al deres egen pasta, og ofte har vildt på menuen. Deres lokale, og meget billige, går heller ikke ubemærket hen. Samtidig har 30 en fantastisk udsigt over søen og 10 minutter til offentlig strand, med mulighed for at leje alt fra vandscootere, til større både og vandcykler.

Småt, godt og uforglemmelige udsigter

Tignale

Tignale er en lille by højt oppe i bjergene. Der er dog lavet en meget kørevenlig vej derop nu, og de smukke ferielejligheder er alle vendt mod den helt spektakulære udsigt.

Man har udsigt over hele den nordlige del af søen, Monte Baldo, Limone, og i skyfrit vejr kan man se næsten hele søen, imponerende! Det lokale liv i Tignale er aktivt, der bliver afholdt lokale koncerter på deres lille plads i centrum, og deres restauranter lægger vægt på lokale råvarer og alt er ”fatto in casa”.

De lægger en enorm stolthed i deres lokale råvarer, og har nogle sublime vine til næsten ingen penge. En by, der emmer af at være autentisk, med et minimum af turister, og som samtidig ikke er en lang køretur fra de mange aktiviteter Gardasøen har at tilbyde.

Overnatning og Restaurant

Ferielejligheder med udsigt

Børnevenlighed

70%

Atmosfære

70%

Pris

40%

Disse ferielejligheder i Tignale har en fantastisk udsigt, venligt personale og masser af privatliv.

Besass Residence har en udendørs pool omgivet af en solterrasse og liggestole. Der er også et kæmpe skakspil og en legeplads.

Lejligheder er store, kølige og med kæmpe balkon med en uovertruffen udsigt over det meste af Gardasøen.

Udsigten siger det hele: wauw!

En lokal perle

Børnevenlighed

60%

Atmosfære

80%

Pris

90%

Denne fantastiske lille restaurant i Tignale kommer helt uventet på højre hånd når man følger hovedvejen på gåturen ind mod Tignales lille centrum.

Il Calderone ser ikke ud af meget, men den er familieejet, satser på lokale produkter, laver stort set alt fra bunden, og serverer de generøse portioner antipasti og vildtretter med stor viden og et kæmpe smil. Dertil har de et billigt, men meget omfattende vinkort, og et bredt udvalg af lokale desserter.

Gør jer selv den tjeneste at bestille bord, da de lokale flokkes omkring il Calderone efter arbejdstid. Vi kan godt forstå hvorfor!

Havnepromenaden du skal se

Salo

Salo er en af de mindre byer ved Gardasøen, som til trods for størrelsen har enormt meget at byde på.

Dens havnepromenade er den længste ved Gardasøen, og er et nærmest idyllisk syn med svaner, ænder, både, træværk og små cafeer. Derudover har de et lille shopping strøg, og et helt fantastisk museum, ”MUSA”, som er en oplevelse værd.

Museet fokuserer på gardasøens og specielt Salos historie, med mange sjældne, spændende fund. Salo er også en af byer, som har et meget stort marked om lørdagen, hvor man finde alt, hvad hjertet begærer, og meget mere.

Havnepromenade i Salo Gardasøen
Overnatning i Salo

Vi har kigget på et par overnatningsmuligheder i Salo.
Her noget for børnefamilierne, og dem der ønsker mere ro.

Familievenlig camping

Børnevenlighed

100%

Atmosfære

30%

Pris

50%

En familiecampingplads med alt hvad hjertet begærer, og stadig med et twist af personlighed.

På Campeggio Europa Silvenella findes der grillfaciliteter samt en à la carte-restaurant og poolbar, der serverer drikkevarer og is. Om sommeren arrangerer underholdningspersonalet diverse aktiviteter.

Her er du helt tæt på det lokale sø-liv ved Salo og Europa Silvella er sikkert bud for børn og voksne.

Ro og idyl

Børnevenlighed

20%

Atmosfære

80%

Pris

60%

Hvis man er mere til idyllisk ro, måske til en kærestetur, eller hvis ungerne ikke længere vil med, kan man prøve det charmerende B&B Bequi, som ligger helt ned til søen lige uden for Salo.

her kan du få prosecco og antipasto ved måneskinnet, afspejlet i søens rolige vand, så er der lagt op til afslapning og romantik.

Salo ved Gardasøen

Artikel om Salo

Kærlighed for citroner med et moderne twist

Limone

Limone er et utroligt syn. Indtil 1932 kunne man kun komme dertil med båd, men i dag kan man opleve den smukke, blomsterprydede sidevej, der fører helt ned til søbredden. På hver side af Limone tårner høje bjerge, og alt fra søens grønne skin til tovbaner på bjergsiderne samt små, unikke ejendomme på bjergsiderne stjæler blikket.

Limone betyder citron, og man finder også en utrolig kærlighed for citroner i byen, lige fra limoncello til utallige afbildninger af citroner rundt omkring i byen.

Udover dens nærmest pittoreske skønhed, brillerer Limone også ved at være et oplagt sted til mange slags vandsport. Limone ligger tæt ved den meget dybe del af Gardasøen, og har ikke mange skønne strande. Til gengæld er en tur med windsurfing, vandskiene, paraglideren eller båden en sublim og meget indtagende oplevelse.

Ferie i Limone sul Garda ved Gardasøen
Gardasøen fra en anden tid

Malcesine

Malcesine er bevaret, så man føler det som at træde flere 100 år tilbage i tiden.

Byen er situeret for foden af Monte Baldo, det højeste bjerg ved Gardasøen, og med sine mange brostensbelagte gader og små passager, er oplevelsen både eventyrisk og samtidig enormt beroligende. Malcesine emmer ro og skønhed på en måde, så man selv kommer ned i gear.

Den flotte tur med tovbanen op til Monte Baldo kan varmt anbefales, og den uforglemmelige udsigt fra Monte Baldo’s tinde er noget, man har med sig altid. Mange genbesøger Malcesine og Monte Baldo år efter år, måske fordi denne by rummer en slags essens af Gardasøen i sin mest prægtige æra.

Ferie i Malcecine Gardasøen
Aktiviteter ved Gardasøen

Aktiv ferie

Gardasøen er en fabelagtigt feriedestination for dem, som kan lide at få pulsen op i sin ferie. Specielt, hvis man kan lide en god udsigt imens. Vi kommer her med vores bedste bud på hiking og biking ruter som får en til at miste pusten- på mere end én måde

Skøn panorama og skarpe sving

For Hikers og cyklister

Sentiero del Ponale

En fantastisk oplevelse for hikere og cyklister. Denne historiske panorama rute med udsøgt udsigt er reserveret til hikere og cyklister.

Ruten starter i Riva by, går gennem små tuneller og bjergsider, deler sig op i en bikerute og en hikerute, og slutter så sammen ved Ledro-søen.

Så kan man jo passende nyde en is på samme vej tilbage!

Rocca di Manerba

Høje stigninger, skarpe sving, og en helt fantastisk udsigt med smukke, gamle ruiner på toppen. En fantastisk oplevelse hvis man er til hiking er cykling, specielt fordi det sidste lange stykke er spærret af for biler.

En picnickurv med bagpå eller i hånden er lige det der skal til efter en tur, der garanterer sved på panden og udsigter, man ikke sådan lige glemmer.

Cykling ved Gardasøen
Bananaboats og katamaraner

Aktiviteter på søen

Man bliver som turist ofte optaget af, hvad der er at se, og hvilke oplevelser der er tæt på ens base.

Men gardasøen i sig selv rummer timevis af sjov, både i den billige og i den lidt dyrere ende.

Vandcykler kan lejes rundt om hele søen, og i forhold til dem man ser i Danmark, er der virkelig mange sjove varianter, med alt fra rutschebaner til soldæk.

Hvis man skal have fart på, kan man komme ud på de såkaldte ”banana-boats” med doughnuts og bananer bagpå, som virkelig er i høj fart og et sikkert hit hos de lidt større unger.

Derudover er der færger, som sejler hele søen rundt, som man kan stå på og af som man ønsker (en rigtig fin måde at komme rundt om søen på og få en fantastisk udsigt). Der er bl.a. en katamaran-færge, som faktisk sejler meget hurtigt, som på den måde kan være en spændende oplevelse for både voksne og børn.

Familieaktiviteter

Området omkring Gardasøen tilbyder en lang række aktiviteter, der kan få smilet frem hos hele familien. Så mange aktiviteter, at det nogen gange kan være svært at vælge – specielt fordi ens ønske sjældent er at ende i et turisthelvede af en kø hele dagen.

Derfor kommer vi her med vores bud på aktiviteter, og hvordan og hvornår man skal besøge de steder, som simpelthen skal opleves til trods for at have ry for at være turisthelveder.

God mad og fantastisk stemning

Gardaland

Gardaland er Italiens største forlystelsespark, hvis ikke Europas. Størrelsesmæssigt slår den endda Disney Land Paris, og er en fuldstændig uforglemmelig oplevelse.

Mere end 4 kæmpeattraktioner med fokus på fart, et helt lille land til de små, legepladser, et kæmpe sørøverskib, kung fu Panda – land og en kæmpe sea life park der er tilknyttet. Bliver det bedre?

Gardaland har ry for at være et turisthelvede, men hvis man vælger at komme på specifikke dage og tidspunkter, kan man have parken næsten ”for sig selv”.

Her får du et par tips.

Gardaland ved gardasøen

Undgå køerne

Tricket er at komme på tirsdage eller torsdage, fordi de italienske skoler (som jo altså ikke holder sommerferie på samme tidspunkt som os turister) normalt besøger parken mandag, onsdag og fredag. Den er ikke helt fool-proof, men har virket for undertegnede som strategi i mange år.

Skoleeleverne tager hjem med bus omkring kl. 15, og italienerne, som kommer om aften, kommer først kl. 19, så det er virkelig tidspunktet for at prøve de mere populære attraktioner med fart på.

På den måde er der stort set ingen italienere mellem 15:00 og 19:;00, og det gør altså en hel del ved køerne. Samtidig kan man med fordel købe billetterne hjemmefra (så er der også lidt penge at spare).

Husk at få aftenen med

Områderne i Gardaland er enorme, med masser af gangplads og utallige boder, så man skal aldrig vente længe i kø på hverken mad eller drikkevarer (som er overraskende billigt, noget billigere end vores eget Fårup Sommerland f.eks).

Aften i gardaland er simpelthen spektakulær, lys overalt og danseshows, små boder med alt hvad hjertet kan begære og den store Gardaland-parade, som får både jer og ungerne til at tabe næse og mund.

Disneyland, gå hjem og læg dig!

Gå til Gardalands hjemmeside
En spændende og anderledes dyrepark

Parco Natura Viva

Denne helt unikke dyrepark er en velkommen pause fra alle de vilde aktiviteter, som man som oftest får sig rodet ud i som familie.

Dyreparken er delt op i 2; først kører man i egen bil gennem en smuk dyrepark, hvor dyrene går frit, men på små øer ude i en sø. Dyrene er nemme at se, og man føler virkelig man er på safari, dog er der ingen aber til at ødelægge bilerne, heldigvis.

Anden del af parken er en enorm zoologisk have, som specielt er kendt for deres store antal af araer, som flyver frit rundt i træerne, og generelt er meget venlige. Parken er skyggefuld og en rigtig familieoplevelse, man kan tale om mange år efter.

Derudover er det faktisk en ret billig dyrepark, så på den måde er der også råd til flere is og mere god, lokal vin

Se mere om Parco Natura Viva
Vandrutchebaner, solstole og familiesjov

Caneva World

Caneva World er et stort vandland, som ligger tæt på Bardolino. Der er fuld fart over feltet, og vandrutschebaner for store såvel som små.

Et vandland der har tænkt på enhver form for leg med vand, og som oveni købet også er aldersopdelt og med masser af solstole til afslapning efter timers sjov i rutschebanerne.

Se mere om Caneva World

Shopping ved Gardasøen

Foretrækker man en ferie hvor der godt må være fokus på at komme ned i gear og nyde livets materielle goder, har Gardasøen meget at byde på i form af shopping!

Storcentre og lokale markeder

Familievenlig Shopping

Il leone

Il leone ligger lige ved Gardasøen, tæt ved Desenzano, lige udenfor den lille by, Lonato. Det er et enormt indkøbscenter, med butikker på flere etager, hyggelige cafeer og et enormt legetræ

La grande Mela

La grande Mela betyder det store æble, hvilket det egentlig også ligner lidt. Det er enormt shopping-land tæt ved Verona, som stiller selv den mest ihærdige shoppers lyst. Hvis man kan lide shoppingcentre, er dette virkelig en på opleveren!

Lokale Markeder

Hvis der er noget, som virkelig beskriver Gardasøens helt unikke atmosfære, er det de mange små og store markeder.

Der bliver selvfølgelig solgt lidt skrammel, men der er også utroligt mange ”fund”, lokale oste, charcuteri, parmesankværne, olier, frugt, hjemmelavede smykker med smukke, lokalt fundede sten samt alt indenfor broderede duge og smukt ornamenterede træfigurer.

Udover et godt fund, er stemningen på markedet noget af det, som bare skal opleves. Her er de lokale virkelig på spil; der bliver grinet, råbt, krejlet og pruttet om prisen. En sjov og hyggelig oplevelse for hele familien.

Se listen over, hvor markedet er hvilke dage her.

Antikke seværdigheder

Kirker, borge, fæstninger og udsigter man aldrig glemmer.

Det er måske ikke det man sådan umiddelbart tænker på først, når man overvejer en ferie ved Gardasøen. Men faktisk er der usandsynligt mange antikke skatte, som helt gratis venter på at blive opdaget omkring Gardasøen.

En del tror, at ungerne så keder sig, men bare vent til de ser de middelalderlige fæstninger, overdådige vandfald, mystiske trappegange og må tænde stearinlys i kirkerne, så er det pludselig de historier, de genfortæller til kammeraterne derhjemme.

Oplev de spektakulære kirker

Dagstur i Tremosine

En dagstur i området ved Gargnano og Tremosine kan meget vel blive den oplevelse, som i kommer til at tage igen og igen.

Med kun få km. mellem stederne, kan man nyde først de 2 anderledes og smukke bykirker i Gargnano, efterfulgt af frokost ved havnen med skøn udsigt.

Derefter går turen til Santuario della Madonna di Monte Castello, hvor udsigten er fuldstændig uovertruffen, og freskoerne lige det man forbinder med italiens smukke, antikke kirker.

Så en is ved kiosken ved siden af kirken, og videre til Eremo San Michele, den mystiske, meget anderledes spøgelsesagtige kirke fra 800-tallet, som i dag bliver ledet af franciskanermunkene.

Udsigter og gratis, lokale oplevelser langt fra turistfælderne.

kirke i Gargnano
Kirke i Tremosine ved Gardasøen
Ferietur i Gargagno ved Gardasøen

Første stop

Chiesa di San Pier d’Agrino, Chiesa della Santa Trinita og Chiesa dei Santi Martiri ved Gargnano

I den lille forstad Bogliaco ligger mange meget anderledes kirker, som er et kig værd.

Chiesa di San Pier d’Agrino er kendetegnet ved sit smukke klokketårn, og har en smuk position lidt oppe af en bakke. Indeni er den en klassisk, smuk katolsk kirke med 7 altre, og mange forskellige billeder lavet af bl.a. Celesti.

Lige overfor er endnu en oplevelsen, nemlig Santa Trinita- Kirken fra 1600 tallet som har et imponerende træ-crucifiks, og som hvert 5. År holder en stor procession til ære om ”legenden om det mirakuløse krucifiks.”

Nedenfor bakken finder man den ”grimme ælling”, for Chiesa dei Santi Martiri er ikke specielt spektakulær udefra, men gemmer bl.a. på et gyldent alter og kanvasser malet af Celesti. En god gåtur inden eller efter en panino med søudsigt.

Andet stop

Eremo San Michele ved Tremosine

Denne kirke er helt speciel, og lige noget for de eventyrlystne, store såvel som små. Kirken er helt grå, bygget i 800-tallet, og senere renoveret, dog med stor respekt for dens ophav og originale stil.

Udefra ligner den næsten et spøgelseshus, og den har mange spændende små kroge og næsten hulelignende indsatser.

Den bliver i dag varetaget af franciskanermunkene, og er skænket til Ærkeenglen Mikael, som ydermere også var beskytter af de mange arbejdere, som arbejdede med forskellige former for ild – hvilket er passende med dens udseende.

Tredje Stop

Santuario della Madonna di Monte Castello – Gardasøens Tag

Vi har gemt det bedste til sidst.

Denne perle af en kirke er lidt for sig. Mange kalder det også ”Gardasøens Tag”, og er en helt unik oplevelse, specielt for dem som ønsker en rigtig, autentisk gardasøoplevelse væk fra turistfælderne. Man parkerer ved bunden af en flot trappe, og går så op til kirken, som ligger helt oppe på toppen af et bjerg.

Udsigten på vej op til kirken såvel som oppe ved kirken (der er bygget træværk og patio hele vejen rundt, så man rigtig kan få oplevelsen af at stå og kigge ud over hele gardasøen. Kirken selv er også rigtig sød, fornyligt restaureret men stammer helt tilbage fra omkring 800 e.k, og indeholder nogle fantastiske freskoer.

For at komme derhen skal man køre til byen Gargnano, og derefter op mod Tignale, så til højre mod byen Tremosine, og så er der skilte. Den ligger lige imellem de små bjergbyer Gardola og Pregasio.

Borge og gamle bydele

Borge og Fæstninger

Castello Scaligero ved Sirmione

Borgen ved Sirmione og den gamle bydel som den beskytter, er et must see når man er ved Gardasøen.

Opført i vandet af den berømte Scala (eller Scaligero) familie i 1200 tallet, med vindebro og dertilhørende spøgelseshistorie.

Legenden lyder, at spøgelset Ebengardo går gennem de gamle værelser om natten når det er uvejr, en straf for ikke at have kunnet beskytte sin elskede hustru ”Arice” mod en overfaldsmand.

Malcesine Castello Scaligero
Sirmione Castello Scaligero

Castello Scaligero ved Malcesine

Et af de ældste ”slotte” (selvom det nærmere er en borg) ved Gardasøen. Bygget tidligt i det første årtusinde, ødelagt af frankerne i år 590, og genopbygget bagefter.

I 1200-tallet kom den i Scala-familiens varetægt, blev grundigt renoveret til dens nuværende pomp og pragt, og skulle derfor fremover kaldes Scaliger-”slottet”.

Borgen har altid været utrolig populær, og har derfor også skiftet ejerskab mange gange, frem og tilbage mellem bl.a. Venedig, Frankrig, Østrig indtil borgen i 1902 blev erklæret et nationalt monument. Man kan da også godt forstå, at borgen har været grund for stridigheder, da den er usandsynligt flot og velbevaret.

I dag huser borgen bl.a. naturhistorisk museum og en uforglemmelig 1. Sal, hvor der bl.a. bliver afholdt bryllupper.

Santuario della Madonna Corona

Når du er på ferie ved Gardasøen må du ikke snyde dig selv for en oplevelse for livet. Nemlig en gåtur op til Santaurio della Madonna Corona kirken, der ligger på bjergskråningen på Monte Baldo.

Kirken ligger ved Gardasøens østlige side og du kan læse meget mere om kirken, som vi har skrevet om her.

Her vil du opleve en markant anderledes atmosfære end nede ved Gardasøen. Heldigvis ved vi som elsker Italien, at begge dele kan noget.

Riva del Garda

Her er vi i regionen, Trentino-Alto Adige, i den absolut nordligste del af Gardasøen, hvor byen smukt bugter sig med bjerge hele vejen rundt og med søen vuggende skvulp foran sig.

Byen er en af de mest populære ved Gardasøen, og dette er naturligvis årsagen til, at den skal have sin helt egen artikel, som den er berettiget til.

 

Gardasøen Riva del garda

Tag toget ved Gardasøen

Her på siden kan du købe din togbillet, så du kan gå direkte ombord og fremvise den QR-kode, som du har fået ved køb af billetten.

Sommerferie ved Gardasøen

En kort gennemgang om sommerferie ved Gardasøen og forberedelsen til din næste ferie ved denne pragtfulde og skønne sø.

Sommerferie ved Gardasøen Gardone Riviera
Peschiera del Garda ved Gardasøen i Veneto

Peschiera del Garda

Peschiera del Garda er en perfekt by at holde sommerferie i, når du til sommer skal til Gardasøen.

Byen emmer af sommer og med byens historiske centrum, får du tilmed shopping og masser af historie oven i.

Camping Italia i byen er altid et besøg værd, og så er Gardaland heller ikke et ret langt væk.

Desenzano del Garda

Desenzano del Garda er placeret ved Gardasøens sydlige del og gør byen til et oplagt feriested for dig, som vil rundt og udforske søen og ikke mindst, få en fantastisk ferie i hyggelige omgivelser.

Desenzano del Garda ved Gardasøen