Skip to main content

Den Italienske Riviera

Den smukke kyststrækning, Cinque Terre, er et af de utallige ferieområder i Italien, der er på UNESCOs verdensarvsliste. Navnet kommer fra de 5 små byer, der ligger mellem klipperne.
Cinque Terre på 20 sekunder

Cinque Terre er den smukke kyststrækning, der strækker sig langs den italienske Riviera di Levante. Kysten er fyldt med klipper, der står i en stærk kontrast til de middelhavsbølger, der slår sig ind mod dem.

Stedets navn kommer af de 5 små byer, der er klemt ind og ud mellem klipperne. De strækker sig fra Monterosso til Riomaggiore.

Cinque Terre ligger i regionen Ligurien
Her ligger Ligurien
Oplev Cinque Terre
Cinque Terre
Fem små byer

Ferie i Cinque Terre

Cinque Terre ligger i Ligurien, tæt ved grænsen til Toscana. Fra lufthavnen i Pisa, er der cirka halvanden times kørsel til Cinque Terre, og det samme i bil fra Genova.

Fra Pisa kommer du i øvrigt forbi de fantastiske marmorbjerge, der ligger tæt ved motorvejen ved Massa-Carrara.

Køreturen fra Genova, er mindst ligeså fantastisk, med middelhavet på hele turen ved sin højre side.

Bakket terræn

Vi må indrømme, det er en rimelig forudsætning, at man er i nogenlunde form, og ikke har alverdens skavanker, hvis man vil få det bedste ud af sin ferie i Cinque Terre. Når man skal ud i de små byer, er det nemlig meget bakket. Det går op og ned, og alt efter hvilken by vi er i, er der i nogle tilfælde et pænt stykke vej fra togstoppestedet og ind til centrum i byerne. Centrum er der, hvor turisterne søger hen, ned til havet, ned på caféerne og restauranterne, og ned til butikkerne, der sælger alverdens merchandise. Og det gør de altså godt!

Besøg landsbyerne i klipperne

Fem små byer mellem klipperne, hvor Monterosso al Mare er den største, Vernazza er skribentens helt store favorit blandt de fem. Corniglia ligger ubegribeligt højt, og byens charme bevirkes af, at tiden står fuldstændig stille her, og har gjort det altid. Manarola har forbindelse til Via dell’Amore (kærlighedstien) til Riomaggiore, der er den første by du støder på i nationalparken.

Et besøg værd året rundt

Det kan anbefales at besøge Cinque Terre på alle tider af året. Naturligvis er der koldere her om vinteren, det siger sig selv, det er også her, december og januar, at der kommer mest regn. Men hvor er det virkelig befriende, på alle måder, at komme her i februar, for der er ikke mange turister, sidde udenfor med sin cappuccino, nyde solen fra en skyfri himmel, og nyde den ro, som der virkelig omgiver området. Det eneste du kan høre på det tidspunkt, er de lokale og det klingende klare vand.

Ingen bilkørsel i byerne!

Bemærk! Det er ikke tilladt at køre i byerne, hvilket gør, at du kan risikere at skulle parkere langt væk, hvis altså du har bil med. Herfra er der kun en vej ned, og det kan godt være stejlt, og der er ingen nåde, for der er kun en vej tilbage. Op!

Hvis du elsker åbne vidder og flotte kyststrækninger, vil vi anbefale at læse vores artikel om Amalfikysten i Campania.

Her skal du overnatte

3 bud på hoteller i Cinque Terre

Der er mange hoteller i Cinque Terre, og masser at komme efter, uanset behov og budget.

Brugernes egne anmeldelser kan hjælpe godt på vej, og i den forbindelse har vi taget et kig på tre hoteller i Cinque Terre på Booking.com, hvor brugerners egne kommentarer og karakterer er inkluderet.

Vi har kigget på karaktér og pris, og hvis man vil gå lidt på kompromis kan Hotel Corallo i La Spezia være et godt bud. Vil man gerne have det lidt bedre, er det oplagt at kigge på Hotel Porto Rocca og Cinqueterre Residence.

Hotel Corallo

Hotel Corallo - La Spezia - Cinque Terre

Hotel Corallo via Booking.com

Vores bud på et budgetvenligt hotel er Hotel Corallo.

Se hotellet her

Cinqueterre Residence

Cinqueterre Residence - Ligurien

Cinqueterre Residence via Booking.com

Cinqueterre Recidence er et lækkert 4-stjernet hotel i Riomaggiore .

Se hotellet her

Hotel Porto Roca

Hotel Porto Roca - Cinque Terre

Hotel Porto Roca via Booking.com

Igen er vi i et 4-stjernet hotel – denne gang i Monterosso al Mare.

Se hotellet her

Sådan kommer du til Cinque Terre

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at den smukkeste adgang du får til Cinque Terre, er fra vandet. Du kan sejle dertil fra La Spezia, Lerici eller Porto Venere. Find informationer om tider og priser på denne hjemmeside her.

Togturen mellem Genova og Cinque Terre, er særdeles anbefalelsesværdig. Turen er smuk, men du skal være opmærksom på, at turen tager temmelig lang tid, hvilket nærmer sig 2.5 time. Derfor vil vi også anbefale, at du tager et hurtigere tog fra Genova, og derefter står  af i La Spezia. Dette kan gøres for cirka 10-12 euro, og turen tager lige over en time.

Med start i La Spezia

Hvis du beslutter dig for at bo i La Spezia er der mange muligheder for overnatning. Det budgetvenlige Hotel Corallo nævnt ovenfor, ligger i et dejligt og bekvemt område i kort afstand fra byens historiske centrum, og tæt på indkøbscenteret, Le Terrazze, og ikke mindst, er du tæt på lystbådehavnen i byen.

Er du i bil, og kommer inde fra La Spezia, behøver køreturen ikke at gå voldsomt stærkt. Her får du nemlig en fantastisk udsigt over havnen i La Spezia, hvor du i baggrunden kan se de nævnte marmor bjerge i Massa-Carrara.

Fra La Spezia kan du tage toget videre til Cinque Terre.

Togafgange og priser

Derfor skal du nu forestille dig, at vi står på banegården i La Spezia, og undersøger togtiderne mod Cinque Terre. Der kigger vi efter Riomaggiore, der er den første by vi støder på fra La Spezia.

Togbilletten dertil koster kun 2.20 euro og har en varighed på 8 minutter. Turen fra La Spezia til Manarola tager 10 minutter, og koster cirka 4 euro. Til Corniglia er turen på cirka 11 minutter, prisen er ikke meget dyrere end til Manarola.

Ud til Vernazza er turen på cirka 13 minutter, og prisen vil nu være på cirka 6 euro. Sidst, men absolut ikke mindst, er der Monterosso al Mare, hvilket kan tage cirka 20 minutter fra La Spezia, og vil koste omkring 8-10 euro (priser er opdateret per februar 2017).

Det passer typisk med, at når I er ankommet i La Spezia fra Genova, er der under 10 minutter til næste afgang ud mod Riomaggiore og videre ud mod kysten. Når I ikke det først tog, er der alt i mellem 30 og 60 minutter før det næste tog afgår.

Cinque Terre

Ha’ god tid

Nu har jeg besøgt Cinque Terre 3-4 gange i mit liv og har med garanti ikke været der for sidste gang.  Jeg har rejst hertil, både i bil og med tog, og der er ikke noget der er værre eller dårligere end det andet.

Men jeg skal anbefale dig en ting. Sørg for at have masser af tid i byerne og påregn naturligvis, at det tager tid at komme mellem byerne, om det så er i bil eller i tog.

Som skrevet, er jeg slet ikke færdig med at komme her efter nogle gange, for der er så meget at se og især at nyde, den fantastiske atmosfære, som der befinder sig på dette magiske sted.

Derfor – Hvis du kun har en enkelt dag her, så kan du formentlig ikke nå alle byer, med mindre du er tidligt hjemmefra om morgenen og slutter meget sent.

Det kræver tid og nydelse at se Cinque Terre.

Cinque Terre
Cinque Terre
Vernazza Cinque Terre i Ligurien

En af de smukkeste landsbyer i Italien

Vernazza

Vernazza har fået titlen, som en af de smukkeste landsbyer i Italien, og så tænker du nok, at det burde 4 andre byer ved Cinque Terre vel også have?! Tja, det er jeg såmænd også i, men organisationen bag Borghi piu belli d’Italia, har altså valgt Vernazza, som er berettiget med denne titel.

Læs mere om Vernazza

Bedste tid at rejse til Cinque Terre

Personligt synes jeg man kan det hele året. Området kan dog være ret regnfyldt, der til tider kan blive til oversvømmelser i de små byer fra december til januar-februar måned. Dette er noget som hele regionen, Ligurien, kan blive ramt af.

Byerne er små, men har en stor tiltrækningskraft på turister, og det er noget du skal være forberedt på når du rejser hertil. Især juli måned er der stor trængsel, hvor det kan føles som en svær opgave at komme fra A til B, når du bevæger dig i de små gader. Dette gælder også det meste af august, hvor italienerne selv holder deres ferie, typisk indtil den sidste uge i august.

Lune sommerdage i foråret

Bortset fra de nævnte måneder med risiko for meget regn, er Cinque Terre et område, som for det meste har et dejligt klima og varmt vejr helt fra februar og frem til november.

Så hvis du gerne vil være ”alene” i byerne som turist, så er dette fra marts til juni og igen fra september og frem til november. Selv de yderste måneder, februar-marts og oktober-november, kan det føles som en varm sommerdag med et par af 20 grader.

Cinque Terre

UNESCO

I 1997 kom Cinque Terre på UNESCOs verdensarvsliste efter opfordring fra La Spezia. Denne beskyttelse har området fået sammen med Portovenere og øerne Palmaria, Tino og Tinetto.

Vandreruter ved Cinque Terre

Jeg har fundet nogle vandreruter, som der måske kunne være interessant for dig at begive dig ud i, men der er par ting du skal være klar på inden turen/turene.

Dels skal du selvfølgelig havde den rette påklædning, men især de rette og gode sko på. Derudover skal du være klar over, at turene kan være lange og ikke mindst hårde, så du skal være i en rimelig god form for at komme fra den ene ende til den anden.

Godt, så starter vi!

Cinque Terre Riomaggiore

Il Sentiero del Crinale

En rute som måske går helt tilbage til romertiden og starter ved Levanto i vest og slutter ved Porto Venere i øst, og størstedelen af ruten er i Cinque Terre.

Ruten er 40 kilometer lang, så det anbefales at du deler turen op i 3 omgange, for turen vil minimum tage dig 10 timer, alt efter din form.

Helligdommenes vej

Ruten fører dig til de fem kirker, der er ved de fem små byer, og derfor har den fået dennes overskrifts navn. Her kommer du forbi små forladte huse, og giver dig ikke mindst en fantastisk udsigt over Cinque terre.

Det er en forholdsvis nem rute og er til gængelig for alle.

Sentiero Azzurro – Den blå sti

Ruten er en af de mest værdsatte af alle vandrerne, der kommer i området og kan faktisk anbefales på alle tidspunkter af året.

Ruten har eksisteret siden middelalderen og du kan komme fra den ene ende til den anden på en dag, for der er ikke mange vanskellige udfordringer på stien.

Andre ruter

Dem er der nok mange af, men dette var et udpluk af de mest besøgte og populæreste.

Jeg behøver nok ikke at skrive, at når jeg starter med at skrive, at du skal huske den rette påklædning, er det fordi jeg retter henvendelsen hen mod juni, juli og august, hvor der kan være rigtig, rigtig varmt.

Men god vind derude!

Riomaggiore ved Cinque Terre

Riomaggiore

Riomaggiore er den første by du møder, når du kommer inde fra La Spezia.

Byen er, og især husene, klemt inde mellem de høje klipper, hvor husene kaster sig ned i havet i deres typiske liguriske farver i gul, rød og orange.

Fantastisk!

Læs mere om Riomaggiore

Corniglia

Det er sådan med alle byerne ved Cinque Terre, at du ikke kan køre helt ned til selve centrum af byen. Der vil altid være et godt stykke at gå, og dette er også tilfældet med Corniglia.

I denne by har du godt 500 meter fra den parkeringsplads, der er nærmest byen, og så er den sti ned til byen, både smal og temmelig snoet.

Som det er med disse byer, så er den letteste transport ud til Cinque Terre, er at tage toget. I denne by skal du dog op ad 382 trappetrin, før du kommer op til centrum.

Læs mere om Corniglia

Corniglia ved Cinque Terre
Manarola

Manarola

Manarola en af de helt store tiltrækningsbyer ved Cinque Terre.

Det er her du for alvor kan mærke områdets popularitet, men også charmen, som ligger sig på ethvert gadehjørne i en af de små sidegader.

Få dig et gyldent overblik og uforglemmelig udsigt ned over byen oppe fra Nessun Dorma.

Læs mere om Manarola