Bergamo – på ferie i Norditalien

Bergamo ligger mellem de to store verdenskendte byer, Milano og Venedig, men bliver desværre alt for ofte overset. Det er synd, for Bergamo er i den grad et besøg værd.
Bergamo på 20 sekunder

Bergamo er meget charmerende, takket være sin begrænsede størrelse i italiensk målestok.

Skal du rundt i omegnen, er der kort ind til den norditalienske metropol, Milano, eller fremragende badesteder ved både Como og Garda søen, sågar er skisport steder i kort køreafstand nord for byen. Bergamo har det hele, både i og udenfor byen.

Bergamo ligger i regionen Lombardiet
Her ligger lombardiet
Ferie i Bergamo
Bag de Ventianske mure

Ferie i Bergamo

Et af Bergamos kendetegn er Den Ventianske Mur, som danner sig omkring Bergamos gamle bydel.

Den enorme mur er bygget mellem det 15. og det 17. århundrede, kom på Unesco’s Verdensarvliste i juli måned 2017.  I alt strækker den berømte mur sig over over 6.2 kilometer, og er nogle steder mere end 50 meter høj.

Udover den karakteristiske mur, er Bergamo med sin lokation, et yndet knudepunkt for Danskere, der skal på ferie i Norditalien.

Bergamos lufthavn er nemlig ganske let tilgængelig – uanset om I flyver fra Aalborg, Billund eller København og vælger I at leje en bil, er der uendelige muligheder for at udforske Norditalien.

Her er ikke langt til hverken Gardasøen, ComosøenMilano eller, mange af de andre populære Norditalienske rejsemål.

Den venetianske mur i bergamo
Ferie i Bergamo
contarini springvandet på piazza vecchia

Den nye og gamle bydel

Bergamo Bassa

Bergamo er opdelt i to byer, Bergamo Bassa og Bergamo Alta.

Den nye, moderne og nedre bydel Bergamo Bassa, har måske ikke så meget charme som den gamle, men er absolut et besøg værd. Galleria dell’Accademia Carrara og Istituto Musicale Donizetti er altid en oplevelse.

Den brede gade Via Papa Giovanni, byder på masser af shopping muligheder og café besøg. Gaden bliver senere til Viale Vittorio Emanuele II, hvorfra du kan se op til den gamle bydel, som på sin smukkeste fremtoning viser al sin charme for sit publikum.

Bergamo Alta

Bergamo Alta ligger højt over sin nyere broder, Bergamo Bassa. Med en fantastisk udsigt udover Bergamo og Lombardiet, de små gader med små lokale handlende og den centrale Piazza Vecchia, så forstår man byens stolthed over den gamle bydel.

Det oser over det hele med ægte italiensk stemning, i forår og sommer månederne, er der ofte live musik på Piazza Vecchia, hvilket faktisk er ganske underholdende. Turen op til Alta er meget enkel. Der kører busser hvert kvarter, eller tag den lille bjergbane Funicolare, der ligger oppe for enden af Viale Vittorio Emanuele II.

Kunst og kultur

Chiesa dei Santi Bartolomeo e Stefano

Kirken ligger i hjertet af det nedre Bergamo, langs den mest populære promenade for de lokale, vil du finde denne monumentale facade af denne storslåede kirke.

Her kan du beundre den flotte altertavle, malet af den venezianske maler, Lorenzo Lotto. Maleriet går helt tilbage til år 1516.

Accademia Carrara

Kunsteren, Giacomo Carrara havde designet galleriet, for at vise fortidens store kunst til eleverne i den gamle kunstskole. En kunstskole, der nu har åbnet dørene op til den digitale verden.

Giacomo Carrara blev født i 1714, og gik bort i 1796. Samlingen er hjemsted for berømte værker af Sandro Botticelli, Raphael, Tizian, Mantegna, Giovanni Bellini og mange, mange flere.

Hotel Cappello D’Oro i Bergamo
Hotel Piemontese i Bergamo
Hotel Wintergarden i Bergamo

De viste hoteller er Winter Garden Hotel, Best Western Hotel Cappello D’Oro og Best Western Hotel Piemontese via Booking.com

Her skal du overnatte i Bergamo

De bedste hoteller i Bergamo

Bergamo er et oplagt sted at tage på en miniferie. Der er et kæmpe udvalg af hoteller, og da der er direkte rutefly til Orio Al Serio lufthavnen, som blot ligger få kilometer fra byens centrum, er det nemt at komme til fra Danmark.

Booking.com har lavet en liste over de 15 mest populære hoteller i Bergamo. Her er et stort udgalv af specielt 3- og 4-stjernede hoteller, og der er noget for en hver smag!

Se hele listen her

Bestil flybilletter til Bergamo

Hvis du skal flyve til Bergamo, så husk at bestille dine billetter i god tid. Der er penge at spare, hvis du bestiller mindst et par måneder inden afrejse

Lidt om Momondo

Momondo sammenligner priser på flyrejser til hele verden. De er smarte at bruge, fordi priserne på billetterne er konstante, og fordi de ikke tilføjer gebyrer eller ekstraudgifter ved bestilling.

Find billige flybilletter til Bergamo

Billige flybilletter

Arbejdernes landsby

Crespi D’Adda

Crespi D’Adda, der ligger små 20 kilometer udenfor byen, mellem Bergamo og Milano, hvorfra du på motorvejen tager afkørslen ved Capriate.

Crespi er navnet på den store bomuldsfamilie fra Lombardiet, der i slutningen af det 19. århundrede skabte en moderne, ideel by for deres arbejdere i nærheden af fabrikken.

Byen ligger langs floden Adda. Crespi D’Adda er en hel by, ja, det lyder måske dumt, men det kan ikke beskrives anderledes, for det er ikke bare lige et par huse, der blev bygget, men altså en hel by!

Crespi D’Adda er bygget fra absolut ingenting, til huse med haver, skoler, kirke, hospital og meget andet.

Byen ligger langs floden Adda. Crespi D’Adda er en hel by, ja, det lyder måske dumt, men det kan ikke beskrives anderledes, for det er ikke bare lige et par huse, der blev bygget, men altså en hel by!

Crespi D’Adda er bygget fra absolut ingenting, til huse med haver, skoler, kirke, hospital og meget andet. Husene var udstyret med alle faciliteter, som en familie nu en gang skulle bruge dengang. Landsbyen kunne ikke bebos af andre end dem der arbejdede på fabrikken.

UNESCO

Byen kom i 1995 på UNESCO’s liste, som et pragteksempel på arbejdernes landsbyer, der er den mest komplette i sydeuropa.

En dag i Crespi D’Adda er ikke blot et kulturelt besøg, men også et skridt tilbage i tiden, hvor du bliver transporteret tilbage til det sidste århundrede, og identificere sig med tiden den gang, og dens skikke.

Overnat på Country hotel nær Crespi d’Adda

Country Hotel Castelbarco er en historisk herregård, der er omringet af en stor privat skov. Allerede nu kan man mærke de rolige omgivelser, som omgiver stedet. Hotellet er få kilometer fra motorvejen, under 5 kilometer til Leolandia, og små 20 kilometer til lufthavnen.

Læs mere om Country Hotel her.

Tag til fodbold i Bergamo

Vi skal på stadion, ind og se Atalanta på Atleti Azzurri d’Italia. Det her ikke et moderne fodboldstadion, vi er jo i Italien, men et mere eller mindre nedslidt et af slagsen, hvor kun sidetribunerne er overdækket.

Det at gå til fodbold i byen, sammen med lokale borgere, er at få den ægte vare helt ind under huden. Få mærket Calcio (fodbold) dér, hvor det giver den fedeste følelse uden alt for meget moderne stads, som vi ellers ser fra andre ligaer.

Det er ikke her, som tusindvis af turister valfarter til for at se bold, men det er netop dét, der gør det så enestående. Og netop det sidste ord, kan til tider være svært at finde i nutidens moderne fodbold.

Der er en enorm passion om Atalanta, og entusiasmen var gigantisk da de i sæson 2016/2017 spillede sig til en plads i europæisk fodbold. Det var stort af den lille klub!

Stemningen er enestående, som primært bliver dannet nede fra Curva Nord. Den gejst og energi, som der kommer fra Curva Nord, er med til at få resten af stadion til at gynge, så de knap 20.000 tilskuere får hele stadion til ét stort, overdøvende morads af sang, når italiensk fodbold er bedst.

Er du bare en lille smule interesseret i sport, og også fodbold, får du den største og varmeste anbefaling herfra. Gå ind og se Nerazzurri.

I finder Atalanta Store på Via Tiraboschi 89, hvor der kan købes billetter, som i øvrigt også kan købes ved stadion på kampdagen. Find flere informationer om dette på deres hjemmeside. Billetter kan købes fra 15 euro.

Hjemmesiden er på italiensk. Finder I problemer med billetkøb, er vi til rådighed for at skaffe dem.