Skip to main content

Bergamo – på ferie i Norditalien

Bergamo ligger mellem de to store verdenskendte byer, Milano og Venedig, men bliver desværre alt for ofte overset. Det er synd, for Bergamo er i den grad et besøg værd.
Bergamo på 20 sekunder

Bergamo er meget charmerende, takket være sin begrænsede størrelse i italiensk målestok.

Skal du rundt i omegnen, er der kort ind til den norditalienske metropol, Milano, eller fremragende badesteder ved både Como og Garda søen, sågar er skisport steder i kort køreafstand nord for byen. Bergamo har det hele, både i og udenfor byen.

Bergamo ligger i regionen Lombardiet
Her ligger lombardiet
Ferie i Bergamo
Bag de Ventianske mure

Ferie i Bergamo

Et af Bergamos kendetegn er Den Ventianske Mur, som danner sig omkring Bergamos gamle bydel.

Den enorme mur er bygget mellem det 15. og det 17. århundrede, kom på Unesco’s Verdensarvliste i juli måned 2017.  I alt strækker den berømte mur sig over over 6.2 kilometer, og er nogle steder mere end 50 meter høj.

Udover den karakteristiske mur, er Bergamo med sin lokation, et yndet knudepunkt for Danskere, der skal på ferie i Norditalien.

Bergamos lufthavn er nemlig ganske let tilgængelig – uanset om I flyver fra Aalborg, Billund eller København og vælger I at leje en bil, er der uendelige muligheder for at udforske Norditalien.

Her er ikke langt til hverken Gardasøen, ComosøenMilano eller, mange af de andre populære Norditalienske rejsemål.

Bergamo

Tag toget til Bergamo

Her på siden kan du købe din togbillet, så du kan gå direkte ombord og fremvise den QR-kode, som du har fået ved køb af billetten.

Den nye og gamle bydel

Bergamo Bassa

Bergamo er opdelt i to byer, Bergamo Bassa og Bergamo Alta.

Den nye, moderne og nedre bydel Bergamo Bassa, har måske ikke så meget charme som den gamle, men er absolut et besøg værd. Galleria dell’Accademia Carrara og Istituto Musicale Donizetti er altid en oplevelse.

Den brede gade Via Papa Giovanni, byder på masser af shopping muligheder og café besøg. Gaden bliver senere til Viale Vittorio Emanuele II, hvorfra du kan se op til den gamle bydel, som på sin smukkeste fremtoning viser al sin charme for sit publikum.

Bergamo Alta

Bergamo Alta ligger højt over sin nyere broder, Bergamo Bassa. Med en fantastisk udsigt udover Bergamo og Lombardiet, de små gader med små lokale handlende og den centrale Piazza Vecchia, så forstår man byens stolthed over den gamle bydel.

Det oser over det hele med ægte italiensk stemning, i forår og sommer månederne, er der ofte live musik på Piazza Vecchia, hvilket faktisk er ganske underholdende. Turen op til Alta er meget enkel. Der kører busser hvert kvarter, eller tag den lille bjergbane Funicolare, der ligger oppe for enden af Viale Vittorio Emanuele II.

Kunst og kultur

Chiesa dei Santi Bartolomeo e Stefano

Kirken ligger i hjertet af det nedre Bergamo, langs den mest populære promenade for de lokale, vil du finde denne monumentale facade af denne storslåede kirke.

Her kan du beundre den flotte altertavle, malet af den venezianske maler, Lorenzo Lotto. Maleriet går helt tilbage til år 1516.

Accademia Carrara

Kunsteren, Giacomo Carrara havde designet galleriet, for at vise fortidens store kunst til eleverne i den gamle kunstskole. En kunstskole, der nu har åbnet dørene op til den digitale verden.

Giacomo Carrara blev født i 1714, og gik bort i 1796. Samlingen er hjemsted for berømte værker af Sandro Botticelli, Raphael, Tizian, Mantegna, Giovanni Bellini og mange, mange flere.

Hotel Cappello D’Oro i Bergamo
Hotel Piemontese i Bergamo
Hotel Wintergarden i Bergamo

De viste hoteller er Winter Garden Hotel, Best Western Hotel Cappello D’Oro og Best Western Hotel Piemontese via Booking.com

Her skal du overnatte i Bergamo

De bedste hoteller i Bergamo

Bergamo er et oplagt sted at tage på en miniferie. Der er et kæmpe udvalg af hoteller, og da der er direkte rutefly til Orio Al Serio lufthavnen, som blot ligger få kilometer fra byens centrum, er det nemt at komme til fra Danmark.

Booking.com har lavet en liste over de 15 mest populære hoteller i Bergamo. Her er et stort udgalv af specielt 3- og 4-stjernede hoteller, og der er noget for en hver smag!

Se hele listen her

Bestil flybilletter til Bergamo

Hvis du skal flyve til Bergamo, så husk at bestille dine billetter i god tid. Der er penge at spare, hvis du bestiller mindst et par måneder inden afrejse

Lidt om Momondo

Momondo sammenligner priser på flyrejser til hele verden. De er smarte at bruge, fordi priserne på billetterne er konstante, og fordi de ikke tilføjer gebyrer eller ekstraudgifter ved bestilling.

Find billige flybilletter til Bergamo

Billige flybilletter

Crespi d'Adda i Bergamo
Arbejdernes landsby

Crespi D’Adda

Crespi D’Adda, der ligger små 20 kilometer udenfor byen, mellem Bergamo og Milano, hvorfra du på motorvejen tager afkørslen ved Capriate.

Crespi er navnet på den store bomuldsfamilie fra Lombardiet, der i slutningen af det 19. århundrede skabte en moderne, ideel by for deres arbejdere i nærheden af fabrikken.

Byen ligger langs floden Adda. Crespi D’Adda er en hel by, ja, det lyder måske dumt, men det kan ikke beskrives anderledes, for det er ikke bare lige et par huse, der blev bygget, men altså en hel by!

Crespi D’Adda er bygget fra absolut ingenting, til huse med haver, skoler, kirke, hospital og meget andet.

Byen ligger langs floden Adda. Crespi D’Adda er en hel by, ja, det lyder måske dumt, men det kan ikke beskrives anderledes, for det er ikke bare lige et par huse, der blev bygget, men altså en hel by!

Crespi D’Adda er bygget fra absolut ingenting, til huse med haver, skoler, kirke, hospital og meget andet. Husene var udstyret med alle faciliteter, som en familie nu en gang skulle bruge dengang. Landsbyen kunne ikke bebos af andre end dem der arbejdede på fabrikken.

UNESCO

Byen kom i 1995 på UNESCO’s liste, som et pragteksempel på arbejdernes landsbyer, der er den mest komplette i sydeuropa.

En dag i Crespi D’Adda er ikke blot et kulturelt besøg, men også et skridt tilbage i tiden, hvor du bliver transporteret tilbage til det sidste århundrede, og identificere sig med tiden den gang, og dens skikke.

Overnat på Country hotel nær Crespi d’Adda

Country Hotel Castelbarco er en historisk herregård, der er omringet af en stor privat skov. Allerede nu kan man mærke de rolige omgivelser, som omgiver stedet. Hotellet er få kilometer fra motorvejen, under 5 kilometer til Leolandia, og små 20 kilometer til lufthavnen.

Læs mere om Country Hotel her.

Tag til fodbold i Bergamo

Få en anderledes men fed fodboldoplevelse i Bergamo. Anderledes fordi klubben, Atalanta, er mindre end de store og kendte, og samtidig er stadion også væsentlig mindre.

Men dette kan bestemt også noget og stemningen er ikke mindre bare fordi stadionet er det.

atalanta fodboldrejser serie a Bergamo
Bergamo Restauranter

Restauranter i Bergamo Alta

Jeg ved ikke hvad der med undertegnede, men det med at prøve noget nyt, er jeg på ingen måde ret god til, heller ikke selv om det er ret kendt, at dette skulle være sundt.

Dette gælder for mit vedkommende også aftensmad, og det at gå på restaurant i Italien, og i dette tilfælde i Bergamo, som jeg efterhånden har besøgt rigtig mange gange. Men hvorfor lave noget om som er godt og, ikke mindst, får en rigtig god betjening.

Oppe i den gamle på Piazza Venezia, hvor du også kan se Piazza Venezia fontænen, der står lige i midten af pladsen. Når du står ved den store hvide bygning og kigger ind på pladsen, kigger du til højre og den første restaurant, der er lidt dækket af nogle blomster, der finder du stedet jeg skriver om.

Jeg har endnu ikke set andre end de lidt ældre dame, der står i døren når du kommer, og med det samme ved hvad du ønsker, nemlig et bord. Jeg tænker denne dame har stået der det meste af hendes liv, og hun er simpelthen på alle måder så sød og behagelig, at man allerede ved maden er god inden du får den.

Det eneste der nager mig lige nu, er at jeg ikke kan huske hvad hendes restaurant hedder, men håber min beskrivelse er nogenlunde til at finde ud af.

Maden er god, og efter at have spist der en håndfuld gange efterhånden, har den endnu ikke skuffet. Så hvorfor ikke komme tilbage?

Udsigten over Bergamo

Fra restaurantbesøg, den gode vin og den afsluttende espresso, er det standard for italienerne at gå deres aftentur, der på italiensk hedder Passeggiata. Dette er almenkendt og er kendt over hele Italien og kan være både før og efter aftensmaden.

I Bergamo, er det for turisterne, primært noget vi ser oppe i den gamle bydel og typisk kan du gå ud til den kæmpemæssige mur, som er synlig mellem ny og gammel bydel. Hvis du går inde i de små gader i den gamle bydel og har svært ved at finde udsigten, kan du slå adressen, Viale delle Mura ind på Google Maps, hvis altså du har det på din telefon.

Udsigten er ganske betagende, og det både i dagslys og klart vejr, men så sandelig også om aftenen, når solen er gået ned, får det et fantastisk syn på gadelysene i Bergamo.

Billedet du ser her, er ved Porta San Giacomo og går du til højre og fortsætter lidt, kommer du til Baluardo di San Giacomo, hvor du kan putte lidt euro i en kikkert og kigge længere og længere væk.

Lidt nyttig information kan være, at Porta San Giacomo ikke ligger langt fra Funicolare banen, som du kan tage mellem den gamle og nye bydel.

Bergamo

Kontrasterne i Bergamo

Bergamos charme kommer af mange ting, men den kommer, set herfra, ved at byen har to så vidt forskellige bydele. Det er stilarten på bygningerne, det er butikkerne, restauranterne og caféerne, det er gaderne og trafikken, der er fra to forskellige verdner.

Hvad er du så til?

Oftest, og jeg kan naturligvis kun tale for mig selv, er Bergamo en by, hvor man kun lige kommer til med et fly, eller skal fra med et fly, hjem til Danmark eller videre til en anden by i Italien. Men selvom du måske kun har et døgn i byen, er det ikke et problem at mærke stemningen og snuse rundt i begge bydele.

Men er du til moderne, kliniske og stilfulde butikker som du kender inde fra Milano, eller er du til mere afdæmpede former for belysning og bygning, men stadig med masser af stil, bare i en ældre bygning og i en bydels etage højere end den anden?

Er du til intens trafik på vejen gennem Bergamo, der både kører i øst og vest, nord og syd, eller har du lyst til mere stilfærdige gåture uden trafik, altså, som i ingen biler, eller, i hvert fald ganske få? Er du ude i det første, så er det den nedre del af byen.

Er du til smalle gader og uden noget fortov, for det er der ikke plads til, eller er du til brede veje med 4 spor og brede fortove, hvor du kan sidde og nyde en drink eller en kop kaffe på en charmerende fortovscafé? Det første, så er du på den øverste etage (gammel bydel), er du til den sidste, så er det bedst du befinder dig den nye bydel.

Nedenfor har jeg prøvet at illustrere forskellen på nyt og gammelt. Vi mennesker er forskellige, og i Bergamo er i den grad noget for enhver smag. Heldigvis udelukker det ene ikke det andet.

Bergamo
Bergamo

UNESCO verdensarv i Bergamo

De venetianske mure som du kan se omkring Bergamo Alta, er en del af verdensarven på UNESCO, som de har været siden 2017.

Hæderen deler Bergamo med Peschiera og Palmanova i Italien, samt Sibenik og Zara i Kroatien og Kotor i Montenegro.

For at komme til dette, begyndte rejsen i 2007, og endelig den 9. juli 2017 kom de gode nyheder. Bergamo er blevet verdensarv.

Mura Veneziane

Bergamo ville uden tvivl ikke være Bergamo uden disse venetianske mure, der trækker et spor på 6 kilometer med sig, og er et oplagt sted til romantiske ture og smukke solnedgange. Murene har stået her i mere end 4 århundreder.

Byggeriet startede i 1561 af den venetianske republik, for at kunne holde fjenderne væk, men det smukke i bygningerne har gjort, at de stadig står der den dag i dag. Det er årsagen til at de er bevaret så intakte.

Mere end 250 bygninger blev revet ned for at kunne bygge murene, hvor 8 af dem var religiøse, bl.a. Sant’Alessandro katedralen og det dominikanske kloster.

Forestil dig hvor mange arbejdere fra Venezia og Bergamo, som skulle stå for dette enorme stykke storhed.

Lidt info, som du måske ikke har brug for, men nogle af disse bygningsværker er helt tilbage fra romertiden. Dette er dokumenteret i det 8. århundrede. Du kan se lidt af det Via Vagine, tæt ved klosteret Santa Grata.

Bergamo
Bergamo