Bergamo

//Bergamo

Bergamo – en perle mellem giganterne

Bergamo ligger langs motorvej A64, mellem de to store verdenskendte byer, Milano og Venedig, men bliver desværre alt for ofte overset, netop på grund af de to førnævnte byer. Men byen er i den grad et besøg værd, og så er den oven i købet nem at komme til fra Danmark, da der er direkte rutefly til Orio Al Serio lufthavnen, som ligger lige udenfor byen.

Ferie i Bergamo

Bergamo er meget charmerende, takket være sin trods alt, begrænsede størrelse i italiensk målestok. Skal I rundt i omegnen, er der kort ind til den norditalienske metropol, Milano, eller fremragende badesteder ved både Como og Garda søen, sågar er skisport steder i kort køreafstand, nord for byen. Bergamo har det hele, både i og udenfor byen.

Bergamo kan dog ikke prale af en seværdighed, eller noget helt andet, der er på UNESCO’s verdensarvsliste, og det er altså noget, som turisterne valfarter til Italien for. Men I kan sagtens nyde en ferie i Bergamo, og stadig opleve noget, som står på den eftertragtede liste.

Crespi D’Adda, der ligger små 20 kilometer udenfor byen, mellem Bergamo og Milano, hvorfra I på motorvejen tager afkørslen ved Capriate.

Crespi er navnet på den store bomuldsfamilie fra Lombardiet, der i slutningen af det 19. århundrede skabte en moderne, ideel by for deres arbejdere, i nærheden af fabrikken. Byen ligger langs floden Adda. Crespi D’Adda er en hel by, ja, det lyder måske dumt, men det kan ikke beskrives anderledes, for det er ikke bare lige et par huse, der blev bygget, men altså en hel by! Bygget fra absolut ingenting til huse med haver, skoler, kirke, hospital og meget andet. Husene var udstyret med alle faciliteter, som en familie nu en gang skulle bruge dengang. Landsbyen kunne ikke beboes af andre, end dem der arbejdede på fabrikken.

Byen kom i 1995 på UNESCO’s liste, som et pragteksempel på arbejdernes landsbyer, der er den mest komplette i sydeuropa.

En dag i Crespi D’Adda er ikke blot et kulturelt besøg, men også et skridt tilbage i tiden, hvor I bliver transporteret tilbage til det sidste århundrede, og identificere sig med tiden den gang, og dens skikke.

Seværdigheder

Bergamo er opdelt i to byer, Bergamo Bassa og Bergamo Alta.

Den nye, moderne og nedre bydel Bergamo Bassa, har måske ikke så meget charme som den gamle, men er absolut et værd. Galleria dell’Accademia Carrara og Istituto Musicale Donizetti, er altid en oplevelse. Den brede gade Via Papa Giovanni, byder på masser af shopping muligheder og café besøg. Gaden bliver senere til Viale Vittorio Emanuele II, hvorfra I kan se op til den gamle bydel, som på sin smukkeste fremtoning viser al sin charme for sit publikum.

Accademia Carrara: Kunsteren, Giacomo Carrara havde designet galleriet, for at vise fortidens store kunst til eleverne i den gamle kunstskole. En kunstskole, der nu har åbnet dørene op til den digitale verden. Giacomo Carrara blev født i 1714, og gik bort i 1796. Samlingen er hjemsted for berømte værker af Sandro Botticelli, Raphael, Tizian, Mantegna, Giovanni Bellini og mange, mange flere.

Kirken – Chiesa dei Santi Bartolomeo e Stefano: I hjertet af det nedre Bergamo, langs den mest populære promenade for de lokale, vil du finde denne monumentale facade af denne storslåede kirke. Her kan du beundre den fantastiske altertavle, malet af den venezianske maler, Lorenzo Lotto. Maleriet går helt tilbage til år 1516.

Bergamo Alta ligger højt over sin nyere broder, Bergamo Bassa. Med en fantastisk udsigt udover Bergamo og Lombardiet, de små gader med små lokale handlende og den centrale Piazza Vecchia, så forstår man byens stolthed over den gamle bydel. Det oser over det hele med ægte italiensk stemning, i forår og sommer månederne, er der ofte live musik på Piazza Vecchia, hvilket faktisk er ganske underholdende. Turen op til Alta er meget enkel. Der kører busser hvert kvarter, eller tag den lille bjergbane Funicolare, der ligger oppe for enden af Viale Vittorio Emanuele II.

Læs flere indlæg om Lombardiet her

Varenna ved Como søen

Varenna - Malerisk by ved Como søen Varenna er en lille bitte by ved Como søen, søens østlige ben, [...]

Adda floden

Adda floden - En biflod til Po Adda floden er en over 300 kilometer lang bifold til den endnu [...]

På shopping i Milano

Tag på shopping i modebyen Milano Milano er mode i stor stil, den er for de shopping glade, med [...]